Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bliesma T34A + Satori MR13 + Satori MW19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
    Nie na temat...

Stosunek 330 do 240 to około 27% tańszy lub 36% droższy więc skąd ty wziąłeś cytuje:

Nie ma co się denerwować :) ...

Panie Adamie czytamy uważnie - cena 240 Euro dotyczyla pary, wiec jeden kosztuje 120 Euro. Cena l19 wynosiła ok. 330 Euro za szt. Wiec kosztuje "tylko " 275 % tego co l16 😎

https://www.soundimports.eu/en/seas-l19rnx1.html
    https://en.toutlehautparleur.com/uni...5-75-inch.html

Cena we Francji pokazuje korektę rynku na model L16rnx3. Początkowo wyceniony byl on 3x drozej jak zwykly l16rnx. Teraz już kosztuje tylko 150 % tego co tańszy model. Biorąc pod uwagę zmianę cewki i inne aspekty zaczyna być to sensowną ofertą. Miejmy nadzieję, że L19 też zostanie w miarę szybko skorygowany względem oczekiwań producenta. Byłoby to z pożytkiem dla wszystkich bo, jak napisał Raven, brakuje fajnych aluminiowych 7" w akceptowalnym cenach.
    Ja mam w każdym razie ochotę zbudować kolejną konstrukcję np. z dwoma l19 na basie, Bliesmą T25B albo t34b na górze i jakimś twardomembramowym średniakiem. Wszystko przede mną 😂
    Last edited by jaro4444; 16.04.2020, 17:22.

Skomentuj

Prawie pierwszy rząd 😂 Jak ułożę jutro to orygami to zasłużę na drinka 😈
      Last edited by jaro4444; 17.04.2020, 23:16.

Skomentuj

Dobrze by bylo jeszcze te elementy pomierzyc, czy maja swoje parametry. Ostatnio trafialy sie jakies rozrzuty w cewkach polinkach i kondach Jantzen. Z elektrolitami tez bywa rożnie. Przy takim projekcie dobrze mieć wszystko sprawdzone na 100%

Skomentuj

Sekcja basowa gotowa. Już widzę, że mnie dzisiaj noc zastanie. ..

Pogromco wszystko było sprawdzane i trzyma tolerancje
          Last edited by jaro4444; 18.04.2020, 14:12.

Skomentuj

Jaka cena takiej zwrotnicy?
            Będzie powyżej 1 tyś.?
            Last edited by marian; 18.04.2020, 14:08.

Skomentuj

Wszystko z kondami, kablami, gniazdami... 1280 zł

Skomentuj

Czyli bez kabli i gniazd będzie spokojnie 1 tyś.

A co to za rezystory drutowe?

Skomentuj

Ohmite Audio Gold 10W a z radiatorem Arcol

Skomentuj

Jakie wrażenia odsluchowe, ( myślę że już kolumienki grają :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                      Jakie wrażenia odsluchowe, ( myślę że już kolumienki grają :)
                      Grają od dłuższego czasu. Pierwsze 20-30 godzin grania pominę.

Co to wrażeń odsłuchowych - to są pierwsze kolumny, które złożyłem, odpaliłem i nie mam ochoty w nich nic zmieniać. Całość gra zaskakująco dobrze, jak na taką konstrukcję, a bardzo dużą robotę robi tu Bliesma. Scena, ilość detali na górze, uderzenie talerza i barwa wokalu damskiego są wyśmienite. Głośnik lekko "zalatuje" aluminium jednak to nie jest syczący Seas. Po tym jak się słuchało beryla to nic nie jest już takie samo
                      Średnica - dość chłodna, przejrzysta, transparentna i świetnie zszyta z górą i dołem. Za te 400 zł Satori MR13 to świetny głośnik, choć nie bez wad...
                      Dół - tu największe zaskoczenie. Paczka była projektowana pod Mr19P-8, nastąpiła zmiana na P-4, więc stała się za duża. odebrałem jej początkowo 5,5 l + BR + głośnik - więc zapewne ok. 6-6,5 dm3 względem rysunku (czyli zostało netto ok. 21 dm3). Po długich próbach ze strojeniem BR i wytłumieniem ostatecznie dodane zostało 1 dm3 i ostateczna objętość to ok. 22 dm3 netto. Bas jest szybki, dynamiczny, schodzi naprawdę nisko i praktycznie wcale nie słychać, że to jest BR. Piszę to po porównaniach moich własnych kolumn z OZ do tych z BR. Może wywołam kolejną burzę w szklance wody ale jeśli komuś nie zależy na wymuszonych na siłę kolejnych 2-3 Hz w dół to nie ma sensu dopłacać do Revelatora 18. Dla przeciętnego użytkownika ten głośnik w zupełności wystarczy. Jest wrażliwy na jakość cewki szeregowej w zwrotnicy!!! Taki woofer, przy dostatecznie mocnym wzmacniaczu w zupełności nagłośni przeciętny pokój do ok. 22-24 m2. Ja mam mieszkanie w przedwojennej kamienicy, wysokie na prawie 3 m i salon ma 25,5 m2 i w tym pokoju (dość pustym obecnie) kolumny robią zdrową rozpierduchę
                      Last edited by jaro4444; 04.05.2020, 11:04.

Skomentuj

Wow, Dzięki za opis.
                        Obecnie mam kolumny z SB23 nrx-8 na basie i już go nie chcę w zestawie ( generowały mi tyle basu, że musiałem zatkać BR), w sumie planuję rozebrać kolumny na części i zbudować kolumienki w Twoim stylu.
                        Mam TW29RN-B-4 oraz MR13-4, na bas planuję MW19P ???? - jeszcze nie wiem którego wziąć . Bo są w sumie 4 "podobne" głośniki.
                        Jak rozumiem wziąłeś MW19P-4 ( napisałeś MR19P ) ? Dlaczego nie MW 19P-8 ? Chodziło o SPL =91.5dB ? Czy po prostu jest lepszy od wersji 8 ohm?
                        Druga sprawa to obudowa - dla MW19P-4 producent zaleca 16 litrów i strojenie na 41Hz .
                        Last edited by wiesiek9990; 04.05.2020, 16:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                          Wow, Dzięki za opis.
                          Obecnie mam kolumny z SB23 nrx-8 na basie i już go nie chcę w zestawie ( generowały mi tyle basu, że musiałem zatkać BR), w sumie planuję rozebrać kolumny na części i zbudować kolumienki w Twoim stylu.
                          Mam TW29RN-B-4 oraz MR13-4, na bas planuję MW19P ???? - jeszcze nie wiem którego wziąć . Bo są w sumie 4 "podobne" głośniki.
                          Jak rozumiem wziąłeś MW19P-4 ( napisałeś MR19P ) ? Dlaczego nie MW 19P-8 ? Chodziło o SPL =91.5dB ? Czy po prostu jest lepszy od wersji 8 ohm?
                          Druga sprawa to obudowa - dla MW19P-4 producent zaleca 16 litrów i strojenie na 41Hz .
                          Wersja czarna i 4 Ohmy była wybrana ze względu na SPL i optykę. Teoretycznie białe woofery mają nieco lepsze parametry ale nie pasowały mi stylistycznie.:>
                          Co do objętości paczki i strojenia są to zapewne zalecenia do monitora - 16 l to naprawdę fajny, zgrabny monitor. Założeniem w tej konstrukcji było to, by bas był jeszcze szybki i możliwie nisko zszedł. Pocięte z 22 mm OSB klocki o wymiarach 15x16 cm pozwalały na dość dowolne zmienianie objętości przez ich dokładnie na dno lub wyjmowanie. Obecnie robią za dociążenie kolumny wklejone na stałe

P.S. Właśnie od dziś ruszam z kolejnym projektem - ma być rozsądnie cenowo i dobrze. Na 100% będzie to 3-way, z parą MW19P-8 na basie, na średnicy wystąpi PHL 1120, na górze coś ... To się jeszcze okaże bo ale raczej w kryzysowych czasach nie będę szalał.
                          Last edited by jaro4444; 04.05.2020, 20:27.

Skomentuj

Wczoraj jeszcze raz policzyłem ostateczną objętość i wyszło mi, że jednak jest to ok. 20.8-21 dm3, bo objętość startowa to było 26,3 dm3 a nie 27,5.

Skomentuj

Trytytki na chlodzeniu stopilem u siebie.
                              Opaski nierdzewne i izolacja temp by sie przydala :P

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                                Bas jest szybki, dynamiczny, schodzi naprawdę nisko i praktycznie wcale nie słychać, że to jest BR. Piszę to po porównaniach moich własnych kolumn z OZ do tych z BR. Może wywołam kolejną burzę w szklance wody ale jeśli komuś nie zależy na wymuszonych na siłę kolejnych 2-3 Hz w dół to nie ma sensu dopłacać do Revelatora 18. Dla przeciętnego użytkownika ten głośnik w zupełności wystarczy. Jest wrażliwy na jakość cewki szeregowej w zwrotnicy!!! Taki woofer, przy dostatecznie mocnym wzmacniaczu w zupełności nagłośni przeciętny pokój do ok. 22-24 m2. Ja mam mieszkanie w przedwojennej kamienicy, wysokie na prawie 3 m i salon ma 25,5 m2 i w tym pokoju (dość pustym obecnie) kolumny robią zdrową rozpierduchę
                                A 2xMW19P-8 spokojnie nagłośnią 30-35 m2. I fakt, trzeba im mocnego wzmaka z dobrze kontrolowanym dołem. Dostają wtedy kopa i się utwardzają.
                                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Faktycznie , dobre strojenie pozwala dogonić Revelatora pod względem szybkości i zejścia (parę hertzów brakuje ) - przynajmniej tak wynika z symulacji.
                                  Last edited by wiesiek9990; 06.05.2020, 09:40.

Skomentuj

Jest tylko jedna "mała" różnica - na dzień dzisiejszy SB MW19 kosztuje oficjalnie w jednym z większych sklepów audio 497 zł/sz. a Revelator 18W - 980 zł. Dla nas DIY-owców to całkowicie odmienia sytuację, jaka była jakieś 2,5 roku temu. Wówczas to SB był tańszy od Revelatora o niecałe 100 zł. Wtedy bym się zastanawiał, dziś wybieram bez zastanowienia SB.

Dla jakich pojemności i jakiego strojenia prowadzona była symulacja?
                                    Last edited by jaro4444; 06.05.2020, 10:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta

Dla jakich pojemności i jakiego strojenia prowadzona była symulacja?
                                      pojemność 21 litrów , strojenie na 44Hz

Skomentuj

A z czystej ciekawości proszę przesymulować strojenie na 38 Hz dla tej samej pojemności.

Jako bardziej wiarygodne od oficjalnych można przyjąć te dane:
                                        https://hificompass.com/sites/defaul...?itok=J1KeotYo

Dla SS ale 8R są ona następujące:
                                        https://hificompass.com/sites/defaul...nce_70_ohm.png

Skomentuj

W obu przypadkach pomiaru wykonanego przez hificompass brakuje parametru VAS , więc symulacja bez wymaganych parametrów jest w zasadzie bez sensu.
                                          Dodatkowo w porównaniu były wersje 4 ohm satori i revelatora ( wg mnie bardziej zbliżone do siebie) .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X