Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica prawie skończona, jeszcze tylko upchnąć zasilacz:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Ja bym te obudowy oddał do anodowania na czarno, aby zachować szczotkę... Tylko nie wiem gdzie to w dobrych pieniądzach zrobią...
      Szkoda nierdzewki ma swój połysk i urok

Skomentuj

Taa i ciągłe odciski po palcach każdego kto musi dotknąć mój wzmak... :)

Skomentuj

mbar Jakie wymiary bedzie miala zwrotnica?

Jak rozwiążesz kwestię dostrojenia zwrotnicy, tzn wymiany rezystorów ustalajacych podział? Z smd raczej ciezko bedzie.

Tak sobie ladnie raz-dwa machnąłeś płyteczke, a mnie schodziło z tym tyle czasu i jeszcze do tego mój 10 stronicowy wątek w dziale elektronika, az wstyd.

Skomentuj

Jakieś 110 x 100 mm. Od razu stereo.
            Mam jeszcze zwrotnicę z potencjometrami na płytce uniwersalnej, i to ona będzie służyć do pomiarów i strojenia. Potem pomierzę wartości potencjometrów i wlutuję to płytki SMD :)
            A co ja się nakląłem przy układaniu tych puzzli

---------- Post dodany o 12:51 ---------- Poprzedni post o 07:18 ----------

Wersja właściwie finalna. Płytka wyszła 9 x 12 cm.

Skomentuj

Witam

posiadam w domu Vify dokładnie te same modele wedle oznaczeń ale 2 producentów - vifa i peerless jak długą i zawiłą historie ma model DX25 każdy wie, zmieniały się oznaczenia, firmy, miejsca rodukcji itd ale skupmy się na tym przypadku gdyż tu oznaczenia mamy dokładnie takie same a głośniki inne... (Vifa produkowana w danii peerless zaś w chinach) Vify miałem dwie, peerlessa jednego - zaczęło się od tego że jeda z Vif grała jakoś słumiona więc postanowiłem ją rozebrać i ku mojemu zdziwieniu nie mogłem wyjąć cewki ze szczeliny, jak wreszcie się udało to okazało się że znajdywał się w niej jakiś opiłek metalu który blokował cewkę... PYTAM SIĘ SKĄD ?? nom ale wyjąłem go ze szczeliny i co ujżałem ?? FERROFLUID - do dzisiaj byłem przekonany że dx25 go nie posiada... więc od razu poleciałem po DX peerlessa rozkręcam, patrze i ferrofluid też jest zaczynam oglądać sobie oba głośniki i okazuje się że kopółki są inne a mianowicie ta z produkcji Vify ma jakiś pierscień od wewnątrz kopółki - jakby coś wtopione, peerless już tego nie ma (a przecież oznaczenia mają takie same, więc wnioskuję że gdy zostały zmienione oznaczenia to zmiany w głośnikach poszły jeszcze dalej... a mówione było że są identyczne...)

Już kiedyś poruszałem temat Vif wtedy xt25 gdzie kopółki również były inne za czasów vify a pózniej peerlesa - wszystko również dokumentowałem zdjęciami, nie podoba mi się to wszystko co się dzieje te wachlowanie firmami, oznaczeniami, miejscami produkcji, materiałami itd i wciskanie kitu że nic się nie zmienia, to dalej ten sam głośnik...

a oprócz tego ten plastik do którego wklejona jest kopółka w peerlesie był przyklejony - w vifach nie
              Last edited by daniel69; 29.01.2012, 13:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Taa i ciągłe odciski po palcach każdego kto musi dotknąć mój wzmak...
                Z tym to najmniejszy problem... gorzej z metalowymi gałeczkami bo to by dopiero było widać :P

Skomentuj

A przy okazji przedstawie ostatnie kolumienki do mojego kina - monitory, na zdjęciu widzimy też cały komplet (we frontach wkręcone etony 26DH1 w celu wygrzania, docelowo są tam peerlessy - wszystko opisane będzie dokładniej z leszymi zdjęciami w dziale gotowe - bo w końcu kino wreszcie gotowe :P

Skomentuj

Panowie, szybkie pytanko, czy orientuje się ktoś z was czy mostek TDA naturalnie zasilany napięciami trafka 2x22-28V można zasilać napięciem mniejszym w celu sprawdzenia? Mam trafko 2x19V, czy nic się nie uszkodzi? Nie mówie tu o wysterowaniach czy coś, chce zobaczyć na "sucho" czy nie strzeli nic. Z góry dzięki za info :)

Sory że zaśmiecam :)

Skomentuj

daniel69 dobra robota
                      podoba mi sie motyw ze skora

a po bokach jakie to drewno?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Można. Przez żarówkę też można.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                          (Vifa produkowana w danii peerless zaś w chinach)
                          Obecnie i juz od jakiegos czasu obie marki są produkowane w Chinach i naleza do chińczyków. Vifa od dawna nie ma nic wspólnego z Danią. Cała Tymphany do której nalezały jest od roku przynajmniej wyłącznie chińska. W Danii z Tymphany została tylko wydzielona marka ScanSpeak ale nie zakładałbym się że jej głosniki sa produkowane w Danii.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                            Panowie, szybkie pytanko, czy orientuje się ktoś z was czy mostek TDA naturalnie zasilany napięciami trafka 2x22-28V można zasilać napięciem mniejszym w celu sprawdzenia? Mam trafko 2x19V, czy nic się nie uszkodzi? Nie mówie tu o wysterowaniach czy coś, chce zobaczyć na "sucho" czy nie strzeli nic. Z góry dzięki za info :)

Sory że zaśmiecam :)
                            bez problemu

Skomentuj

pierwszy wynik google: http://www.datasheetcatalog.org/data...cs/mXqwvzw.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                daniel69 dobra robota
                                podoba mi sie motyw ze skora

a po bokach jakie to drewno?
                                dąb, lakierowany na pólmat

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamówiłem 27 grudnia głośniki w qba.com.pl i czekam i czekam i nic. Ma ktoś z nimi jakieś doświadczenia? To u nich norma taki długi czas oczekiwania? Powiem szczerze, że zaczyna mnie to już trochę irytować.
                                  Napisałem dzisiaj po raz kolejny e-mail z zapytaniem kiedy przyślą - ciekawe co odpiszą.

Skomentuj

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta
                                    bez problemu
                                    Dziś to wcześniej sprawdziłem :) Układ nie wybuchł, niestety nie przeprowadzaliśmy testu pod obciążeniem i sygnałem. Układ się nie wzbudza więc chyba jest ok, miejmy nadzieje że jak teraz podłącze to zadziała i nie będzie BUM :)

mIKI nie pomyślałem :) Ale dzięki :)

Skomentuj

jamess Morele? A tak na poważnie, zadzwoń do nich, miesiąc to jednak trochę przy długo...

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                        jamess Morele? A tak na poważnie, zadzwoń do nich, miesiąc to jednak trochę przy długo...
                                        Hehe. Na morele to mógłbym czekać wieczność.

Seasy. Wiem, że sprowadzają chyba co 2 tygodnie z Niemiec. Bardzo na czasie mi nie zależało, więc nie naciskałem ich. Ale czas mija a odzewu żadnego

---------- Post dodany o 20:23 ---------- Poprzedni post o 19:48 ----------

Szczególnie podoba mi się ich podejście:
                                        Moje pytanie po miesiącu:
                                        Czy już może coś wiadomo na temat głośników Seas xxxxx?

Odpowiedź;
                                        "Jeszcze nic nie wiadomo!"

Skomentuj

Jesli chodzi o czesci z IT przysyłali nawet szybciej niz chciałem. Ale w ogóle oferta, aktualizacja strony, sklep i aktualnosc cennika to jakaś porażka biznesowa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X