Jeśli chodzi o składanie kolejnego projektu to nowy rok układa się zdecydowanie inaczej niż planowałem, także za 3 parkami trzeba będzie poczekać :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Odświeżony wzmacniacz BG1 2020.
Collapse
X
-
Witam wszystkich forumowiczów po raz pierwszy.
Chciałbym podzielić się wrażeniami z budowy BG1 2021 w wersji MOSFET. Trwało to trochę długo ale udało się.
Winą przedłużającego się uruchomienia był transformator. W pierwszej wersji miał być pozyskany od starego wzmacniacza, ale nikt z żadnych serwisów nie chciał nawet poszukać. Zamówienie złożyłem w firmie Badel. Trafo 2x30V 200VA podwójnie ekranowany. Czas ponad miesiąc. Tak ponad miesiąc. Wstrzeliłem się z zamówieniem po filmie Redaktora Szumu, który wychwalał firmę Badel i ich transformatory.
Po złożeniu wszystkiego, ustawieniu biasu i DC offset nadszedł czas na odsłuch. Jako źródło sygnału posłużył mi Chrome AudioCast, który został podłączony przez potencjometr do BG1. Głośniki podstawkowe od starej wieży Philipsa z dobrym basem i delikatnym sopranem. Po przekręceniu potencjometru w prawo usłyszałem….. ŁAAAŁ
Tak czystego dźwięku dawno nie słyszałem. Nie umiem tego opisać jak opisują niektórzy na forum, ale było idealnie. Bas taki jaki powinien być (nawet na tych głośnikach Philipsa) dynamiczny, konkretny i soczysty. Tony wysokie miłe dla ucha a przede wszystkim nie męczące. Gdy usłyszałem utwór Money for Nothing-Dire Straits to włosy stanęły dęba na całym ciele.
Zanim to wszystko nastąpiło nie było tak wesoło. Chciałbym to napisać aby osoby, które będą składać cokolwiek nie popełniły takiego błędu jak ja. (nie myli się ten kto nic nie robi)
Tak jak opisał to Gavron04 na czerwono: ‘’ Jeśli nie świeci to sprawdzamy poprawność montażu LEDa oraz całej PCB!’’
Gdy włączyłem pierwszy raz jedną końcówkę mocy to strzeliły bezpieczniki 1A. Okazało się po oględzinach PCB, że zamontowałem dwa te same MOSFETY (na szczęście nie spaliły się). Podczas wybierania Mosfetów patrzyłem na numer końcowy tranzystorów ….240 i pech chciał, że wybrałem 240 bez numeru 9.
Teraz pozostało pozyskać obudowę (na którą nie mam pomysłu) aby ładnie się prezentowała na półce.
Na koniec chciałem podziękować Gavron04-wi za fachowe podejście do tematu i za wszystkie odpowiedzi na moje pytania. Jeszcze raz DZIEKI.Last edited by kupers1; 09.04.2022, 18:02.
- 4 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaCześć. Wrzuć fotki :)
- 2 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez 1.41421 Zobacz postaJ, ani pieniędzy na trafo nie będzie.
- 1 lubię
Skomentuj
-
BG1 2020 polecam, gra bardzo dobrze, ostatnio porównywałem z klonem Audio Note PSE - wzmakiem lampowym.
Można powiedzieć, że dźwiękowo BG1 i mój klon AN są zbliżone, BG1 troszkę bardziej eksponuje średnie tony ( chyba to jest też powodem że odczuwam mniejsze zejście na basie) a i troszkę jest mniejsza scena, ale wiadomo , jest duużo tańszy w wykonaniu.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Dostępne są nowe PCB do BG1 - wersja z lipca 2022.
Zmiany:
- 2SA1930/2SC5171 zostały usunięte z PCB. Są nowe T1,T2, TTC011B;TTA006B lutujemy normalnie,
- 470uF/50V - zwiększona średnica na fi 13mm - łatwiej kupić,
- BD139-16/140-16 montowane na głównym radiatorze - nie trzeba dorabiać dodatkowego chłodzenia
Podgląd PCB:
Odświeżona, bardziej przejrzysta dokumentacja - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...148#post509148 a dokładniej na dole strony (za duży załącznik na forum) - http://gavron04.diyaudio.pl/?bg1-2020
Dokumentacja podzielona na:
- PCB 2020
- PCB 2021
- PCB 2022
(w środku podział na BJT, MOSFET + schematy ideowe, montażowe, BOMy, szablony radiatora)
- Pomiary
- Rozbudowanie systemu (np. ilość wejść)
- Schemat połączeń (okablowanie masy/zasilania, sygnału)
- Uruchomienie, przygotowanie radiatora (BJT i MOSFET)
- Uwagi - które trzeba przeczytać
Last edited by gavron04; 03.07.2022, 15:06.
- 2 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaBG1 na mosfet czy bjt?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaBG1 2020 polecam, gra bardzo dobrze, ostatnio porównywałem z klonem Audio Note PSE - wzmakiem lampowym.
Można powiedzieć, że dźwiękowo BG1 i mój klon AN są zbliżone, BG1 troszkę bardziej eksponuje średnie tony ( chyba to jest też powodem że odczuwam mniejsze zejście na basie) a i troszkę jest mniejsza scena, ale wiadomo , jest duużo tańszy w wykonaniu.
Mam lampowy AVT2754 i porównywałem z bg1.
Każdy z nich ma swoje plusy i minusy.
Jednak lampowiec wymiata przy słuchaniu cicho. Wieczorem puszczam z gramofonu jazz lub country i wymiata.
BG1 jednak chyba bardziej sprawdzi się jako wzmacniacz uniwersalny. Do słuchania wszystkiego. Puszczam muzykę że Spotify i gra. Używałem też z nim preamp gavrona (aktualnie wystawiony na sprzedaż) i zestaw już gra bardzo profesjonalnie, regulacja basu w słabszych jakościowo utworach z gramofonu sprawdza się super ale z czasem jednak przestałem go używać.
Jeśli miałbym wybierać to trudno się zdecydować bg1 czy AVT2754. Chyba trzeba mieć dwa a jeszcze 3 projekt kręci mi się po głowie.
Niestety jeden kanał mojego bg1 uległ uszkodzeniu poprzez nieostrożne manipulowanie przy nim wkrętakiem podczas podłączonego napiecia i nie moge go teraz bezpośrednio porównać z lampowcem.Last edited by PanJarek; 05.07.2022, 12:03.
Skomentuj
-
Lampa wymiata w moim przypadku również przy głośniejszym słuchaniu :) ale oczywiście są granice, problemy jakie się pojawiają to jednak są ograniczenia mocowe, gdyż lampowiec AN PSE wyciąga około 10-12 W.
Pomimo tego rekompensuje niską moc jakością dźwięku - barwą, stereofonią , niektóre utwory odkrywa się na nowo.
Jeśli chodzi o BG1 to na wejściu mam kondensator Mundorf MCap 3,3uf/630V zbocznikowany przez 1uF Kemet, czyli w sumie 4,3uF na wejściu.
Do regulacji głośności używam potencjometr drabinka SMD 50k.
Barwy dźwięku nie używam - muza leci tak jak nagrali, głownie Spotify oraz Youtube, rzadziej CD. DAC to topping E30, kolumny 3 drożne DIY na przetwornikach SB Acoustics ( coś w stylu Zephyr II firmy YB Audio)
Skomentuj
-
BG1(końcówki mocy) + Mini PSU(zasilacz z zabezpieczeniami wer. SMD(nie bójmy się SMD)) + przedwzmacniacz z barwą. Zestaw w moim wykonaniu poskładany i złożony wg projektu modułów Mateusza - gawron04. Dobrze się składa ten zestawik, a jak gra :) Cudooo.. wersja MOSFET
Testowo na desce. Wkrótce umieszczę więcej zdjęćLast edited by GraY100; 06.09.2022, 19:31.
- 4 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez GraY100 Zobacz postaLast edited by daniel69; 07.09.2022, 13:04.
Skomentuj
Skomentuj