Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Od kilkunastu dni mamy blizniacze forum na ktorym mozna umieszczac juz gotowe kontrukcje... ale mi jeszcze czegos brakuje :)...
    Chodzi mi o jeden topic gdzie mozna by umieszczac zdjecia, krotkie relacje z tego co sie do tej pory zrobilo i jak daleko do konca.
    Taki temat pozwolilby na wymiane "mysli" i uchronienie sie przed niektorymi bledami. W dodatku dla osob mniej znajacych sie na konstruowaniu kolumn bylby calkiem dobrym przewodnikiem w stylu co? jak? i dlaczego?...

Jezeli uznacie ze taki temat jest bez sensu to go pomincie.... ...a jezeli taki pomysl by wam sie spodobal to prosze moderatora o przyklejenie jego.

.
    .
    .
    ============================================
    hmmmm tak wiec na poczatek moze ja....
    Konstrukcja suba na glosniku GMS9250 okolo 23l (kostka 36x36x36) strojenie na 35Hz. Wzmacniacz MIVOC AM120.
    W tej chwili jest zrobiona buda z mdf-u scianki boczne i gorna to 2x10mm, tylnia i dolna to 2x10+6mm, przednia to 5x10mm. Wykonczony ma byc fornirem, poki co schnie i czeka na szlifowanie scianek.

nieno efekt wizualny jest MEGA PIĘKNY :).Obawiam sie że ten mivoc nie wystarczy......

Skomentuj

Re: Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Zamieszczone przez wektor
      Od kilkunastu dni mamy blizniacze forum na ktorym mozna umieszczac juz gotowe kontrukcje... ale mi jeszcze czegos brakuje :)...
      Chodzi mi o jeden topic gdzie mozna by umieszczac zdjecia, krotkie relacje z tego co sie do tej pory zrobilo i jak daleko do konca.
      Taki temat pozwolilby na wymiane "mysli" i uchronienie sie przed niektorymi bledami. W dodatku dla osob mniej znajacych sie na konstruowaniu kolumn bylby calkiem dobrym przewodnikiem w stylu co? jak? i dlaczego?...
      Witam.
      Bardzo fajny pomysl, to samo chodzilo mi po glowie. Takze jestem w trakcie budowy swoich pierwszych monitorkow, mam cyfrowke i co chwile pstrykam fotki. Przy takiej budowie jest sporo nie jasnosci, czesto takich naprawde duperelek:> Z checia wrzucałbym gdzies fotki i ludzie ktorzy mieli by ochote zerknac by tylko komentowali, radzili itp.:
      "ok, moze byc", "lepiej zrob to.... tak i tak....." To naprawde moze duzo pomoc :)

Fotka przedstawia jedna skrzynke, po wstepnym parogodzinnym szpachlowaniu i szlifowaniu. Do poprawienia zostaly mi z dwie scianki, reszta jest tak gładka gdy sie przejezdza palcem po miejscach gdzie byly otwory lub łączenia to ich nie czuc:) Naprawde sporo szlifowania i te szpachlowanie tez nie jest takie proste :> Lada dzien bede mial zwrotnice, kable i gąbke wtedy bede mogl zamocowac przednia scianke i dokonczyc szlifowanie.
      Zwrotnice chce przymocowac to plytki ze sklejki i przykleic plytke mozna powiedziec pionowo w srodku, taka jak by porzegroda miedzy wysokotonowym glosnikiem a srednim. Tylko ta przegroda nie bedzie na calej wysokosci kolumny. Chyba tak to moze byc ?

Skomentuj

w koncu ktos pozadnie sie wziol za obudowe tak trzymac szykuje sie jedna z najlepiej dopracowanych i zaprojektowanych konstrukcji na forum w zasadzie to druga kostrukcja jaka widze tu w ktorej konstruktor powaznie podszedl do kwestji obudowy gratuluje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!

[ Dodano: 2005-07-18, 09:32 ]
        oczywiscie do wektora sie to odnosci

Skomentuj

dzieki za mila opinie... ...najprawdopodobniej do piatku pokaza sie pierwsze zdjecia z obudowa pokryta fornirem.

Wracajac jednak do tematu... ...to nie jest tylko moj temat... ...chcialbym aby kazdy kto jest akurat w trakcie budowania umieszczal tutaj fotki z tej fazy. ....takie cos da mozliwosc pochwalenia sie (w razie czego poprawki) tym co sie do tej pory osiagnelo a co jeszcze nie nadaje sie do dzialu z konstrukcjami. Czasami opisy i zdjecia z budowy moga pomoc wiecej niz opis i zdjecia gotowej konstrukcji. Dopiero na nich widac w jaki sposob mozna wiele rzeczy wykonac, jak podejsc do pewnych zagadnien.

Pozdrawiam i zmykam szlifowac obudowe :)

Skomentuj

To może ja dam ze dwie fotki :)

A co mi tam :P

ps. fotki znajdują się na serwerze imageshack...niech mi nikt nie próbuje napiasć, że zabieram transfer ;]

Skomentuj

wektor, Br nie jest za blisko scian??

Skomentuj

esh0, czym je wykonczysz?

chrischris, niestety ale tak (ok 3-4 cm od scianki)... ...mam nadzieje ze to niewiele zmieni.. ...mala obudowa pociaga za soba pewne kompromisy ktorych nie da sie ominac.

PS.
                Caly jestem w pyle :)... ...nalozona druga warstwa szpachli ... ...a w zasadzie distalu. Jakos uwielbiam ten klej... ...jedyny minus to czas schniecia ale twartoscia bije wszystkie inne na glowe.
                Oczywiscie wzmacniacz tez jest wpuszczany.

Skomentuj

Planuję zrobić coś takiego:

Drewno to fornir machoniowy, będzie wyglądał tak jak w subwooferze.
                  Natomiast czarne, to mdf (5mm, będzie 'wychodził' z kolumny).

Bardzo możliwe, że pokuszę się też o sfazowanie kantów, ale tylko w tej górnej części, tam gdzie już nei ma mdf'u.

A narazie czekam aż znajomy zakupi mi cuś takiego :)

Skomentuj

swietny pomysl ... nietylko jesli chodzi o kolumy ... ja planuje niebawem pa 300 x 2
                    juz na samym poczatku mam dylemat czy uzyc 2 transformatoruw czy jednego z wiadomych wzgladow ... cena ?? :P

Skomentuj

esh0 widze vifki czy mi sie zdaje?

Skomentuj

apropo tego cus to ja to poprostu wykrecam ze zwyklych terminali... takie same zlocone zaciski wygladaja o niebo lepiej od pakudnych plastykowych terminali...

Skomentuj

Wektor,rozmawialem z Questerem nt takiego br w rogu,bo tez taki mam, powidzial zebym zagiał koniec br(ten w srodku obudowy) np nad ogniem,zrob tak rowniez(tak zeby mial odstep od kazdej przeszkody taki jak srednica br )

Skomentuj

Ukasz, tak. Niestety chyba najtańsza :( TC20SD05-06

Kudłaty, ale te w terminalach mają gwint może 5mm, a te o których ja mówię 3cm

Skomentuj

Tasior, no wlasnie zastanawia mnie co sie stanie jak br nie bedzie oddalony od kazdej scianki o srednice. W wielu konstraukcja nie jest to do konca przestrzegane, np creativa ktory rowniez umieszcza br w rogu suba. W moim przypadku wyprofilowanie br-a jest dosc klopotliwe. Ogranicza go nie tylko gorna i tylna scianka ale rowniez wzmacniacz ktory wchdzi w obudowe na odleglosc 8cm.

Skomentuj

Konwencja worklogu jest dobra tylko nie w tej formie - mamy kilka postów a już robi sie zamieszanie i nie wiadomo co kto do kogo mówi

Może na http://sparco.superhost.pl/diy/ zrobić dział WORKLOG i każdy będzie miał osobny topic? Bo raczej tutaj nic z tego nie wyjdzie, admin się ulotnił :/

Ale to tylko propozycja.

Skomentuj

Piotr, wydaje mi sie ze nie ma takiej potrzeby... ...po prostu niektore prace beda sie konczyly inne zaczynaly.

Skomentuj

Ja w swojej konstrukcji użyję tych samych zacisków co Esh0 :) już je mam w domu

Skomentuj

Niech każdy tylko zachowuje jakiś ład w swoich wypowiedziach (np. niech zaznaczy do czego się odnosi) i będzie dobrze :)

schmeichelsopot, ile Ciebie kosztowały te zaciski ? Bo moje będą po 3zł/szt, ale musze czekać do końca lipca :(

Skomentuj

Na pierwszym zdjeciu widac problem z BR ktory znajduje sie minimalnie ponad wzmacniaczem.

Dzisiaj doszedl do mnie fornir. I mam male pytanko. ...jest on odrobinke pofaldowany. Boje sie ze jego wyprostowanie skonczy sie to jego peknieciem. Chce go skleic klejem "moment" ale niestety najpierw musze polaczyc dwa platy ze soba. W jaki sposob je "wyprasowac"?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X