Może ktoś z Was ma wykaz jakościowo dobrych/bardzo dobrych części np z TME lub Mouser? Można pobrać dokumentacje BG1 2020 za co serdecznie dziękuję - ale niestety brak takich informacji jest tylko wykaz części - chyba że nie mogę tego znaleźć.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Odświeżony wzmacniacz BG1 2020.
Collapse
X
-
Gavron, jednej rzeczy nie rozumiem i prośba o wytłumaczenie. Piszesz ciągle o napięciu zasilania max 40VDC, jeżeli tranzystory jak i kondensatory są na 50VDC to dlaczego nie dać większego napięcia zasilania zasilania? Czy wzmacniacz jest policzony na tak mały zakres napięć? Jedna para mosfetów spokojnie będzie działać i na 50VDC(osobiście katowałem takie na 55VDC). Powstaje dużo ciekawych projektów wzmacniaczy jednak przez niskie napięcie zasilania są w większości zastosowań przy 3-way bezużyteczne. Czytam dla iamp100M max - 45VDC, gdzie w firmowych wzmacniaczach ida na dużo większych napięciach. Iamp200 2 parki 55VDC sam w symasymie latałem na 2 parach na 60V. Robisz to dla "bezpieczeństwa" czy te IAmpy są tak słabo policzone? Trochę to marnowanie możliwości jak w starej Ugodzie...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TOMKOR39 Zobacz postaMoże ktoś z Was ma wykaz jakościowo dobrych/bardzo dobrych części np z TME lub Mouser? Można pobrać dokumentacje BG1 2020 za co serdecznie dziękuję - ale niestety brak takich informacji jest tylko wykaz części - chyba że nie mogę tego znaleźć.
Tym bardziej, że teraz często pojawia się problem z zakupem konkretnego elementu i trzeba szukać alternatywy. Co z tego że pojawi się lista konkretnych elementów jeśli nie będzie ich na rynku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TOMKOR39 Zobacz postaMoże ktoś z Was ma wykaz jakościowo dobrych/bardzo dobrych części np z TME lub Mouser? Można pobrać dokumentacje BG1 2020 za co serdecznie dziękuję - ale niestety brak takich informacji jest tylko wykaz części - chyba że nie mogę tego znaleźć.
Jeśli zaczynasz - nie przejmuj się aż tak jakością elementów. Jedynie krzem (tarnzystory) kup z pewnego źrodła. Ze swojej strony sugeruje potki precyzyjne wieloobrotowe kupować konicznie Vishay (bocheny i te guanshuagu czy jak tam się pisze potrafią płynąć)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaGavron, jednej rzeczy nie rozumiem i prośba o wytłumaczenie. Piszesz ciągle o napięciu zasilania max 40VDC
Skomentuj
-
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaGavron, jednej rzeczy nie rozumiem i prośba o wytłumaczenie. Piszesz ciągle o napięciu zasilania max 40VDC, jeżeli tranzystory jak i kondensatory są na 50VDC to dlaczego nie dać większego napięcia zasilania zasilania? Czy wzmacniacz jest policzony na tak mały zakres napięć? Jedna para mosfetów spokojnie będzie działać i na 50VDC(osobiście katowałem takie na 55VDC). Powstaje dużo ciekawych projektów wzmacniaczy jednak przez niskie napięcie zasilania są w większości zastosowań przy 3-way bezużyteczne. Czytam dla iamp100M max - 45VDC, gdzie w firmowych wzmacniaczach ida na dużo większych napięciach. Iamp200 2 parki 55VDC sam w symasymie latałem na 2 parach na 60V. Robisz to dla "bezpieczeństwa" czy te IAmpy są tak słabo policzone? Trochę to marnowanie możliwości jak w starej Ugodzie...
W ''odswiezonej'' wersji bedzie boostrap rezystorowy (taki jak w LM-Fet), takze napiecie nasycenia bedzie bardzo male a co za tym idzie troche wiecej mocy. Czekam jedynie za jakimis konkretnymi zalozeniami projektowymi i mozna rysowac schemat.
Pozdri-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TOMKOR39 Zobacz postaPanowie bardzo dziękuje . Kilka dni temu dowiedziałem się o tym wzmacniaczu i jako świeżak chciałem sobie ułatwić życie listą elementów . Wybaczcie że głupie pytania.
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...691#post641691
- 1 lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Skomentuj
-
Cena taka sama jak wcześniej 25zł/1szt , opis zmian jest w tym temacie, ale w skrócie - https://diyaudio.pl/forum/na-luzie/o...021#post645579
Wymiary PCB są opisane w tym samym miejscu co stara PCB, 100x80, opis został zaktualizowany o rok produkcji oraz o wymiary (zmiana z 100x85 na 100x80)
- 1 lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaKupował ktoś ostatnio trafo konkretnie do tego i może polecić lub odradzić? Wiadomo, im taniej tym lepiej :P ale domyślam się, że przez cyrki z metalami ceny raczej poszły w górę...
Skomentuj
Skomentuj