Zamieszczone przez IoNcs
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
-
część moich świątecznych zabawek, niektóre dopiero teraz doszły :( na zdjęciach mamy najpierw etony w takim układzie jak planuję je zastosować w kolumnie (wiąże się to z wycięciem łuku w kształcie średniego, w panelu wysokiego etona, myśle by wkręcić go w obudowe i wycinając frez pod średniego, wyciąć od razu łuk w panelu wysokiego, pytanie czy frez do drewna da rade w alu... ) dalej mamy porównanie etona wysokiego do peerlessa HDS i etona niskiego do stx
co do wycięcia frezu w paelu wysokiego to wygląda to tak że tylko na krawędzi panel ma grubość ok 4-5mm alu, dalej jest tylko ok 1-2 mm a pozostała część to plastik od terminali więc może problemu dużego nie będzie... wygląda to tak:
http://rumoh.info/data/articles/imag...ome_8546_1.jpg
---------- Post dodany o 11:55 ---------- Poprzedni post o 11:41 ----------
o wycięcie w panelu chciałbym zrobić tak jak tutaj troels w hornie:
http://www.troelsgravesen.dk/C17_II.htm
Skomentuj
-
Nie na temat...Ja bawiłem się marketowymi frezami do drewna w aluminium i nie jest problemem takie frezowanie.
Jedyne na co musisz uważać to ilość jednocześnie zabieranego materiału. Ja dla przykładu chciałem wyciąć z blachy ryflowanej 2mm kilka prostokątów. Próbowałem zrobić to frezarką prowadzoną wzdłuż przymocowanego prowadnika, ale po kilku centymetrach frez był zasmarkany aluminium i nie ciął już. Musiałem zrobić to inaczej - wyciąć z grubsza kształt wyrzynarką i dopiero potem wyrównać krawędzie frezarką. Efekt bardzo dobry i nic nie postrzępione. Tak więc radzę frezować alu małymi zabiorami.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez grzechupk Zobacz postajamess8, a nie lutowałeś C13?
Zamieszczone przez grzechupk Zobacz postaTeż się zabieram za UniAmpa, kompletuję teraz części, mam nadzieję że jakoś odpali i nie będzie większych problemów.
Zamieszczone przez grzechupk Zobacz postaCzyli tranzystory się lutuje dopiero po przykręceniu do radiatora? Dajesz jakąś pastę termo na podkładki mikowe?
Pamiętaj też o termistorze, bo trzeba go włożyć w otwór w radiatorze.
Teraz już powoli kończę drugi wzmacniacz lutować - bo jak się kupuje części to na ogół po 50 sztuk więc jednego się nie opłaca robić. Mam 3 PCB - najwyżej zrobię jakieś aktywne zwrotnice i osobne wzmacniacze. Albo sprzedam jak ktoś będzie chciał.Last edited by jamess8; 21.01.2012, 19:34.
Skomentuj
-
Większość części kupiłem przez Allegro. Czego nie było to poskoczyłem do NE w Katowicach i jest jeszcze Nikomp. Ale taniej wychodzi na Allegro. Tak jak już pisałem wcześniej, w NE 50 rezystorów 1% kosztuje ponad 15zł, a na Allegro 1,8zł.
---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post o 19:40 ----------
Nawet udało mi się zrobić jakieś zwarcie śrubokrętem i coś strzeliło pomimo, że odłączyłem transformator. Chyba kondensatory były naładowane. Długo nie szukałem, okazało się że dioda zenera się spaliła przez to zwarcie śrubokrętem.
---------- Post dodany o 19:57 ---------- Poprzedni post o 19:56 ----------
POza tym dwa razy poszły mi bezpieczniki w mierniku UT70A. Za drugim razem przepalił się bezpiecznik wlutowany na stałe. Ale przerobiłem to wlutowując oprawkę na bezpiecznik. Tak to już jest. Nauka kosztuje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaCzego nie było to poskoczyłem do NE w Katowicach
Obsługa jak najbardziej ok, a i części tanie i w dużych ilościach.
W NE w Katowicach lubią mieć spore braki.
Skomentuj
-
Mam 3 PCB - najwyżej zrobię jakieś aktywne zwrotnice i osobne wzmacniacze.
Nawet udało mi się zrobić jakieś zwarcie śrubokrętem i coś strzeliło pomimo, że odłączyłem transformator. Chyba kondensatory były naładowane. Długo nie szukałem, okazało się że dioda zenera się spaliła przez to zwarcie śrubokrętem.
Można wsatwić rezystor np 2 kohm miedzy kazdy z kondensatorów, a mase - przyspieszy to ich rozladowywanie sie, a nie bedzie to duzym obciazeniem dla zasilacza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaa ja jutro musze to wszystko zmieścić na tej małej płytceCo to za projekt?
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaMożna wsatwić rezystor np 2 kohm miedzy kazdy z kondensatorów, a mase - przyspieszy to ich rozladowywanie sie, a nie bedzie to duzym obciazeniem dla zasilacza.
Skomentuj
-
Drobnica rzadko pada, bo zwykle projektant podaje koniczne napięcie kondensatorów i moc rezstorów, więc takie jakie przewiduje prijekt powinny wytrzymac. Tranzystory padają czesciej (od wzbudzen i/lub przegrzania), ale niech Ci nie spedza to snu z powiek, dobrze zaprojektowany i wykonany wzmacniacz pracuje bezawaryjnie przez wieeeeeeeeeeele lat. Mimo to warto kupic wiecje tranzystorów, żeby je sparować pod względem wzmocnienia, choćby te z pierwszych stopni wzmacniacza, w przypadku tranzystorów mocy nie jest to aż tak koniczne (czytałem, że w ich przypadku nic sie nie dzieje, nawet jak odchylki sięgają 30, choc nie chce tu obwieszczac tego jako prade obiawiona, bo czytalem to w jakims niepewnym zrodle.
--------------
a ja jutro musze to wszystko zmieścić na tej małej płytce
----------------
A tak na poważnie, innym wytykałeś audiofilizm, ale czerwone kondensatory jakoś u Ciebie się znalazły. Nie wiem skąd się wzieła na forum nagonka na lepsze elementy, wiadomo, że nie ma co przesadzać i słuchąc róznicy miedzy elektrolitami z folią i ze zdarta folią, ale w granicach rozsadku, to wszystkie elememty w torze mają wpływ na dzwiek - ot chocby taki, ze te droższe maja mniejsza tolerancje, a bardziej zblizone pojemnosci kondnestaorów w obu kanałach powoduja to, że czestotliwosc podziału sie nie rozjeżdża...Last edited by tomq88; 22.01.2012, 11:49.
Skomentuj
-
wiem o co chodzi z "drozszymi" elementami
to projekt dla kolegi i na jego zyczenie zostaly takie uzyte
ja proponowalem uzyc zwyklych czarnych jentzenow
ale dla ciekawosci mam tez kilka innych kondow tej pojemnosci i bedziemy jeszcze raz porownywac czy bylo warto
beda bennici, czarny i niebieski jentzen, czarny i zolty mant, bialy mundorf
a zapalki dla pokazania rozmiaru zwrotki :)Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaale dla ciekawosci mam tez kilka innych kondow tej pojemnosci i bedziemy jeszcze raz porownywac czy bylo warto
beda bennici, czarny i niebieski jentzen, czarny i zolty mant, bialy mundorf
Mnie też ciekawi efekt.... Czekam na opinię :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Żółwik Zobacz postaMnie też ciekawi efekt.... Czekam na opinię
Skomentuj
-
Na warsztacie "kilka rzeczy", a między innymi:
Początek fornirowania... Obudowa 25 litów dla: http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html
Fornir: http://allegro.pl/fornir-tik-iv-3001pw-i2044784486.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaJest roznica i to spora. Czerwone jantzeny graja specyficznie i od razu mozna to wylapac.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postana plus dla nich czy na minus?
Skomentuj
Skomentuj