Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no porobię jeszcze jakieś ładniejsze zdjęcia i myślę że w tyg wstawię do gotowych :)

Skomentuj

lonevolf
      Bardzo fajne monitorki !!

BG9 uruchomiony.
      Zeby nie zasmiecac to spakowalem paczuszke zipem.
      Udalo sie uzyskac ladnie wygasajace harmoniczne bez dominacji parzystych lub nieparzystych.
      Na szybciocha posluchalem sobie i bardzo mi sie ten wynalazek podoba. Jak sie mu poswieci jeszcze troche czasu to powinien byc naprawde super projekt.
      Załączone pliki
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

lonevolf: naprawde super ! Powinszowac.
        borys: zamierzasz dopiescic projekt ? :)
        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        A to widocznie narazie udalo mi sie trafic na powtarzalne sztuki
        Dlaczego ja tyle szczescia nie mam ? :(

Skomentuj

Sterownik do pga2320 polutowany jeszcze uruchomić, płyteczka doczepiana bezpośrednio do wyświetlacza, sercem jest atmega8, impulastor oraz sterowanie przekaźnikami direct barwy oraz mute.

Skomentuj

Na efekty będzie trzeba jeszcze poczekać, ale już coś wstępnie gra. Z pomiarów puki co nici bo wkładka okazała się uszkodzona.

d500 od stx i oem eminenence 8' w testowej obudowie

Skomentuj

Obudowa "sie projektuje"...

Skomentuj

Q
                Jasne ze zamierzam bo jest bardzo ciekawy. Jeszcze tylko sprawdze dokladnie ustawianie offsetu bo w takim ukladzie zawsze jest z tym problem, no chyba ze servo jakies zamontuje.
                Dolozenie tranzystorow koncowych to tylko kosmetyka.

Skomentuj

@borys

A skoro mowa o offsecie, to zawsze mnie interesowało dlaczego jeszcze nie wsadzasz DC serv do swoich wzmacniaczy? :) Ja tutaj dla siebie tworzę dodatkowo zwykły przedwzmacniacz gramofonowy z korekcją RIAA i już musiałem (z mojego widzimisię) serwo wsadzić :P

Skomentuj

lonevolf,kawał dobrej roboty.
                    Skrobnij coś,jak się spisuję ta plecionka,mnie korci osiemnastka z tej rodzinki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                      Dlaczego ja tyle szczescia nie mam ?
                      nie wiem, ale ponawiam pytanie: jaka alternatywe polecasz, w tej samej lub podobnej cenie?
                      Last edited by Pogromca mitow; 18.05.2014, 01:44.

Skomentuj

.3lite

W tym przypadku zaczynam o tym myslec bo w takich wynalazkach dc lubi plywac.

raven

Jak mozesz to zabierz glos, nie za bardzo mam doswiadczenie z implementacja DC serva.

W moim przypadku jest to wzmacniacz z sprzezeniem pradowym (100r/3.3K narazie), w przypadku podlanczania serva przy NFB potrzeba bedzie dosc niskiej impedancji zeby dzialalo dobrze (pewnie z kila mA by sie do tego przydalo). Dodatkowo siada troche PSSR ktory i tak jest kolo 55dB+

Moje pytanie brzmi - czy nie lepiej DC servo zaimplementowac przy wejsciu ? Mozna by sie poslozyc o wiele wieksza impedancja do tego celu ??

Last edited by borys; 18.05.2014, 09:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                          Jak mozesz to zabierz glos, nie za bardzo mam doswiadczenie z implementacja DC serva.
                          Zanim dc servo .
                          - między C-E Q5-Q10 (i odpowiednio na stronie ujemnej ) muszą być rezystory antyparazytowe ~100om . Inaczej ta kaskoda oscyluje w okolicach 200MHz .
                          Na oscylu cyfrowym tego nie zobaczysz . Ścieżki powinny być w okolicy kaskody jak najkrótsze . Najlepiej jak ten rezystor będzie SMD .
                          W tedy zielona dioda może mieć za mały spadek napięcia .
                          - C9 zwykle lepiej podłączyć nie do masy a do wejścia odwracającego . Wprowadza to zero kasujące częściowo przesunięcia fazowe od bieguna stopnia mocy .
                          - C7 za duży . Jak już to jakieś 100n . Natomiast na R15 raczej będzie konieczny (~1u) zmniejszył bym też R15 o połowę lub mniej .
                          Zwiększy to straty w driverze ale trudno.
                          - C11, C12 za małe aby zagwarantować stabilność tego potrójnego wtórnika 470p-680p .
                          - spore przełożenie w lustrach prądowych .

servo lepiej chyba podłączyć do wejścia odwracającego.
                          Albo balansować prądem luster prądowych przez zasilanie WO (patrz wzmacniacz Alexandra )
                          Wtedy można pozbyć się kondensatora na wejściu .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Na oscylu cyfrowym tego nie zobaczysz .
                            Dlaczego? Pasmo? Szum oscyloskopu i znikomej amplitudy tej oscylacji?

Skomentuj

Dzieki raven

C7 jest 100n na plytce (schemat z eagla mam troche inny).
                              Sciezki przy kaskadzie mam moze 2-3mm dloglosci (polaryzacja to dwa ledy, jakies 3,6V takze nawet z rezystorami wystarczy), jeszcze tam nie wkladalem rezystorow, nie zauwazylem jakich kolwiek anomalii bez nich.

Przy kompensacji do wejscia odwracajacego rosnie thd dosc znacznie dla wysokich czestotliwosci, zmienia sie rowniez rozkload harmonicznych co mi sie nie za bardzo podoba. Mam jeszcze zamiar sprawdzic 2x 33p Millera przy kaskadzie.

Przy kompensacji do masy wzmacniacz ma ladny rozklad harmonicznych w calym pasmie czestotliwosci i calej rozpietosci mocy - co mi sie podoba. Tak to mniej wiecej wyglada.

Przy wtorniku z 100p tez nie zauwazylem zadnych klopotow, dziobne oscyloskopem po plytce jeszcze raz. Jak sie ta ''trawe'' na oscyloskopie pozadnie rozciagnie na duzej czulosci to zawsze widac male oscylacje jak sa jakies problemy, mialem wczesniej z tym problem kilka razy.

Skomentuj

Słupki pod 3way już schną:)

Skomentuj

nietypowo, ale bardziej poprawnie

Skomentuj

Pochwalę się dzisiaj ja. U mnie wielkimi krokami zbliża się moc.
                                    Dzwiedziu dzięki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      jaka alternatywe polecasz, w tej samej lub podobnej cenie?
                                      Nie polecam nic, bo specjalistom od alternatyw nie jestem. Uwazam, ze kazdy glosnik wymaga wlasciwej koncepcji... poza tym kompetnie nie znam cen detalicznych tych glosnikow (hurtowe tez mnie malo interesuja - to nie moja dzialka), ktorymi "bawie sie" zawodowo, wiec nie ma szans na tego typu porownania. Niestet nie pomoge w tej materii. Nawiasem mowiac nawet nie wiem czy relacje cenowe w Polsce sa takie same jak u mnie.
                                      Mam nieodparte wrazenie, ze nie do konca zrozumiales moj przekaz: uczulam po prostu, bo firma Beyma ma coraz mniej powodow do dumy i trudno ich obecne produkty doceniac gdy tak naprawde kupuje sie kota w worku. Z tego zreszta powodu stracilem kompletnie zainteresowanie glosnikami tej marki (prywatnie nigdy mnie nie interesowaly).
                                      Last edited by Q; 19.05.2014, 23:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                                        Słupki pod 3way już schną
                                        nie naciągniesz na to materiału
                                        musisz założyć jeszcze raz rajstopę i wyprowadzić bardziej góra-dól
                                        zrobić bardziej obły kształt

z ukierunkowaniem- o to mi właśnie chodziło
                                        będzie dobrze :)
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                                          Nie polecam nic, bo specjalistom od alternatyw nie jestem. Uwazam, ze kazdy glosnik wymaga wlasciwej koncepcji... poza tym kompetnie nie znam cen detalicznych tych glosnikow (hurtowe tez mnie malo interesuja - to nie moja dzialka), ktorymi "bawie sie" zawodowo, wiec nie ma szans na tego typu porownania. Niestet nie pomoge w tej materii. Nawiasem mowiac nawet nie wiem czy relacje cenowe w Polsce sa takie same jak u mnie.
                                          Mam nieodparte wrazenie, ze nie do konca zrozumiales moj przekaz: uczulam po prostu, bo firma Beyma ma coraz mniej powodow do dumy i trudno ich obecne produkty doceniac gdy tak naprawde kupuje sie kota w worku. Z tego zreszta powodu stracilem kompletnie zainteresowanie glosnikami tej marki (prywatnie nigdy mnie nie interesowaly).
                                          Ja zwyczajnie nie widze jak narazie alternatywy w cenie Beymy, wiec nie moge narzekac. Jak jak znajde lepsze glosniki w tej samej cenie, lub niewiele wyzszej, to bede kupowal inne :) Przekaz w pelni rozumiem ale alternatywy nie widze.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X