Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Obudowa ok 120zł (jeszcze dochodzi do tego co na zdjęciu drugi, trochę większy moduł na transformator). Koszt elektroniki uzależniony w dużej mierze jest od zastosowanych transformatorów głośnikowych i sieciowego. Ja zamknę się w 200-220zł. Resztę masz opisane na audiotonie:
http://audioton.republika.pl/wzm-se.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaJakiś specjalny frez do metalu ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postano wlasnie nie - standardowe frezy do drewna
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaA jest możliwość poszerzenia pasma przenoszenia od dołu stosując lepsze trafa głośnikowe?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaA nie było problemu przy frezowaniu? W sensie nie tępiły się albo nie zacinał się frez w alu?
troche alu sie zaciagalo na krawedziach ale latwo to mozna usunac (szczotka druciana, nozyk)
o zatrzymaniu w materiale nie ma mowy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postapo pewnym czasie wyraznie bylo widac zmiane geometrii ostrza,
Ja jednak trochę boje się o swoje zdrowie, np w przypadku odłamania kawałka frezu, wirującego z duża szybkością - nie chciałbym być przeszyty na wylot :P
Choć może snuje czarne scenariusze :) Chciałem wykonać sobie maskownice, ale chyba kupie gotowe od moreli.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaCzyli frez się zużywał normalnie, czy też nagrzewał i zmieniał geometrę? Te frezy co są na zdjęciu, to jakieś lepsze?
te frezy to zwykla tandeta :p
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaJa jednak trochę boje się o swoje zdrowie, np w przypadku odłamania kawałka frezu
Skomentuj
-
w sprawie mojego składaka: czy macie panowie może jakiś sprawdzony sposób na zrobienie automatycznego włączania/wyłączania systemu po pojawieniu się i zniknięciu sygnału na wejściu OPTICAL ? Przyda mi bardzo ponieważ konfiguracja sprzętowa reszty jest taka: playstation 3 włącza tv a ten wysyła na wzmacniacz dźwięk opticalem i w tym momencie trzeba wstać do wzmaka :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaPaweł S - jesteś Hardkorem :P
jedyne czego nalezy sie bac to "wyrwanie" frezarki przez pracujacy frez w kontakcie z materialem...
dobrze trzymac frezarke, maly posow i niczego sie nie trzeba bac
Skomentuj
-
Właśnie słucham okazyjnie zakupionych Moreli Elate SW5 - co prawda Car audio, ale podpiąłem je w domu we free air (jutro montaż w Reni), pod uniampa którego dziś też uruchomiłem a w zasadzie podłączyłem - zakupiony gotowy od onckar - dzięki!
Przełączam sobie pomiędzy zestawami:
Wieża Sony MHC - RG470 (bdb dźwięk)
Tripath + Fountek FW168 + Mission - prowizoryczna zwrotka cięcie 3kHz - cewka na founteku, kondek na missionie.
Uniamp + Morel Elate SW5 + Mission - prowizoryczna zwrotka cięcie 1,8kHz, cewka na morelu, kond na missionie.
I wrażenia tak - wieża to mój punkt odniesienia, jako najsłabsze, ale poprane ogniwo.
Przełączam na zestaw 2 z fountekiem, tworzy się większa scena, więcej detali, wszystko czystsze bardziej natrualne i chłodne.
Przełączam na zestaw 3 z morelem i tutaj mi szczęka opadła - nagle znikł cały pokój, przeniosłem się w inny świat, wokół mnie zbudowała się scena która mnie otacza, mnóstwo detali, całkiem inna muzyka, realne doznania, coś jakbym ubrał dobrej jakości słuchawki douszne - masakra, nie słyszałem takiego dźwięku jak do tej pory - a miałem morele wziąć na handel :P ale zostaną na pewno.
Dla porównania przełączyłem z wieży na 3 zestaw - wrażenie jak z głośników plastików komputerowych, przejść do pokoju odsłuchowego z zestawem za kilkanaście kafli.
Niezapomniane wrażenia jak na jeden wieczór :P Co dopiero jak porządne tweetery zamontuje do nich i zwrotnice dorobię - masakra totalna mnie czeka i przeskok jakościowy o kilka klas wyżej :)
Ps. nie piłem nic dziś, żeby nie było.
Kilka foto na pamiątkę:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaPaweł na jakich obrotach frezujesz ALu ?
ale na najnizszych obrotach frez tak bardzo zwalnial ze wolalem je zwiekszyc
przeszedlem caly zakres obrotow i szczerze nie widze roznicy w jakosci powierzchni czy trwalosci freza
jedyna roznica to szybkosc pracy i predkosc odlamkow ktore nas wala po rekach :p
a co do prawidlowych obrotow to w pracy alu obrabialem z parametrami s=3000-5000 i f=800-1200
Skomentuj
-
Buduję mały wzmacniacz lampowy (2xECL82)
I utknąłem...
Możecie mi pomóc z podłączeniem transformatora głośnikowego?
Mam:
TG2 339 676
wyprowadzenia:
1-2 - 3560zw, drut 0,13
3-4 - 83zw, drut 0,13
5-6 - 116zw, drut 0,4
Pod którą parę mam podłączyć wejście a pod którą wyjście na głośnik? I jaki głośnik? Domniemam że 4 OHM?
Skomentuj
Skomentuj