Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Tylko myślę czy lakierować ten piekny mdf czy zakryć kocykiem ;/
    lakierować ? - przecież to wyjdą "hektopuszki" szpachli, później podkład, baza, lakier, dużo pracy... a za pól roku w bagażniku może już przestać być ładny...
    Więc mi się wydaje, że lepiej kocyk. A może go pokryć skórą ? :) (takiego suba jeszcze chyba nie widziałem )

Skomentuj

Tzn myślałem o lakierze strukturalnym stosowanym w estradowych kolumnach - coś jak baranek Nakłada się to najlepiej wałkiem z grubym włosiem, lub specjalnym pistoletem którego nie mam
      http://allegro.pl/warnex-czarny-laki...722299647.html

Testował ktoś? Pytanie tutaj do estradowców - Shivera, SoundWave.

Skóra... hmm też mi przeszło przez głowę - ale to jakbym robił całą zabudowę.

Skomentuj

Aukcja dotyczy 250g. lakieru (na zaprawki lakiernicze)
        Tyle to do wężyków z pistoletu wchodzi więc strasznie droga impreza :/

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          Testował ktoś? Pytanie tutaj do estradowców - Shivera, SoundWave.
          Koledzy sporo tego używają, mamy na firmie też parę paczek pokrytych tym. Lakier fajny i wydajny, raczej nie do nakładania wałkiem tylko pistoletem pod niskim ciśnieniem, nie pamiętam rozmiaru dyszy. Jest trwały, w warunkach "bagażnikowych" właściwie nie do zdarcia. Tylko na tej aukcji jest dość drogo jak za taką małą puszkę.

Btw. do bardziej amatorskich zastosowań lepszy może być nitromal-jest dużo tańszy ale i mniej wydajny, jednak kiedyś widziałem nałożonego wałkiem i wyglądało to całkiem spoko, nie wiem jakby było z warnexem.
          Last edited by Shiver; 27.07.2011, 15:03.

Skomentuj

Panowie, dostałem dzisiaj ciekawy radiator do wykorzystania we wzmaku i mam pytanko: czy są przeciwwskazania do zastosowania go w właśnie takiej pozycji w jakiej jest na fotografii po lewej , czy może lepiej go pociąć na kawałki żeby żebra były pionowo czy może jeszcze lepiej same żebra naciąć co jakiś odcinek żeby powietrze się przemieszczało swobodnie?

Skomentuj

tak, kłopotliwy montaż tranzystorów i jeżeli umieścisz go w obudowie, to brak przepływu powietrza między żeberkami - nieefektywnie pracujący radiator.

aha, po lewej - to ok :)

Skomentuj

Ja bym go dał żeberkami do góry, ale jego podstawa uniemożliwia jego montaż w tej pozycji poza obudową.
                Gdyby montował tranzystory do boku, a nie od spodu jego efektywność także będzie mniejsza.

Nie na temat...
                Skąd dorwałeś taki egzemplarz ? Wygląda jak by chłodził mini elektrownię poprzednio

Skomentuj

Pochodzi ze spawarki inwertorowej. Dostałem go gratis od kolegi z pracy ale chyba nie wykorzystam w tej konstrukcji ze względu na kłopotliwy montaż a kroić na kawałki szkoda, może kiedyś znajdę zastosowanie dla niego np. we wzmaku pionowym :)
                  Mam jeszcze jeden radiator trochę mniejszy ale może da radę.wychłodzić dwa LM 4780. łośno i tak nie słucham.

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

Do lm4780 bez problemy wystarczy radiator 5cm x 5cm x 3cm

Skomentuj

czy umiejscowienie końcówek na radiatorze jest w miarę obojętne? pytam bo przewidziałem dwie możliwe konfiguracje ich montażu które przedstawiam na fotografiach. Skłonny jestem bardziej do tej po lewej ale nie wiem czy równomiernie będzie się nagrzewał radiator na całej powierzchni. Na pozostałej powierzchni ma być mostek na diodach Schottky'ego

Skomentuj

nigdy się nad tym nie zastanawiałem, osobiście wybrałbym drugą opcję, a mostek zamontowałbym do góry nogami nad końcówkami

Skomentuj

W takim razie tak jak poniżej też będzie chyba ok :) Jeśli nie nikt uwag krytycznych do takiego wykonania to idę zaraz wiercić

Skomentuj

Baza na nowe DIY w stylu retro jako dodatek do kącika audio:

Skomentuj

bociek14, jak to jest zasilane? nakreca sie sprezyne jak w starych zegarkach czy jest tak jakis silniczek elektryczny?
                              za moldu rozprulem kilka radii z tego typu zegarem, szkoda tego calego sprzetu co poszedl w smietnik po godzinie rozkrecania a najbardziej podobalo mi sie "odzyskiwanie" magnesow z glosnikow :P

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                                "odzyskiwanie" magnesow z glosnikow :P
                                skąd ja to znam... Ja jeszcze kolekcjonowałem silniczki ze wszystkiego co wpadło w łapy, do tej pory znajduje takie "skarby" jak pomysle ile sprzętu poszło przez to... to wole o tym jednak nie myśleć :P

Skomentuj

Zegar zasilany jest to bezpośrednio z sieci czyli 230V AC. Jest tam jeden silniczek napędzający całą mechanikę. Dodatkowo są 2 krańcówki, jedna z nich realizowała funkcję wyłącznika czasowego a druga budzika. Zegar wymontowałem z niemieckiego telewizorka przenośnego.

Skomentuj

bociek14 a gdzie takie cudo można nabyć? Cały czas poszukuję jakiegoś ciekawego zegarka do siebie... Cały czas ciśnie mnie na lampach nixie, ale Twój mechanizm który pokazujesz jest jeszcze efektowniejszy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      bociek14 a gdzie takie cudo można nabyć? Cały czas poszukuję jakiegoś ciekawego zegarka do siebie... Cały czas ciśnie mnie na lampach nixie, ale Twój mechanizm który pokazujesz jest jeszcze efektowniejszy :)
                                      wpisz na ebay "flip clock"
                                      HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                                      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                                      Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Po krótkiej przerwie w pracach w końcu przyszedł czs na ciąg dalszy. Dzisiaj w planach do zrobienia potencjometry a może coś więcej.

---------- Post dodany o 10:39 ---------- Poprzedni post o 09:01 ----------

i już zmontowane, jeszcze tylko uruchomić pozostało. Efekt wypocin: :)

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                          bociek14 a gdzie takie cudo można nabyć? Cały czas poszukuję jakiegoś ciekawego zegarka do siebie... Cały czas ciśnie mnie na lampach nixie, ale Twój mechanizm który pokazujesz jest jeszcze efektowniejszy
                                          Musiał byś szukać pod hasłem: "Zegar klapkowy". Chyba najprościej było by kupić jakieś stare radio bądź telewizorek z takim zegarem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X