spoko, ogarnę podwójny footprint i tyle. 3,5+5mm (raster)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Odświeżony wzmacniacz BG1 2020.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaSpoko, czasu jeszcze trochę jest do narysowania.
O MR5 myślałem, o rezystorach RN55D również.
O 2U również, tylko wtedy porządne radiatory fischera lub z modushop duża obudowa z radiatorami po bokach
https://www.hfc.com.pl/test/3669,accuphase-e-480.html
Myślę, że dobrze byłoby gdyby można było wlutować opcjonalnie mniej par np . jedną lub dwie - w zależności od potrzeb mocowych, lub dla porównania jakości dźwięku na jednej 2 lub 3 parach mosfetów.
Skomentuj
-
Nie wiem jak koledzy, - ja chcę wykorzystać obudowę z Modushop peasant o wysokości 2U czyli 8 cm. Głębokość tej obudowy 30cm, szerokość 43 cm.
Jako zasilanie z kolei chce wykorzystać zasilacz od iAmpa. Zasilacz obecnie odpoczywa po uszkodzeniu 1 z kanałów iAmpa.
W moim przypadku wystarczający byłby sam wzmak bez zasilacza
Pozdrawiam
- 1 lubię
Skomentuj
-
Przesadzam to z pewnością, tak jak w wielu przypadkach ale podoba mi się te rozwiązanie w płytce Janusza https://www.audiostereo.pl/topic/112...omment-5230452
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PanJarek Zobacz postaPrzesadzam to z pewnością, tak jak w wielu przypadkach ale podoba mi się te rozwiązanie w płytce Janusza https://www.audiostereo.pl/topic/112...omment-5230452
Co do gniazd bananowych to jakieś tam widzę, ale to są jakieś malutkie a nie takie jak się używa na panelu. Dla mnie całkowicie zbędny bajer. Mogę dać PCB9 tak jak w CapM 2.0B i C od zasilania to tutaj zrobić zasilanie na tym i SPK.
Skomentuj
-
Widzę, że się zawiązuje grupa pod coś nowego to i ja się podepnę i podrzucę jakiś pomysł. A może by tak płytkę zaprojektować podobnie jak borys SPK Teraminal -z opcją podzielenia?
Wtedy na lewo most, na prawo most, a środkiem Wisłą płynie (tudzież lewo/prawo końcówki mocy, a środkiem PSU i zabezpieczenia). Płytka pewnie wyszął by droższa, ale ... coś za coś.
Swoją drogą - topologia BG1 to jest jawna? Jak w nim jest stopień wejściowy realizowany (jakieś porównanie do IPSów iAMPA?)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PanJarek Zobacz postaTak swoją drogą to tak mniej więcej do ilu stopni powinien się nagrzewac radiator w okolicach mosfetow?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BalROCK Zobacz postaWidzę, że się zawiązuje grupa pod coś nowego to i ja się podepnę i podrzucę jakiś pomysł. A może by tak płytkę zaprojektować podobnie jak borys SPK Teraminal -z opcją podzielenia?
Wtedy na lewo most, na prawo most, a środkiem Wisłą płynie (tudzież lewo/prawo końcówki mocy, a środkiem PSU i zabezpieczenia). Płytka pewnie wyszął by droższa, ale ... coś za coś.
Swoją drogą - topologia BG1 to jest jawna? Jak w nim jest stopień wejściowy realizowany (jakieś porównanie do IPSów iAMPA?)
Możliwe, że się uda zrobić małą PCB z wbudowanym zasilaczem, którego nie będzie trzeba lutować.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PanJarek Zobacz postaTak swoją drogą to tak mniej więcej do ilu stopni powinien się nagrzewac radiator w okolicach mosfetow?
Jednak jest to temperatura złacza ( w środku tranzystora).. W przypadku radiatora 1K/W dla każdego kanału wychodzi mniej więcej że w stanie spoczynkowym radiator powinien nagrzać się do około 35 stopni
Przy pobraniu mocy 100W zaś do temperatury około 65 stopni zakładając sprawność wzmaka 60%
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
Z katalogów wynika że MOSFETy wytrzymują nawet 150 stopni :).
Jednak jest to temperatura złacza ( w środku tranzystora).. W przypadku radiatora 1K/W dla każdego kanału wychodzi mniej więcej że w stanie spoczynkowym radiator powinien nagrzać się do około 35 stopni
Przy pobraniu mocy 100W zaś do temperatury około 65 stopni zakładając sprawność wzmaka 60%
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PanJarek Zobacz postaBardziej mi chodziło o tranzystory Q7 i Q8. Dałem na nich małe radiatory (do zobaczenia w moim wątku) bo grzały się do jakichś 60 stopni.
Ten główny radiator mam spory a nagrzewa się do około 38-40 w najcieplejszym miejscu.
Dodatkowo wykonujemy chłodzenie dla stopnia napięciowego (BD139-16 oraz BD140-16):
- rozstaw tranzystorów - 27,07mm,
- płaskownik o wymiarach 36x10x2mm będzie ok)
Dałem duużo większy 1 płaskownik od zalecanego na tranzystory BD139/140 jest ok.
Skomentuj
-
Dałem coś takiego https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...276#post645276
Jak gdzieś mi się rzuci w oczy to kupię coś ładniejszego, póki co spełnia funkcję.
Skomentuj
Skomentuj