Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam akurat bezpośrednie porównanie d-800 od STX-a połączone z celestionami TF1520 do vifek TC. Cięcie aktywnie, te same wzmacniacze więc różnica jest tylko w kolumnach i ustawieniach crossa. No i co tu dużo gadać, tuby do tych vifek nie mają podskoku jeśli chodzi o jakość dźwięku. Da się tego normalnie słuchać (tub), ale brzmi to jakoś tak sucho no i potrafi zapiaszczyć. Oczywiście maksymalny SPL jest nieporównywalny i na jego przykładzie widać ze tuby spełniają dobrze swoją rolę głośników "estradowych", no ale właśnie, te głośniki są do całkiem innych zastosowań i nie wiem po co pchać się w nie w kolumnach domowych. Wykresy poziomu zniekształceń nie grają, a powiedział bym więcej, mniej zniekształceń nie znaczy lepiej (patrz wzmacniacze lampowe).

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      no to sie rozpisaliscie...

ja skleilem ARZty
      graja bez zwrotnicy, ale i tak teraz jestem w stanie stwierdzic ze nie bylo sensu sie meczyc tyle z ta tuba...

---------- Post dodany o 23:00 ---------- Poprzedni post o 21:58 ----------

moze i STXy sie rozklejaja... ale przynajmniej sie nie pala po paru godzinach sluchania
      pewnie ktos podał 701 w i o nie ma co sie dziwić:P

Skomentuj

Kawałek zasilacza do nowej zwrotnicy

Kurcze, kto wymyślił, że 317 i 337 mają zamienione piny... gdyby nie to, to mógłbym skopiowac sobie ścieżki, a nie robić 2 razy...

To na razie tylko fragment zasilania, proszę o uwagi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta
          pewnie ktos podał 701 w i o nie ma co sie dziwić:P
          no wlasnie nie
          wczesniej tym samym wzmacniaczem zasilal JBLa ktory ma chyba 275W
          JBL chodzil dlugo a PB nawet dnia nie wytrzymal :p

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
            Oczywiście maksymalny SPL jest nieporównywalny i na jego przykładzie widać ze tuby spełniają dobrze swoją rolę głośników "estradowych", no ale właśnie, te głośniki są do całkiem innych zastosowań i nie wiem po co pchać się w nie w kolumnach domowych.
            A że tak zapytam w jakiej tubie masz D-800 ? Le Clec`h, Tractrix, a może po prostu w stxowskiej ? :)

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
            Wykresy poziomu zniekształceń nie grają, a powiedział bym więcej, mniej zniekształceń nie znaczy lepiej (patrz wzmacniacze lampowe).
            Im większe THD tym dźwięk bardziej odbiega od oryginału (tak w skrócie) co oczywiście podlega preferencji samego słuchacza. Skoro THD nie grają to czy ty słuchasz może kolumn z głośnikami o 10% zawartości THD ? :)

Skomentuj

mIKI, pod co ta obudowa? Nawet fajny ten front panel - widzę, że nie idziesz z prądem i gałkę masz "inaczej" .

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
                widzę, że nie idziesz z prądem i gałkę masz "inaczej"
                pewnie jest leworeczny

Skomentuj

widzę sporo z gałką centralną

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                    No to skopiuj PA600, dołóż suba i bez problemu. Nikt nie mówi że to zła konfiguracja, tyle że nie będzie to brzmienie najwyższych lotów.
                    Jesli szukam bym łomotu zainwestował bym w altusy,O wiele bardziej wolał bym moje yamachy które nic nie narzucaja.
                    Szukam czegoś co bedzie swoistym hi endem na miare kolumn za przynajmniej 10tyś nie po to bawie sie w diy:razz:
                    Po raz kolejny zapytam o zastosowanie http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=6841 z dobra szerokopasmówka oczywiscie bez przesady,Czy da sie to z soba odpowiednio zgrac? Np http://www.visaton.de/vb/showthread.php?t=17696
                    Visatona B200 + TL 16H schemat zwrotnicy jest zostały by zabawy z obudowa,co o tym myslicie?

Skomentuj

Z tego co pamiętam to Yoshi_80 miał SOLO 50 (b200 i chciał sprzedać, albo już to zrobił)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                        Po raz kolejny zapytam o zastosowanie http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=6841 z dobra szerokopasmówka oczywiscie bez przesady,Czy da sie to z soba odpowiednio zgrac? Np http://www.visaton.de/vb/showthread.php?t=17696
                        Visatona B200 + TL 16H schemat zwrotnicy jest zostały by zabawy z obudowa,co o tym myslicie?
                        Jezeli nie odstrasza cie brzmienie typowych papierzakow to czemu nie . Ja bym proponowal wpierw posluchac , tym bardziej ze jest to dosc nietypowe polaczenie . Od siebie proponuje rozwazyc to :
                        http://www.europe-audio.eu/Product.asp?Product_ID=8644
                        http://www.harpia.pl/page/pol/300bmini.html

Skomentuj

Wydaje mi się że z B200 konturowego basu nie uświadczysz.

Skomentuj

[/COLOR]

moze i STXy sie rozklejaja... ale przynajmniej sie nie pala po paru godzinach sluchania
                            A ja spaliłem dziś kolejny skarb :(:mad:

Last edited by raven1985; 18.12.2011, 19:31.

Skomentuj

Shiver Raczej nie oczekuje od niego wykopu mam od tego sub'a

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                Z tego co pamiętam to Yoshi_80 miał SOLO 50 (b200 i chciał sprzedać, albo już to zrobił)

Mam je jeszcze :) . Moja konstrukcja jest trochę inna, coś pomiędzy solo50 a solo100. Zwrotnicę też mam odrobinę inną.
                                Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                Wydaje mi się że z B200 konturowego basu nie uświadczysz

jak nie, wystarczy wsadzić w br i jest kontur jak diabli hehe. Głośnik ma spore Qts więc zrobienie bas reflexu ładnie mu podbija ch-kę .

Skomentuj

No to jeśli tak to też jest fajna opcja :)

Skomentuj

To na razie tylko fragment zasilania, proszę o uwagi
                                    Nie bocznikujesz 1500 uF?

Pamietasz jak w temacie el-liero pisalismy o szeregowo zrobionej stabilizacji?
                                    Szkoda ze nie dales schematu, bo nawet nie widze, czy te stabilizatory zabezpieczyles diodami, czy nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                      Nie bocznikujesz 1500 uF?
                                      Nie.

Pamietasz jak w temacie el-liero pisalismy o szeregowo zrobionej stabilizacji?
                                      Tak, jest rezystor na wejściu zasilania.

stabilizatory zabezpieczyles diodami, czy nie.
                                      Oczywiście, że tak :) Schemat jest klasyczny :)
                                      Ale i tak ten kawałek będzie do przerobienia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

poszlo zaskakujaco szybko
                                        zdazylem wyfrezowac te boki + zamontowac glosniki w new beatle :p
                                        Jak to było frezowane ?

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                          Jak to było frezowane ?
                                          a tak

Skomentuj

Czaruję...
                                          X