Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jest ograniczony czas na to polerowanie według producenta, jak zatem wygląda u Ciebie ten proces ? nakładasz po 1 ściance czekasz i polerujesz i robisz następną ?

Skomentuj

Teraz robilem nieco inaczej niz zwykle. Pierwsza warstwe dokladnie nakladam gabka, nastepnie mimosrodem z gabka wcieram i usuwam nadmiar wosku, nadajac jednolita powierzchnie. Po okolo 12 godzinach sprawszam jakosc powierzchni, jak jest gladka bez nadmiaru wosku, to poleruje filcem. Nie ma co sie spodziewac jakis wielkich roznic, roznice sa niewielke, ale plerka to nie tylko nablyszczanie, ale i wzmocnienie twardosci wosku. Po polerce jak chce miec wiekszy polysk, nakladam druga warstwe gabka, i znowu rozcieranie mimosrodem. Po wyschnieciu znowu polerka filcem i wlasciwie to wszystko. Jak dobrze przygotujesz fornir pod olej, to pozniej nawet nie jest konieczne szlifowanie miedzy warstwami.
      To tak ogolnie napisane, ale w zaleznosci od przypadku moga sie roznic pewne detale. Na duze kolumny jakie robie teraz, nalozylem 3 warstwy Osmo i efekt jest dla mnie dobry. Olej nie zabija wygladu drewna, chroni go wystarczajaco dobrze.

Skomentuj

To robisz inaczej niż instrukcja nakazuje
        Musiałbym dobrze odkurzyć swojego mimośroda bo jakby tak z wewnątrz wypadł pył na mokry wosk to porażka

Skomentuj

Ja chyba wszystko robie na opak :P
          Co do mimosroda, to ja go zawsze czyszcze sprezonym powietrzem przed uzyciem. Dzieki temu zawsze jest czysty, nawet po szlifie podkladow na kolumnach :)

Skomentuj

Najpierw Sym później I-AMP :)

@Taz - nie gniewaj sie że nie wykorzystałem twojego zasilacza do celu jakiego został zaprojektowany. Ale wykorzystam :)

ps. i przepraszam za moje skarpetki :(
            Last edited by nik156; 17.05.2015, 01:54.
            Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Widzę, że twój sym to wzmak 100W bipolar z advance electronics, co o nim powiesz i czy naprawde to symasym, tak jak oryginalny czy flodinsa

Skomentuj

PM możesz mi powiedzieć czy ten Palisander modyfikowany z poprzedniej strony nada się na pierwszy fornir? Nie jest zbyt wymagający?

Skomentuj

Spokojnie sie nada. Latwo sie z nim pracuje. Ja kleilem na wikol pod prasa. Tylko nie wiem jak chcesz go wykonczyc.

Skomentuj

Szczerze nie wiem. Czym najlepiej ten fornir? To będą podłogówki Z AWX w TL.

Na razie badam temat forniru.

Czym w obróbce różni się modyfikowany od naturalnego? I w wyglądzie?
                    Może lepiej naturalny?

Skomentuj

Fornir modyfikowany jest po prostu tanszy oraz w bardzo duzych lisciach. Jednak nigdy nie bedzie mial wygladu forniru naturalnego. Niestety zazwyczaj fornir naturalny jest produkowany w lisciach takiej wielkosci, ze na duzych kolumnach trzeba laczyc kawalki forniru, a to moze byc zbyt skomplikowane dla kogos bez doswiadczenia.
                      Ja uwazam, ze olejowanie to bardzo dobra alternatywa dla lakieru, ktorego bez doswiadczenia, sprzetu i pomieszczenia nie polozysz. Oczywiscie zawsze mozna zrobic to pedzlem czy walkiem, ale umowmy sie - to nie bedzie dobrze wygladac.

Skomentuj

jezeli kupisz naturalny swiezy fornir to problemow nie bedzie
                        jak kupisz pofalowany fornir to nie bedzie latwo

modyfikowany na flizelinie to idealna propozycja dla poczatkujacego

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
                          Czym w obróbce różni się modyfikowany od naturalnego?
                          Tym że fornir modyfikowany to zmielona i sprasowana topola lub olcha zabarwiona tak, aby wyglądała jak naturalne drewno. Fornir naturalny jest w pełni z właściwego drewna, dużo trudniejszy w pracy, a właściwości znacznie różnią się od rodzaju drewna. Fornir modyfikowany jest dlatego dużo łatwiejszy w zastosowaniu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Była chwila dziś, ostatnia warstwa podkładu :-)

Skomentuj

To chyba wolę naturalny.
                            Na znanym portalu jest akurat bloodwood w odpowiednich rozmiarach.

Jak się go kładzie? Jakie forniry są dobre na początek?

Skomentuj

Jak nie bedzie popekany i pofalowany to dasz rade.

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
                                Jak się go kładzie? Jakie forniry są dobre na początek?
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/21...t=fornirowanie

A może zaczniesz od modyfikowanego?

Skomentuj

Chodziło mi konkretnie o to jak się kładzie bloodwood w sensie czy jest łatwy.

Tamten temat trochę przeglądałem.
                                  Dzięki za pomoc :)

Chyba wybiorę bloodwood

Skomentuj

Weź modyfikowany na początek
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Modyfikowany nie podpasuje mi do podpisu

Tak zrobię, wybiorę coś z modyfikowanych skoro większość taki radzi

Skomentuj

Pamiętaj tylko, ze modyfikowany ma gore i dół :)
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tylko te na flizelinie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X