Fajnie... ja jestem w końcowej fazie budowy monitorków na tonsilowskich gdn 16/50 i sc10N. Fornirowanie dziś zakończone jutro lakier. Jutro wrzucę fotki bo śmiesznego forniru używam :-)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Ciekawa sprawa te frezy. Odpaliłem dziś mój śmieszny zestaw 4 kanałowy (sub na tą chwilę nie miał źródła prądu). I doszedłem do wnisoku że tego nie ogarnę. Miałem już problem z ustawieniem 2 kolumn a teraz z czterema to oszaleć można. Mam takie pytanko... Kiedy przy ustawianiu kolumn w pomieszczeniu zmieniacie faze na głośnikach to ogólnie chodzi o zmiane kabla na wejściu kolumny czy tylko przy głośniku już za zwrotnicą?? Bo ja zawsze zmieniałem na wejściu kolumny ale pomyślałem że to może być niepoprawna procedura... Ale się napisałem :-)
Aha... i jeszcze jedno. Czy ktos ma jakiś sprawdzony schemat ustawienia fazy w głośnikach w systemie wielokanałowym...? :-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MormoNKiedy przy ustawianiu kolumn w pomieszczeniu zmieniacie faze na głośnikach to ogólnie chodzi o zmiane kabla na wejściu kolumny czy tylko przy głośniku już za zwrotnicą??
Zamieszczone przez MormoNCzy ktos ma jakiś sprawdzony schemat ustawienia fazy w głośnikach w systemie wielokanałowym...?
Skomentuj
-
No to mnie teraz oświeciłeś :-) Podejrzewam że czeka mnie kolejne kilka miesięcy eksperymentów :-/
Co do tego przestawiania fazy to mam takie wrażenie że przy zmianie fazy całej kolumny wpływa na środek słyszalny w stereo... przy obu kolumnach przedni pracujących w odwrotnej fazie środek się troszkę rozpływa... Moje domysły oscylowały wokół wysokich tonów które można by zostawić w jednej fazie a nisko-średnio grające w odwróconej... będę musiał to sprawdzic w praktyce.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.MormoN, niewiedziec czemu ale wydaje mi sie ze bzdury gadasz... :???:
Skomentuj
-
Była też kiedyś konstrukcja której działanie opierało się na podłączeniu 3 kolumny do wzmacniacza stereo w taki sposób aby odtwarzała tylko różnice L i P.
Wywołało to tutaj burzę, wiele osób próbowało takiego ustawienia i wielu wydało się to dość ciekawe, mi zresztą też, choć ciekawe tylko jako eksperyment i fajna zabawa :)
Skomentuj
-
dzisiaj bylem na przymiarkach do zabudowy kolegi 205-tki
przymiarka tweeterow.
chcialem dac na desce w rogu ale od strony kierowcy zaslaniaja zegary wiec bedzie na takiej wysokosci
tutaj bedzie niskotonowka... fabryczne miejsce na glosnik w drzwiach jest tam gdzie brakuje teraz kratki w desce :lol:
oj ciezko bedzie zamontowac tutaj ten glosnik... ale sobie poradze
na bagaznik jeszcze niemamy pomyslu. jezeli nietrafi sie zadna okazja to wyladuje tutaj DLS W312B
Skomentuj
Skomentuj