Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mIKI, może jakieś na stałe przyklejone ogłoszenie w odpowiednim dziale ? :)

Cena spada przy większej liczbie sztuk ?
    Są opcje nieco bardziej budżetowe ? :)

Skomentuj

O f morte.... to rzeczywiście paczka godna dobrego wzmaczka :-)

Skomentuj

takero, jak bede mial troche wiecej wolnego czasu chetnie przygotuje jakies porzadne ogloszenie - no chyba ze to mozna by tymczasowo umiescic.
        wersja budrzetowa powstanie jakos w wakacje - mysle o calosci z blachy stalowej i tylko front z aluminium. powinno wyjsc taniej.
        Zamieszczone przez takero
        ena spada przy większej liczbie sztuk ?
        jak zawsze

Skomentuj

jak bardzo przy np 5 sztukach ? :)

Opcja pierwsza, aczkolwiek z pewnymi modyfikacjami - nieco mniejsza, ew nieco większa opcja trzecia

Skomentuj

no panie moderze watek by sie nowy nadal bo nie na temat dyskusje...

Skomentuj

odpowiem jednak tutaj bo to moze byc info dla innych:
              - delikatne modyfikacje sa mozliwe, istotna jest wysokosc, czyli mozliwe sa 3 opcje bo takie mam slupki
              ile taniej przy 5szt. to zalezy ile sie wytarguje z CNC. 5 moze 10%

Skomentuj

jasne ze sa otwory wentylacyjne:))

Skomentuj

Nawt niezle to wyglda :wink: ale za taka cene :roll: [jak dla młodego elektronika :sad: ] hmmmm....

Skomentuj

No raczej młodego, przeciez w profesjonalnej elektronice takich nei zastosujesz bo musisz miec certyfikaty, dopuszczenia, no i koszt obudowy do zastosowan [przemyslowych to juz idzie nie w setki ale tysiace... Euro..

Skomentuj

heh brencik :razz: mi ne chodziło o certyfikaty, komisje i wszelakie normy zraz z dopuszczeniemi, pozwoleniami i pierdołami na czele, tylko o kwestie bardziej finansowe... :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez pizdzik
                        heh brencik :razz: mi ne chodziło o certyfikaty, komisje i wszelakie normy zraz z dopuszczeniemi, pozwoleniami i pierdołami na czele, tylko o kwestie bardziej finansowe... :neutral:
                        Wniosek jest prosty... można sobie pomarzyć

Skomentuj

To nie pozostaje nic innego jak klepać skrzynki samemu... w sumie zaden problem, dla chcacego nic trudnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                            To nie pozostaje nic innego jak klepać skrzynki samemu... w sumie zaden problem, dla chcacego nic trudnego.
                            Czas to pieniądz. A dłubanie zajmuje najwięcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                              Czas to pieniądz. A dłubanie zajmuje najwięcej.
                              Przy produkcji seryjnej dlubania nie ma, wykonujesz projekt reszta zajmuja sie maszyny i uwierz mi koszty najwieksze zwiazane sa z logistyka i materiałami, same dlubanie ( spawanie, szlifowanie, ciecie, giecie wiercenie, to okolo 10% wartosci produktu. Przy seryjnej produkcji masz pelno znizek przy zakupach uslug/materialow.
                              W produkcji jednostkowej koszty owych obudow ogromnie powiekszyly CNC i samo aluminium, bo dlubania tu niewiele (projekt w autocadzie) a potem pomalowac.
                              Jakby miki produkowal 1000 owych obudow miesiecznie spokojnie moglby za 100zł je sprzedawac Jutro u siebie w robocie zapodam jakies drzewo produkcji na taka bude

Skomentuj

O certyfikatach itd nie może byc mowy - to produkcja o charakterze hobbystycznym , a nie wiem jak Wam,ale mi CE potrzebne do szczęścia nie jest :)

Skomentuj

To co robisz na forum DIY? :?:
                                  No i skad brac ciegle tez "pieniadz" jak i czasu nawet brak...
                                  a jak juz jest to chyba warto cos samemu zmajstrowac - czlowiek bez hobby jest jak ryba bez roweru..

Skomentuj

brencik, znów mamy zaczynać dyskusje nt diy ? Płytki sam trawisz, trafa sam nawijasz ? Jak w domu nie odlejesz sobie radiatora to już nie jest diy ?
                                    Bez przesady...
                                    Koniec offtopa.

Skomentuj

Moje chobby to moje kolumny i słuchanie muzy... z elektroniki jestem kulawy. W sumie zrobić paczkę do wzmaka już mniejszy problem ale z czasem kiszka. A jak mam wolna chwile to marzy mi sie tylko walnąć w fotelu i posłuchać moich ulubionych ścieżek. Nie można całe życie dłubać a nie korzystać z tego co sie ma :-) Kurna troche taki filozoficzny Offtop powstał.

Skomentuj

ja dodam jeszcze tylko tyle od siebie...
                                        zrobilem juz kilka skrzynek DIY na elektronike i za kazdym razem chcialo mi sie zygac, okropna robota z pilnikiem w reku... wiercenie w domu - zapomijcie o tolerancji nawet 1mm... gwintowanie, klejenie, wykonczenie...- gdyby nawet liczyc 5pln za godzine roboty (smiesznie malo) to obudowa kosztowalaby wiecej niz te wyzej pokazane...
                                        Zamieszczone przez HeatheN
                                        akby miki produkowal 1000 owych obudow miesiecznie spokojnie moglby za 100zł je sprzedawac
                                        - niestety to raczej nie realne... w polsce ogolnie robocizna jest droga... nie zapomiajmy o tym to nie chiny nawet nie powiem wam ile kosztuje wykonanie jednago slupka w zakladzie...
                                        sam koszt aluminium tez jest wysoki... a ceny wciaz z dnia na dzien coraz wyzsze..
                                        jasne ze nie jest to typowe DIY ale zdecydowanie wole podkadac jakas elektornike niz bawic sie w obrobke i zlozenie takiej skrzynki
                                        badzmy powazni i obiektywni

ps. jak ktos by czegos potrzebowal to do 5czerwca zbieram chetnych na zamowienie

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                          Płytki sam trawisz
                                          Tak sam trawie jaki w tym problem? 15 minut i plytka gotowa.
                                          Co do obudow tolerancja 1mm to moze jest ale jak sie pracuje z zamknietymi oczami.. coz moze niektorzy maja poprostu "dwie lewe" i tyle. Ew. lenistwo.
                                          Co innego ceny materialow itp. Na szczescie to mnie nie dotyczy.
                                          chciales mnie obrazic?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X