Co to za Kemety w zasilaczu? Nie widac niestety na zdjęciu.
Też zbudowałem BG1 na mosfetach - jeśli znajdę chwilę to wrzucę zdjęcia - ciągły brak czasu. Gra już w obudowie od ponad roku . Ogólnie to jestem bardzo zadowolony, dotychczas myślałem, że mosfety są dobre ale tylko do przetwornic - bardzo się myliłem.
Mam też już uruchomione BG1 w wersji bipolarnej, jednak nie miałem okazji posłuchać. Zlutowałem, uruchomiłem, wyregulowałem i czekają na chwilę wolnego czasu by posłuchać.
Chciałem zapytać czy ewentualnie próbował ktoś/ eksperymentował z lateralami w stopniu końcowym? Mam 2 pary 2sk134/2sj49 i kusiło mnie sprawdzić.
Dla mnie kondensatory Ok są na 80V więc gdybym kiedyś w przyszłości chciał coś zmieniać to zasilacza będzie się nadawał bez przeróbek , według tego co czytałem Kemet produkuje dobrej jakości elementy elektroniczne . Nie jestem ekspertem więc nie będę się wymądrzał .
Byłbym wdzięcznym wszystkim posiadaczom BG1 o dodanie opinii https://matway-electronics.pl/pl/p/BG1/79 (trzeba się zarejestrować, ale dzięki temu otrzymujemy -10% na pierwsze złożone zamówienie w sklepie :) )
Witajcie,
Nabyłem dwie końcówki BG1 rel.2022, w wersji BJT/Mosfet na Toshibach. Czy mógłby ktoś podzielić się dokumentacja? Niestety link nie działa.
Czy trafo 2*30V 250VA bedzie odpowiednie? Mam tez mini PSU.
Witajcie,
Nabyłem dwie końcówki BG1 rel.2022, w wersji BJT/Mosfet na Toshibach. Czy mógłby ktoś podzielić się dokumentacja? Niestety link nie działa.
Czy trafo 2*30V 250VA bedzie odpowiednie? Mam tez mini PSU.
gdzie oferowany BG1 z tego co widzę jest po przejściach. Min uszkodzony układ Zobla na wyjściu. Do tego sprzedający wprowadza klientów w błąd pisząc, że BG1 jest złożony na rezystorach Vishay. Przecież to są najtańsze rezystory zamontowane z RCS elektronik czy innej hurtowni za grosze. Obok Vishay to to nie stało. Kondensatory elektrolityczne to również jedne z tańszych.
Pisząc, że wzmacniacz przetestowany i patrząc jak wygląda to został przetestowany, ale przeze mnie a nie właściciela BG1.
Trafo, które oferuje ta sama osoba to proszę sobie darować. Brak ekranu magnetycznego, elektrycznego, później ludzie narzekają, że im coś brumi w obudowie i sobie nie radzą. Pisałem swego czasu sporo na temat okablowania, transformatorów i ich jakości. Tutaj nie ma co oszczędzać. Za dobry transformator w ostatnich latach niestety trzeba trochę zapłacić.
Gdyby kiedyś kogoś naszło na zakup BG1 z allegro/olx, czy projektu iAMP jakiegokolwiek. Piszcie na forum, wrzucajcie ogłoszenie, by ktoś kto się zna - wypowiedział się. W przypadku tego BG1 (sprzedawany jako sprawny):
- uszkodzony układ Zobla w obu kanałach
- rezystory w opisie Vishay, w rzeczywistości najtańsze no name z RCS elektronik
- najtańsze kondensatory
- tranzystory BD139-16 od kompensacji gdzie od nie wiem ilu lat wspominam na forum by były z OnSemi/Fairchiid, tutaj jest BD139-16 CDIL, BD140 STM (nie 16), oryginalność jak i konkretny producent ma znaczenie na działanie całego układu, stabilność,
Ja jestem właścicielem tych końcówek BG1 o których napisano powyżej przez kolegę Gavron.
Zakupiłem je myśląc, że są w porządku. Sprzedawca napisał, że testowane i sprawdzone. Szukając dokumentacji, po konsultacji z Gavron okazało się, że ileś elementów będzie do wymiany (mam listę). Mogę je odsprzedać za zaproponowaną kwotę wraz z MiniPSU. Podłączyłem je i grają, lecz psu co kilka sekund wyłącza układ i znów załącza na kilka sekund.
Może ktoś chce sobie doprowadzić te końcówki do ładu i składu.
Ja jestem właścicielem tych końcówek BG1 o których napisano powyżej przez kolegę Gavron.
Zakupiłem je myśląc, że są w porządku. Sprzedawca napisał, że testowane i sprawdzone. Szukając dokumentacji, po konsultacji z Gavron okazało się, że ileś elementów będzie do wymiany (mam listę). Mogę je odsprzedać za zaproponowaną kwotę wraz z MiniPSU. Podłączyłem je i grają, lecz psu co kilka sekund wyłącza układ i znów załącza na kilka sekund.
Może ktoś chce sobie doprowadzić te końcówki do ładu i składu.
Witam
Poproszę o kontakt na PW postaram pomóc w tym przypadku.
Zasilanie, moc bg1: Maksymalne napięcie zasilające 40VDC czyli w przybliżeniu około 28-30VAC trafo o mocy 200VA, (ale moc trafa może być większa).
Mam do bg1 trafo o mocy 300VA i napięciu na uzwojeniu wtórnym 2x24VAC jałowo, w wersji audio (im większa moc trafa {ale bez przesady), tym "sztywniejsze" napięcie pod obciążeniem.
Skomentuj