Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
    sugerowalem sie zaleceniem ze strony i niestety 30l@30Hz to troche za duzo.
    jutro potestuje tak ok 20l@40Hz
    chyba ze ktos juz ma obcykane jak najlepiej go zaaplikowac?
    23-25 litrow 31-35hz

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Paweł wrzycał wykresy tylko nie pamiętam gdzie są
    jak to przeczyta to pewnie się pojawią
    oj nie chce mi sie o tej godzinie :p

Skomentuj

Samemu chciało by się w nich spać

Skomentuj

Nowa zabawka xD

Last edited by Adam_85; 15.03.2012, 20:29.

Skomentuj

Adam XLS z Ebaja??

Skomentuj

Nie, z loudspeakershopa:-)

Skomentuj

Z B-R? Kiepski pomysł

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                Z B-R? Kiepski pomysł
                i bez wysokotonówki? :P
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                  Z B-R? Kiepski pomysł
                  zależy który model bo chyba był jeden pod B-R

Skomentuj

jak się nie sprawdzi w BR to będzie TL:-)

http://www.loudspeakershop.eu/glosni...52-p-1195.html

Konkretnie mam zakupiony ten model.

Skomentuj

Głośnik wybitnie w br więc jaki problem :)

Skomentuj

O ile traktujesz membranę bierną jako typ BR(czym w istocie jest) to rzeczywiście, wybitnie pod B-R, ale nie ma na świecie gościa, który byłby zadowolony z zaaplikowania go z rurą. Tego głośnika nie da się wysterować bez membrany - chyba że za poprawną uznajesz metrową rurę:biggrin:

Skomentuj

Nie miałem nigdy tego przetwornika, ale jeśli pasuje parametrami do BR, to pasuje również to MB - i na odwrót. Wydaje mi się, że częsta jego aplikacja z MB wynika z faktu nietypowych proporcji objętość/strojenie - zapewne chodzi o stosunkowo niedużą objętość obudowy i zalecane niskie strojenie co przy dużych przekrojach tunelu (bo membrana też spora) pociąga za sobą konieczność stosowania długich "rur" - no i mamy problem z upchaniem tego w sensownym pudle. Chyba właśnie to jest powodem popularności aplikacji tego głośnika z MB, bo nie wiem jakie parametry pchały by go konkretnie w obudowę z membraną. MB i BR to poniekąd to samo osiągnięte tylko w inny sposób.

Skomentuj

Z tego co pamiętam przy "konwersji" z MB na BR wychodziły rurki dwa razy dłuższe niż obudowa...

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                              Nie miałem nigdy tego przetwornika, ale jeśli pasuje parametrami do BR, to pasuje również to MB - i na odwrót. Wydaje mi się, że częsta jego aplikacja z MB wynika z faktu nietypowych proporcji objętość/strojenie - zapewne chodzi o stosunkowo niedużą objętość obudowy i zalecane niskie strojenie co przy dużych przekrojach tunelu (bo membrana też spora) pociąga za sobą konieczność stosowania długich "rur" - no i mamy problem z upchaniem tego w sensownym pudle. Chyba właśnie to jest powodem popularności aplikacji tego głośnika z MB, bo nie wiem jakie parametry pchały by go konkretnie w obudowę z membraną. MB i BR to poniekąd to samo osiągnięte tylko w inny sposób.
                              Oczywiście się z Tobą zgadzam, ale symulacja tego głośnika w B-R oblicza długość rurki na ~100cm, co przy obudowie w jakiej gra - 30l jest niewykonalne. Był tu już jeden na forum co go zaaplikował z B-R w dużej obudowie, a po zakupie MB i włożeniu go do mniejszej paczki stwierdził że zupełnie inny głośnik

Skomentuj

no ale to są głośniki prodokowane pod właściwe brzmienie
                                co oznacza, ze nikt nie przejmował się długością br-u tylko brzmieniem głośnika
                                właśnie dlatego powstała MB do niego

swego czasu był ten sam problem s 17SW od STX-a
                                pewnie większość z Was pamięta jak komentowaliśmy długość br-u ok 100cm dla odpowiedniego strojenia w obudowie ok10-12L
                                dlatego do tego głośnika również powstała MB

jeśli powstała to ze względów brzmieniowo-praktycznych należało by jej użyć
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A orientuje się ktoś czy i gdzie w pl idzie dostać MB do 10' peerlesa? :P lklukasz będzie wiedział o co chodzi

Skomentuj

Nie wiem czy my symulujemy ten sam głośnik..

40litrów@38hz, rura fi94mm długość 285mm około. -6db 31,5Hz. I tak moje pomieszczenie nie pozwoli usłyszeć nawet tych 25hz, więc nie widzę sensu strojenia głośnika poniżej 30hz.

Hmm, fakt, jest górka na około 42Hz , 2dB. Choć moje ushery miały chyba górkę z 5db na około 50Hz i nie przeszkadzało to w zrobieniu fajnego ciśnienia na 30Hz.
                                    Last edited by Adam_85; 16.03.2012, 21:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                      A orientuje się ktoś czy i gdzie w pl idzie dostać MB do 10' peerlesa?
                                      była w akustyku
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                        A orientuje się ktoś czy i gdzie w pl idzie dostać MB do 10' peerlesa? :P lklukasz będzie wiedział o co chodzi
                                        http://www.loudspeakershop.eu/membra...00-p-2141.html dokładnie ten sam model, tyle że pod szyldem SS.

Adam_85 - oby Ci to wyszło jak najlepiej, ale nie wykorzystasz drzemiących w tym głośniku możliwości

Skomentuj

Już zakupiłeś tą MB? A nie było tak, że radzili do tego głośnika 2xMB, żeby wykorzystać w pełni jego możliwości:-)?

Zobaczę jak będzie to grało, jak mi się nie spodoba stawiam na TL.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X