Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2way SB17MFC35-4 + SB26STAC-C000-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po przetarciu caponem jeszcze raz. Tam gdzie usuwasz włókna które powstały, robią się już otwory na wodę z farby. Sprawdzone.

Skomentuj

Jutro kupię - Micwoj https://www.leroymerlin.pl/podlogi-d...0308,l217.html

Chodzi o ten?

Co do lakierów i farb

Lakier DO MEBLI 0.5 l Transparentny Połysk JEGER - jako ostatnia warstwa (warstwy)
      Farba do mebli i glazury RENO COLOR Beza JEGER

Jeszcze nad taką kombinacją się zastanawiam
      Last edited by QidinAD; 22.09.2019, 22:09.

Skomentuj

To jest to. W multifarbie można kupić.

Skomentuj

Tylko jak kupisz sprawdź instrukcje, bo są takie do rozcieńczania (kiedyś kupiłem sobie puszkę, zdziwko że taki gęsty, ale uznałem że tak ma być widocznie. Później przeczytałem instrukcję :) )

Skomentuj

Nie znam tych lakierów, ale nie spodziewałbym się dobrego efektu końcowego przy nakładaniu połysku wałkiem i lakierem wodnym.
            Może lepiej zostawić to w macie.
            Jeśli chcesz lakierować w połysku to pistoletem najlepiej lakierem dwuskładnikowym z końcowym polerowaniem.

Skomentuj

Wyjdzie w trakcie. Dzisiaj walczę z frezowaniem. Na ten moment jestem mega zadowolony. Marian miał rację w 100%. Proporcję kolumn mają znaczenie. Ten rozmiar 37x19x33 wygląda jakby to powiedzieć sexy. Po prostu z każdej strony jak się patrzy to obudowa wydaje się idealnie zwymiarowana. To co zrobiłem jako pierwszy projekt było ciężkie. Ogólnie to robię powoli, dokładnie, jestem po 5 szpachlowaniu. Staram się uzyskać idealną powierzchnię. Klejenie na 45 stopni ma dużo plusów. Ogólnie na początku byłem bardzo negatywnie nastawiony do tego ale widzę więcej plusów niż minusów.

Cały czas walczę jeszcze jaki zestaw kupić. Zastanawiam się nad Marantz PM 7000, do tego CD i Tuner z zestawu. Nie chcę kupować niczego nowego ze sklepu. Jakoś nie mogę się przyzwyczaić do tych plastikowych wynalazków.

Skomentuj

Tak to wygląda na dzisiejszy wieczór. Filc Jantzena mam już pocięty. Wszystkie przeszlifowane. Jutro malowanie i montaż. W środę pomiar.

Farby ostatecznie będą użyte:

Syntilor Lakier Dekoracyjny MAT
                Syntilor Biały

Można stosować od razu na czystym MDF. Sprawdzone. Efekt zobaczycie na forum
                Last edited by QidinAD; 23.09.2019, 19:52.

Skomentuj

Kiepski lakier, ale cóż innego dostaniesz w markecie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Kiepski lakier, ale cóż innego dostaniesz w markecie...
                    Mam drugi komplet płyt więc jak wyjdzie przysłowiowa padaka to zrobię nowe paczki. Lakier jest pod ten rodzaj farby. W markecie widziałem próbkę na drewnie i naprawdę ciężko to było paznokciem czy kluczykiem od samochodu zarysować więc może wielkiej tragedii nie będzie. Na urodziny sprawię sobie kompresor wraz z pistoletem malarskim i piłą do cięcia pod kątem . Na ten moment robię tym co mam.

Skomentuj

Potrzebuję pomocy i jednej informacji bo za cholerę nigdzie nie mogę znaleźć. Co w sytuacji gdy:

1. Kupuję Capon lub produkt podobny np. Vidaron Podkład nitro Lakier podkładowy kapon. Czy mogę na taki lakier nanieść Syntilor Kuchnia od nowa do różnych powierzchni? Za żadne skarby nie mogę znaleźć co to za farba oprócz tego ze rozcieńcz się ją wodą. Zawsze mogę ją jeszcze oddać (kupiłem w Leroy i nie była otwarta) ale wtedy co w to miejsce. Może jakaś dobra dusza doradzić bo mam trochę mętlik w głowie a nie chciałbym mimo wszystko tej roboty robić po kilka razy.... Pogromco?

2. Kupuję Lakier poliuretanowy szybkoschnący np. parkietowy? Da on taki sam efekt jak Kapon? Gdzie jest różnica tak naprawdę?

Edit: Już sam znalazłem odpowiedź. Różnica ŻADNA od strony technicznej. Co do samego użytkowania CAPON/KAPON działa jak filtr UV przed promieniami słonecznymi. Jego główna zaleta, że drewno nie ściemnieje. Ponad to nie można go stosować więcej niż 2 warstwy (z czego 1 warstwa 50% musi być rozcieńczona ale też nie byle czym bo typowe nitro może zostawić białe mleczne plamy). Zatem Lakier poliuretanowy parkietowy przygotuję powierzchnię w ten sam sposób i tak jutro pomaluję kolumny

Lakier parkietowy jako grunt - > szlifowanie -> farba renowacyjna 1 warstwa, szlifowanie -> farba renowacyjna 2 warstwa, szlifowanie -> lakier dekoracyjny 1-2 warstwy. We will see.
                      Last edited by QidinAD; 24.09.2019, 01:40.

Skomentuj

Pierwsze 2 warstwy poszły (przy każdej szlifowanie 240 papierem). Czekam aż to przeschnie i wieczorem pójdzie 3 warstwa. Na to szlifowanie i jutro lakierowanie. Efekt jest więcej niż przyzwoity. Farba dobrze kryje.

Skomentuj

Niestety ale nie udało się nanieść 3 warstwy. Będzie to potrzebne aby uzyskać pożądany efekt. Zostało zatem nanieść ostatnią warstwę farby, potem szlifowanie, szlifowanie i jeszcze raz szlifowanie. Lakier bezbarwny i polerowanie. Kolumny gotowe, kable wypuszczone i jutro jedziemy na pomiary . Zatem jestem wyrobiony i jeśli się wszystko uda maksymalnie do poniedziałku będą już grały w pokoju. Finalnie biały mat z drobna strukturą (nie wygląda to wcale źle). Mam meble z lakierem mat gdzie też jest taka drobna struktura - ciężko ją nawet złapać na zdjęciu nieważne jakbym próbował więc chyba wyszło znośnie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zdjęcie powiększenia po skosie - może teraz będzie widoczna ta struktura.
                          Last edited by QidinAD; 24.09.2019, 20:24.

Skomentuj

Czemu tak oddaliles głośniki od siebie?

Skomentuj

Z zdjęć oryginałów wychodziło mi 2,5 cm od siebie. Raz wychodziło 2,2 cm raz 2,5 cm. Też miałem z tym dylemat bo zdjęcia są robione pod różnymi kątami, są też wypaczone więc branie rozmiaru z zdjęcia to trochę loteria.
                              Last edited by QidinAD; 24.09.2019, 21:39.

Skomentuj

Nie wiem na czym się wzorowaleś ale moim zdaniem kolumna traci na wyglądzie przez złe rozmieszczenie głośników (wysokotonowy daleko od górnej krawędzi, niskotonowy nisko oraz są mocno oddalone względem siebie). Każdy ma inne upodobania ale przez zaokraglenie frezem rantow frontu czy też oszlifowaniu ich w jakiś sposób można uzyskać na pewno lepszy design.

Skomentuj

To była świadoma decyzja. Wzrowalem się na s300 więc robię praktycznie replikę. Mi akurat taki sposób rozmieszczenia odpowiada

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ok, mi są one po ptostu nie znane. Nie przemawia ten typ do mnie w oryginale maja bliżej siebie głośniki masz rację pojechałem kolumny za 5.5k
                                    Last edited by Flip90; 25.09.2019, 02:26.

Skomentuj

Flip - ja wychodzę z założenia, że sama cena kolumn nie gra tylko to jak zostały zbudowane i jakie elementy zostały użyte. Moim małym marzeniem jest projekt typu SB ARA i ja go zmęczę i zrobię choćbym miał się przysłowiowo "zesrać", zestarzeć, osiwieć a w najgorszym przypadku "och...". Mi akurat taki rozkład elementów i wygląd bardzo się podoba. Przecież to jest jasne i pewne jak słońce, że do końca roku polecą jeszcze 2 projekty bo przy każdej budowie jestem bogatszy w wiedzę.

Wracając do tematu. jestem dzisiaj po pomiarach. Elementy do zwrotnic zostały zamówione. Ilość elementów wyszła mniejsza niż w oryginalne (naprawdę dziwna sprawa co producenci mieli na myśli). Zapewne najlepiej byłoby porównać finalny projekt z oryginałami co jest niemożliwe na ten moment . Strojenie kolumn wyszło 37/38 Hz - zweryfikujemy finalnie.

Co do pomiarów:

czarny suma
                                      niebieski lo po filtrze
                                      czerwony hi po filtrze
                                      błękitny lo goły
                                      i fioletowy hi goły

Last edited by QidinAD; 25.09.2019, 22:13.

Skomentuj

Aktualizacja z dnia dzisiejszego. Obudowy zostały pokryte 3 warstwą farby, dokładnie przeszlifowane. Zdjęcie w trybie marko 1 do 1 w odległości 1 cm robione pod światło o barwie białej.

I tutaj moje pytanie - warstwa jest mocna, nic się nie rozłazi (obudowy są "sezonowane" w pomieszczeniu gdzie cały czas temperatura jest 26C - działa grzanie). Powierzchnia wyszła na 0 tak jakby były lakierowane w profesjonalnej lakierni. Farba jest mega twarda (zdarzyło mi się uderzyć zegarkiem o powierzchnie i nie ma żadnego śladu). Moje pytanie jest takie szczególnie do osób które mi to odradzały - czy mi się po prostu udało fuksem czy nikt tej metody nie próbował bo ponoć miało wyjść szambo i tona mułu a efekt jest świetny.

Co do obudów - zostało tylko finalnie polakierować. Najpóźniej w wtorek będę robił odsłuch już gotowych kolumn )

Tak jak ostatnio na koniec szczegółowe zdjęcia, opis procesu budowy, pewnie krótkie Q&A oraz podsumowanie kosztów.
                                        Last edited by QidinAD; 26.09.2019, 21:00.

Skomentuj

Najważniejsze jest to, że jesteś zadowolony z efektu. Niestety nie jesteś w stanie obiektywnie ocenić powłoki lakierniczej, bo nie masz doświadczenia i porównania :]

Tak czy siak gratuluje samozaparcia i poświęconej pracy. Na pewno będziesz zadowolony, jak my wszyscy ze swoich pierwszych, poważniejszych kolumn wykonanych samodzielnie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X