Wiem, że radiator jest mały, ale nie może być większy ani o trochę- zachciało mi się niewielkiej obudowy. Jedyną alternatywą est zmiana trafa albo końcówki. Oczywiście liczyłem się z tym, że będzie się grzać, dlatego też wsadziłem tam zabezpieczenie irka :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaA ja z nudów sprawdzam który głośnik lepiej zagra w mojej kompaktowej linii. Docelowo ma być GDN-22-300-8-SW (do niego projektowałem skrzynkę),ale akurat mam pod ręką GDN-22-140-8-SCX więc robię testy. Moim zdaniem lepiej gra 22-300,nie dlatego że linia akurat była projektowana pod niego,ale z powodu dźwięku jaki wytwarza 22-140,to jest natarczywe "trrrrrr trrrrrr trrrrrr" (opisywałem to już gdy robiłem "jazz projekt",tam również testowałem oba głośniki). Głośnik jest sprawny w 100%,po prostu ta jego barwa dźwięku mi się nie podoba. Zrobię próby z wytłumieniem jeszcze i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Skomentuj
-
Kanał ma na wyjściu 1 SD który to rozszerza się w kierunku głośnika (tak właśnie go robiłem aby na wyjściu było nie mniej niż 1 SD a na wejściu jak to tam już wyjdzie),na wejściu zatem wyszło 1,5 SD. Długość tunelu jakieś 130cm. Kubatura to 82L licząc wymiary zewnętrzne,obudowa z płyty wiórowej 18mm. Testowałem wytłumienie,robiłem próby łącząc gąbkę i watę poliestrową,jednak zdecydowałem się na samą gąbkę i zostawiłem tak jak na zdjęciu. Odkleiłem w paru miejscach i dołożyłem to na samym początku tunelu. Teraz linia schodzi nisko i "kopie stopą",czego nie robiła wcześniej. Troszkę się boję że to jakiś rezonans,sprzęt pomiarowy nie podłączony więc nie wiem w którym kierunku zmierzam. Posłucham jeszcze jakiś czas i znów zrobię testy :)Załączone pliki
Skomentuj
-
Dzięki wielkie. Ja sobie w oparciu o te parametry, które podałeś zrobię dłuższa a węższą obudowę z jednym maks dwoma kolankami i poeksperymentuję z wytłumieniem we własnym zakresie. W końcu to grać będzie tylko do 60-80Hz, więc tłumieniem możemy jedynie zbijać rezonans aplikacji patrząc czy SPL nam nie spadł za bardzo przy ewentualnym przetłumieniu.
PS: przeleciałeś generatorem tonów sweepa 20-200Hz? Albo chociaż pojedyńcze częstotliwości pomiędzy 20 a 30Hz? Przy tym drugim teście będzie słyszał, od której częstotliwości zaczyna się "basowienie" ; )
Skomentuj
-
Zajrzyj jeszcze do mojego tematu jazz projekt,w tej linii też siedział ten głośnik: http://diyaudio.pl/showthread.php/15034-Jazz-project
Skomentuj
-
Zamieszczone przez La'Mefenzo Zobacz postaWiem, że radiator jest mały, ale nie może być większy ani o trochę- zachciało mi się niewielkiej obudowy.
Skomentuj
-
Ustawiłem od nowa prąd spoczynkowy, wczoraj źle to zrobiłem. Teraz mam 50mA (na pewno :P ) i po godzinnym głośnym graniu na głośniku 8 ohm mam stabilne 42 *C na radiatorze- czyli dobry wynik. Teraz zasilane są obie końcówki, ale słucham tylko z jednej- druga ma wejście zwarte do masy.Załączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJeśli to chcesz zabrać na AS to przydał by się jeszcze jakiś fajny wzmacniacz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaA to na górze to co to? Front od AWX-a a cewka od PJ-tki?
a tak na powaznie front DIY do missiona
co do wzmacniacza - czekam na to malenstwo z mp3 z DXa. pewnie juz w polowie oceanu jest
Skomentuj
Skomentuj