Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odświeżony wzmacniacz BG1 2020.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a co z wersją na 3pary "
    Cześć, kompletny brak czasu. W tym roku na pewno będzie uruchomiony.

Skomentuj

Co to za Kemety w zasilaczu? Nie widac niestety na zdjęciu.

Też zbudowałem BG1 na mosfetach - jeśli znajdę chwilę to wrzucę zdjęcia - ciągły brak czasu. Gra już w obudowie od ponad roku . Ogólnie to jestem bardzo zadowolony, dotychczas myślałem, że mosfety są dobre ale tylko do przetwornic - bardzo się myliłem.
      Mam też już uruchomione BG1 w wersji bipolarnej, jednak nie miałem okazji posłuchać. Zlutowałem, uruchomiłem, wyregulowałem i czekają na chwilę wolnego czasu by posłuchać.

Chciałem zapytać czy ewentualnie próbował ktoś/ eksperymentował z lateralami w stopniu końcowym? Mam 2 pary 2sk134/2sj49 i kusiło mnie sprawdzić.

Skomentuj

Cześć.Kondensatory Kemet ALC10S1104DL kupione w Mouser na 80V . Umieściłem zdjęcie na poprzedniej stronie przy zdjęciach wzmacniacza .

Skomentuj

Jakieś ciepłe słowa / wrażenia na temat tych kondorów?

Skomentuj

Dla mnie kondensatory Ok są na 80V więc gdybym kiedyś w przyszłości chciał coś zmieniać to zasilacza będzie się nadawał bez przeróbek , według tego co czytałem Kemet produkuje dobrej jakości elementy elektroniczne . Nie jestem ekspertem więc nie będę się wymądrzał .

Skomentuj

Byłbym wdzięcznym wszystkim posiadaczom BG1 o dodanie opinii https://matway-electronics.pl/pl/p/BG1/79 (trzeba się zarejestrować, ale dzięki temu otrzymujemy -10% na pierwsze złożone zamówienie w sklepie :) )
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Witajcie,
                Nabyłem dwie końcówki BG1 rel.2022, w wersji BJT/Mosfet na Toshibach. Czy mógłby ktoś podzielić się dokumentacja? Niestety link nie działa.
                Czy trafo 2*30V 250VA bedzie odpowiednie? Mam tez mini PSU.
                Last edited by Dj. Stachu; 09.07.2024, 07:42.

Skomentuj

2x30 to dopuszczana graniczna wartość. A 250VA będzie ok

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj. Stachu Zobacz posta
                    Witajcie,
                    Nabyłem dwie końcówki BG1 rel.2022, w wersji BJT/Mosfet na Toshibach. Czy mógłby ktoś podzielić się dokumentacja? Niestety link nie działa.
                    Czy trafo 2*30V 250VA bedzie odpowiednie? Mam tez mini PSU.
                    Poproszę o kontakt na PW.

Skomentuj

Mam tylko nadzieję, że nie jest to ten wynalazek -> https://www.olx.pl/d/oferta/koncowka...9-IDYPWQu.html

gdzie oferowany BG1 z tego co widzę jest po przejściach. Min uszkodzony układ Zobla na wyjściu. Do tego sprzedający wprowadza klientów w błąd pisząc, że BG1 jest złożony na rezystorach Vishay. Przecież to są najtańsze rezystory zamontowane z RCS elektronik czy innej hurtowni za grosze. Obok Vishay to to nie stało. Kondensatory elektrolityczne to również jedne z tańszych.

Pisząc, że wzmacniacz przetestowany i patrząc jak wygląda to został przetestowany, ale przeze mnie a nie właściciela BG1.

Trafo, które oferuje ta sama osoba to proszę sobie darować. Brak ekranu magnetycznego, elektrycznego, później ludzie narzekają, że im coś brumi w obudowie i sobie nie radzą. Pisałem swego czasu sporo na temat okablowania, transformatorów i ich jakości. Tutaj nie ma co oszczędzać. Za dobry transformator w ostatnich latach niestety trzeba trochę zapłacić.

Gdyby kiedyś kogoś naszło na zakup BG1 z allegro/olx, czy projektu iAMP jakiegokolwiek. Piszcie na forum, wrzucajcie ogłoszenie, by ktoś kto się zna - wypowiedział się. W przypadku tego BG1 (sprzedawany jako sprawny):
                      - uszkodzony układ Zobla w obu kanałach
                      - rezystory w opisie Vishay, w rzeczywistości najtańsze no name z RCS elektronik
                      - najtańsze kondensatory
                      - tranzystory BD139-16 od kompensacji gdzie od nie wiem ilu lat wspominam na forum by były z OnSemi/Fairchiid, tutaj jest BD139-16 CDIL, BD140 STM (nie 16), oryginalność jak i konkretny producent ma znaczenie na działanie całego układu, stabilność,
                      Last edited by gavron04; 10.07.2024, 07:55.

Skomentuj

A i przy okazji to przypadkiem 40V DC na zasilaniu nie było wartością maksymalną w "podstawowej konfiguracji"?

Skomentuj

Ja jestem właścicielem tych końcówek BG1 o których napisano powyżej przez kolegę Gavron.
                          Zakupiłem je myśląc, że są w porządku. Sprzedawca napisał, że testowane i sprawdzone. Szukając dokumentacji, po konsultacji z Gavron okazało się, że ileś elementów będzie do wymiany (mam listę). Mogę je odsprzedać za zaproponowaną kwotę wraz z MiniPSU. Podłączyłem je i grają, lecz psu co kilka sekund wyłącza układ i znów załącza na kilka sekund.
                          Może ktoś chce sobie doprowadzić te końcówki do ładu i składu.

Skomentuj

Jak chcesz się pobawić w majsterkowicza to mam jeden zestaw BG1 2020... ale same końcówki, do zasilacza tylko pcb.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj. Stachu Zobacz posta
                              Ja jestem właścicielem tych końcówek BG1 o których napisano powyżej przez kolegę Gavron.
                              Zakupiłem je myśląc, że są w porządku. Sprzedawca napisał, że testowane i sprawdzone. Szukając dokumentacji, po konsultacji z Gavron okazało się, że ileś elementów będzie do wymiany (mam listę). Mogę je odsprzedać za zaproponowaną kwotę wraz z MiniPSU. Podłączyłem je i grają, lecz psu co kilka sekund wyłącza układ i znów załącza na kilka sekund.
                              Może ktoś chce sobie doprowadzić te końcówki do ładu i składu.
                              Witam

Poproszę o kontakt na PW postaram pomóc w tym przypadku.

Pozdrawiam

Skomentuj

Mam i ja! :)

Zapytałem Poltrafo o wycenę trafa 2x31VAC 250VA.

W odpowiedzi otrzmałem prośbę o doprecyzowanie:
                                31V obciążone i ok 33,5V na jałowo, czy 31 V na jałowo i ok 28,70V pod obciążeniem?

Pomożecie?

Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                                treningjezykowy.pl

Skomentuj

Strasznie dawno temu patrzyłem w dokumentację, ale coś mi świta o maksymalnym napięciu 40VDC. Ja z Badela zamawiałem 2x28V.
                                  Last edited by siewcu; 20.01.2025, 14:10.

Skomentuj

Zasilanie, moc bg1: Maksymalne napięcie zasilające 40VDC czyli w przybliżeniu około 28-30VAC trafo o mocy 200VA, (ale moc trafa może być większa).

Mam do bg1 trafo o mocy 300VA i napięciu na uzwojeniu wtórnym 2x24VAC jałowo, w wersji audio (im większa moc trafa {ale bez przesady), tym "sztywniejsze" napięcie pod obciążeniem.

Skomentuj

Tylko trzeba jeszcze do gniazdka "zajrzeć", żeby nie było niespodzianki. Ja już ponad 245V widziałem... W bloku, niedaleko centrum Wrocławia.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X