Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt "Fat Boy TL" Oversize 2 Way Scan Speak 22W/4534G00 + D2604/833000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nawet w tej najwiekszej opcji 51 litrow i strojenia na 39hz bedzie podbicie na basie, dlatego warto samemu sprawdzic inne wartosci strojenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Nawet w tej najwiekszej opcji 51 litrow i strojenia na 39hz bedzie podbicie na basie, dlatego warto samemu sprawdzic inne wartosci strojenia.
      1. Możesz zaproponować jakieś strojenie. Jaka obudowa i tunel. Inne strojenie, będzie miało wpływ na zwrotnice?
      2. Mogę dołożyć Horna do wysokotonowego, bez zmiany zwrotnicy. Coś mi to da?

Skomentuj

Zamieszczone przez ramid Zobacz posta
        1. Możesz zaproponować jakieś strojenie. Jaka obudowa i tunel. Inne strojenie, będzie miało wpływ na zwrotnice?
        aktualnie w moim projekcie jest 52 litry brutto, stojenie okolo 28hz w obudowie MLTL, ale Ty masz nieco inny glosnik.

Zamieszczone przez ramid Zobacz posta
        2. Mogę dołożyć Horna do wysokotonowego, bez zmiany zwrotnicy.
        Absolutnie nie. Trzeba przeprojektowac cala zwrotnice.

Skomentuj

PM jak tam postępy? :)

Skomentuj

Właśnie, tez czekam z utęsknieniem ale nie śmiałem wspominac :)

Skomentuj

Lipiec, max sierpień udostępnię cały projekt.

Skomentuj

Nie wiem dlaczego ale podobają mi się kolumny 2way z głośnikami średnio/niskotonowymi 8cali. Na pewno wielu wyjadaczy stwierdzi że tak się nie robi bo wychodzą zbyt duże zniekształcenia ale myślę że trochę z tym przesadzają. Jakoś w monitorach studyjnych też się spotyka takie rozmiary midwoofera. Do house i techno nie powinny być takie złe. Koszty są też dużo niższe, większa moc i niższe zejście. Do łupanki w sam raz. Szkoda że brakuje takich projektów na forum.

Skomentuj

Nie wiem skąd takie przekonanie, że to kolumny do łupanki? Parę osłuchanych osób już słyszało te kolumny i wypowiadały się pochlebnie o ich dźwięku. To są kolumny audiofilskie, o cechach jakie trudno znaleźć w innych konstrukcjach, również komercyjnych.

Skomentuj

Nie śpie, nie śpie! Jeszcze chwile...

Last edited by Pogromca mitow; 19.09.2019, 21:02.

Skomentuj

Działaj działaj :)

Skomentuj

A to do tego prostowałeś ten fornir 😉👌
                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                          A to do tego prostowałeś ten fornir 😉👌
                          Nie nie, tu pełna sklejka :)

Skomentuj

Jak łączyłeś rogi / krawędzie ?? coś tam falcowałeś czy po prostu na płasko na lamele ??
                            Na zdjęciach nie widać za dokładnie - też się ostatnio męczyłem ze sklejką. Fazowanie na 45 stopni jest bardzo czasochłonne i nie zawsze się udaje :)
                            Last edited by Zap Projekt; 19.09.2019, 22:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                              Jak łączyłeś rogi / krawędzie ?? coś tam falcowałeś czy po prostu na płasko na lamele ??
                              Formatki ciete i laczone pod katem prostym na obce pioro. Pozniej oklejalem cala obudowe sklejka 3mm. Wyszlo przyzwoicie ale wychodzi lekki klawisz.

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                              Na zdjęciach nie widać za dokładnie - też się ostatnio męczyłem ze sklejką. Fazowanie na 45 stopni jest bardzo czasochłonne i nie zawsze się udaje
                              Niestety to dość wredny materiał, który szczególnie przy cieciu czy fazowaniu na 45 stopni moze napsuć nerwów ;/

Skomentuj

Rozumiem, ze frezy pod obce pióro robisz frezarką dolnowrzecionową? Czy czymś innym? Sorki za banalne pytanie może dla ciebie ale pierwszy raz czytam o takim sposobie.

Skomentuj

Można robić frezarka ale ja to robię na pile stołowej. Szybciej i prościej.

Skomentuj

Dobrze wiedzieć. Dzięki! A jak w temacie grubasków? Ruszyłeś coś dalej :)

Skomentuj

Grubaski z pewną nieśmiałością odwiedziły towarzystwo w z wysokiej półki :)

Projekt zakończony. Zbiorę dokumentacje w udostępnię niezbędną resztę.

Skomentuj

Jakbyś tylko wymienił te srebrne wkręty na czarne...
                                        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Nooo...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X