Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez IoNcs Zobacz posta
    jamess8 rozumiem że te tranzystory ostatnie będziesz najpierw do radiatora mocował ? Elegancko. Ja pierwszym razem popełniłem ten błąd że najpierw je wlutowałem :) Potem zabawa w drugą stronę...
    Tak, wole mieć pewność że wszystko będzie spasowane. Już i tak miałem trochę kombinacji żeby przylutować MJE340/350 :) Wkoło już było ciasno, a początkowo ostry grot, na tym etapie już mi się trochę przetopił i nie był już taki szpiczasty. Wiadomo, że to nie problem, ale trzeba mieć trochę wprawy, żeby to zrobić.

Skomentuj

część moich świątecznych zabawek, niektóre dopiero teraz doszły :( na zdjęciach mamy najpierw etony w takim układzie jak planuję je zastosować w kolumnie (wiąże się to z wycięciem łuku w kształcie średniego, w panelu wysokiego etona, myśle by wkręcić go w obudowe i wycinając frez pod średniego, wyciąć od razu łuk w panelu wysokiego, pytanie czy frez do drewna da rade w alu... ) dalej mamy porównanie etona wysokiego do peerlessa HDS i etona niskiego do stx

co do wycięcia frezu w paelu wysokiego to wygląda to tak że tylko na krawędzi panel ma grubość ok 4-5mm alu, dalej jest tylko ok 1-2 mm a pozostała część to plastik od terminali więc może problemu dużego nie będzie... wygląda to tak:

http://rumoh.info/data/articles/imag...ome_8546_1.jpg

---------- Post dodany o 11:55 ---------- Poprzedni post o 11:41 ----------

o wycięcie w panelu chciałbym zrobić tak jak tutaj troels w hornie:

http://www.troelsgravesen.dk/C17_II.htm

Skomentuj

Nie na temat...
        Ja bawiłem się marketowymi frezami do drewna w aluminium i nie jest problemem takie frezowanie.
        Jedyne na co musisz uważać to ilość jednocześnie zabieranego materiału. Ja dla przykładu chciałem wyciąć z blachy ryflowanej 2mm kilka prostokątów. Próbowałem zrobić to frezarką prowadzoną wzdłuż przymocowanego prowadnika, ale po kilku centymetrach frez był zasmarkany aluminium i nie ciął już. Musiałem zrobić to inaczej - wyciąć z grubsza kształt wyrzynarką i dopiero potem wyrównać krawędzie frezarką. Efekt bardzo dobry i nic nie postrzępione. Tak więc radzę frezować alu małymi zabiorami.

Skomentuj

jamess8, a nie lutowałeś C13? Też się zabieram za UniAmpa, kompletuję teraz części, mam nadzieję że jakoś odpali i nie będzie większych problemów. Czyli tranzystory się lutuje dopiero po przykręceniu do radiatora? Dajesz jakąś pastę termo na podkładki mikowe?

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
            jamess8, a nie lutowałeś C13?
            Wtedy jeszcze nie miałem bo koleś z NE zamiast dać 1uF dał mi 10uF.

Też się zabieram za UniAmpa, kompletuję teraz części, mam nadzieję że jakoś odpali i nie będzie większych problemów.
            Nie ma żadnych problemów ja pierwszy raz miałem kontakt z taką elektroniką, a wzmacniacz ruszył bez najmniejszych problemów.

Czyli tranzystory się lutuje dopiero po przykręceniu do radiatora? Dajesz jakąś pastę termo na podkładki mikowe?
            Ja najpierw przykręciłem do radiatora te tranzystory. Podkładek mikowych nie znalazłem w sklepach elektronicznych, ale dałem silikonowe posmarowane z dwóch stron pastą termo przewodzącą. Raczej zrobiłem to poprawnie bo radiator się szybko rozgrzewa i trzyma potem już raczej stałą temperaturę.

Pamiętaj też o termistorze, bo trzeba go włożyć w otwór w radiatorze.

Teraz już powoli kończę drugi wzmacniacz lutować - bo jak się kupuje części to na ogół po 50 sztuk więc jednego się nie opłaca robić. Mam 3 PCB - najwyżej zrobię jakieś aktywne zwrotnice i osobne wzmacniacze. Albo sprzedam jak ktoś będzie chciał.
            Last edited by jamess8; 21.01.2012, 19:34.

Skomentuj

Drobnicy zostaje pewnie dużo, ale tranzystory i trafka trochę drogo gdyby robić kilka końcówek... Czyli większość elementów brałeś z NE? Dzięki wielkie.

A co do ostatniego - chętnie bym odkupił PCB jak nie będziesz potrzebował a ja nie zdąże się dogadać z Irkiem.

Skomentuj

Większość części kupiłem przez Allegro. Czego nie było to poskoczyłem do NE w Katowicach i jest jeszcze Nikomp. Ale taniej wychodzi na Allegro. Tak jak już pisałem wcześniej, w NE 50 rezystorów 1% kosztuje ponad 15zł, a na Allegro 1,8zł.

---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post o 19:40 ----------

Nawet udało mi się zrobić jakieś zwarcie śrubokrętem i coś strzeliło pomimo, że odłączyłem transformator. Chyba kondensatory były naładowane. Długo nie szukałem, okazało się że dioda zenera się spaliła przez to zwarcie śrubokrętem.

---------- Post dodany o 19:57 ---------- Poprzedni post o 19:56 ----------

POza tym dwa razy poszły mi bezpieczniki w mierniku UT70A. Za drugim razem przepalił się bezpiecznik wlutowany na stałe. Ale przerobiłem to wlutowując oprawkę na bezpiecznik. Tak to już jest. Nauka kosztuje.

Skomentuj

Czyli tranzystory się lutuje dopiero po przykręceniu do radiatora?
                  Ja proponuje po prostu przed przylutowaniem włożyć sobie śrubki w tranzystory, żeby otwory się później zgadzały :) Oczywiście można przykręcić do radiatora, ale nie będzie się zbyt wygodnie lutowało.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                    Czego nie było to poskoczyłem do NE w Katowicach
                    Masz jeszcze BNS na 1000-lecia.
                    Obsługa jak najbardziej ok, a i części tanie i w dużych ilościach.
                    W NE w Katowicach lubią mieć spore braki.

Skomentuj

Mam 3 PCB - najwyżej zrobię jakieś aktywne zwrotnice i osobne wzmacniacze.
                      :thumbup:

Nawet udało mi się zrobić jakieś zwarcie śrubokrętem i coś strzeliło pomimo, że odłączyłem transformator. Chyba kondensatory były naładowane. Długo nie szukałem, okazało się że dioda zenera się spaliła przez to zwarcie śrubokrętem.

Można wsatwić rezystor np 2 kohm miedzy kazdy z kondensatorów, a mase - przyspieszy to ich rozladowywanie sie, a nie bedzie to duzym obciazeniem dla zasilacza.

Skomentuj

a ja jutro musze to wszystko zmieścić na tej małej płytce

By lklukasz at 2012-01-21
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Chyba nie będzie aż tak ciężko Co to za projekt?

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                          Można wsatwić rezystor np 2 kohm miedzy kazdy z kondensatorów, a mase - przyspieszy to ich rozladowywanie sie, a nie bedzie to duzym obciazeniem dla zasilacza.
                          Dobra rada. Z tego co czytałem właśnie jeden się nie rozładowywuje, mam nadzieję, że wtedy przynajmniej nie spalę miernika albo czegoś nie uszkodzę podczas montażu w obudowie. Jak to jest z tymi częściami, wiadomo - lepiej kupić na zapas, ale czy np tranzystory często padają czy raczej drobnica?

Skomentuj

Drobnica rzadko pada, bo zwykle projektant podaje koniczne napięcie kondensatorów i moc rezstorów, więc takie jakie przewiduje prijekt powinny wytrzymac. Tranzystory padają czesciej (od wzbudzen i/lub przegrzania), ale niech Ci nie spedza to snu z powiek, dobrze zaprojektowany i wykonany wzmacniacz pracuje bezawaryjnie przez wieeeeeeeeeeele lat. Mimo to warto kupic wiecje tranzystorów, żeby je sparować pod względem wzmocnienia, choćby te z pierwszych stopni wzmacniacza, w przypadku tranzystorów mocy nie jest to aż tak koniczne (czytałem, że w ich przypadku nic sie nie dzieje, nawet jak odchylki sięgają 30, choc nie chce tu obwieszczac tego jako prade obiawiona, bo czytalem to w jakims niepewnym zrodle.

--------------
                            Rozumiem, że zapałki po to aby średnie tony były ciepłe? Jak zamierzasz je przylutować do pozostałych elementów?

----------------
                            A tak na poważnie, innym wytykałeś audiofilizm, ale czerwone kondensatory jakoś u Ciebie się znalazły. Nie wiem skąd się wzieła na forum nagonka na lepsze elementy, wiadomo, że nie ma co przesadzać i słuchąc róznicy miedzy elektrolitami z folią i ze zdarta folią, ale w granicach rozsadku, to wszystkie elememty w torze mają wpływ na dzwiek - ot chocby taki, ze te droższe maja mniejsza tolerancje, a bardziej zblizone pojemnosci kondnestaorów w obu kanałach powoduja to, że czestotliwosc podziału sie nie rozjeżdża...
                            Last edited by tomq88; 22.01.2012, 11:49.

Skomentuj

wiem o co chodzi z "drozszymi" elementami
                              to projekt dla kolegi i na jego zyczenie zostaly takie uzyte
                              ja proponowalem uzyc zwyklych czarnych jentzenow
                              ale dla ciekawosci mam tez kilka innych kondow tej pojemnosci i bedziemy jeszcze raz porownywac czy bylo warto
                              beda bennici, czarny i niebieski jentzen, czarny i zolty mant, bialy mundorf

a zapalki dla pokazania rozmiaru zwrotki :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ale dla ciekawosci mam tez kilka innych kondow tej pojemnosci i bedziemy jeszcze raz porownywac czy bylo warto
                                beda bennici, czarny i niebieski jentzen, czarny i zolty mant, bialy mundorf
                                Masz szeroką gamę i "pole do popisu"
                                Mnie też ciekawi efekt.... Czekam na opinię :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                                  Mnie też ciekawi efekt.... Czekam na opinię
                                  Jest roznica i to spora. Czerwone jantzeny graja specyficznie i od razu mozna to wylapac.

Skomentuj

Na warsztacie "kilka rzeczy", a między innymi:

Początek fornirowania... Obudowa 25 litów dla: http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html

Fornir: http://allegro.pl/fornir-tik-iv-3001pw-i2044784486.html

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                      Jest roznica i to spora. Czerwone jantzeny graja specyficznie i od razu mozna to wylapac.
                                      na plus dla nich czy na minus?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

U mnie Usherki grzecznie czekają na aplikacje
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

na plus dla nich czy na minus?
                                          Oczywiscie, ze na plus, przynajmniej dla mnie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X