Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    "wyświetlanie" ich?
    Można wyświetlać cos jak w SONY którego miałem....

http://imageshack.us/f/98/p9213460.jpg/

a potem podświetlająć dany zakres regulować kazdy słupek to inny zakres :)

Skomentuj

Przez equalizer masz na myśli regulowanie poszczególnych częstotliwości sygnału czy po prostu "wyświetlanie" ich? Jeśli to pierwsze to raczej wątpliwe bo sam szczerze bym tego nie używał a dosyć skomplikowało by sam układ.
      To można zrobić na dwa sposoby, pierwszy to DSP i raczej odpada. Drugi to np 5-stopniowy equalizer na zwykłych filtrach na opampach, natomiast jako element regualacyjny potencjometry nastawiane cyfrowo, np coś w rodzaju MCP41100, interfejs SPI, na jakimś multiplekserze zrobić sterowanie liniami CS w potkach. Do sterowania 16 potków regulacyjnych wystarczyło by 7 linii, czyli nie cały jeden port.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja myślałem zrobić to "bardziej cyfrowo: tj. już tłumaczę:
        Dla użytkownika takie wzmocnie jak +10dB powinno wystarczyć (PGA jest w stanie wzmocnić sygnał nawet o 32,5dB!) dlatego przykładowo 20,5dB zostawić dla podbijania sygnału w czasie gdy jest to potrzebne - skoro PGA jest w stanie zmienić gain gdy jest ustawiony zero crossing detection (wykrywanie zera w sygnale - ogólnie funkcja ZCD polega na zmniejszeniu szumu w czasie przechodzenia przez zero) to myślę, że odpowiednio taktowy uC byłby w stanie analizować sygnał i podbijać w potrzebnym momencie.

Skomentuj

Ja myślałem zrobić to "bardziej cyfrowo: tj. już tłumaczę:
          Dla użytkownika takie wzmocnie jak +10dB powinno wystarczyć (PGA jest w stanie wzmocnić sygnał nawet o 32,5dB!) dlatego przykładowo 20,5dB zostawić dla podbijania sygnału w czasie gdy jest to potrzebne - skoro PGA jest w stanie zmienić gain gdy jest ustawiony zero crossing detection (wykrywanie zera w sygnale - ogólnie funkcja ZCD polega na zmniejszeniu szumu w czasie przechodzenia przez zero) to myślę, że odpowiednio taktowy uC byłby w stanie analizować sygnał i podbijać w potrzebnym momencie.
          Nie bardzo rozumiem co to ma wspólnego z equalizacją. No chyba, że chcesz filtrować pasma i za nimi dać PGA, ale koszty takiego rozwiązania straszne.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Equalizer polega na tłumienie bądź podbiciu odpowiednich pasm w jakiejś tam stopniowej regulacji np. 0-60Hz, 61-250Hz itd. prawda? Z odpowiednią częstotliwością byłbym w stanie analizować sygnał na procesorze i podbijać bądź tłumić go w odpowiednim momencie używając PGA.

Ja tu tylko czysto teoretyzuje :) I w teorii o ile sam uC by pracował z odpowiednią wysoką częstotliwością by takie zadanie wykonać (jak i PGA).

Skomentuj

W dziedzinie czasu tego nie zrobisz.

Skomentuj

Nie wątpię, dlatego tylko teoretyzowałem bo to i tak to "long shot" był :)

Skomentuj

A może warto by było zaaplikować regulator Irka i wstawić tam PGA albo inny cyfrowy?

Equalizer polega na tłumienie bądź podbiciu odpowiednich pasm w jakiejś tam stopniowej regulacji np. 0-60Hz, 61-250Hz itd. prawda? Z odpowiednią częstotliwością byłbym w stanie analizować sygnał na procesorze i podbijać bądź tłumić go w odpowiednim momencie używając PGA.
                  Wydaje mi się, że taka regulacja zakresów będzie powodowała np. wzmocnienie przy 60Hz +10dB, a np. 62 będzie już 0dB. Equalizer powinien być płynny, jeszcze ew. opcja żeby wymyślić jakiś algorytm

I w teorii o ile sam uC by pracował z odpowiednią wysoką częstotliwością by takie zadanie wykonać (jak i PGA).
                  Tylko pytanie:
                  Czy PGA wyrobi przy a uC nie zniekształci dźwięku

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
                    Wydaje mi się, że taka regulacja zakresów będzie powodowała np. wzmocnienie przy 60Hz +10dB, a np. 62 będzie już 0dB. Equalizer powinien być płynny, jeszcze ew. opcja żeby wymyślić jakiś algorytm
                    Niestety tak by było ale można by jeszcze coś pomyśleć nad tym :)
                    W ogóle w takim wypadku można by samemu układać zakresy i ich podbicia.

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
                    Czy PGA wyrobi przy a uC nie zniekształci dźwięku
                    PGA wg. noty pracuje do 6.5 MHz na CLK a uC nie byłby w torze audio i nie wprowadziłby zniekształceń (jedyny element w torze audio to PGA).

Skomentuj

ok, to ja jeszcze proponuję rozkodowanie Dolby Digital i jeszcze DTS Nie wiem czy jeszcze ktoś to rozkodował z sceny DIY.

Skomentuj

zaszalalem z zakupami

Skomentuj

Zrob subwoofer na tych wszystkich Tonsilach, niskostrojony :)

Skomentuj

a po co mi sub?
                            bedzie kino z GDN 13/40/8
                            a z GDN 13/40/10 beda kolumny - 2!

Skomentuj

A po co Ci kolejne kino i kolumny po taniosci? Zrob cos nowatorskiego :)

Skomentuj

ale po co mi sub?

kina dla siebie nie mam - kiedys moze sie przyda
                                a kolumny wstawi sie u kogos znajomego :p

Skomentuj

podziwiam Pawle... :) Sam mam dużo projektów na głowie, ale żaden z myślą że już idzie do znajomych... :)

Skomentuj

to może konfiguracje 4 na bas plus 1 na średnie - czyli cos takiego jak Quintet Visatona ? :)

Najlepszym głosnikiem z Maestro I był taki GDN 13/40/12 w wersji 15 om (a Akustyce jest jego wersja 12om). Mozna z niego zrobić centrala (był taki Maestro 130 center - normalnie największy spotykany miał oznaczenie chyba 120 center ) w sporej obudowie doskonale działa jako front - 6 takich kolumnienek to już prawie pełnowymiarowy DTS - cena jednej sięgała w sklepie 800zł kilkanaście lat temu.
                                    Wydaje się że GDN 13/40/12 róznił se od 13/40/10 tylko dodaniem drugiego magnesu. Inna była srenica nabiegunnika żeby załozyć ekran, ale ten dodatkowy magnes powinien decydować o parametrach ts.

Te co masz 13/40/10-15om to chyba sa z Maestro I 130 - moim zdaniem najlepszej podłogowej kolumny porównywalnej wtedy z Elackami 121. Chociaż na GDN 13/40/12-15om powinno dać się zrobić jeszcze lepiej brzmiące.

Gdzie kupowałeś głośniki ?

Skomentuj

Dziś skończyłem obudowę testową modułu średnio-wysokotonowego. Tempo żółwie. Boję się, że w tym roku nie zagrają :(. Za tydzień pomiary na powietrzu. Potem Dayton w TL.

Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                        to może konfiguracje 4 na bas plus 1 na średnie - czyli cos takiego jak Quintet Visatona ?
                                        nie, 2,5 drogi na tym co mam

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                        Gdzie kupowałeś głośniki ?
                                        lezaki magazynowe sprzedawane przez Alex_Elektronic http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=15809177
                                        13/40/8 4r sprzedawane jako 13/40/10, nie mialey zadnych oznaczen ze to tosnil...
                                        ale 13/40/10 15r jak widac to oryginalne tonsile

pilnujcie ich aukcji bo maja duzo tych glosnikow!
                                        niestety musza wyprzedac to co na aukcjach zeby rozpakowac nowa palete

---------- Post dodany o 22:37 ---------- Poprzedni post o 21:59 ----------

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                        Za tydzień pomiary na powietrzu.

a ja glupi chcialem kupowac statyw do mikrofonu...
                                        zrobie tak samo i uzyje statywu od aparatu!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          a ja glupi chcialem kupowac statyw do mikrofonu...
                                          zrobie tak samo i uzyje statywu od aparatu!
                                          Widać, że nie zaglądasz do mojego tematu (Aktywnie zDeSPerowane 3-way), wklejałem tam taką fotkę:
                                          http://imageshack.us/photo/my-images/197/mikrofonc.jpg/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X