Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Paweł S. też chciałbym taką gałkę potencjometru głośności. Skąd można taką dorwać?
    Mamy na forum kogoś kto się bawi w to ?

Skomentuj

Zamieszczone przez IoNcs Zobacz posta
      Paweł S. też chciałbym taką gałkę potencjometru głośności. Skąd można taką dorwać?
      Mamy na forum kogoś kto się bawi w to ?
      Zapraszam na PW

Pozdrawiam

Skomentuj

toczone alu - akurat to mi popsuli bo zrobil otwor ktorego nie chcialem...

ale jak widac juz brawo sie pojawil

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          a oto moja wersja "grajpudla"
          A jak zmieniło się brzmienie po włożeniu w karton ?

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          to u mnie chyba ze 2 lata gral w pudełku po butach
          Ja mam dużą skrzynkę na narzędzia na prototypy :) Ciężkie trofo z pudełka potrafi się ewakuować w czasie transportu

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            A jak zmieniło się brzmienie po włożeniu w karton ?
            buczenie stalo sie bardziej... pudelkowate

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Ciężkie trofo z pudełka potrafi się ewakuować w czasie transportu
            ja to wlasnie po to wlozylem w pudelko zeby tego nie nosic - dosc mialem przenoszenia "pajaka"

Skomentuj

Ja sobie powolutku dłubie parę układów elektronicznych, mam nadzieje że obędzie się bez fajerwerków przy odpalaniu :)

Za jakość zdjęć sory, robione telefonem...

A tu w oryginale z strony :)

Skomentuj

Myślałem, że tda7294 już przechodzi do archwium powoli... :)

Skomentuj

Nie, dlaczego? :) Przecież to taki drogi układ nie jest i dość przyjemnie się lutuje :) Wiadomo że warto by dać tranzystor jakiś lepszy ale od czegoś trzeba zacząć :)

Skomentuj

Mój pierwszy kontakt z elektroniką (poza zwrotnicami):)
                    Jak to odpalę po skończeniu to będzie ogromny sukces.
                    Ps. Kupiłem na wszelki wypadek 3 PCB
                    Aczkolwiek nie biorę pod uwagę żadnej porażki.

Skomentuj

James8 a nie zacząłeś od złej strony to lutowanie? Wystające mocno nad płytkę tranzystory przeszkadzają nieco w lutowaniu. Można sobie nóżki z drugiej strony pozaginać ale nie lepiej zacząć od zwór i rezystorów?

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                        Mój pierwszy kontakt z elektroniką (poza zwrotnicami)
                        Ps. Kupiłem na wszelki wypadek 3 PCB
                        Aczkolwiek nie biorę pod uwagę żadnej porażki.
                        No i już masz 1 błąd:P Lutowanie zaczynasz od zwór,rezystorów, diod, małych kondów i tranów i potem duże... A teraz to co polutowałeś utrudni Ci lutowanie rezystorów

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
                          James8 a nie zacząłeś od złej strony to lutowanie? Wystające mocno nad płytkę tranzystory przeszkadzają nieco w lutowaniu. Można sobie nóżki z drugiej strony pozaginać ale nie lepiej zacząć od zwór i rezystorów?
                          Oczywiście, części są tylko wsadzone, nie lutowane. Jako że zaczynam z elektroniką to staram się jak najwięcej dowiedzieć i doczytałem że najpierw lutuje się zwory, potem rezystory itd. Ale tak z ciekawości przymierzam sobie co do czego:)

Last edited by jamess8; 10.01.2012, 15:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                            Nie, dlaczego? Przecież to taki drogi układ nie jest i dość przyjemnie się lutuje Wiadomo że warto by dać tranzystor jakiś lepszy ale od czegoś trzeba zacząć
                            Jest tyle dużo ciekawszych w tej cenie końcówek a Ty wybrałeś akurat tda... :)

Skomentuj

Gotowy zestaw wziąłem po prostu, a plusem tej końcówki jest tani transformator zasilający, który nie wymaga dużych napięć bo 2x22V 200VA starczy w zupełności. No i mówię to moja pierwsza elektronika którą składam. Mam uprzedzenie do tego bo jak byłem mały (12-13lat) skleiłem wzmacniacz do słuchawek i było bum, od tamtej pory zraziłem się niesamowicie do lutowania elektroniki. Chce przełamać to budując coś takiego właśnie co nie wymaga żadnego sterowania prądami, napięciami itd. Jak się uda to zrobię coś lepszego :) Sam przypomnij sobie od czego zaczynałeś :)

Skomentuj

E tam gadacie . James8 no...(jak Hanka) spudłowałem :) . Moja zabawka w trakcie regulacji i koniecznych przeróbek - złącza śrubowe ARK (trzeba w końcu okablować i przełożyć do obudowy) i bez barwy dźwięku; okazuje się, że z barwą grać może.
                                http://imageshack.us/photo/my-images...0120110065.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                  Mój pierwszy kontakt z elektroniką (poza zwrotnicami)

Jeśli nie popełnisz błędów montażowych i wyregulujesz sobie prądy tymi małypi PR-kami to powinno ruszyć z kopyta. To jest podobnie jak z klockami lego. Tu masz już wszystko na tacy tylko polutować i przekręcić potkiem
                                  Witaj w klubie
                                  Składam właśnie sobie Uniampa V2 co widać na zdjęciu. Poza tym wykonuję również obudowę dla Uniampa V1 który już hula dłuższy czas
                                  Załączone pliki

Skomentuj

Jeśli nie popełnisz błędów montażowych i wyregulujesz sobie prądy tymi małypi PR-kami to powinno ruszyć z kopyta. To jest podobnie jak z klockami lego.
                                    Dokładnie to samo sobie pomyślałem z tymi klockami. Tylko wersja dla starszych dzieci:) Tak zaczołem sobie teraz lutować i jestem zdzieiony że to takie proste. Mam nadzieje że nie porobię mnóstwa zimnych lutów
                                    Last edited by jamess8; 10.01.2012, 22:11.

Skomentuj

domki na missiona :)

troche malo ostre i nie wyraźne bo robione kalkulatorem ale chyba widać o co chodzi missiony i pierścień ozdobny z froumowego zamówienia. reszta inwencja własna i zaawansowana technologia :)

Skomentuj

Ja już teraz tylko czekam na radiator i transformator:

Skomentuj

jamess8 rozumiem że te tranzystory ostatnie będziesz najpierw do radiatora mocował ? Elegancko. Ja pierwszym razem popełniłem ten błąd że najpierw je wlutowałem :) Potem zabawa w drugą stronę...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X