Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mozesz zdradzić co będzie grało na średnich? Tang-Band?

Skomentuj

no mam nadzieje, ze bedzie lepiej
      bo gorzej byc nie moze

na srednich tb w3-315d
      na gorze proa neo26 (vifa d26nc)
      na dole proa coloris

podzial pasywno-aktywny
      gora-sredni pasywny
      dol-sredni aktywny
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        rozbebeszyłem samochód, przygotowałem pierwszy słupek i zaczął padać deszcz
        przestało padać więc zrobiłem drugi i zadowolony poszedłem żywicować
        po jakiejś godzinie okazało się, że żywica nie schnie a czas goni
        po telefonie do Pawła S. wyjaśniło się, że żywica techniczna schnie do 48h
        ta zywica zeluje w pare godzin. calkowite schniecie jest wlasnie po ok 2 dniach (zeby sie nie kleilo)
        ale ta zywica jak i kazda inna wymaga wysokiej temperatury do schniecia!
        tak wiec na dzialce przy duzej wilgotnosci istnieje ryzyko ze wogole nie zwiaze!

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        napaliłem w kominku, żeby żywica miała ciepło i pomogło ale nie do końca
        ale jak widac dobrze o tym wiesz

ale slupki zapowiadaja sie ciekawie

Skomentuj

A ja tymczasem zrobilem wyjscie na suba i zapialem moja "pralke", przylozylem sie rowniez do kabli sygnalowych biegnacych od selektora do potka i od potka do uniego
          FUN

Skomentuj

Obudowa dla Uniampa:

Czekam chętnie na wszelkie sugestie - mam kilka pomysłów jak to wykończyć i nie wiem co robić :P
            Tylko proszę - nie mówcie o rzeczach, których nie jestem w stanie już zmienić, bo od nowa nie chce mi się budować :)

Skomentuj

ta blacha jest aluminiowa? Jeśli tak to można wypolerować na lusterko
              można także poddać anodowaniu lub szczotkowaniu i pomalować lakierem (bardzo fajny efekt)

a boczki to chyba typowo - fornir :)

Skomentuj

boczki czarny lakier
                a alu szczotkowane i zabarwione na kolor miedziany, złoty czy coś w tym goście
                lub anodowane na złotawy kolor

fajne gałki...
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A co powiecie na boczki fornirowane, a front góra i tył pomalowane na czarną perłe ( malowanie jak samochodu ) gałki i przycisk srebrne ( gołe alu ) ? wszystkie śrubki też czarne.

Tylko kto mi powie jak wygląda sprawa z malowaniem aluminium, czy zwykły szary podkład da rade?

EDIT: Aha, no i co robić z rogami frontu? Zaokrąglać lekko? Górne i dolne, czy tylko górne?

Skomentuj

jeżeli dasz radę zaokrąglić tak na fi przynajmniej 5mm to by było lepiej

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                      A co powiecie na boczki fornirowane, a front góra i tył pomalowane na czarną perłe ( malowanie jak samochodu ) gałki i przycisk srebrne ( gołe alu ) ? wszystkie śrubki też czarne.
                      Moim zdaniem jak najbardziej; czarna perła w połysku. :thumbsup: Gałki dał bym wtedy takie by w jakiś najbardziej możliwy sposób komponowały się z fornirem
                      BTW: Ale to pewnie tylko ja mam taki gust że lubię tylko 2in1 i nie więcej.... (czyt. 4in1 to jak front jest inny, top iny, gałki inne, i boki jeszcze inne - moim zdaniem wtedy robi się już lekki chaos i wygląda to niczym "frankenstein" :razz: - jak klocek poskładany z kilku części... - kolorowanka... itp. )

Tylko kto mi powie jak wygląda sprawa z malowaniem aluminium, czy zwykły szary podkład da rade?
                      Są przecież podkłady przeznaczone do ALu

EDIT: Aha, no i co robić z rogami frontu? Zaokrąglać lekko? Górne i dolne, czy tylko górne?
                      Ja bym zaokrąglił i jeśli tak to koniecznie wszystkie! ( zaokrąglenie ich winno nadać budce lekkości, smukłości... bo przecież ma stać w domu, a nie być typowym "big klockiem " - końcowym mocy, rodem z estrady...

Skomentuj

Front robót na najbliższe dni, TL dla 10 calowego Seasa plus nadstawki w OB na Audaxach (średni 8 cali), być może na górze będzie Seas H-087, ale to się jeszcze okaże. Podział pomiędzy TL a OB aktywny i niski (Fs średniego Audaxa 57Hz, więc można nisko ciąć). Być może inne głośniki (mam fajne stare szerokopasmówki Isophona i Philipsa, tyle, że owalne, ale mam też porobione adaptery do testów).
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Boki muszą być fornirowane, innej opcji już nie ma. Front czarna perła na pewno, a więc gałki przydałyby się srebrne, i tak zostawie.

Mam fornir BUK, tylko nie wiem czy bejcować na mahoń może? Taki ciemny mahoń, żeby w czarny wchodził lekko :)

Skomentuj

Mam fornir BUK, tylko nie wiem czy bejcować na mahoń może? Taki ciemny mahoń, żeby w czarny wchodził lekko
                            No czerwony i czarny... mnie osobiście to się bardzo podoba, ale sęk w tym że bejca może "zabić" charakter usłojenia, z drugiej str. natomiast buk nie charakteryzuje się jakimś szczególnym usłojeniem... mogą trochę wyjść z tego takie "sztuczne" (bo bejcowane) mahoniowe klocki :/ (zrób sobie najpierw na innym przedmiocie.... próbkę)
                            Po za tym to mahoniowa bejca może dużo różnic się od bejcy mahoniowej a ta znowu nie musi być wcale podobna do bejcy która jest mahoniowa... (kumasz?)
                            Mahoń mahoniowi (bejca, bejcy) nie równe... (może wyjść czerwonawy, a równie dobrze wyjść brązowawy)

Skomentuj

Dobra, ustaliłem wszystko :) boki mahoniowe ( muszę najpierw przetestować ilość warstw [ kolor ] ) przód tył i góra czarna perła ( baze już mam ) gałki czyste alu.

Dobra, teraz mi podpowiedzcie dwie rzeczy:

1. Chciałbym gdzieś na froncie umieścić jakąś diodkę, albo coś, co by mnie informowało o pracy wzmacniacz ( no coś musi być ) Montować ją w jakiejś oprawce, czy samą? Gdzie ją zamontować?

2. Gdzie umieścić czujnik podczerwieni? Uni będzie miał włącznik na pilota.

No i jeszcze zapomniałem dodać, że będą chromowane nóżki w stylu kolcy, znalazłem w rupieciach trzy sztuki, muszą wystarczyć, bo są wypasione

Skomentuj

2. Gdzie umieścić czujnik podczerwieni? Uni będzie miał włącznik na pilota.
                                A jak to zrobiłeś ? :>

No i jeszcze zapomniałem dodać, że będą chromowane nóżki w stylu kolcy, znalazłem w rupieciach trzy sztuki, muszą wystarczyć, bo są wypasione
                                Pokażesz? :)

Skomentuj

Zrób takie coś:
                                  https://picasaweb.google.com/bart211...17743863440354

Skomentuj

No więc włącznik na pilota to nic innego jak kit avt-2851. Banalny i tani układ - trzeba tylko dysponować programatorem np. stk200/300

Zdjęcia pseudokolcy:

Makro ukazało wszelkie nierówności - normalnie tego nie widać rzecz jasna.

Fajne, no nie? :)

bart, czarnego matu na pewno nie zrobie. Jeśli chodzi o czujnik to dziury we froncie na czujnik nie chce właśnie robić, mam dosyć gruby front 3mm, a kółeczko z czujnika wystaje na jakiś milimetr, będzie widać 2mm dziury we froncie i dopiero czujnik - bezsens. Myślę go wysunąć od dołu na środku obudowy z przodu

Skomentuj

Moje OB+TL, jednak Audax został tylko na środku, na górze Seas H-087, na dole w TL Seas 25F-EWXA. Teraz czas na pomiary i zgranie średniego z górą, później aktywny podział na dole. Na koniec nowa obudowa, zrobienie drugiej takiej samej i fornirowanie. Będzie autorska konstrukcja :)
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                        cudny90... proponuję założyć temat o swoim wzmaku i tam kontynuować dyskusję. Już nie można znaleźć z tematu istotnych czasem rzeczy, a dopiero jak będziemy o każdym elemencie dyskutować przez kilka stron...

Skomentuj

eśli chodzi o czujnik to dziury we froncie na czujnik nie chce właśnie robić, mam dosyć gruby front 3mm, a kółeczko z czujnika wystaje na jakiś milimetr, będzie widać 2mm dziury we froncie i dopiero czujnik - bezsens.
                                          Dlatego mam podfrezowanie pod czujnik
                                          Koniec OT.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X