Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamiast przeszczepu 12B4A robię pajączka na EL84.

Skomentuj

Fajna obudowa. Jaki jest koszt jej wykonania? Jaki jest koszt wykonania tego lampiaka na el84 i jaka jest jego moc i pasmo przenoszenia?

Skomentuj

Obudowa ok 120zł (jeszcze dochodzi do tego co na zdjęciu drugi, trochę większy moduł na transformator). Koszt elektroniki uzależniony w dużej mierze jest od zastosowanych transformatorów głośnikowych i sieciowego. Ja zamknę się w 200-220zł. Resztę masz opisane na audiotonie:
        http://audioton.republika.pl/wzm-se.html

Skomentuj

Dzięki. A jest możliwość poszerzenia pasma przenoszenia od dołu stosując lepsze trafa głośnikowe?

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Jakiś specjalny frez do metalu ?
            no wlasnie nie - standardowe frezy do drewna

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              no wlasnie nie - standardowe frezy do drewna
              A nie było problemu przy frezowaniu? W sensie nie tępiły się albo nie zacinał się frez w alu?

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                A jest możliwość poszerzenia pasma przenoszenia od dołu stosując lepsze trafa głośnikowe?
                Tak, lepszej jakości transformatory mają lepsze pasmo przenoszenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                  A nie było problemu przy frezowaniu? W sensie nie tępiły się albo nie zacinał się frez w alu?
                  po pewnym czasie wyraznie bylo widac zmiane geometrii ostrza, ale normalnie frezowal dalej...
                  troche alu sie zaciagalo na krawedziach ale latwo to mozna usunac (szczotka druciana, nozyk)
                  o zatrzymaniu w materiale nie ma mowy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    po pewnym czasie wyraznie bylo widac zmiane geometrii ostrza,
                    Czyli frez się zużywał normalnie, czy też nagrzewał i zmieniał geometrę? Te frezy co są na zdjęciu, to jakieś lepsze?
                    Ja jednak trochę boje się o swoje zdrowie, np w przypadku odłamania kawałka frezu, wirującego z duża szybkością - nie chciałbym być przeszyty na wylot :P
                    Choć może snuje czarne scenariusze :) Chciałem wykonać sobie maskownice, ale chyba kupie gotowe od moreli.

Skomentuj

Czyli frez się zużywał normalnie, czy też nagrzewał i zmieniał geometrę? Te frezy co są na zdjęciu, to jakieś lepsze?
                      zuzywal normalnie ale w troche inny sposob
                      te frezy to zwykla tandeta :p

Ja jednak trochę boje się o swoje zdrowie, np w przypadku odłamania kawałka frezu
                      ja sie bardziej martwilem o opilki alu... niedosc ze troche wala po rekach to jeszcze sie nagrzewaja. tak wiec trzeba sie dobrze ubrac lub zastosowac odsysanie wiora

Skomentuj

Paweł S - jesteś Hardkorem :P hehe No właśnie kojarzył mi się taki tańszy zestaw z allegro - ale wolałem zapytać.
                        Rozumiem, poluje teraz na odkurzacz przemysłowy karchera, przyda się do festo, frezarki i ogólnie odkurzyć na warsztacie :)

Skomentuj

w sprawie mojego składaka: czy macie panowie może jakiś sprawdzony sposób na zrobienie automatycznego włączania/wyłączania systemu po pojawieniu się i zniknięciu sygnału na wejściu OPTICAL ? Przyda mi bardzo ponieważ konfiguracja sprzętowa reszty jest taka: playstation 3 włącza tv a ten wysyła na wzmacniacz dźwięk opticalem i w tym momencie trzeba wstać do wzmaka :/

Skomentuj

Paweł S - jesteś Hardkorem :P
                            nie wiem czego sie boisz?
                            jedyne czego nalezy sie bac to "wyrwanie" frezarki przez pracujacy frez w kontakcie z materialem...
                            dobrze trzymac frezarke, maly posow i niczego sie nie trzeba bac

Skomentuj

Właśnie słucham okazyjnie zakupionych Moreli Elate SW5 - co prawda Car audio, ale podpiąłem je w domu we free air (jutro montaż w Reni), pod uniampa którego dziś też uruchomiłem a w zasadzie podłączyłem - zakupiony gotowy od onckar - dzięki!

Przełączam sobie pomiędzy zestawami:
                              Wieża Sony MHC - RG470 (bdb dźwięk)
                              Tripath + Fountek FW168 + Mission - prowizoryczna zwrotka cięcie 3kHz - cewka na founteku, kondek na missionie.
                              Uniamp + Morel Elate SW5 + Mission - prowizoryczna zwrotka cięcie 1,8kHz, cewka na morelu, kond na missionie.

I wrażenia tak - wieża to mój punkt odniesienia, jako najsłabsze, ale poprane ogniwo.
                              Przełączam na zestaw 2 z fountekiem, tworzy się większa scena, więcej detali, wszystko czystsze bardziej natrualne i chłodne.
                              Przełączam na zestaw 3 z morelem i tutaj mi szczęka opadła - nagle znikł cały pokój, przeniosłem się w inny świat, wokół mnie zbudowała się scena która mnie otacza, mnóstwo detali, całkiem inna muzyka, realne doznania, coś jakbym ubrał dobrej jakości słuchawki douszne - masakra, nie słyszałem takiego dźwięku jak do tej pory - a miałem morele wziąć na handel :P ale zostaną na pewno.

Dla porównania przełączyłem z wieży na 3 zestaw - wrażenie jak z głośników plastików komputerowych, przejść do pokoju odsłuchowego z zestawem za kilkanaście kafli.

Niezapomniane wrażenia jak na jeden wieczór :P Co dopiero jak porządne tweetery zamontuje do nich i zwrotnice dorobię - masakra totalna mnie czeka i przeskok jakościowy o kilka klas wyżej :)

Ps. nie piłem nic dziś, żeby nie było.

Kilka foto na pamiątkę:

Skomentuj

Paweł na jakich obrotach frezujesz ALu ?(tzn. ja wiem że na najniższych ale pytam czy orientujesz się może jaka to prędkość ? - obr./min.)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  hehe... Pawel hardcorem...
                                  Bardziej na turbodymomena wyglada
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                    Paweł na jakich obrotach frezujesz ALu ?
                                    w instrukcji frezarki pisali zeby frezowac na niskich obrotach...
                                    ale na najnizszych obrotach frez tak bardzo zwalnial ze wolalem je zwiekszyc
                                    przeszedlem caly zakres obrotow i szczerze nie widze roznicy w jakosci powierzchni czy trwalosci freza
                                    jedyna roznica to szybkosc pracy i predkosc odlamkow ktore nas wala po rekach :p

a co do prawidlowych obrotow to w pracy alu obrabialem z parametrami s=3000-5000 i f=800-1200

Skomentuj

Buduję mały wzmacniacz lampowy (2xECL82)
                                      I utknąłem...
                                      Możecie mi pomóc z podłączeniem transformatora głośnikowego?
                                      Mam:
                                      TG2 339 676
                                      wyprowadzenia:
                                      1-2 - 3560zw, drut 0,13
                                      3-4 - 83zw, drut 0,13
                                      5-6 - 116zw, drut 0,4

Pod którą parę mam podłączyć wejście a pod którą wyjście na głośnik? I jaki głośnik? Domniemam że 4 OHM?

Skomentuj

http://www.fonar.com.pl/audio/projek...ans7/trans.htm
                                        Pod koniec stronki.

Skomentuj

W takim razie z moich obliczeń (napięcie zasilania 200V) wychodzi:
                                          (3-4) (42,9)2*4=1840,4*4=7361,6
                                          (3-4) (42,9)2*8=1840,4*8=14723,2
                                          (5-6) (30,7)2*4=942,5*4=3770
                                          (5-6) (30,7)2*8=942,5*8=7540
                                          Czyli podłączam głośnik po wyprowadzenia 5-6 4Omowy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X