Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Caleb
    glosniki odrobine wyzej - tak zeby odleglosc od bocznych scianek byla wieksza niz od gornej
    to raczej awykonalne :P dokladne rozmieszczenie glosnikow wybiore jak obetne zbedny material bo teraz spora czesc gory tylko przeszkadza.

marian, mam nadzieje ze zaznaczyles ze to jest delikatny ladunek?? niedawno naprawialem glosniki po nieumiejetnym transporcie - zobacz fotke na poprzedniej stronie

kolumienka powedrowala do irka czy do kogos innego??

Skomentuj

Na moje,jesli ktos "z buta" nie pociągnie to nic nie powinno sie stac. Chcialem dac na front (oprocz paru tektór ktore zabezpieczaja glosniki przed zniszczeniem) jeszcze 3mm plyte HDF w razie co,ale chcialem sie zmiescic w paczce do 10kg... niestety jak zobaczylem ile moja paczuszka wazy to zalowalem ze tej plyty nie dalem bo czego bym nie robil to i tak bym sie nie zmiescil... paczka wazyla 11kg :lol:

paczka pojechala do kogos innego :mrgreen:

Skomentuj

marian, no i co z tego ze zabezpieczyles ja od zewnatrz jezeli ktos moze ja zucic i magnes sie oderwie :P

Skomentuj

No to może i ja pokażę nad czym pracuję już od ponad roku. Robię to w wolnych chwilach, a tych jest mało, innych zajęć dużo a konstrukcja nie jest prosta. Proszę nie wyzywać mnie za transfer. Zdjęcia hostowane są na moim serwerze :).

Wizualizacja:

GŁOŚNIKI

Wybór padł na trójkę wyrobów ScanSpeaka.
          Na górze będzie pracować jedwabna kopułka D2905-9700 (tzw. mały Revelator). Słyszałem ją w kilku aplikacjach i bardzo przypadł mi do gustu. Jego brzmienie cechuje się nadzwyczajnym nasyceniem mikroinformacjami, otwartością i swobodą. Nie jest przy tym agresywny.
          Na średnicy i na dole pracować będzie słynna węglówka 18W/8545. To chyba najbardziej znany głośnik Scana, zarazem jego największy sukces. Ma opinię dość trudnego do napędzenia. Tego sie jednak nie obawiam. W zanadrzu mocna końcówka specjalnie dla niego.
          Trzecim driverem nie jest głośnik tylko membrana bierna 18W/00 zbudowana na bazie węglowej 18'tki. Ma ona zastąpić rurę bass reflex.

OBUDOWA

Część wewnętrzna zbudowana jest z płyty wiórowej o gr. 28mm. Nie są one jednak ułożone tradycyjnie (czyli 4 ścianki w pionie i 2 w poziomie). By mieć większą kontrolę nad kształtem i przy okazji zapewnić sobie więcej możliwości walki z powstawaniem rezonansów wewnątrz obudowy, zdecydowałem się na warstwowe klejenie z kształtek ułożonych poziomo. Kształtki mają tak wyprofilowane wnętrza by nie tworzyły się ścianki równoległe. Ich kształty są różne dla każdego profilu, mamy więc dodatkowe krawędzie rozpraszające fale wewnątrz obudowy.

Prace projektowe:

No i zabieram się do pracy:

Klejenie:

Część zewnętrzna złożona jest z trzech warstw. Pierwsza to płyta MDF gr. 5mm. Jest nią obłożona konstrukcja wewnętrzna oprócz ścianek bocznych. Na ściankach bocznych zrobiłem wylewkę gr. ok 3,5 mm z żywicy epoksydowej. Jako wypełniacz zastosowałem piasek kwarcowy o grubości ziaren max 0,5mm. Zastosowana żywica to EpidianŽ5. Utwardzacz typu Z-1.
          Trzecią warstwą będzie klejone drewno sosnowe o grubości zmiennej w zależności od danego miejsca. Całość bocznych ścianek obłożona będzie fornirem. Front i tył złożone będą z monolitycznych kawałków drewnianych. Drewniana warstwa frontu będzie gr. 2cm co w połączeniu z poprzednimi warstwami da sumaryczną wartość 4,5cm.

Wylewka żywiczna:

Oklejanie MDF'em:

Frezowanie otworów pod głośniki:

Po więcej szczegółów i zdjęć zapraszam na moją stronę http://audioproject.net, a szczególnie do działu NA WARSZTACIE. W tej chwili jest w nim tylko relacja z budowy tych kolumn.

Skomentuj

O ja pier.... jestem pod wrazeniem procesu technologicznego tych kolumn. Ale wiadomo buda na miare uzytych przetwornikow :wink:
            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Pawel S., w razie co ubezpieczylem ja na 400zl. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                Pawel S., w razie co ubezpieczylem ja na 400zl.
                no i bardzo dobrze

tomant, :shock: gratuluje cierpliwosci
                w jakim celu jest ta wylewka z zywicy?? czy te kawalki drewna beda jakos profilowane??

no i teraz pora na czesc dalsza z mojej pracy

dzisiaj DeKeR pozyczyl mi swoja frezarke i wyrownalem krawedzie. jak troche posprzatam to wezme sie za otwory (a sprzatania troche jest :roll: )

jak widac na fotkach frezowanie w mieszkaniu to nienajlepszy pomysl :oops:

Skomentuj

PAwel S. co na to rodzice?? Czy mieszkasz sam??
                  Bo mnie po podobnym wyczynie jakis rok temu wywalili z domu z wszelkimi urzadzeniami do obrobki. I teraz musze sie ciesnic w moim malym warsztacie (bardzo malym) albo jak jest pogoda (o ktora teraz ciezko) to wpadam do ogrodka (cale szczescie ze mieszkam a domu jednorodzinnym :P ), toc nie bede wujowi warsztatu zakurzal bo ciekawe co na to by powiedzieli klienci odbierajac samochod z 1mm pylu na karoserii :oops:
                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

musze posprzatac zanim wroca :P ojciec ma wszystko w d... ale mama czasami sie wydziera za kurzu nie scieram :lol:

gdybym mial gdzie to bym zrobil sobie jakis warsztat. wczesniej jezdzilem czasami do kolegi ale teraz niebardzo mam jak dowozic to wszystko 11km :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      tomant, :shock: gratuluje cierpliwosci
                      w jakim celu jest ta wylewka z zywicy?? czy te kawalki drewna beda jakos profilowane??
                      wylewka okazała się niezbędna, bo sklejając poszczególne wręgi nie zabezpieczyłem ich we wszystkich płaszczyznach odpowiednio mocno. okazało się po wyschnięciu że cała kolumna wypaczyła się w jedną stronę o ok 3 mm. wylewki mają po 5 mm zakryły więc mój błąd . teraz jest idealnie równo. poza tym taka dodatkowa warstwa z innego materiału dodatkowo usztywniła konstrukcję i przyczyni się zapewne do eliminacji drgań obudowy.

na to co mam teraz zostanie jeszcze nałożona kolejna warstwa - tym razem z litego drewna, która nada odpowiedni kształt, czyli zaokrąglenia ścianek bocznych. widać to na pierwszym renderingu z mego poprzedniego postu.

co do frezowania w domu... ja nawet z podłączonym mocnym odkurzaczem makity nie odważyłbym się pracować w domu. a odkurzacz wyciąga ok 90% pyłu.

Skomentuj

tomant, no niestety takie sa realia. niemam gdzie pracowac to po godzince frezowania mam pol dnia sprzatanie pokoju :|

teraz juz obudowa ma ostateczny ksztal wiec przymierzam sie do ulozenia glosnikow.
                        podaje 4 wersje:

na poczatku myslalem nad 1 opcja ale jak zobaczylem zdjecia to chyba jednak skusze sie na 2. 3 i 4 to tylko teoretycznie bo nie widzi mi sie cos takiego w tak wysokiej kolumnie.

Skomentuj

niezmiennie - jestem za opcja numer dwa

Skomentuj

Pawel S. te kolumny robisz na podstawie kitu akustyka? Możesz coś powiedzieć o głośnikach? Słuchałeś ich już? Bo zastanawiam się nad nowymi kolumnami tak do 1500 zł.

Skomentuj

robie obudowy pod HX16 z akustyka dla kolegi ale one sobie postaja bo kolega dopiero zbiera pieniadze

te obudowy sa pod XT18WH + XT19 + zwrotnica od irka
                              mialem nadzieje ze je dzisiaj odpale ale juz niemam szans - ojciec wrocil :???:

[ Dodano: 2007-10-15, 14:02 ]
                              frezowania dzien kolejny - mam juz gotowe otwory pod XT19 oraz b-r. teraz sie mecze z XT18 a pozniej biore sie za otwor pod terminal. jak skoncze to dam zdjecia

[ Dodano: 2007-10-15, 19:10 ]

[ Dodano: 2007-10-15, 21:40 ]

no i jedna kolumna gra
                              tylko na probe ale jest OK

Skomentuj

4 dzień prac, na razie ostatni bo kolumienki pograją sobie przez jakiś czas w niewykończonej formie:

Skomentuj

widze ze temat przystopowal wiec trzeba cos pokazac...

lakierowanie

Skomentuj

Prototypowa , Irkowa buda do UNIampa, jak widać jeszcze nie skończona :)

Skomentuj

mam nadzieje ze pokretla sie toczą?? ;>

Skomentuj

jak się znajdzie ktoś kto wytoczy za normalne pieniądze to się wytoczą :P

Skomentuj

tzn ile?? bo za 0,5 to prawie wszedzie wytocza

Skomentuj

Czaruję...
                                          X