Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaSię klei...
Marian, wrzuc jak mozesz, takie same ujecie, ale fornirow sklejonych na zakladke i w poprzek forniru.
Skomentuj
-
Dajcie sobie spokój... zawsze sie znajdzie jakis mądry co wie lepiej i skrytykuje czy wysmieje... ale na ich miejsce znajdzie sie paru co chętnie pogada, popyta z ciekawości, a nie z wrodzonej wredoty. Dobrze wiem ze jest paru tu takich, co tylko potrafia dogadać... ale czasami to nawet po zdjeciu mozna poznac co to za typ, palec w dupie nie zapowiada kulturalnego użytkownika
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaMi sporo rzeczy wychodzi nie tak jak chciałem, ale takie życie. Ani nie mam zaplecza, ani tyle czasu ile bym chciał, ani umiejętności, ani kasy. Ale każdy orze jak może, chwalcie się, pokazujcie, to faktycznie forum diy.
Fakt, że poziom "produktów" niektórych kolegów mnie onieśmiela. Na dokładkę, zbieranie jobów za niedoróbki nie jest zbyt przyjemne. Ale może i w moim przypadku czas się przełamać. Chociaż tak znowu wiele nie mam do pokazania
Tak czy siak, Marian przynajmniej pokazuje co robi. I chwała mu za to nawet jeśli czasem to półki
Skomentuj
-
Nie na temat...Moje się różnią :(
Np nie do przeskoczenia dla mnie jest kwestia lakierowania. Co bym nie kombinował braku pistoletu nie przeskoczę. A chciałbym. Przy wierceniu nawet w głupim radiatorze też przydałby się chociaż uchwyt na wiertarkę żeby otwory robić w miarę precyzyjnie, a nie z ręki. A nie mam i nawet nie miałbym gdzie postawić. Kupiłbym sobie oscyloskop, ale ani kasy nie ma na takie bajery, ani nawet miejsca na niego bym nie miał. Że nie wspomnę o żonie która na mnie patrzy wilkiem za każdym razem kiedy się za dłubaninę zabieram.. itp itd...
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaCiekawe dlaczego?
Tutaj jest tak samo tajnie i poufnie jak tam
Zresztą"Przyganiał kocioł garnkowi" :)
Wklejmy chociażby z tego powodu, że na inne "normalne" DIY nie ma czasu .
Temat budowanie na ekranie więc czego oczekujesz ?
Widać, że wzmacniacz będzie , że będzie duży i zintegrowany :)
Z czasem i dalszym postępami prac będzie więcej info :)
Dokumentacji nie wkleimy to chyba oczywiste ?
Wy macie problem z wklejeniem dokumentacji do klonów accu :)
Ciekawe dlaczego ?
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaPodobna akcja była z bingantem który nie chciał pokazać fotek produkcyjnych tylko gotowe piękne fotografie jak do albumu, chciałbym tylko zaznaczyć iż to forum DIY, stąd nie dziwne że ludzie się o takie rzeczy oburzają.
No zdecydujcie się na coś :P
Skomentuj
-
Nie na temat...
[QUOTE=LuSzTi;452988]Dochodzi jeszcze sporo innych kosztów. Salon bierze 1/3 z końcowej ceny. Do tego pudełka, papiery wymagane prawem itd, itp.
No i zarobić by się jeszcze chciało
Człowiek zaczyna liczyć i zaczyna rozumieć ceny w sklepach [/QUOTE
No niestety. Nieraz temat poruszany i były podejmowane próby tłumaczenia tego garażowym dłubaczom, że robienie kolumienek na kolanie to niewielki zysk. Dobry przykład dla tych którzy uważają, że sprzedaż kolumm za 2 tysie to wielki zysk bo mdf kosztuje 30 zł za metr.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaDobry przykład dla tych którzy uważają, że sprzedaż kolumm za 2 tysie to wielki zysk bo mdf kosztuje 30 zł za metr.
- - - - - aktualizacja - - - - -
A jak juz jestesmy przy nowosciach, to jest nowy gracz na naszym cebulowym rynku http://allegro.pl/kolumny-rebel-vifa...515383205.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaZresztą"Przyganiał kocioł garnkowi"
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaWy macie problem z wklejeniem dokumentacji do klonów accu
Ciekawe dlaczego ?
A oficjalnie nie wklejam z wiadomych przyczyn, nie mój projekt.
Po za tym kolega zapytał grzecznie, ja też byłem ciekaw, a tu od razu głupie pyskówki.
Słyszałem że szykuje się komercja, więc nie wytrzymałem :-)
Skomentuj
-
Nie na temat...
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo zalezy od firmy. Powiedzmy taki Pylon sprzedajac paczki za 2 tysie, okolo polowy z tego ma zarobku. Maja swoj park maszynowy, tanie plyty z okelina pcv i tanizna visatona, kawalek drutu, cewki i trzy kondensatory na krzyz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMarian, wrzuc jak mozesz, takie same ujecie, ale fornirow sklejonych na zakladke i w poprzek forniru.
Jeszcze widać trochę fizelinę, ale to przez wybrakowany frez który nie zbierał do "zera".
Finalny szlif będzie jutro.
Jak jest dobry frez to wygląda to tak:
Last edited by marian; 06.07.2015, 20:14.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaWyrwałeś to z kontekstu. Odniosłem się do otwierania działalności bez parku maszynowego i szatabu meblarzy którzy przy okazji i wolnej chwili zrobią parę skrzynek do głośników. No i z tą połową która im zostaje na czysto chyba trochę prżesadziłeś😉
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJeszcze widać trochę fizelinę, ale to przez wybrakowany frez który nie zbierał do "zera".
Finalny szlif będzie jutro.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaOk przesadzilem. Wiecej niz polowe zarabia!
Pogromca ma rację moim zdaniem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaSzkoda jednak, ze przy prasowaniu jednak ta grubosc filmu klejowego nieco wychodzi.
Jak kleiłem fornir naturalny to kleju nie było widać, a metoda klejenia była ta sama.
Po za tym, klej po wyschnięciu jest przeźroczysty i tak bardzo go nie widać jeśli już coś wycieknie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MariosTo napiszcie jak to prosto policzyć, może jakiś przykład?
przyklad : http://pylonsklep.pl/pl/pylon-audio-topaz-15.html
Cena 1900zl
Koszty materialow :
Visatony 290 zl
plyta laminowana - na te kolumny nie pojdzie wiecej jak 1m2, ale dajmy 1,5m2 czyli nie wiecej niz 50zl za material obudowy.
cokoly 20-30zl
zwrotnica z Polinka - 6/12db 60zl
Kolce, porty BR, przewody, terminale max 50-60zl
naklejki, logo, frontowe pierscienie niech bedzie z 20-30zl
To nam daje 520zl. Zostaje 1380 zl w tym podatek i koszt pracy i zarobek.
Ile mniej zaplaci producent kupujac elementy nie w detalu, tylko hurtem, po znacznie nizszych cenach, czesto bezposrednio u producentow, a nie posrednikow?
Prosze mnie zle nie zrozumiec. Nie atakuje tutaj firmy Pylon, wskazuje jedynie, ze to bardzo dobry biznes i mozna na nim niezle zarobic. O ile ma sie takie mozliwosci jak ta firma.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaMoje się różnią
Np nie do przeskoczenia dla mnie jest kwestia lakierowania. Co bym nie kombinował braku pistoletu nie przeskoczę. A chciałbym. Przy wierceniu nawet w głupim radiatorze też przydałby się chociaż uchwyt na wiertarkę żeby otwory robić w miarę precyzyjnie, a nie z ręki. A nie mam i nawet nie miałbym gdzie postawić. Kupiłbym sobie oscyloskop, ale ani kasy nie ma na takie bajery, ani nawet miejsca na niego bym nie miał. Że nie wspomnę o żonie która na mnie patrzy wilkiem za każdym razem kiedy się za dłubaninę zabieram.. itp itd...
Ja się skupiam w zasadzie na kolumnach bo na budowie elektroniki się nie znam i jedynie co bym zrobił to jakiś kit polutował ale mnie to nie bawi jak nie zaprojektuje sam. Też mam wielkie braki w narzędziach ale to ze względu na to że są ważniejsze wydatki zawsze, a co do żony to polecam rozdzielność majątkową
Nigdy się nikomu "nie spowiadam" ze swoich wydatków i kupuje co mi się podoba
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNo przecież pokazujemy fotki z produkcji .
No zdecydujcie się na coś :P
Skomentuj
-
Nie na temat...Eeeee, to przeważnie nieco inaczej wygląda, niż zwykłe policzenie cen materiałów, robocizny i podatku. Firma, zwłaszcza jeśli jest już większym podmiotem, a nie jednoosobową działalnością, ma dużo więcej kosztów niż tylko podatek i wypłata dla robotnika na hali. Często są jeszcze inne opłaty, jak czynsze za lokale, obsługa kredytów, księgowość, działanie biura, informatyk, samochody (leasing, paliwo, ubezpieczenia, naprawy), reklama i promocja firmy i wiele innych. Coś musi też zostać na następne inwestycje, a to przecież nie jest zarobek "do przejedzenia", tylko trzeba te pieniądze na chwilę "zamrozić". Niektóre produkty mogą być niewypałem i przyniosą straty, a to przecież też jest koszt prowadzenia firmy. Do tego jeszcze konkurencja działa, więc marża nie może być taka, jaką sobie zamarzymy, tylko musi być dostosowana do warunków danego rynku - OK, branża "audiofilska" jest akurat specyficzna pod tym względem, ale akurat Pylon nie jest marką, która dyktuje tutaj warunki.
Weźmy np budownictwo (akurat moja branża). Są inwestorzy, którzy posprawdzają sobie ceny materiałów, ceny poszczególnych robót (w różnych, nie skoordynowanych ze sobą firmach) i nagle jest wielkie halo, że w ofercie GW jest narzut rzędu 30% i jest to rozbój w biały dzień. Prawda jest jednak taka, że w branży budowlanej czysty zarobek dla właścicieli firmy to zaledwie w porywach 3% do 5% obrotu - w mniejszych firmach więcej, ale o 50% ciężko nawet pomarzyć.Last edited by dabyl; 07.07.2015, 09:44.
Skomentuj
Skomentuj