Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Powoli też zacząłem coś lutować, tylko części jeszcze nie dotarły :(

Skomentuj

lemosek
      Ja wlasnie zamowilem czesci w tme, tylko musze sie ogarnac i zamowic plytki do ramjeta SMD (jak bedziesz chetny to daj znac, zamowie kilka szt ekstra).
      Pamietaj zeby masa nie wisiala w powietrzu !! Do przetestowania mozesz przylutowac od spodu mase sygnalowa z masa glowna.
      Ja zaraz biore sie za nawijanie cewek.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

No jasne, że jestem chętny :) EF2 buduję tak dla przyjemności i aby mieć do porównań. Dzisiaj płytki przyjechały chciałem coś polutować ale zajarzyłem, że to tht i zrobił się zonk bo u mnie ciężko z tht nawet głupiego rezika nie mam, wszytko smd 0805 i 0603. Szybkie zamówionko i części powinny jutro przyjechać więc będziemy lutować.
        O masie pamiętam :) Ja też muszę nawinąć kilka cewek do tych małych i od razu do 100M :), tylko nie mam takiego drutu ale jutro poszperam może w jakieś starej cewce lub trafie coś dobiorę.
        Aha miałem pytać po co dałeś taki duży ten rezystor R24 od zobla ?? 0,6 nie wystarczy ?
        Jeszcze dzisiaj odpalałem psu i okazało się, że o dziwo nie zaskoczył więc miernik w rękę i okazało się, że miałem skopany (zamieniony E z C w BC556) element w eagle.

P.S. co myślisz o OPA627 jako pre ??

Skomentuj

R24 to rezik od zobla, mozesz dac 0,6W ale generalnie daje sie tam bardziej pancerny rezik 1-2W.
          0805 to jeszcze cos widze ale 0603 to juz straszne maluchy.

Preamp mozna zrobic na opampie albo zrobic cos bardzo prostego na kilku tranikach albo na kilku j-fetach. OPek powinien byc dosc przejrzysty takze warto zrobic tak czy inaczej, moim zdaniem nie bawic sie w podstawki tylko go po prostu zalutowac.

Skomentuj

Wlasnie tak się przymierzam do zrobienia plyteczki z miejscem na potka z silnikiem, oampem, mostkiem dc i prockiem do sterowania. Takie małe kombo.

Skomentuj

Mógłbyś opracować wzmacniacz mocy do komputera zasilany z USB, bez kondensatora na wyjściu, ze wzmocnieniem napięciowym około 2V/V?

Skomentuj

Echo1
                Proponuje kupic do kompa jakas malutka klase D. Tak bedzie najlatwiej. Sa takie gotowce na ali, niektore powinny byc calkiem fajne.

A tym czasem, czesci braklo, jak zwykle znowu trzeba zamawiac...

Skomentuj

Tylko trzeba uważać przy klasie D bo przy takim rozwiązaniu filtr dla kolumn o różnej impedancji różnie przenosi wysokie tony.

Skomentuj

Do mnie części dojechały :) Zaraz biorę się za uruchamianie.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                      Echo1
                      Proponuje kupic do kompa jakas malutka klase D. Tak bedzie najlatwiej. Sa takie gotowce na ali, niektore powinny byc calkiem fajne.

Klasa D nie nada się bo chcę zrobić pomiarówkę na tym wzmacniaczu. Taki wzmacniacz można by zrobić na opampie uzbrojonym w tranzystory na wyjściu.

Przykład wzmacniacza średniej mocy https://serwis.avt.pl/manuals/AVT2625.pdf

Skomentuj

Jestem już po uruchomieniu wzmacniaczyka :) ruszył w zasadzie od strzała. Jednak trochę zabawy miałem z biasem bo nie do końca chciał się kompensować. Po kilku kombinacjach przykręciłem bd do trana głównego i wtedy wszystko się uspokoiło. Momentalnie kompensuje itp. Tak to wygląda testowo.

Co do działania to bardzo pozytywnie mnie zaskoczył na plus :) Co prawda brakuje mu trochę kontroli na basie ale do spokojnego słuchania daje radę.
                        Już się nie mogę doczekać co pokaże ta nowa odsłona.

Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez lemosek Zobacz posta
                          Jednak trochę zabawy miałem z biasem bo nie do końca chciał się kompensować. Po kilku kombinacjach przykręciłem bd do trana głównego i wtedy wszystko się uspokoiło.
                          Tak z założenia miało to działać. U mnie dopiero po przykręceniu do radiatora jest ok.

Rób wersję EF3 teraz :)

Skomentuj

Czytałem, ze miałeś takie problemy i na pierwszy ogień przykręciłem do radiatora, kombinowałem z umiejscowieniem ale dupa. Dopiero jak wrzuciłem jak na foto to zaczęło działać tak jak powinno. Tylko ja dałem końcowe toshiby.

P.S. Marcin mógłbyś sprawdzić jak to wyglada u cobie bo po wstępnych testach zauważyłem, że kolumna 4 ohm jest dużo lepiej kontrolowana niz 8.
                            Last edited by lemosek; 14.02.2018, 21:04.

Skomentuj

W sumie nie sprawdzałem ef2 na 4 omach, ale w ef3 różnicy specjalnie nie widzę.

Skomentuj

marcin
                                EF3 ma duzo wieksze przelozenie pradowe takze powinno byc tylko lepiej.
                                Ja sobie skladam i niestety nie mam driverow toshiby na stanie, bede musial zrobic inny konfig, pewnie z motorolami.

Skomentuj

Borys porównywałeś może jak wypadają Toshiby do Sankenów jako końcowe ??

Skomentuj

Zamieszczone przez lemosek Zobacz posta
                                    Borys porównywałeś może jak wypadają Toshiby do Sankenów jako końcowe ??

Tak porownywalem, to dosc zlozony temat, o ile mowa o toshibach to raczej wiadomo, o ktore chodzi, w przypadku sankenow nie jest to juz takie jednoznaczne (bylo ich sporo).

A tymczasem, przyszla paka z TME, dolutowalem brakujace czesci do zasilaczyka, bardzo fajnie ze wszystko ruszylo z kopyta. Cala automatyka dziala sprawnie.
                                    Porobie fotki i jak zona mi nic nie zaplanuje to zrobie dokumentacje na wekendzie.

Kilka fotek:
                                    Last edited by borys; 16.02.2018, 08:38.

Skomentuj

Fajowo działa :) Ten Clip, rozumiem jest dobrany do sprawdzenia przesterowania na wyjściach głośnikowych?
                                      A do mnie jeszcze płytki nie przyjechały :( Borys, czym wysyłałeś PCB?

Skomentuj

Marcin - z IR to nie jest 5min :P tydzień minimum.
                                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Ja myślałem, że to z PL No to poczekam jeszcze.

Borys, podeślesz mi boma do miniPSU smd? Części sobie muszę pozamawiać.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X