Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odświeżony wzmacniacz BG1 2020.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ładnie.
    Bardzo mi się podoba rozmieszczenie tranzystorów (w konsekwencji szerokość pcb - ten mniejszy bok ) , złącza zasilania i wyjściowe , rezystory 0,22R.
    Czekam z niecierpliwością.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
      Ulalala... Ile to będzie mieć mocy? Montaż na radiatorze jak obecne czy prostopadle?
      To już zależy od użytkownika. PCB jest wąska także można dla wygody regulacji prostopadle.

Mocowo - układ ma wbudowany bootstrap, teoretycznie wyjdzie około 180W/8R. Wszystko zależy od sztywności zasilacza. Po testach będę mógł coś więcej powiedzieć :)
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

A jak już o zasilaniu mówimy to przy okazji BG1 MK3 narysowałem zasilacz. Coś pokroju miniPSU borysa, ale wszystko przewlekane, do tego porządny mostek 25A, montowany od dołu dzięki czemu przykręcimy go do blachy montażowej (rozstaw wszystkich otworów 10mm, także do modushop podejdzie), do tego osobne przekaźniki na kanał (można też SSR zalutować, mam już w sumie prototyp w obudowie, ale nie ma czasu na dokończenie projektu (przekaźnik SSR wielkości zwykłego, 12-24V (ac czy dc nie robi różnicy, polaryzacja również).

Załączone pliki
        Last edited by gavron04; 02.12.2022, 17:51.

Skomentuj

A ile takie przewlekane pcb? Dla mnie by było idealne

Skomentuj

65zł, muszę złożyć, zrobić zdjęcia to wystawię ogłoszenie. Dokumentację mam gotową.

Skomentuj

To ja chcę. Dobra alternatywa dla wersji SMD - całe szczęście, że jeszcze nie zacząłem lutować, będzie prościej ^^

Skomentuj

Ja wolę SMD :)

Skomentuj

Jak chcesz płytkę do minipsu smd to się dogadamy ;p moje ręce się zbyt telepią do smd i totalnie brak mi motywacji do zabrania się za robotę...

Skomentuj

Bardzo Ci dziękuję za propozycję. Jednak BG1 już z tym zasilaczem na SMD ) mam już uruchomione. Lubię te maleństwa lutować, poza tym jest taniej, oraz łatwiej się płytki projektuje. Ścieżki i elementy są z tej samej strony :)

Skomentuj

Będą jakieś zapisy na PCB nowe, tzn na trzy pary?
                      Piszę się...
                      Zapytam tylko autora, czy irf240/9240 się nadadzą tutaj? Ewentualnie, czy warto dopłacić do lepszych?

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta

Projekt się ciągnie od zeszłego roku, PCB prototypowe do końcówek są, może na gwiazdkę będą uruchomione :)

Zasilanie +-60V DC, wbudowane dc serwo lub standardowo PR do regulacji (możliwość wyboru), 3 parki mosfet i parę ciekawych rozwiązań :) I najważniejsze - wszystkie elementy w THT
                        Nie zapomnij o mnie z 2szt PCB właśnie jestem na etapie szukania czegoś co wygeneruje mniej więcej 150W dla 8r a tu problemu nie będzie

Skomentuj

Moja uwaga do pcb na 3 pary.
                          Otwory pod gniazda bezpiecznikowe. Bardziej uniwersalne byłyby cztery otwory na gniazdo bezpiecznikowe - a nie tylko dwa otwory - np. coś takiego :
                          https://www.tme.eu/pl/details/010000...cb/littelfuse/

Skomentuj

Zamieszczone przez pre Zobacz posta
                            Będą jakieś zapisy na PCB nowe, tzn na trzy pary?
                            Piszę się...
                            Zapytam tylko autora, czy irf240/9240 się nadadzą tutaj? Ewentualnie, czy warto dopłacić do lepszych?
                            PCB jest robione pod te mosfety. Jak będzie finalna wersja (prototyp jeszcze nie jest polutowany) to będę myślał co dalej.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                              To ja chcę. Dobra alternatywa dla wersji SMD - całe szczęście, że jeszcze nie zacząłem lutować, będzie prościej ^^
                              Układ uruchomiony, sprawdzony, nic tylko lutować :)

PCB dostępna na allegro "PSU-AMP"

http://www.gavron04.diyaudio.pl/?psu...do-wzmacniacza

Skomentuj

Witam
                                W ramach "małych" rozważań nt.możliwości kształtowania dźwięku w tym wzmacniaczu - czy ktoś ma jakieś doświaczenia, obserwacje jak poziom DC offset i prądu spoczynkowego mogą na nie wpływać? Wiem, że zapewne parametry podane w instrukcji uruchomienia przez kol. gavron04 są optymalne dla zapewnienia stabilności pracy układu, ale może niekiedy warto spróbować gdzieś "podjechać", żeby może usłyszeć coś ciekawego?
                                Z tego, co się orientuję, to DC offset powinien być najlepiej bliski zero, choć niektorzy twierdzą, że przy wartościach z zakresu 15-50mV może zacząć dominować 2 harmoniczna, która dla lubiących lampowe brzmienie może być ciekawa.
                                Co do prądu spoczynkowego to pojawiają się opinie, że przy dobrych radiatorach warto ustawić go sobie na wyższym poziomie (oczywiście majac dobry budżet na rachunki za prąd ) , bo wzmacniacz zaczyna grać "inaczej"..

PS.Znam stwierdzenie, że "skoro coś działa dobrze to po co to zmeniać" :)

Skomentuj

A kiedy premiera nowej wersji końcówki na 3 pary ?

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel01 Zobacz posta
                                    Witam
                                    W ramach "małych" rozważań nt.możliwości kształtowania dźwięku w tym wzmacniaczu - czy ktoś ma jakieś doświaczenia, obserwacje jak poziom DC offset i prądu spoczynkowego mogą na nie wpływać? Wiem, że zapewne parametry podane w instrukcji uruchomienia przez kol. gavron04 są optymalne dla zapewnienia stabilności pracy układu, ale może niekiedy warto spróbować gdzieś "podjechać", żeby może usłyszeć coś ciekawego?
                                    Z tego, co się orientuję, to DC offset powinien być najlepiej bliski zero, choć niektorzy twierdzą, że przy wartościach z zakresu 15-50mV może zacząć dominować 2 harmoniczna, która dla lubiących lampowe brzmienie może być ciekawa.
                                    Co do prądu spoczynkowego to pojawiają się opinie, że przy dobrych radiatorach warto ustawić go sobie na wyższym poziomie (oczywiście majac dobry budżet na rachunki za prąd ) , bo wzmacniacz zaczyna grać "inaczej"..

PS.Znam stwierdzenie, że "skoro coś działa dobrze to po co to zmeniać" :)

Zwiększając prąd spoczynkowy w BG1 nie zauważyłem żadnych różnic na + jeżeli chodzi o dźwięk.
                                    Na pewno radiatory były bardzo ciepłe przy zwiększaniu prądu spoczynkowego.

Myślę, że kształtowanie dźwięku zależy głównie od stopnia wejściowego wzmacniacza.
                                    Z doświadczenia wiem, że im mniejsze wzmocnienie stopnia wejściowego wzmacniacza
                                    tym prąd spoczynkowy końcówki mocy powinien być większy. (i odwrotnie)

Skomentuj

Zaczynam montować BG1 w docelowej obudowie
                                      Last edited by GraY100; 11.01.2023, 04:27.

Skomentuj

Super, podziwiam i zazdroszczę staranności .....

Skomentuj

Zaczynam montować BG1 w docelowej obudowie[/QUOTE]

Nie widzę na fotografii otworów wentylacyjnych w obudowie pod chassis. Możesz wrzucić fotkę z górną pokrywą .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X