Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fajnie... ja jestem w końcowej fazie budowy monitorków na tonsilowskich gdn 16/50 i sc10N. Fornirowanie dziś zakończone jutro lakier. Jutro wrzucę fotki bo śmiesznego forniru używam :-)

Skomentuj

krzyhoo9, mam nadzieje ze same fotki wystarcza...

Skomentuj

Ciekawa sprawa te frezy. Odpaliłem dziś mój śmieszny zestaw 4 kanałowy (sub na tą chwilę nie miał źródła prądu). I doszedłem do wnisoku że tego nie ogarnę. Miałem już problem z ustawieniem 2 kolumn a teraz z czterema to oszaleć można. Mam takie pytanko... Kiedy przy ustawianiu kolumn w pomieszczeniu zmieniacie faze na głośnikach to ogólnie chodzi o zmiane kabla na wejściu kolumny czy tylko przy głośniku już za zwrotnicą?? Bo ja zawsze zmieniałem na wejściu kolumny ale pomyślałem że to może być niepoprawna procedura... Ale się napisałem :-)

Aha... i jeszcze jedno. Czy ktos ma jakiś sprawdzony schemat ustawienia fazy w głośnikach w systemie wielokanałowym...? :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
          Kiedy przy ustawianiu kolumn w pomieszczeniu zmieniacie faze na głośnikach to ogólnie chodzi o zmiane kabla na wejściu kolumny czy tylko przy głośniku już za zwrotnicą??
          zmiana na kablach to zmiana fazy calej kolumny o 180 stopni. a grzebanie za zwrotnica to zmiana tylko jednego glosnika wiec raczej tam nic nie ruszaj
          Zamieszczone przez MormoN
          Czy ktos ma jakiś sprawdzony schemat ustawienia fazy w głośnikach w systemie wielokanałowym...?
          wszystkie w zgodnej fazie :]

Skomentuj

No to mnie teraz oświeciłeś :-) Podejrzewam że czeka mnie kolejne kilka miesięcy eksperymentów :-/

Co do tego przestawiania fazy to mam takie wrażenie że przy zmianie fazy całej kolumny wpływa na środek słyszalny w stereo... przy obu kolumnach przedni pracujących w odwrotnej fazie środek się troszkę rozpływa... Moje domysły oscylowały wokół wysokich tonów które można by zostawić w jednej fazie a nisko-średnio grające w odwróconej... będę musiał to sprawdzic w praktyce.

Skomentuj

MormoN, niewiedziec czemu ale wydaje mi sie ze bzdury gadasz... :???:

Skomentuj

Głupoty... albo ze słuchem albo ze sprzętem mam coś nie tak. Dla mnie środek sie znacznie rozpływa przy odwrotnej polaryzacji frontów.

Skomentuj

tak to jest jak się na oko, ucho robi.

Skomentuj

MormoN, a podstawy z fizyki znasz?? proponuje zajzec do podrecznika...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      MormoN, niewiedziec czemu ale wydaje mi sie ze bzdury gadasz... :???:
                      Mi sie tez tak wydaje... Powiedz co ty chcesz osiagnac? z 4 glosnikow podlaczonych do wyjsc stereo dzwiek przestrzenny? slyszalem ze kiedys to sie nazywalo "kwadro" czy jakos tak...ale to chyba przezytek lub niewypal skoro juz tego nie ma...no ale pobawic sie mozesz. Ale pierwsze co bym zrobil na twoim miejscu to poczytal na jakiej zasadzie dziala glosnik bo z twoich wypowiedzi wynika ze tego nie wiesz...

Skomentuj

Była też kiedyś konstrukcja której działanie opierało się na podłączeniu 3 kolumny do wzmacniacza stereo w taki sposób aby odtwarzała tylko różnice L i P.
                        Wywołało to tutaj burzę, wiele osób próbowało takiego ustawienia i wielu wydało się to dość ciekawe, mi zresztą też, choć ciekawe tylko jako eksperyment i fajna zabawa :)

Skomentuj

dzisiaj bylem na przymiarkach do zabudowy kolegi 205-tki

przymiarka tweeterow.
                          chcialem dac na desce w rogu ale od strony kierowcy zaslaniaja zegary wiec bedzie na takiej wysokosci

tutaj bedzie niskotonowka... fabryczne miejsce na glosnik w drzwiach jest tam gdzie brakuje teraz kratki w desce :lol:

oj ciezko bedzie zamontowac tutaj ten glosnik... ale sobie poradze

na bagaznik jeszcze niemamy pomyslu. jezeli nietrafi sie zadna okazja to wyladuje tutaj DLS W312B

Skomentuj

powoli ale do przodu, wlasnie kupilem fornir;]

Skomentuj

szkoda ze "klasyczne" skrzynki...

jaki fornir na to bedzie??

Skomentuj

wbrez pozorom nie beda takie klasyczne... zobaczycie jeszcze, niestety mam malo czasu i idzie bardzo powolnie...:) a fornir hmmm niespodzianka

zebrano czekoladowe;D

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                  zebrano czekoladowe;D
                                  mam nadzieje ze to jakos bedzie wygladalo bo mi osobiscie taki sie nie podoba

Skomentuj

mysle ze koncowy efekt bedzie ciakawy mam przynajmniej taka nadzieje, a jak nie bede mogl patrzec to szybciej znajdza noweko wlasciciela

[ Dodano: 2007-11-12, 21:12 ]

Skomentuj

no no no... ten wyglada nawet calkiem niezle

zlozylem monitorki. jutro zrobie "zwrotnice" na szybkiego i maluje wkrety bo nowy wlasciciel juz czeka

Skomentuj

Pawel S., naprawde ladne monitorki wyszly

Skomentuj

szkoda tylko że tonsil tak nie bardzo wizualnie tam pasuje :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X