Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiem, że radiator jest mały, ale nie może być większy ani o trochę- zachciało mi się niewielkiej obudowy. Jedyną alternatywą est zmiana trafa albo końcówki. Oczywiście liczyłem się z tym, że będzie się grzać, dlatego też wsadziłem tam zabezpieczenie irka :)

Skomentuj

Nawet po Twoim zabiegu radiator może okazać się niewystarczający, lepiej w takim razie zrób aktywne chłodzenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        A ja z nudów sprawdzam który głośnik lepiej zagra w mojej kompaktowej linii. Docelowo ma być GDN-22-300-8-SW (do niego projektowałem skrzynkę),ale akurat mam pod ręką GDN-22-140-8-SCX więc robię testy. Moim zdaniem lepiej gra 22-300,nie dlatego że linia akurat była projektowana pod niego,ale z powodu dźwięku jaki wytwarza 22-140,to jest natarczywe "trrrrrr trrrrrr trrrrrr" (opisywałem to już gdy robiłem "jazz projekt",tam również testowałem oba głośniki). Głośnik jest sprawny w 100%,po prostu ta jego barwa dźwięku mi się nie podoba. Zrobię próby z wytłumieniem jeszcze i zobaczymy co z tego wyjdzie.
        Bardzo ciekawy projekt. Zrobiłeś linię do głośnika, który będę miał w samochodzie. Możesz podać SD IN oraz OUT a także mniej więcej długość tunelu i jego litraż?

Skomentuj

Kanał ma na wyjściu 1 SD który to rozszerza się w kierunku głośnika (tak właśnie go robiłem aby na wyjściu było nie mniej niż 1 SD a na wejściu jak to tam już wyjdzie),na wejściu zatem wyszło 1,5 SD. Długość tunelu jakieś 130cm. Kubatura to 82L licząc wymiary zewnętrzne,obudowa z płyty wiórowej 18mm. Testowałem wytłumienie,robiłem próby łącząc gąbkę i watę poliestrową,jednak zdecydowałem się na samą gąbkę i zostawiłem tak jak na zdjęciu. Odkleiłem w paru miejscach i dołożyłem to na samym początku tunelu. Teraz linia schodzi nisko i "kopie stopą",czego nie robiła wcześniej. Troszkę się boję że to jakiś rezonans,sprzęt pomiarowy nie podłączony więc nie wiem w którym kierunku zmierzam. Posłucham jeszcze jakiś czas i znów zrobię testy :)
          Załączone pliki

Skomentuj

Dzięki wielkie. Ja sobie w oparciu o te parametry, które podałeś zrobię dłuższa a węższą obudowę z jednym maks dwoma kolankami i poeksperymentuję z wytłumieniem we własnym zakresie. W końcu to grać będzie tylko do 60-80Hz, więc tłumieniem możemy jedynie zbijać rezonans aplikacji patrząc czy SPL nam nie spadł za bardzo przy ewentualnym przetłumieniu.

PS: przeleciałeś generatorem tonów sweepa 20-200Hz? Albo chociaż pojedyńcze częstotliwości pomiędzy 20 a 30Hz? Przy tym drugim teście będzie słyszał, od której częstotliwości zaczyna się "basowienie" ; )

Skomentuj

Zajrzyj jeszcze do mojego tematu jazz projekt,w tej linii też siedział ten głośnik: http://diyaudio.pl/showthread.php/15034-Jazz-project

Skomentuj

Zamieszczone przez La'Mefenzo Zobacz posta
                Wiem, że radiator jest mały, ale nie może być większy ani o trochę- zachciało mi się niewielkiej obudowy.
                koniecznie rob wentylatory

Skomentuj

Ustawiłem od nowa prąd spoczynkowy, wczoraj źle to zrobiłem. Teraz mam 50mA (na pewno :P ) i po godzinnym głośnym graniu na głośniku 8 ohm mam stabilne 42 *C na radiatorze- czyli dobry wynik. Teraz zasilane są obie końcówki, ale słucham tylko z jednej- druga ma wejście zwarte do masy.
                  Załączone pliki

Skomentuj

Wzmacniacz na studia, bo marantza szkoda, a muzyki na czymś trzeba słuchać :)
                    Załączone pliki

Skomentuj

Na jakich końcówkach jest ten wzmak? Radiatora nie za małego dałeś?

Skomentuj

Końcówki mocy to MOSFET Zbiga v1.0, a radiator spokojnie wystarcza, pirometr wskazuje nie więcej jak 50 stopni na elementach(mosfety mocy 40 stopni) po 30minutach grania, dla porównania wzmacniacz słuchawkowy w klasie a potrafił do 100 stopni rozgrzać się i działał :)

Skomentuj

Od taki przenosny glosniczek... Male tda mono zasilane z ladowarki od golarki. Ps. Sygnal nie ja doprowadzalem...

Wyslane za pomoca Tapatalk
                          Załączone pliki

Skomentuj

Zeby nie było że nic nie robie:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Od taki przenosny glosniczek...
                              Zabierz na AS :)

Skomentuj

Spadłeś z konia...? :)

Skomentuj

Mi chodziło bardziej o after party. Weź,będzie fajnie :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                    pewnie na rowerze bez kasku jezdzil

---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post o 18:32 ----------

spokojnie, to bedzie na AS

jeszcze musze sie pobawic z b-r, ale gra przyjemnie

Skomentuj

A to na górze to co to? Front od AWX-a a cewka od PJ-tki?

Jeśli to chcesz zabrać na AS to przydał by się jeszcze jakiś fajny wzmacniacz.

Skomentuj

Jeśli to chcesz zabrać na AS to przydał by się jeszcze jakiś fajny wzmacniacz.
                                        Lampiak...? :) O ile zdążę zrobić..

Skomentuj

A to na górze to co to? Front od AWX-a a cewka od PJ-tki?
                                          taaa - PJ z frontem AWXa
                                          a tak na powaznie front DIY do missiona

co do wzmacniacza - czekam na to malenstwo z mp3 z DXa. pewnie juz w polowie oceanu jest

Skomentuj

Czaruję...
                                          X