Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napewno bede robic testy
    Postawie, oddale sie na sofe i poslucham.

To zapewne przyzwyczajenie do BRów, stopka fakt -jest szybka, nie ma mulenia.
    Narazie dziecko spi, tak wiec - koniec testow hehe.

- - - - - aktualizacja - - - - -

To buczenie to tak jakby problem z masa, widze ze hypex ma trzeci bolec - zas na poddaszu stara instalacja bez 3 bolca i to moze by problem.
    Nie wiem jak jest wykonany, w moich subach DIY panel byl do masy i nie bylo mowy o buczeniu - tutaj nie wiem, bede z tym walczyc.

Skomentuj

Masz wewnątrz jakieś wytłumienie ?

Skomentuj

Jeszcze nie, z boku leży mi 2m2 watolinki 50mm, mam zamiar eksperymentowac.

Skomentuj

Ostatnio używałem izolacji termicznej i powiem że dźwięk się zmienił na plus.
          https://diyaudio.pl/i/679/1879f93961...1466274944.jpg
          Last edited by Rfck; 03.09.2016, 21:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            A tutaj nowy projekt:
            Bardzo ciekawy projekt, nowe horyzonty. Trzymam kciuki.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
              To buczenie to tak jakby problem z masa, widze ze hypex ma trzeci bolec - zas na poddaszu stara instalacja bez 3 bolca i to moze by problem.
              Nie wiem jak jest wykonany, w moich subach DIY panel byl do masy i nie bylo mowy o buczeniu - tutaj nie wiem, bede z tym walczyc.
              Wystarczy że przewód zasilający będzie kiepski i może pojawić się buczenie. Ostatnio tak miałem.
              Zmieniłem przewód i pojawiło się buczenie we wzmacniaczu. Instalacja bez uziemienia a przewód i gniazdo we wzmacniaczu z uziemieniem.

Skomentuj

Raczej nie wina przewodu jako takiego, ale pętli mas, bo:

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                a przewód i gniazdo we wzmacniaczu z uziemieniem
                Jak jeszcze źródło ma styk ochronny lub coś co jest z nim połączone, to poprzez listwę zasilającą z bolcem robi się pętla.

Gdyby panel buczał z podpiętym tylko zasilaniem (bez sygnałowych), to za dobrze by o nim nie świadczyło.

Skomentuj

Tomek, włącz suba bez sygnału z amplitunera albo wepnij się sygnałem z telefonu.
                  Ja u siebie miałem problem z pentlą masy, wystarczyło zrobić sobie kabel zasilający DIY z upierdzielonym uziemieniem. Jak był oryginalny z uziemieniem to trzeba było ciągnąć prąd z innej fazy niż amplituner aby panel działał poprawnie.

Skomentuj

Jak szukałem info o LAB12, to podobno najszczęśliwsza dla niego konfiguracja po ponad pół kilowata na wzmacniaczy i 120l, chyba na 35Hz strojone (ale nie pamiętam dokładnie).
                    Wtedy robi to co robi zawodowo w kinach, bo jak dobrze pamiętam to kinowe suby w imaxach na labach pracują.

Skomentuj

Powolutku do przodu :)

http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

@Marcin - tak pracowaly czy pracuja w IMAX, w BR daje rade - jest swietny. Mialem wczesniej z mosfet.

To buczenie to raczej nie petla, nie mam 3 bolca w przedluzce. Kabel sieciowy zmienialem juz.
                        Samo buczenie slychac bez podlaczonego wejscia, to je dziwne troche - to takie lekkie buczenie jakby miec obudowe potencjometru niepodciągnięta do masy.

Pogrzebie z tym, tymczasem:

Jak dotykam palcem to ustaje, wycisza sie to buczenie.
                        Niestety na poddaszu nie mam uziemienia - stara instalacja, jedyne co moge zrobic to 3 bolec do zera - taka technika z PRL zastosowac.

Z drugiej strony zeby to slyszec, trzeba ucho do glosnika przykleic - tak wiec, olewka

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Tomek, włącz suba bez sygnału z amplitunera albo wepnij się sygnałem z telefonu.
                          Ja u siebie miałem problem z pentlą masy, wystarczyło zrobić sobie kabel zasilający DIY z upierdzielonym uziemieniem. Jak był oryginalny z uziemieniem to trzeba było ciągnąć prąd z innej fazy niż amplituner aby panel działał poprawnie.
                          Za porady typu utnij uziemnienie powini karac chłostą!! .

A dlaczego niezbyt ogarniety elektryk ,elektronik wie

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
                            Za porady typu utnij uziemnienie powini karac chłostą!!
                            To nie była porada tylko ciekawostka.

Skomentuj

Po dodaniu watoliny, spieciu ze stereo nawet daje rade. Rockowe stopki fajne.
                              No nic, to zima na przesluchanie sie

Po watlince jest sprezysciej - pozornie zwiekszyla sie obietosc, wiadomo.

Okey. Problem solved.
                              Okazalo sie ze akustyka mojego poddasza ssie.
                              Dwa duze skosy, w roznym stopniu + dziura w podlodze 1x3m - zejscie poziom nizej.
                              Dzis sluchajac glosno, podszedlem do suba od tylu i ojej. Za subem caly basik czekal, masowanie klatki again. Mega kopniaki.

Nie mozliwym bylo aby to nie dzialalo
                              Gra w zasadzie tak fajnie i 'szybko', dynamicznie - ze z niskim priorytetem zaczynam prace nad drugim do pary.

Tak wie male 2.2 sobie zrobie - problem jedynie z jakims fajnym preampem zeby to wszystko solidnie 'spiąć' razem.

No. Bomba.

Skomentuj

Mówiłem że watolinka pomoże Kurde aż się prosi o poprawę akusytki tych ścian bo pustawo tam :) No i podstaweczki pod te monitory.
                                Fajny zgrabny sub.

Skomentuj

Poddasze wykonczylem calkiem niedawno, jeszcze listew nie ma.
                                  To wszystko pojdzie na druga strone, kolo okna.
                                  Kolumny beda rozstawione - poki co to taki testowy setup bo nie mam jeszcze podstawek/stolika.

A sub fajny, taki zgrabny fakt - narazie bedzie w stanie surowym, nie wiem jak wykonczyc i szczerze, nie zalezy mi - nawet zaluje ze zrobilem cos z monitorami, mogl zostac sam HDF i tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                    Okey. Problem solved.
                                    Okazalo sie ze akustyka mojego poddasza ssie.
                                    Dwa duze skosy, w roznym stopniu + dziura w podlodze 1x3m - zejscie poziom nizej.
                                    Dzis sluchajac glosno, podszedlem do suba od tylu i ojej. Za subem caly basik czekal, masowanie klatki again. Mega kopniaki.

Nie mozliwym bylo aby to nie dzialalo
                                    Gra w zasadzie tak fajnie i 'szybko', dynamicznie - ze z niskim priorytetem zaczynam prace nad drugim do pary.
                                    Polataj z tym pudełkiem po pomieszczeniu
                                    Suba nie ustawia się tam gdzie wygląda tylko tam gdzie gra :)
                                    Wątpię aby w tak małym pomieszczeniu potrzebna była druga taka skrzynka

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                                      Wątpię aby w tak małym pomieszczeniu potrzebna była druga taka skrzynka
                                      Tu nie chodzi o to że basu za mało tylko że łatwiej jest uzyskać dobry bas.

Dobrą metodą ustawienia suba jest wrzucić go na miejsce odsłuchowe i śmigać z głową przy podłodze, w ten sposób łatwo odnaleźć optymalne miejsce

Skomentuj

Zamieszczone przez gothye Zobacz posta
                                        Wstępne okablowanie :)
                                        buda to ads plx ?

Skomentuj

ADS LX2000 uwalony 1 kanał był (przebite IGBT)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X