Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kabel spawalniczy 25mm + konektory miedziane oczkowe (całość łączona palnikiem + spoiwo lutownicze + zagniatanie dla pewności + koszulka termokurczliwa) i nowy zakup Crunch GTX 2600 kupiony w cenie modelu niższego.

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Się klei...
      ]
      Marian, wrzuc jak mozesz, takie same ujecie, ale fornirow sklejonych na zakladke i w poprzek forniru.

Skomentuj

Dajcie sobie spokój... zawsze sie znajdzie jakis mądry co wie lepiej i skrytykuje czy wysmieje... ale na ich miejsce znajdzie sie paru co chętnie pogada, popyta z ciekawości, a nie z wrodzonej wredoty. Dobrze wiem ze jest paru tu takich, co tylko potrafia dogadać... ale czasami to nawet po zdjeciu mozna poznac co to za typ, palec w dupie nie zapowiada kulturalnego użytkownika

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
          Mi sporo rzeczy wychodzi nie tak jak chciałem, ale takie życie. Ani nie mam zaplecza, ani tyle czasu ile bym chciał, ani umiejętności, ani kasy. Ale każdy orze jak może, chwalcie się, pokazujcie, to faktycznie forum diy.
          Fakt, że poziom "produktów" niektórych kolegów mnie onieśmiela. Na dokładkę, zbieranie jobów za niedoróbki nie jest zbyt przyjemne. Ale może i w moim przypadku czas się przełamać. Chociaż tak znowu wiele nie mam do pokazania
          Tak czy siak, Marian przynajmniej pokazuje co robi. I chwała mu za to nawet jeśli czasem to półki
          Każda robota DIY zwiększa Twoje umiejętności np. fornirowanie. Niektórzy mają profesjonalne narzędzia i warsztaty a ich produkty nie różnią się finalnie od wielu amatorskich. Zostały na pewno zrobione mniejszym nakładem pracy.

Skomentuj

Nie na temat...
            Moje się różnią :(
            Np nie do przeskoczenia dla mnie jest kwestia lakierowania. Co bym nie kombinował braku pistoletu nie przeskoczę. A chciałbym. Przy wierceniu nawet w głupim radiatorze też przydałby się chociaż uchwyt na wiertarkę żeby otwory robić w miarę precyzyjnie, a nie z ręki. A nie mam i nawet nie miałbym gdzie postawić. Kupiłbym sobie oscyloskop, ale ani kasy nie ma na takie bajery, ani nawet miejsca na niego bym nie miał. Że nie wspomnę o żonie która na mnie patrzy wilkiem za każdym razem kiedy się za dłubaninę zabieram.. itp itd...

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
              Ciekawe dlaczego?
              Nie oglądałeś "tajne przez poufne " Coen-nów ?
              Tutaj jest tak samo tajnie i poufnie jak tam

Zresztą"Przyganiał kocioł garnkowi" :)

Wklejmy chociażby z tego powodu, że na inne "normalne" DIY nie ma czasu .
              Temat budowanie na ekranie więc czego oczekujesz ?
              Widać, że wzmacniacz będzie , że będzie duży i zintegrowany :)
              Z czasem i dalszym postępami prac będzie więcej info :)
              Dokumentacji nie wkleimy to chyba oczywiste ?
              Wy macie problem z wklejeniem dokumentacji do klonów accu :)
              Ciekawe dlaczego ?

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
              Podobna akcja była z bingantem który nie chciał pokazać fotek produkcyjnych tylko gotowe piękne fotografie jak do albumu, chciałbym tylko zaznaczyć iż to forum DIY, stąd nie dziwne że ludzie się o takie rzeczy oburzają.
              No przecież pokazujemy fotki z produkcji .
              No zdecydujcie się na coś :P

Skomentuj

Z produkcji ... :) KOMERCYJNEJ :flapper:

Tak dla przekory :)

Usunąłem ostatnie zdjęcie z nazwą firmy żeby uniknąć kolejnych wojen że krypciocha itp bo już jest zgłoszenia na panel R.
                Last edited by raven1985; 06.07.2015, 20:24.

Skomentuj

Ładne pre gramofonowe :)
                  I dac ciekawy :)

Skomentuj

Nie na temat...

[QUOTE=LuSzTi;452988]Dochodzi jeszcze sporo innych kosztów. Salon bierze 1/3 z końcowej ceny. Do tego pudełka, papiery wymagane prawem itd, itp.
                    No i zarobić by się jeszcze chciało

Człowiek zaczyna liczyć i zaczyna rozumieć ceny w sklepach [/QUOTE

No niestety. Nieraz temat poruszany i były podejmowane próby tłumaczenia tego garażowym dłubaczom, że robienie kolumienek na kolanie to niewielki zysk. Dobry przykład dla tych którzy uważają, że sprzedaż kolumm za 2 tysie to wielki zysk bo mdf kosztuje 30 zł za metr.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                      Dobry przykład dla tych którzy uważają, że sprzedaż kolumm za 2 tysie to wielki zysk bo mdf kosztuje 30 zł za metr.
                      To zalezy od firmy. Powiedzmy taki Pylon sprzedajac paczki za 2 tysie, okolo polowy z tego ma zarobku. Maja swoj park maszynowy, tanie plyty z okelina pcv i tanizna visatona, kawalek drutu, cewki i trzy kondensatory na krzyz.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A jak juz jestesmy przy nowosciach, to jest nowy gracz na naszym cebulowym rynku http://allegro.pl/kolumny-rebel-vifa...515383205.html

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Zresztą"Przyganiał kocioł garnkowi"
                        Ciekawe w którym miejscu?
                        Wy macie problem z wklejeniem dokumentacji do klonów accu
                        Ciekawe dlaczego ?
                        Zapytaj czy któryś z zamawiających pcb na tym forum ich nie dostał.
                        A oficjalnie nie wklejam z wiadomych przyczyn, nie mój projekt.

Po za tym kolega zapytał grzecznie, ja też byłem ciekaw, a tu od razu głupie pyskówki.
                        Słyszałem że szykuje się komercja, więc nie wytrzymałem :-)

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          To zalezy od firmy. Powiedzmy taki Pylon sprzedajac paczki za 2 tysie, okolo polowy z tego ma zarobku. Maja swoj park maszynowy, tanie plyty z okelina pcv i tanizna visatona, kawalek drutu, cewki i trzy kondensatory na krzyz.
                          Wyrwałeś to z kontekstu. Odniosłem się do otwierania działalności bez parku maszynowego i szatabu meblarzy którzy przy okazji i wolnej chwili zrobią parę skrzynek do głośników. No i z tą połową która im zostaje na czysto chyba trochę prżesadziłeś😉

Skomentuj

Marian, wrzuc jak mozesz, takie same ujecie, ale fornirow sklejonych na zakladke i w poprzek forniru.
                            Wiem że nic nie widać, ale co zrobić, mój aparat jest czasem kapryśny :bored:

Jeszcze widać trochę fizelinę, ale to przez wybrakowany frez który nie zbierał do "zera".
                            Finalny szlif będzie jutro.

Jak jest dobry frez to wygląda to tak:

Last edited by marian; 06.07.2015, 20:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              Wyrwałeś to z kontekstu. Odniosłem się do otwierania działalności bez parku maszynowego i szatabu meblarzy którzy przy okazji i wolnej chwili zrobią parę skrzynek do głośników. No i z tą połową która im zostaje na czysto chyba trochę prżesadziłeś😉
                              Ok przesadzilem. Wiecej niz polowe zarabia!

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Jeszcze widać trochę fizelinę, ale to przez wybrakowany frez który nie zbierał do "zera".
                              Finalny szlif będzie jutro.
                              Dzieki. Widac ok. Ten fornir jest dosc "plaski", to sie z nim lepiej pracuje. Szkoda jednak, ze przy prasowaniu jednak ta grubosc filmu klejowego nieco wychodzi.

Skomentuj

Ok przesadzilem. Wiecej niz polowe zarabia!
                                Nie zaglądam nikomu do portfela ale to prosto wyliczyć, koszta materiałów, czas zrobienia, koszt pracowników, reklamy ( "darowizn" w pismach Audio), koszt utrzymania zakładu.

Pogromca ma rację moim zdaniem

Skomentuj

Szkoda jednak, ze przy prasowaniu jednak ta grubosc filmu klejowego nieco wychodzi.
                                  To fizelina.
                                  Jak kleiłem fornir naturalny to kleju nie było widać, a metoda klejenia była ta sama.
                                  Po za tym, klej po wyschnięciu jest przeźroczysty i tak bardzo go nie widać jeśli już coś wycieknie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios
                                    To napiszcie jak to prosto policzyć, może jakiś przykład?
                                    Albo wzór? Tez bym chciał taki zloty interes

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios
                                      To napiszcie jak to prosto policzyć, może jakiś przykład?
                                      A prosze bardzo, dla ulatwienia wezmiemy ceny detaliczne brutto.

przyklad : http://pylonsklep.pl/pl/pylon-audio-topaz-15.html

Cena 1900zl

Koszty materialow :
                                      Visatony 290 zl
                                      plyta laminowana - na te kolumny nie pojdzie wiecej jak 1m2, ale dajmy 1,5m2 czyli nie wiecej niz 50zl za material obudowy.
                                      cokoly 20-30zl
                                      zwrotnica z Polinka - 6/12db 60zl
                                      Kolce, porty BR, przewody, terminale max 50-60zl
                                      naklejki, logo, frontowe pierscienie niech bedzie z 20-30zl

To nam daje 520zl. Zostaje 1380 zl w tym podatek i koszt pracy i zarobek.

Ile mniej zaplaci producent kupujac elementy nie w detalu, tylko hurtem, po znacznie nizszych cenach, czesto bezposrednio u producentow, a nie posrednikow?

Prosze mnie zle nie zrozumiec. Nie atakuje tutaj firmy Pylon, wskazuje jedynie, ze to bardzo dobry biznes i mozna na nim niezle zarobic. O ile ma sie takie mozliwosci jak ta firma.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                        Moje się różnią
                                        Np nie do przeskoczenia dla mnie jest kwestia lakierowania. Co bym nie kombinował braku pistoletu nie przeskoczę. A chciałbym. Przy wierceniu nawet w głupim radiatorze też przydałby się chociaż uchwyt na wiertarkę żeby otwory robić w miarę precyzyjnie, a nie z ręki. A nie mam i nawet nie miałbym gdzie postawić. Kupiłbym sobie oscyloskop, ale ani kasy nie ma na takie bajery, ani nawet miejsca na niego bym nie miał. Że nie wspomnę o żonie która na mnie patrzy wilkiem za każdym razem kiedy się za dłubaninę zabieram.. itp itd...
                                        Zgadzam się. Nawet jeśli miałbym sprzęt do natrysku to jeszcze trzeba umieć się tym dobrze posługiwać.
                                        Ja się skupiam w zasadzie na kolumnach bo na budowie elektroniki się nie znam i jedynie co bym zrobił to jakiś kit polutował ale mnie to nie bawi jak nie zaprojektuje sam. Też mam wielkie braki w narzędziach ale to ze względu na to że są ważniejsze wydatki zawsze , a co do żony to polecam rozdzielność majątkową Nigdy się nikomu "nie spowiadam" ze swoich wydatków i kupuje co mi się podoba

No przecież pokazujemy fotki z produkcji .
                                        No zdecydujcie się na coś :P
                                        No wiem :) ale bez opisu co to i z czego to to :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Eeeee, to przeważnie nieco inaczej wygląda, niż zwykłe policzenie cen materiałów, robocizny i podatku. Firma, zwłaszcza jeśli jest już większym podmiotem, a nie jednoosobową działalnością, ma dużo więcej kosztów niż tylko podatek i wypłata dla robotnika na hali. Często są jeszcze inne opłaty, jak czynsze za lokale, obsługa kredytów, księgowość, działanie biura, informatyk, samochody (leasing, paliwo, ubezpieczenia, naprawy), reklama i promocja firmy i wiele innych. Coś musi też zostać na następne inwestycje, a to przecież nie jest zarobek "do przejedzenia", tylko trzeba te pieniądze na chwilę "zamrozić". Niektóre produkty mogą być niewypałem i przyniosą straty, a to przecież też jest koszt prowadzenia firmy. Do tego jeszcze konkurencja działa, więc marża nie może być taka, jaką sobie zamarzymy, tylko musi być dostosowana do warunków danego rynku - OK, branża "audiofilska" jest akurat specyficzna pod tym względem, ale akurat Pylon nie jest marką, która dyktuje tutaj warunki.

Weźmy np budownictwo (akurat moja branża). Są inwestorzy, którzy posprawdzają sobie ceny materiałów, ceny poszczególnych robót (w różnych, nie skoordynowanych ze sobą firmach) i nagle jest wielkie halo, że w ofercie GW jest narzut rzędu 30% i jest to rozbój w biały dzień. Prawda jest jednak taka, że w branży budowlanej czysty zarobek dla właścicieli firmy to zaledwie w porywach 3% do 5% obrotu - w mniejszych firmach więcej, ale o 50% ciężko nawet pomarzyć.
                                          Last edited by dabyl; 07.07.2015, 09:44.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X