Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ano klejem :)
    Porządnie zmatowiłem rurę grubym papierem i Momentem przykleiłem fornir.

Niestety, w sobotę tego nie ukończyłem. W poniedziałek wstanę sobie o 4:00 i dokończę zabawę (okablowanie zwrotnicy, przymocowanie cewek opaskami, wbicie gniazd bananowych, polerka lakieru). Myślę, że w 3-4 godziny się wyrobię, bo do roboty na 14:00, a posłuchać trzeba

A od wtorku zabieram się za większych "braci" owych monitorów

Skomentuj

No to zmieniamy temat :)
      Jaka sklejka?
      Z jakiego drewna?
      Jaka twardosc tej sklejki?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A do czego lklukasz? Poza sosnowymi reszta jest dość droga i warto przemyśleć czy warto ją zastsować.

---------- Post dodany o 09:20 ---------- Poprzedni post o 09:03 ----------

A wracając do śrub może warto spróbować konfirmatów? Ae jest już wiele ciekawszych rozwiąząń tylko.. Kosztują..
        http://astra-trade.pl/produkty/dla-stolarzy.html

Skomentuj

Ampli - ważna rzecz dotycząca SW. Rozdziel sobie zwrotnicę na dwie części - wysokotonową i niskotonową. I niech każda część ma oddzielne źródło. I zasymuluj. Zobacz co się zmieni. Zdaje się, że Ty importujesz pomiary, więc może się nic nie zmienić, ale jeśli jest tak jak przypuszczam to na jednym w głośników odwróci Ci się faza o 180 stopni.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Jaka sklejka?
            Z jakiego drewna?
            Jaka twardosc tej sklejki?
            Najtańsza :)
            Sklejka jest droga, nie ma co przepłacać za droższą skoro ta tańsza i tak spełni wymogi.
            Jeśli chodzi o estradę, to widziałem różne konstrukcje i nawet te bardzo drogie paczki się "rozwalają", czy to będzie odprysk lakieru wraz z kawałkiem płyty, czy rozwarstwienie płyty przez wilgoć.
            Nie ma siły, jak paczki dużo "pracują" to jest nieuniknione że coś się rozwali, i nie ważne z jakiej sklejki będzie.
            Do Home audio to już w ogóle, kolumny stoją przeważnie w jednym miejscu i nie są podatne na warunki atmosferyczne, więc taka najtańsza sklejka będzie odpowiednia.

Jeszcze zależy gdzie się kupuje, bo ta sama sklejka z dwóch różnych miejsc ma inną jakość, przerabiałem to jak składałem paczki dla JMZ.

Skomentuj

Marian mdfu tez jest kilka rodzai
              Nie znam fachowych nazw
              Sa takie którym bliżej do drewna i takie którym bliżej do tektury
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Ampli - ważna rzecz dotycząca SW. Rozdziel sobie zwrotnicę na dwie części - wysokotonową i niskotonową. I niech każda część ma oddzielne źródło. I zasymuluj. Zobacz co się zmieni. Zdaje się, że Ty importujesz pomiary, więc może się nic nie zmienić, ale jeśli jest tak jak przypuszczam to na jednym w głośników odwróci Ci się faza o 180 stopni.
                Tak to wychodzi puki co, ale jak obudowa będzie w pełni sklejona, to pewnie znowu będzie co innego, na razie wstępnie kombinuję.

Co do dwóch źródeł - tak obróciło, importuję tylko impedancję.

Ale z tą fazą nie jest łatwo, starczy lekko przesunąć mikrofon, zmierzyć od nowa i na tym samym schemacie wychodzi co innego... Nie wiem wówczas czy aż tak się tym przejmować, bo lekko zmienię położenie głowy i mozolne dobieranie elementów będzie na daremno, oczywiście cięcie musi być sensowne i reverse null też, ale chyba nie będę specjalnie szalał z łączeniem wielu kondensatorów.
                Załączone pliki
                Last edited by ampli; 01.12.2013, 12:53.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Kuźwa, są tu jacyś kompetentni moderatorzy? Nie można wydzielić nowego tematu w Tool box o wkrętach i innych połączeniach płyt, tylko tutaj śmiecić kilka stron?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                    Ale z tą fazą nie jest łatwo, starczy lekko przesunąć mikrofon, zmierzyć od nowa i na tym samym schemacie wychodzi co innego... Nie wiem wówczas czy aż tak się tym przejmować, bo lekko zmienię położenie głowy i mozolne dobieranie elementów będzie na daremno, oczywiście cięcie musi być sensowne i reverse null też, ale chyba nie będę specjalnie szalał z łączeniem wielu kondensatorów.
                    Jak lekko przesuniesz mikrofon i już wychodzi całkowicie co innego z danym schematem (symulacja znacząco się zmienia) to odpowiedź jest tylko jedna - do dupy pomiary robisz i tyle.

Przydałaby się też definicja "lekko".

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                      Kuźwa, są tu jacyś kompetentni moderatorzy? Nie można wydzielić nowego tematu w Tool box o wkrętach i innych połączeniach płyt, tylko tutaj śmiecić kilka stron?
                      Jak byśmy tak robili z każdym rozpoczynanym wątkiem, to by było od ciula niepotrzebnych (a zarazem głupich) tematów.
                      Co jedynie mogę to przenieść do spam postu, bo głupia przepychanka o tym, który wkręt mocniej trzyma, jedynie tam się nadaje.

Skomentuj

Powiedzcie mi czy jest sens aplikować do nowej 17scx lepszą wysokotonówkę niż pc? Jeśli tak to co by to mogło być w kwocie ok 150zł/2szt.

Skomentuj

Udalo mi sie wreszcie wniesc graty do domu. Niestety z malymi pomocnikami ciezko jest pomiary robic wiec bede to musial odlozyc, na szybko polutuje z tego co mam jakas zwrotnice bo glosniki maja juz kilka miesiecy i ani raz jeszcze nie mialy okazji pograc.

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

reaktywacja mtm ;->

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
                              Powiedzcie mi czy jest sens aplikować do nowej 17scx lepszą wysokotonówkę niż pc? Jeśli tak to co by to mogło być w kwocie ok 150zł/2szt.
                              Zawsze jest sens, głośnik wysokotonowy to moim zdaniem najważniejszy głośnik w kolumnie, do 150zł poszukaj używek na allegro, vify dx25 lub d25ax
                              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                Udalo mi sie wreszcie wniesc graty do domu. Niestety z malymi pomocnikami ciezko jest pomiary robic wiec bede to musial odlozyc, na szybko polutuje z tego co mam jakas zwrotnice bo glosniki maja juz kilka miesiecy i ani raz jeszcze nie mialy okazji pograc.

Piotrek zestaw świetny, a córka podobna do Ciebie nie do Anety:)

Skomentuj

Karol
                                  Mam jeszcze jedna corke, gryzie kable, wgniata kopolki przeciwpylowe w glosnikach, rozkreca wzmacniacze, to jest agent dopiero.
                                  Codziennie jak przylaze z roboty to biore sie za odkurzacz i prostuje glosniki, dlatego nastepna wysokotonowka bedzie z siatka.
                                  Ten ponizej to akurat do warsztatu takze pal go tam 6.

Skomentuj

dlatego nastepna wysokotonowka bedzie z siatka.
                                    Coś już planowałeś? Zastanawiam się jak zabezpieczyć swojego tweetera Seasa bo akurat Accuton ma własną cholernie mocną siatkę i nawet kot nie straszny :)

Skomentuj

3lite

Tak wstepnie planowalem daytona rs28f albo a jeszcze nie wiem czy zdecyduje sie na szmaciana czy na alu wersje (anodowana na czarno). Za wielka woda maja bardzo dobra opinie. Mozna je tez ciac baardzo nisko takze beda dosc uniwersalne do 2 way. Zerknij ponizej:

http://www.justdiyit.com/comparatif-...4-d2608-91300/

Skomentuj

A moje Seasy mają siatkę, do tego fajny byłby woofer z fabrycznie wklęsłą kopułką, ale Tesle już mam w innych kolumnach, więc poszło na SCX...

Mam dylemat z dobieraniem BR, głośniki jeszcze nie wygrzane, da mi wtedy cokolwiek pomiar impedancji w budzie? 100h mi się nie chce grzać, żeby móc to dobrze zmierzyć (ewentualnie wrzucę BR jak zaproponował WinISD dla 50Hz@12l i pomierzę kiedyś w przyszłości).

Siedziałem nad zwrotnicą, słuchałem z większymi kondensatorami i mniejszymi, jednak wolę tą opcje z strojeniem na 3kHz i 1uF, wydaje się mniej drażniąca dla ucha (docelowo 1.47uF i 200uH).
                                        W wielu tych opcjach niby reverse null jest, różni je nieco cha-ka w normalnym wypadku, tak to jest wykresy podobne dla różnych kondów a charakter zmienia się dość ostro.

Skomentuj

Tak wstepnie planowalem daytona rs28f albo a jeszcze nie wiem czy zdecyduje sie na szmaciana czy na alu wersje (anodowana na czarno). Za wielka woda maja bardzo dobra opinie. Mozna je tez ciac baardzo nisko takze beda dosc uniwersalne do 2 way. Zerknij ponizej:
                                          A myślałem, że sam masz pomysł na taką siateczkę ale ten Dayton może być całkiem dobry, warto wypróbować :)

Mam dylemat z dobieraniem BR, głośniki jeszcze nie wygrzane, da mi wtedy cokolwiek pomiar impedancji w budzie? 100h mi się nie chce grzać, żeby móc to dobrze zmierzyć (ewentualnie wrzucę BR jak zaproponował WinISD dla 50Hz@12l i pomierzę kiedyś w przyszłości).
                                          Mierz od razu i dobieraj a potem na słuch.

Siedziałem nad zwrotnicą, słuchałem z większymi kondensatorami i mniejszymi i jednak wolę tą opcje z strojeniem na 3kHz i 1uF, wydaje się mniej drażniąca dla ucha (docelowo 1.47uF i 200uH).
                                          W wielu tych opcjach niby reverse null jest, różni je nieco cha-ka w normalnym wypadku, tak to jest wykresy podobne dla różnych kondów a charakter zmienia się dość ostro.
                                          A pokaż mi wykres faz poszczególnych głośników po filtrach.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X