Nie, dlaczego? :) Przecież to taki drogi układ nie jest i dość przyjemnie się lutuje :) Wiadomo że warto by dać tranzystor jakiś lepszy ale od czegoś trzeba zacząć :)
Mój pierwszy kontakt z elektroniką (poza zwrotnicami):)
Jak to odpalę po skończeniu to będzie ogromny sukces.
Ps. Kupiłem na wszelki wypadek 3 PCB
Aczkolwiek nie biorę pod uwagę żadnej porażki.
James8 a nie zacząłeś od złej strony to lutowanie? Wystające mocno nad płytkę tranzystory przeszkadzają nieco w lutowaniu. Można sobie nóżki z drugiej strony pozaginać ale nie lepiej zacząć od zwór i rezystorów?
Mój pierwszy kontakt z elektroniką (poza zwrotnicami)
Ps. Kupiłem na wszelki wypadek 3 PCB
Aczkolwiek nie biorę pod uwagę żadnej porażki.
No i już masz 1 błąd:P Lutowanie zaczynasz od zwór,rezystorów, diod, małych kondów i tranów i potem duże... A teraz to co polutowałeś utrudni Ci lutowanie rezystorów
James8 a nie zacząłeś od złej strony to lutowanie? Wystające mocno nad płytkę tranzystory przeszkadzają nieco w lutowaniu. Można sobie nóżki z drugiej strony pozaginać ale nie lepiej zacząć od zwór i rezystorów?
Oczywiście, części są tylko wsadzone, nie lutowane. Jako że zaczynam z elektroniką to staram się jak najwięcej dowiedzieć i doczytałem że najpierw lutuje się zwory, potem rezystory itd. Ale tak z ciekawości przymierzam sobie co do czego:)
Nie, dlaczego? Przecież to taki drogi układ nie jest i dość przyjemnie się lutuje Wiadomo że warto by dać tranzystor jakiś lepszy ale od czegoś trzeba zacząć
Jest tyle dużo ciekawszych w tej cenie końcówek a Ty wybrałeś akurat tda... :)
Gotowy zestaw wziąłem po prostu, a plusem tej końcówki jest tani transformator zasilający, który nie wymaga dużych napięć bo 2x22V 200VA starczy w zupełności. No i mówię to moja pierwsza elektronika którą składam. Mam uprzedzenie do tego bo jak byłem mały (12-13lat) skleiłem wzmacniacz do słuchawek i było bum, od tamtej pory zraziłem się niesamowicie do lutowania elektroniki. Chce przełamać to budując coś takiego właśnie co nie wymaga żadnego sterowania prądami, napięciami itd. Jak się uda to zrobię coś lepszego :) Sam przypomnij sobie od czego zaczynałeś :)
E tam gadacie . James8 no...(jak Hanka) spudłowałem :) . Moja zabawka w trakcie regulacji i koniecznych przeróbek - złącza śrubowe ARK (trzeba w końcu okablować i przełożyć do obudowy) i bez barwy dźwięku; okazuje się, że z barwą grać może. http://imageshack.us/photo/my-images...0120110065.jpg
Mój pierwszy kontakt z elektroniką (poza zwrotnicami)
Jeśli nie popełnisz błędów montażowych i wyregulujesz sobie prądy tymi małypi PR-kami to powinno ruszyć z kopyta. To jest podobnie jak z klockami lego. Tu masz już wszystko na tacy tylko polutować i przekręcić potkiem
Witaj w klubie
Składam właśnie sobie Uniampa V2 co widać na zdjęciu. Poza tym wykonuję również obudowę dla Uniampa V1 który już hula dłuższy czas
Jeśli nie popełnisz błędów montażowych i wyregulujesz sobie prądy tymi małypi PR-kami to powinno ruszyć z kopyta. To jest podobnie jak z klockami lego.
Dokładnie to samo sobie pomyślałem z tymi klockami. Tylko wersja dla starszych dzieci:) Tak zaczołem sobie teraz lutować i jestem zdzieiony że to takie proste. Mam nadzieje że nie porobię mnóstwa zimnych lutów
troche malo ostre i nie wyraźne bo robione kalkulatorem ale chyba widać o co chodzi missiony i pierścień ozdobny z froumowego zamówienia. reszta inwencja własna i zaawansowana technologia :)
jamess8 rozumiem że te tranzystory ostatnie będziesz najpierw do radiatora mocował ? Elegancko. Ja pierwszym razem popełniłem ten błąd że najpierw je wlutowałem :) Potem zabawa w drugą stronę...
Skomentuj