Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory 2way SB17MFC35-4 + SB26STAC-C000-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pogromco - jestem w stanie subiektywnie do tego podejść jak każdy pewnie na moim miejscu. Mam meble lakierowane matem i połyskiem (MDF) i odnoszę się do tego. Wzrokowo - porównywalne. Trwałościowo - nie podlega dyskusji, że z lakierni mają o wiele większą wytrzymałość i tego nawet nie neguje. Pytanie czy jak kolumna będzie po prostu stała i nikt nią nie będzie rzucał to co ma się jej stać od strony wizualnej. Może farba zmienić odcień (nie powinna przynajmniej ta), popękać (to samo może się stać przy lakierowaniu w lakierni), odprysnąć przy uderzeniu (tak samo jak przy lakierowanych).

Owszem kosztowało to trochę czasu i samozaparcia tak jak napisałeś ale w dobie terminów z dupy (po 3-4 tygodnie) oraz samych kosztów kolumn nie widzę sensu przynajmniej nie podjąć rękawicy i każdemu kto przeczyta ten post też tak radzę - PRÓBUJCIE. Jak się człowiek nie sparzy, czegoś nie spierniczy to nie doceni pracy innych i taka jest prawda. Teraz jakby mi ktoś powiedział 1200 zł za paczki to bym powiedział spoko cena bo wiem ile pracy to kosztuje i jakie problemy przy tym są. Tak jak napisałem wcześniej musiałem sam spróbować żeby to zrozumieć i tak od serca docenić.

W formie offtopu - pamięta jeszcze parę lat temu jak szukałem kolumn i pisałem do ludzi na OLX którzy sprzedawali swoje kolumny DIY. Jest mi głupio jak bez sensu targowałem się żeby zeszli o połowę albo i więcej widząc, że niektóre zestawy potrafiły stać po kilka miesięcy. Każdy kto robi kolumny DIY zapewne wkłada całe swoją wiedzę, umiejętności, czas i pieniądze. Zawraca głowę po forach, dopytuje i doszukuje się często dziury w całym. A jak powstanie ten nowy twór, który miał być świętym gralem okazuje się, że jednak można coś zrobić lepiej i fajniej i tak w koło
    Last edited by QidinAD; 26.09.2019, 21:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
      Trwałościowo - nie podlega dyskusji, że z lakierni mają o wiele większą wytrzymałość i tego nawet nie neguje.
      Meble lakierowane bardzo łatwo się odpryskują. Ta powłoka którą masz powinna być trwalsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        Meble lakierowane bardzo łatwo się odpryskują. Ta powłoka którą masz powinna być trwalsza.
        Wolę nie sprawdzać

Skomentuj

Ja to sprawdziłem za Ciebie na meblach z kuchni .

Skomentuj

Ok. Pewnie BRW

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
              sprawdziłem za Ciebie na meblach z kuchni
              Tyle, że meble w kuchni są dużo bardziej narażone na uszkodzenia niż kolumny stojące w pokoju.

Skomentuj

Wiesz to zależy z jakiego materiału. Ale najlepiej to nie sprawdzać i nie testować.

Skomentuj

Aktualizacja z placu budowy. Paczki do robienia od nowa. Po nałożeniu lakieru bezbarwnego zostawiłem je do wyschnięcia na dworze (ładna pogoda). Oczywiście przyszedł ten pieruński wiatr i wszystko pospadało co gorsza uderzając o kamień. Efekt pęknięcia i wgniecenia. Tak naprawdę nic z tym nieda się zrobić. Chciałbym napisać noż "ku.... ...ć" ile można, ale zaciskam zęby. Dzisiaj skleiłem ponownie paczki i zagruntowałem. Nie sądziłem, że to napiszę, ale ostatnio mam jakiegoś pecha (może ktoś z forum rzucił na mnie urok).

Zapewne już nie uzyskam takiego efektu malowania bo po prostu jestem już zmęczony tym projektem. Montaż zapewne dopiero w czwartek jak to wszystko przeschnie.

Skomentuj

Bywa i tak. Po prostu jeszcze nie przewidujesz ewentualnych zagrożeń. Trzeba myśleć do przodu i być skoncentrowanym na tym co się robi. W tej robocie czasami bywa tak, że chwila nieuwagi i cala praca idzie na marne. Zrob sobie chwile przerwy, zbierzesz sily i motywacje do dalszej pracy. Nie spiesz się.

Skomentuj

Motywacji nie brakuję. Bardziej złość trochę na czynniki na które człowiek nie ma bezpośrednio wpływu. Tak jak napisałeś - chwila nieuwagi i tydzień w plecy. BARDZO mi zależy na dokończenie tego projektu i udostępnieniu wam wszystkim całego projektu wraz z opisem oraz zwrotnicą. Wiem, że ten projekt ma ręce i nogi i dźwiękowo się obroni.

Skomentuj

Kolumny zmontowane. Wygrzewają się. Wieczorem galeria, opis budowy, zwrotnica oraz kosztorys :)

Skomentuj

Czym je napedzasz ?

Skomentuj

Udało się. Po około miesiącu walki kolumny są gotowe. Jest to mój pierwszy projekt od 0, który powstał na bazie doświadczeń z wcześniejszych realizacji i dzięki pomocy wielu osób, które wspierały mnie i dzieliły się swoją wiedzą. Chłopaki – to dzięki wam jestem w tym miejscu w którym jestem i za to z całego serca wam dziękuję.

Tytułem wstępu
                            Zależało mi na dużych monitorach. Takie było odgórne założenie z racji ograniczeń przestrzeni jaką posiadam. Na podłogówki muszę niestety poczekać. W chwili obecnej kolumny nie pracują na optymalnej wysokości i to się szybko nie zmieni. Muszą one być posadowione na szafach. Jedyny plus jest taki, że obie szafy są na jednakowej wysokości. Nie jest to optymalne ustawienie ale na ten moment nic lepszego nie wymyślę. Tak musi zostać.
                            W trakcie budowy wzorowałem się na konstrukcji Burchardt S300 MK2. Nie jest to replika 1 do 1 ale trochę własna wariacja na temat tych kolumn. Taka bardziej ekonomiczna wersja ale wcale nie oznaczająca, że brzmiąca diametralnie gorzej. Starałem się wykorzystać jak najlepsze materiały w granicy zdrowego rozsądku. Efekt końcowy wyszedł więcej niż zadowalający. Opis brzmienia jest kwestią subiektywną ale z całą odpowiedzialnością mogę napisać, że to najlepszy zestaw audio jaki miałem do tej pory i monitory bronią się same. Tak naprawdę to ciężko mi dalej uwierzyć jak to wszystko zagrało. Niedługo będę miał okazję zestawić je z innymi 2way na Scan Speak, Seas czy też SB Satori. Zapewne uzupełnię opis brzmienia w osobnym poście.

O brzmieniu słów kilka
                            Kolumny pracują z amplitunerem Harman Kardon HK 3490 po wyjściu RCA. Jako napęd służy telewizor Samsung z serii NU80002. Kolumny są podłączone przewodami o przekroju 4 mm 100% CU.
                            Jak to brzmi? Niezwykle dynamicznie. Z dużą lekkością. Po prostu cud, miód i orzeszki. Kilku moich znajomych miało okazję przesłuchać je w kilku utworach i NIE WIERZYLI, ze monitory 2way mogą tak zagrać. Bass? Niezwykle miękki, świetnie kontrolowany i schodzący naprawdę nisko (aż trudno uwierzyć, że tutaj gdzieś w pomieszczeniu niema jakiegoś suba). Co istotne nie słyszę efektu sypania piachem oraz mułowatości brzmienia mimo dużego litrażu samych obudów. Może to kwestia samego strojenia albo trafiły mi się udane sztuki albo po prostu dobrze się zgrały z wzmacniaczem.

Średnica jest wyczuwalna na ile może być w przypadku 2way. Kolumny na pewno nie grają skrajnymi pasmami i to jest chyba największy pozytyw całego zestawu. Zależało mi na w miarę neutralnym brzmieniu i chyba się udało.
                            Wysokie tony to klasa sama dla siebie. Przecież te kopułki są z średniej/niskiej półki cenowej (mimo wszystko) – nie sądziłem, że tak zagrają. Świetne gitary, smyczki, wokale w szczególności wszędzie tam gdzie dużo się dzieje. Kolumny mają bardzo dobrą separację instrumentów. Pozycjonowanie w przestrzeni jest mocno wyczuwalne i to mimo nie posiadania idealnych warunków akustycznych. Sport i muzyka? Żaden problem ale to co one wyrabiają w filmach… nie mogę się doczekać soboty i zestawienia ich z innymi zestawami 2way. Jestem naprawdę ciekaw odbioru i komentarzy innych osób z forum.

Projekt i budowa
                            Kolumny mają wymiar 370x190x330 mm. Łączenie jest pod kątem 45°. Dodatkowo z listewek 10x10 mm zostały zrobione wzmocnienia. W środku jest jedna przegroda na zasadzie plastra miodu. Czy jest ona konieczna? Tutaj sami podejmijcie decyzje. Całość jest wykonana z MDF laminowanego jednostronnie 18 mm. Co do wykończenia została użyta farba renowacyjna firmy Sintilor (satynowa). Poszło na obudowy 4 warstwy (każda szlifowana papierem 240 i 500). Finalna powierzchnia została zabezpieczona lakierem satynowym również firmy Sinitlor.

Do wygłuszenia został wykorzystana mata filcowa firmy Jantzen Audio 10 mm (wyklejone wszystkie boki z wyjątkiem frontów). Tunel BR-50 dł. 185mm również firmy Jantzen Audio. Mocowanie głośników do obudów na wkrętach do głośników MZF-8614 4x16 mm. Finalnie od spodu są podklejone podkładki gumowe HF-50. W tej konstrukcji zrezygnowałem z terminali w formie puszek. Finalny wybór padł Jantzen Audio M6/27 Premium Satin. Tutaj możecie wykorzystać dowolne tak jak będzie wam pasować.

Obwodowy były klejone klejem Rakol. Po sklejeniu całość była dokładnie szlifowana. Wszystkie ubytki i szpary zostały wypełnione szpachlą uniwersalną firmy NOVOL oraz finalnie po szlifowaniu również szpachlą uniwersalną typu finisz również tej firmy. Samo sezonowanie obudów przed malowaniem to 7 dni. Frezowanie otworów frezarką Górno wrzecionową przy użyciu cyrkla według projektu z forum.

Co z tą zwrotnicą
                            Zwrotnica powstała na podstawie pomiarów jakie zostały wykonane w firmie Granat Audio. Zatem tyczą się one tego konkretnego projektu wraz z zastosowanymi elementami. Strojenie wyszło na 37 Hz. Cięcie w okolicy ~~1,9/2 Khz.

Całość została zmontowana na płytce PCB przy wykorzystaniu elementów firmy MKT, Jantzen Audio oraz MOX. Schemat udostępniam poniżej.

Czarny kolor: suma
                            Niebieski kolor: lo po filtrze
                            Czerwony kolor: hi po filtrze
                            Błękitny kolor: lo goły
                            Fioletowy kolor: hi goły

Kosztorys Projektu

Zachęcam was wszystkich do wykonania tego projektu. Grają one zdecydowanie lepiej niż wynika to z kosztorysu i jako monitory sprawdzają się wspaniale i mogą śmiało zostawić w tyle niejedne podłogówki w formie gotowych zestawów.

Galeria

Na końcu chciałbym podziękować następującym osobom (kolejność przypadkowa)
                            1. Granat Audio
                            2. Pogromca Mitów
                            3. Oskar29
                            4. Micwoj
                            5. Dzwoniec
                            6. Rych20

Właściciel projektu zastrzega sobie wszelkie prawa do czerpania korzyści materialnych z powyższego opracowania. Projekt udostępniono do prywatnego użytku bywalców forum DiyAudio i tylko dla nich! Kopiowanie i udostępnianie powyższego projektu na innych forach ZABRONIONE.
                            Last edited by QidinAD; 02.10.2019, 18:26.

Skomentuj

Ładnie Ci wyszły,ja też przymierzam się do hdfu ,powiedz po obklejeniu hdfem w jaki sposób równałeś krawędzie?

Skomentuj

Nie dawałem HDFU. To był MDF laminowany jednostronnie :) To co widzisz na zdjęciach na łączeniach to szpachla samochodowa
                                Last edited by QidinAD; 02.10.2019, 20:04.

Skomentuj

Gratuluje ukończenia projektu. Zastanawia mnie tylko pasmo tweetera powyżej 10khz, które tak znacznie opada. Jakis błąd pomiarowy, czy te głośniki tak mają? Ciekawe...

Skomentuj

Chyba trochę jedno i drugie. Przy czym nie czuję braków na górce. Może uda się w sobotę zrobić pomiary bardziej szczegółowe. Zobaczymy.

Skomentuj

W trakcie testów mieliśmy dokładnie 4 konstrukcje:
                                      1. 2way SB17MFC35-4 + SB26STAC-C000-4
                                      2. 2way Scan Speak Illuminator R3004/662000 8R + Scan-Speak Illuminator 18WU/8741T00 8R
                                      3. 2way SB Acoustics Satori TW29BN-B 4R + Scan Speak Revelator 15W/8531K00 8R
                                      4. 3way SB Acoustics Satori TW29BN-B 4R+ SB Acoustics Satori MR16P-8 + SB Acoustics Satori WO24P-8

Napiszę wprost. Spośród wymienionych wyżej zestawów opisane w temacie SB17MFC/SB26STAC zagrały najgorzej ale co jest istotne to niebyło najgorzej w negatywnym słowa tego znaczeniu. Po prostu w zestawieniu z takimi konstrukcjami nie miały szans ze względu na ograniczenia samych przetworników. Co jest istotne broniły się dzielnie i wspólnie stwierdziliśmy, że to naprawdę udana konstrukcja i jak za taką kasę to jest trochę rozbój w biały dzień. Mozę to na wyrost piszę ale słuchając i porównując utwór w utwór nie odstawały drastycznie od pozostałych a i czasami potrafiły pokazać pazura. To co wiem na pewno to fakt, że Beryl nie jest dla mnie. Może to kwestia przyzwyczajenia i osłuchania ale o wiele bardziej zrobiły na mnie wrażenie Illuminatory (tak naprawdę to wyje….. mnie z butów pozostawiając na bosaka). Na samą myśl o nich mam szerokiego banana na twarzy i trochę zazdroszczę.. albo nawet bardzo…

Zatem bardzo wam polecam tak od serca te kolumny bo bronią się one same nawet w zestawieniu z droższymi braćmi ze stajni SB. Nie tylko ja miałem okazję je słuchać i to też daje mi duża satysfakcję. Mam nadzieję, że koledzy z forum 😉 do tej pory pasywni wrzucą kilka słów od siebie.

To tyle, poniżej fotki i kilka filmików tak just for fun! Dawid & Dominik jesteście po prostu wielcy!

W formie szybkiego update - zwrotnice uważam za finalną tak samo projekt jako zamknięty. Czas zabrać się za kolejną konstrukcję.
                                      Last edited by QidinAD; 05.10.2019, 20:28.

Skomentuj

Z tego wszystkiego nie wrzuciłem pomiarówki. Pogromco - nie ma żadnego spadku. Wcześniejszy wykres po prostu był ucięty.

Właściwy pomiar to pomiar zielony w odległości około ~~3 m od mikrofonu.

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
                                          Z tego wszystkiego nie wrzuciłem pomiarówki. Pogromco - nie ma żadnego spadku. Wcześniejszy wykres po prostu był ucięty.
                                          Dzieki. Tak jak myślałem, coś było nie tak z tym opadaniem charki.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X