Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosty SE w klasie A na lampach ECC83/803 i EL84 (6P14P-EB)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    Niby pierdoła, ale zastosowanie innych śrubek wizualnie odmienia ten aspekt na plus.
    http://www.audiostereo.pl/galeria-na...0#entry1717011
    Masz na myśli wkręty/śruby z łbem imbusowym ?

Skomentuj

Tak.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Tak.
        Zgadzam się w 100%.
        Jak śruby do skręcania metalowych boczków ze sobą to imbusy a jak wkręty do skręcania metalu z drewnem (coś jak do przykręcania głośników do obudowy) to też takie z łbem pod klucz imbusowy.

Skomentuj

imbusy z łbem kulistym też wyglądają ciekawie przy małych konstrukcjach.
          https://www.google.pl/search?q=imbus...w=1600&bih=720

Skomentuj

Nie wiem czy to do mnie ale w moich obudowach śrubki tylko tymczasowo. Szukałem takich fajnych ze stożkowym torxem żeby wpuścić w panel...ale cierpię na notoryczny brak czasu i miejsca. Nawet jak się przeprowadzę to nie będę miał miejsca na PP a tylko na SE. Docelowy pokój (salon) ma tylko 17m2 (z kuchnią 25m2) także nadmiar mocy będzie mi przeszkadzał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
              Nie wiem czy to do mnie ale w moich obudowach śrubki tylko tymczasowo. Szukałem takich fajnych ze stożkowym torxem żeby wpuścić w panel...ale cierpię na notoryczny brak czasu i miejsca. Nawet jak się przeprowadzę to nie będę miał miejsca na PP a tylko na SE. Docelowy pokój (salon) ma tylko 17m2 (z kuchnią 25m2) także nadmiar mocy będzie mi przeszkadzał.
              Ja kupiłem torxy śruby na wkręt 4kątny w Jula market (25 sztuk w paczce) za bardzo rozsądne pieniądze do Tonsili pasowały jak ulał :).

Ale tu do lampowca dam chyba klasyczne imbusy :) chromowane aczkolwiek do czarnej płyty górnej mogą nie pasować.

Last edited by Trzysta; 26.02.2018, 19:08.

Skomentuj

Czas ruszać dalej :)

Skomentuj

Dziś wiercenie.
                  Dwa Trafa to 4 nóżki każde, plus mocowanie kubków i podstawek lamp i do tego przepusty na kable, jak by policzył to ponad 20 otworów wiertłami od 3 mm do 10 mm. Może za tydzień uda się wytrawić płytki pod zasilacz (montaż przewlekany) i pod wzmacniacz (montaż przestrzenny z masą na płytce czyli taki mix).
                  Zamiast kołków lutowniczych dam drut miedziany 1,5mm wyjęty z oskrobanego przewodu :), jest dość sztywny a zarazem i odpowiednio plastyczny.
                  Pamiętam warsztaty w technikum ze 20 lat temu, coś było z długim wiórem :) że wtedy wiercenie jest ok :).

Last edited by Trzysta; 10.03.2018, 22:38.

Skomentuj

Płytki wytrawione i pocynowane chemicznie w kuwecie do malowania .
                    Zasilacz montaz przewlekany.
                    Wzmacniacz montaż przestrzenny z elementami przewlekania :) :) :)

Last edited by Trzysta; 15.03.2018, 16:45.

Skomentuj

Zasilacz w trakcie lutowania.

Skomentuj

Jak się sprawdza to cynowanie chemiczne, dobrze zabezpiecza miedź przed utlenianiem i jak się lutuje.

Skomentuj

No pierwszy raz tak cynuję. Śmierdzi okropnie starymi jajkami na twardo a rozpuszczasz chemię w 80-90 stopniach - tak więc w stołowym tego nie rób :). Potem mixtura musi ostygnąć do temp. pokojowej ( bylo zimno to na balkonie stygło ). Wszystko trwa 30 minut albo dłużej jeśli chcesz grubszą warstwę. Lutuje się troche inaczej - trzeba dłużej przytrzymać grot na płytce żeby wszystko się ładnie rozgrzało. Niby u mnie 350 stopni na lutownicy dopiero ładnie to łapało. No zobaczymy za 20 lat :) co to warte :) grunt że miedź zabezpieczona przed utlenianiem.

Skomentuj

O masakra no to lipa z zabawy w kuchni :crying:

Skomentuj

Zamieszczone przez tol2di Zobacz posta
                              O masakra no to lipa z zabawy w kuchni :crying:
                              Wiesz, jak wyślesz rodzinę do kina to masz szansę się wyrobić zanim wrócą.
                              Ja mam łazienkę z oknem i tam cynkowałem mając nadzieję że w razie czego zrzucę winę na cofkę z rur od kibelka :).
                              Ewentualnie cynować w słoiku z małą dziurką w wieczku i wacikiem kosmetycznym wklejonym jako filtr :).
                              No ake smrodek zostaje w nosie na dlugo.
                              Last edited by Trzysta; 16.03.2018, 15:08.

Skomentuj

Coś wymyślę :)

Skomentuj

Polecam cynowanie stopem niskotopliwym lichtenberga.
                                  Tanio, szybko, łatwo i bez smrodu.
                                  np opis tu ( ale nie tylko)
                                  https://www.forbot.pl/forum/topics20...tku-vt9960.htm

Skomentuj

Płytka wzmacniacza okołkowana :)
                                    Posmarowałem kolki i druk mixturą spirytu i kalafonii i lepiej sie lutowało

Last edited by Trzysta; 17.03.2018, 19:55.

Skomentuj

Generator sinus, prostokąt i trójkąt 1Hz - 1MHz. Regulacja amplitudy dla sinusa i trójkąta. Obudowa w zestawie. 50 PLN

Skomentuj

Powolutku do przodu :)

Skomentuj

https://youtu.be/mxiZlvHJ5sU

Trochę jak pijany lutuję ale tylko z za kadru widziałem płytkę i cynę :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X