Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dolphin, a może by tak zbudować głośniki na jakiejś szerokopasmówce 4ohm? Mam głośniki Magnata na 16,5cm wooferze a marzą mi się małe mini monitorki do lampki na tej peceelce.

---------- Post dodany o 20:01 ---------- Poprzedni post o 17:11 ----------

Dorwałem drugiego głośnikowca ale nie 5-53 a TG2-13-666 i słucham już w stereo ale niestety ciszej bo już lokatorzy śpią. Jutro będę się delektować dźwiękiem. Już wiem, że budowa lampiaczka to był dobry pomysł :) .

Skomentuj

Monitorki złożone do kupy,brakuje tylko wykończenia. Nie mogłem się powstrzymać żeby zobaczyć jak to zagra,przytargałem do domu,pobawiłem się zwrotnicą i... zaraz kończę drugą,jeden monitor gra zadowalająco :)
      Załączone pliki

Skomentuj

Panowie jaki FAIL... wszystko polutowane,poskładane i podłączone,zasiadam więc do odsłuchu... patrzę i nie dowierzam,w pośpiechu zamiast ustalić głośniki symetrycznie to zrobiłem jeden wzór :/ w jednym jak i w drugim monitorze wysokotonówka jest po lewej stronie. Ja pierdziele,i nici z dobrego stereo...

Monitorki grają nawet spoko (oprócz tego przesunięcia wysokotonówki które w małym pokoju po prostu słychać),zwrotka jest tylko na PJ-tkę (jak na razie),jutro zabawa z wytłumieniem.

Skomentuj

"Prawie" jak Altusy
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

No a miało być tak pięknie :/

Pocieszenie jest takie że im większe pomieszczenie tym mniej to będzie słychać.

Skomentuj

Hehe...
              Marian ale dałeś :)

Zrób jeden jeszcze raz
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie mam tyle materiału. Jak już to wytnę kawałek w miejscu PJ-tki i BR i wstawię pełną płytę,i na nowo powycinam otwory. Na front i tak przyjdzie fornir więc wszystko zakryje.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Jak już to wytnę kawałek w miejscu PJ-tki i BR i wstawię pełną płytę,i na nowo powycinam otwory.
                  Bardzo dobry pomysł.
                  HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                  CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                  Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Ułatwiłem sobie pracę,wyliczyłem równe odległości po bokach obudowy i cały wycięty element przykleiłem z powrotem odwrotnie. Szpachel od zewnątrz,klej od środka i gotowe :)
                    Załączone pliki

Skomentuj

a wszystko to przez to ze na rysunku byla tylko jedna kolumna :p

Skomentuj

Pewnie tak No teraz to jakoś gra,w sensie symetri. Z wytłumieniem mam na razie problem gdyż mam za grubą gąbkę,po włożeniu do obudowy było tylko gorzej. Popróbuję z innym materiałem.

Skomentuj

Marian zwrotnicę do nich projektowałeś czy jeszcze nie masz? Bo mam w fazie odsłuchu zwrotkę do ARN 165/05/8 (w sumie podobne) tylko ze z ARV. Kopółka przesunięta 1,50 cm z osi i głośniki w podfrezowaniu.
                          Last edited by Leszek M; 16.10.2012, 09:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
                            ...mam w fazie odsłuchu zwrotkę do ARN 165/05/8 (w sumie podobne) tylko ze z ARV.
                            To zupełnie inne głośniki i zwrotnica nie będzie taka sama. Ja na dzień dzisiejszy bawię się zwrotnicą fizycznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              To zupełnie inne głośniki
                              Nawet nie zauważyłem ze przede wszystkim są 4 omowe

Skomentuj

Panowie mam szybkie pytanie:
                                Jaka długość będzie miał drut w cewke powietrznej nawinietej drutem 0,6mm2 przy wymiarach karkasu 25x41mm ?

---------- Post dodany o 11:43 ---------- Poprzedni post o 11:43 ----------

Średnica x dlugosc
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

9,425 metra na pierwszej warstwie przy wypełnieniu zwojami ok 90% (przyjąlem 60 zwoi na warstwe). Przy każdej kolejnej warstwie musiałbyś uwględnić grubość drutu. Lub przyjać średnia śednicę cewki czyli np przy 5 warstwach przyjmujesz warstwe 3cią jako średni obwód warstwy. Zawsze trzeba pamiętać o współczynniku wypełnienia zwojami który nigdy nie wychodzi 100%, szczególnie przy nawijaniu ręcznym jest dość kiepski. Czyli jak masz długosć karkasu 41mm to nie wkręcisz tam 68 zwoi ale trochę mniej.

Skomentuj

Ok to rozumiem
                                    To teraz ile warstw muszę tego nakręcić aby otrzymać 0,2mH?
                                    Chce kupić drut tylko nie wiem ile.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A to musisz sobie znaleźć wzór na indukcyjność cewki powietrznej, niestety nie mogę go sobie przypomnieć. Myślę, że przy tym karkasie wystarczy 1 warstwa zeby uzyskać 0,2mH , więc wzór będzie prostszy.

Ja robiłem inaczej. Kupowałem 100m drutu i na pewno starczało .

Skomentuj

A własnie, drut z padniętych elektronarzędzi (wirnik i stojan) nada się na cewkę ? Pytanie raczej teoretyczne ale czasami wala się coś po garażu co można by od czasu do czasu wykorzystać.

Skomentuj

To ma być trochę niekonwencjonalna cewka :)
                                          Bo z licy a nie z drutu :)
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X