Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odświeżony wzmacniacz BG1 2020.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jestem jeszcze w trakcje składania, ale nie spieszy mi się, bo jeszcze nie mam miejsca, ani pomysłu na obudowę, jaki premp itd.
    PS: Może ktoś się orientuje z czego BC546b/BC556b ONsemi ma wyprowadzenia, bo kupiłem diotec i magnes przyciąga te tranzystory, ONsemi też?
    Last edited by 1.41421; 11.01.2022, 18:56.

Skomentuj

A ja się dalej bujam z Bg1 wszystko pomierzone posprawdzane, przed lutowaniem wszystko również pomierzone każdy najdrobniejszy element, 3 diody czerwone z różnymi prądami próbowałem i dalej nic ......... zielone świecą a czerwona nie . Jak ma świecić jak na BD 139 jest 0,5V . Wyjcie DC na głośniki da się ustawić a bias nie - 0.0mV. Sprawdzam jak szalony i w obu końcówkach to samo . Muszę to zostawić na jakiś czas i wrócić innym okiem spojrzeć na to. Bo w kółko w kółko sprawdzam mierzę sprawdzam i wszystko jest ok. Części kupowane w większości w TME też sprawdzone .

Skomentuj

Żeby nie było, że cisza w temacie i użytkownicy zostają bez pomocy.

BG1 użytkownika TOMKOR39 trafił do mnie. Pomijając jakość lutowania to po prostu sam montaż nie wyszedł. R4, R5 zamiast 22R to wstawione 22k. No nie miało to prawa działać. W obu końcówkach ten sam problem. Do tego przy pośpiechu błędnie wlutowana dioda LED3.

UWAGA! C1 w wersji 2021 montujemy tylko jeden - albo 5x5mm albo zwrotnicowy (wystający poza PCB)
        Last edited by gavron04; 12.02.2022, 13:14.
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czy w miehscu R5 zamiast 22R dam 20R będzie działać? Bo mi brakuje chwilowo (za jakiś czas wymienię).

Skomentuj

będzie ok.

Skomentuj

Świetnie że mamy tu Gavrona04 bo było by krucho u mnie. Dobrze że nie pokazałeś mojego PCB ;-) powoli ogarniam małą stację lutowniczą i zacznie się szkoła lutowania ;-)
              Obudowa ogarnięta z pojemnego wzmacniacza cayin i mam nadzieję że do końca tygodnia odpalę wszystko . Podzielę się wrażeniami i zdjęciami. Gavron04 bardzo Ci dziękuje za pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez TOMKOR39 Zobacz posta
                Świetnie że mamy tu Gavrona04
                Dzięki niemu można się czuć jakby bg1 miał dożywotnią gwarancję (albo póki ma siły udzielać się na forum)

Skomentuj

Hej mam nadzieję, że nie zaśmiecam tu wątku ;-)
                  Udało mi się uruchomić bg1. Jest lekki brumik spowodowany "prawdopodobnie" przewoda mi z rca na obudowie do potencjometru i z potencjometru do bg1.(przewody zwykłe bez ekranu). Jeśli chodzi o dźwięk to muszę z tydzień dwa posłuchać, ale podoba mi się ;-)

Skomentuj

Skomentuj

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że jest szaleństwo przewodowe, ale będę podmieniał przewody i przede wszystkim skracał.
                      Do tego dojdzie kolejny transformator, zasilacz do maliny i daca - muszę przemyśleć jak to poukładać.
                      Pytanie: czy przewody z rca do potencjometru a potem do bg1 powinny być ekranowane ? (pamiętam nie większe niż 0,22mm2)

Skomentuj

Hej mam nadzieję, że nie zaśmiecam tu wątku ;-)
                        Udało mi się uruchomić bg1. Jest lekki brumik spowodowany "prawdopodobnie" przewoda mi z rca na obudowie do potencjometru i z potencjometru do bg1.(przewody zwykłe bez ekranu). Jeśli chodzi o dźwięk to muszę z tydzień dwa posłuchać, ale podoba mi się ;-)
                        1) kwestia ekranowania transformatora.
                        2) przewody bez ekranu poprowadzone przy trafo.

Skomentuj

To jest konkret, dziekuje ;-)

Skomentuj

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że jest szaleństwo przewodowe, ale będę podmieniał przewody i przede wszystkim skracał.
                            Do tego dojdzie kolejny transformator, zasilacz do maliny i daca - muszę przemyśleć jak to poukładać.
                            Pytanie: czy przewody z rca do potencjometru a potem do bg1 powinny być ekranowane ? (pamiętam nie większe niż 0,22mm2)
                            Drugi transformator do czego? Jaki zasilacz do maliny i daca?

Przewód z rca do potencjometru jak i z potencjometru do bg1 muszą być ekranowane. Jest informacja na schemacie połączeń.

Skomentuj

Przewody mało-sygnałowe o bardzo małym napięciu muszą być koniecznie ekranowane ponieważ są bardzo czułe na zbieranie zakłóceń z "zewnątrz".
                              Najlepiej jest kiedy przewody sygnałowe są oddalone od transformatorów i przewodów wysokoprądowych
                              takich jak przewody zasilające 230V AC oraz od przewodów wyjściowych końcówki mocy (przewody na terminale głośnikowe).
                              Przewody sygnałowe powinny być jeżeli to możliwe jak najkrótsze.
                              Każdy przewód sygnałowy posiada własną rezystancje, indukcyjność i pojemność co oczywiście ma wpływ na dźwięk :)
                              Last edited by spokon; 17.02.2022, 17:50.

Skomentuj

Drugi transformator do czego? Jaki zasilacz do maliny i daca?
                                Drugi transformator toroidy w wersji audio do raspberry pi i hifiberry - zasilacz stabilizowany na Lm350. ( korzystam z Tidala HiFi i dlatego chciałem połączyć to w jedną obudowę - jak głupi czy problematyczny pomysł to piszcie proszę )

Przewód z rca do potencjometru jak i z potencjometru do bg1 muszą być ekranowane. Jest informacja na schemacie połączeń.
                                jutro będą ekranowane - na razie dałem długie przewody 0,20mm2 aby odpalić i posłuchać . Na początku pojawił się brum za twoją radą przesunąłem przewody jak najdalej od transformatora i brum zniknął . Jest lekki przydźwięk słychać go przy mocniejszym podkręceniu potencjometru - stawiam że wina właśnie tych przewodów.
                                Jutro ogarniam przewody - będą ekranowane

Skomentuj

Na obu forach tyle ludzie piszą o tych toroidach.. :) Jak nie chcesz mieć problemu z brumem to kup porządne trafo tym bardziej, że chcesz to mieć w jednej obudowie.

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...740#post641740 końcówka 52 postu "transformatory i ich jakość"

Skomentuj

Odnośnie traf jeszcze tu pytałem, i też było wyjaśnione - https://diyaudio.pl/forum/teoretyczn...-a-zwykłe i skończyło się na polecanym przez gavrona trafie z badela w wersji z podwójnym ekranem magnetycznym. 2x28v z wysyłką coś ponad 300 zł wyszło...

Skomentuj

Tak czytałem posty na temat toroydów :-) mam to trafo od ponad roku i kiedy siedziało w obudowie z dwoma zasilaczami, maliną i hifiberry było mega cicho . Potencjometr na maxa i cicho - dopiero jak przyłożyłem głowę do głośnika to leciutki syk. Poprosiłem o wycenę Badela i koszt to jakieś :
                                      295 za samo trafo.

Impregnowanie rdzenia / uzwojenia 15,00 zł + VAT

Redukcja indukcji (dla fanów Hi-Fi) 20,50 zł +VAT

Ekran ochronny 20,50 zł +VAT

Ekran elektromagnetyczny 26,90 zł +VAT

Ekran magnetyczny 18,60 zł +VAT

Podwójny ekran magnetyczny 27,90 zł +VAT

Zalanie w plastikowym kubku Weisser*

do 250VA 24,80 zł + VAT

Wysyłka DPD: 22,00 zł + VAT

Lekko mamy 400 lub więcej. Poprosiłem o wycenę 250VA + uzwojenie dla maliny . Myślę że to będzie dobra decyzja.
                                      Dzisiaj wymieniam przewody, porządkuje i skracam i myśle że pozbędę się tego lekkiego syku :-)
                                      a następnie wymiana traf i zasilacza do maliny i hifiberry.

Skomentuj

Kilka dni słuchania za mną: ogólnie to wreszcie mogę słuchać głośno i mieć radochę z muzyki.
                                        Bas jest bardzo konkretny, kontrola i szybkość, przestrzeń. Ogólnie scena powiększyła się i nastąpiła lepsza separacja instrumentów łącznie z przesunięciem do mnie wokalisty(ów). Dzwięk stał się bardziej naturalny i szczegółowy, ale nie męczący, można kilka godzin słuchać głośno.
                                        Ale przyznam, że góry trochę mniej jest, mam wrażenie że trochę się wycofała i wyostrzyła co nie koniecznie mi się podoba. Z drugiej strony to dopiero kilka dni :-)
                                        Mam na wejściu białe zwrotnicowe mudorfy i zastanawiam się, jaki one mają wkład w dźwięk?

Skomentuj

Wymieniłem przewody sygnałowe z ekranem, wewnątrz przewody głośnikowe wszystko dobrej firmy.

Totalna cisza, trafo nie brumi z głośników po maksymalnym podgłoszeniu cisza totalna-przyznam, że tego się nie spodziewałem ;-) mój wzmacniacz w klasie D szumi, kiedy podkręcę na maksa.

Bg1 gra bardzo dobrze, sopranów brakło na początku, ale to się zmieniło-nie wiem dlaczego? Jest b.dobrze

Aż by się chciało złożyć coś kolejnego ;-)

Skomentuj

Czaruję...