Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odświeżony wzmacniacz BG1 2020.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może ktoś z Was ma wykaz jakościowo dobrych/bardzo dobrych części np z TME lub Mouser? Można pobrać dokumentacje BG1 2020 za co serdecznie dziękuję - ale niestety brak takich informacji jest tylko wykaz części - chyba że nie mogę tego znaleźć.

Skomentuj

Przygotuję taką listę dla wersji na 3 parkach.
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Gavron, jednej rzeczy nie rozumiem i prośba o wytłumaczenie. Piszesz ciągle o napięciu zasilania max 40VDC, jeżeli tranzystory jak i kondensatory są na 50VDC to dlaczego nie dać większego napięcia zasilania zasilania? Czy wzmacniacz jest policzony na tak mały zakres napięć? Jedna para mosfetów spokojnie będzie działać i na 50VDC(osobiście katowałem takie na 55VDC). Powstaje dużo ciekawych projektów wzmacniaczy jednak przez niskie napięcie zasilania są w większości zastosowań przy 3-way bezużyteczne. Czytam dla iamp100M max - 45VDC, gdzie w firmowych wzmacniaczach ida na dużo większych napięciach. Iamp200 2 parki 55VDC sam w symasymie latałem na 2 parach na 60V. Robisz to dla "bezpieczeństwa" czy te IAmpy są tak słabo policzone? Trochę to marnowanie możliwości jak w starej Ugodzie...

Skomentuj

Zamieszczone przez TOMKOR39 Zobacz posta
          Może ktoś z Was ma wykaz jakościowo dobrych/bardzo dobrych części np z TME lub Mouser? Można pobrać dokumentacje BG1 2020 za co serdecznie dziękuję - ale niestety brak takich informacji jest tylko wykaz części - chyba że nie mogę tego znaleźć.
          To chyba lepiej wybrać na własną rękę. Można złożyć wzmacniacz w zależności od zasobności portfela.
          Tym bardziej, że teraz często pojawia się problem z zakupem konkretnego elementu i trzeba szukać alternatywy. Co z tego że pojawi się lista konkretnych elementów jeśli nie będzie ich na rynku.

Skomentuj

gavron04 to by się chyba już kopytami nakrył jakby miał jeszcze takie rzeczy robić w BoM. A potem by usłyszał, że to miała być dobra jakościowo rzecz, a jednak (dla kogoś) nie jest. Poza tym rozpiętośc kosztowa potrafi być spora. Dla kogoś kond Nichicon FW za kilkadziesiąt groszy już jest dobrym kondem (w stosunku do całej masy byle jakich), a ktoś inny nic ponizej ELNA czy Black gate nie ruszy.
            Jeśli zaczynasz - nie przejmuj się aż tak jakością elementów. Jedynie krzem (tarnzystory) kup z pewnego źrodła. Ze swojej strony sugeruje potki precyzyjne wieloobrotowe kupować konicznie Vishay (bocheny i te guanshuagu czy jak tam się pisze potrafią płynąć)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
              Gavron, jednej rzeczy nie rozumiem i prośba o wytłumaczenie. Piszesz ciągle o napięciu zasilania max 40VDC
              U mnie gra pod napięciem 44vdc i jest okej

Skomentuj

Zamawiałem części do bg1 w TME i u Piekarza, ale oczywiście można zamówić w Mouser.

Skomentuj

Panowie bardzo dziękuje . Kilka dni temu dowiedziałem się o tym wzmacniaczu i jako świeżak chciałem sobie ułatwić życie listą elementów . Wybaczcie że głupie pytania.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                    Gavron, jednej rzeczy nie rozumiem i prośba o wytłumaczenie. Piszesz ciągle o napięciu zasilania max 40VDC, jeżeli tranzystory jak i kondensatory są na 50VDC to dlaczego nie dać większego napięcia zasilania zasilania? Czy wzmacniacz jest policzony na tak mały zakres napięć? Jedna para mosfetów spokojnie będzie działać i na 50VDC(osobiście katowałem takie na 55VDC). Powstaje dużo ciekawych projektów wzmacniaczy jednak przez niskie napięcie zasilania są w większości zastosowań przy 3-way bezużyteczne. Czytam dla iamp100M max - 45VDC, gdzie w firmowych wzmacniaczach ida na dużo większych napięciach. Iamp200 2 parki 55VDC sam w symasymie latałem na 2 parach na 60V. Robisz to dla "bezpieczeństwa" czy te IAmpy są tak słabo policzone? Trochę to marnowanie możliwości jak w starej Ugodzie...
                    Czesto w konstrukcjach DIY napiecie zasilania jest nieco nizsze w porownaniu do wyrobow fabrycznych poniewaz DIY'erzy lubia robic bardzo sztywne, czesto przewymiarowane zasilacze. Kazdy projekt musi miec jakies zalozenia, jezeli priorytetem ma byc jakosc dzwieku to zaczynamy od sztywnego zasilania o nieco mniejszej wartosci - poniewaz bedzie ono mniej przysiadac w miare obciazenia. W takim przypadku projekt liczony jest na obciazenie ciagle. Jezeli natomiast chcemy miec do dyspozycji wiecej ''dynamicznej'' mocy kosztem ''gorszego'' zasilania to dobieramy moc oraz napiecie zasilania w taki sposob zeby zasilacz ograniczal odpowiednio moc ciagla wzmacniacza ale poprzez wyzsze napiecie zasilania, wzmacniacz bedzie dysponowal wieksza moca dynamiczna. Oczywiscie ze bedzie mozna zastosowac wyzsze napiecie zasilania przy zachowanej ilosci par tranzystorow koncowych, trzeba tylko to robic swiadomie albo dac po prostu I/V limiter.

W ''odswiezonej'' wersji bedzie boostrap rezystorowy (taki jak w LM-Fet), takze napiecie nasycenia bedzie bardzo male a co za tym idzie troche wiecej mocy. Czekam jedynie za jakimis konkretnymi zalozeniami projektowymi i mozna rysowac schemat.
                    Pozdr
                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

PCB właśnie dotarły :)

Skomentuj

Panowie bardzo dziękuje . Kilka dni temu dowiedziałem się o tym wzmacniaczu i jako świeżak chciałem sobie ułatwić życie listą elementów . Wybaczcie że głupie pytania.
                        Tranzystorów nie kupuj czasem w piekarz.pl (chodzi o końcowe, drivery). Tylko ze sprawdzonych źródeł. TME, mouser, farnel, conrad ewentualnie na allegro od "elmag" ; "merlin_64"

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...691#post641691

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta

PCB właśnie dotarły :)
                          Można wiedzieć jaki jest rozmiar tych nowych płytek i jaka cena ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Cena taka sama jak wcześniej 25zł/1szt , opis zmian jest w tym temacie, ale w skrócie - https://diyaudio.pl/forum/na-luzie/o...021#post645579

Wymiary PCB są opisane w tym samym miejscu co stara PCB, 100x80, opis został zaktualizowany o rok produkcji oraz o wymiary (zmiana z 100x85 na 100x80)

Skomentuj

Kupował ktoś ostatnio trafo konkretnie do tego i może polecić lub odradzić? Wiadomo, im taniej tym lepiej :P ale domyślam się, że przez cyrki z metalami ceny raczej poszły w górę...

Skomentuj

Hej a te tranzystory mogą być ? 2SC5200 i 2SA1943

Skomentuj

Układ jest przystosowany do pracy przy BJT (te co wymieniłeś) i MOSFET. Zdecydowanie razem z innymi użytkownikami polecam MOSFET.

Skomentuj

A mi dałeś wersję z bjt, no ładnie... :P

Skomentuj

A złożyłeś?

Skomentuj

Nie. Nie dla mnie, i nie będę się bawił w sponsora i kupował części ludziom a mój czeka na budżet - co jest to idzie w lekarzy itp, a wolę zdrowie od złożenia sobie audio. Ot życie, ludzie niech robią co chcą ale ja wolę w lekarzy i swoje zdrowie zainwestować

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                          Kupował ktoś ostatnio trafo konkretnie do tego i może polecić lub odradzić? Wiadomo, im taniej tym lepiej :P ale domyślam się, że przez cyrki z metalami ceny raczej poszły w górę...
                                          Nie mam za wiele doświadczeń, ale najlepsze trafia jakie kupiłem to z jakiegoś amplitunera. Miękkie bardzo, ale ciche i nie sieją. Wszystkie nowe były do d...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X