Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
    Nie na temat...
    Na tego DAC'a będzie jakieś zbiorowe zamówienie?
    Na tego pewnie nie, ale na V2 może, tylko jest jeden warunek. Nic tak Taza nie motywuje do działania jak wrzucanie na forum choćby w dziale budowanie na ekranie jego konstrukcji. Płytek się rozchodzi od groma projektów forumowych i cisza. A przy okazji podłączenia tego jak pre było na wierzchu dzięki uprzejmości Gavrona i łopatologicznej instrukcji jego i Taza zrobiłem aktualizacje softu więc teraz to pięknie działa to razem.

Skomentuj

Nie na temat...
      Mój pre leży i czeka na chwilę czasu. Poza tym chwilowo mam za dużo sprzętu na płycie z MDF'u żeby jeszcze pre tak robić
      Lecz doczeka się obudowy, może już niedługo :)
      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Na drugą wersję prawdopodobnie będzie zamówienie. W danej chwili było kilka błędów w pierwszej wersji oraz brak wejść SPDIF. W drugiej wersji będzie zarówno SPDIF jak i USB z Amanero.

Wiadomo, że takie rzeczy trzeba testować i dopiero potem wyjść z projektem do skopiowania :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
          Na drugą wersję prawdopodobnie będzie zamówienie. W danej chwili było kilka błędów w pierwszej wersji oraz brak wejść SPDIF. W drugiej wersji będzie zarówno SPDIF jak i USB z Amanero.

Wiadomo, że takie rzeczy trzeba testować i dopiero potem wyjść z projektem do skopiowania :)
          Przy pierwszym były minimalne więc jestem pewny że oboje doskonale to ogarniecie i jest na co czekać

Skomentuj

A myśleliście nad osobna częścią I/V? Albo opcja wyprowadzenia sygnału na zewnątrz? :)

Skomentuj

AK4490 to DAC z wyjściem napięciowym i nie ma tam żadnego I/V.

Skomentuj

Ah, no to wykazałem się brakiem wiedzy. To powtórzę pytanie, tylko zamiast i/V po prostu osobny stopień analogowy?

Skomentuj

Niestety nie ma takiej możliwości w danej chwili. Szczerze mówiąc, to raczej nie sądzę, że kiedykolwiek coś takiego zostanie dodane. Chociaż kto wie...

Skomentuj

Testowaliście jakieś bardziej rozbudowane odmiany LPF niż w datasheecie?

Jak kostka zachowuje się bez LPF? (W sensie czy zauważalnie bardziej "syfi" bez użycia jakiegokolwiek stopnia i w połączeniu nieróżnicowym).

Skomentuj

Dawno nic nie wrzucałem ;p
                      ale dzisiaj przeczytałem w którymś wątku, że Taza mobilizują zdjęcia z jego projektów ;p
                      więc na zdjęciu jego zasilacz... trafko pod iampa i mniejsze pod preampa Taz + .3lite :)
                      no i szpilki scana - trzeba czymś zastąpić wysłużone seasy ;p .... czekam jeszcze na satori ..w pozniejszym terminie zdecyduję czy bedzie 2,5 drogi na satori 16cm czy 2 dorogi na 18cm illuminatorze.

miał byc zamiast szpilki tytanowy audax ...ale jednak zdecydowałem się na szpilke

niestety cierpie na całkowity brak czasu i pewnie jeszcze długo to potrwa hehe

Skomentuj

Pawel074 na DACa ze zdjęć Szastala nie będzie ZZ. Zawiera kilka błędów, które trzeba usunąć :)

Holgin a kto Ci każe wlutować stopień wyjściowy i zasilanie do niego? Zrobisz sobie inny stopień wyjściowy i pospinasz wszystko kabelkami.

ampli LPF który użyłem jest najbardziej rozbudową wersją z datasheeta. Pozostałe dwa stopnie wyjściowe są znacznie uproszczone. Wyjście analogowe z AK jest różnicowe. W mojej opinii grzechem zaniechania byłoby nie wykorzystać tego faktu :) Desymetryzator na samym końcu można pominąć i go nie lutować. W łatwy sposób można zrobić wyjście XLR jak ktoś takowe potrzebuje.

Trochu zaskakują mnie Wasze pytania. Nie mieliście w rękach tego urządzenia, przypuszczam, że nie słyszeliście jak AK4490 gra w jakiejkolwiek aplikacji a już chcecie kombinować.

Nie na temat...
                        Nie widzę sensu w chowaniu różnych układów po szafach czy szufladach. To nie jest DIY tylko zbieractwo czy jak kto woli kolekcjonowanie :)
                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                        Grado SR125i

Skomentuj

Nie na temat...
                          staram sie nie trzymac w szafach ;p ... najzwyczajniej nie mam czasu niektórych rzeczy poskładać w grającą całość w sensownym czasie ... bo jak juz jestem w domu i mam czas.... to często wolę z dzieckiem się pobawić... a to po prostu gadzety do których zawsze bede miał sentyment. Choć postanowiłem, że jeżeli nie poskładam tego w całość do konca roku to po prostu to komuś zlecę by nie leżało. Co do DIY, nie uważam się za DIYowca akurat w "branży audio" bo niestety nie mam na to czasu.

Skomentuj

Od dziś mam tak, zanim będzie docelowa obudowa to jeszcze druga taka płyta powstanie na sam zasilacz, trafo i BG9 z radiatorami. A potem będę się zastanawiał jak to zmieścić i do czego jak już będzie grało.

Zasilacz Taza "ztuningowany" na wyższe napięcie.
                            Płytki BG9 też już prawie gotowe, brakuje blaszek na wsuwki i radiatorów.
                            No i teraz pora na trawienie softstartu Taza do kompletu.

Skomentuj

Zamieszczone przez taz
                              ampli LPF który użyłem jest najbardziej rozbudową wersją z datasheeta. Pozostałe dwa stopnie wyjściowe są znacznie uproszczone. Wyjście analogowe z AK jest różnicowe. W mojej opinii grzechem zaniechania byłoby nie wykorzystać tego faktu :) Desymetryzator na samym końcu można pominąć i go nie lutować. W łatwy sposób można zrobić wyjście XLR jak ktoś takowe potrzebuje.

Trochu zaskakują mnie Wasze pytania. Nie mieliście w rękach tego urządzenia, przypuszczam, że nie słyszeliście jak AK4490 gra w jakiejkolwiek aplikacji a już chcecie kombinować.
                              Pytanie wynikało z mojego doświadczenia z kością AD1852, gdy filtr jeszcze się robił, to wyjście różnicowe było niewykorzystane, w tym momencie poziom szumów na ucho był jak w badziewiastych kostkach (potem zastanawiałem się czy to po prostu sama kość nie jest tak zaprojektowana, że dopiero spora część syfu jest ucięta w desymetryzatorze, czy którąś część konstrukcji zwaliłem).

Co planujecie na kość SPDIF->I2S?
                              Last edited by ampli; 24.11.2015, 18:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                Co planujecie na kość SPDIF->I2S?
                                WM8804 lub WM8805 - ten drugi jak chcesz więcej wejść :)

Skomentuj

Poza nieco inaczej zrealizowanym PLL mają coś, co za nimi bardziej przemawia niż za CS8416?

Tego łobuza na razie używam, ale myślałem nad bardziej zwartym DACiem, aktualny miał być do eksperymentów i wszystko jest na osobnych PCB, no i fajnie, bo zmiana którejkolwiek kostki pociąga za sobą tylko zrobienie małego PCB, no ale jak wiadomo kabelki lubią siać i jednocześnie zbierać syf, także kusi to na jednym PCB upchać.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta

Wersja beta wisi już na ścianie :)
                                    Dlaczego w taki sposób umieściłeś ten panel?

Powieszenie go dłuższym bokiem w poziomie, dałoby szanse pokryć pierwsze odbicie z obydwu kolumn...

Ps. panele prezentują się świetnie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                      WM8804 lub WM8805 - ten drugi jak chcesz więcej wejść
                                      Uważajcie, coś dziwnego dzieje z tymi kośćmi, w Farnellu oba mają status "wycofane z magazynu".

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez bartolo Zobacz posta
                                      Dlaczego w taki sposób umieściłeś ten panel?

Powieszenie go dłuższym bokiem w poziomie, dałoby szanse pokryć pierwsze odbicie z obydwu kolumn...

Ps. panele prezentują się świetnie
                                      Takie panele są po obu stronach, na prawo i lewo od kolumn i ob zbierają pierwsze odbicie od ścian. Poza tym na lewo od tego konkretnie panela są półki na ścianie.
                                      Jeszcze je wykończę i nawet nie będzie widać, że są to dyfuzory akustyczne :)
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Uważajcie, coś dziwnego dzieje z tymi kośćmi, w Farnellu oba mają status "wycofane z magazynu".
                                        Pewnie tak jak TI wygasza pozycję dubloujace się z ofertą wchłoniętego przez nich National-la :/
                                        Tak teraz Cirrus robi to samo z ofertą Wolfsona którego nie dawno kupił .
                                        Chociaż na stronie Cirrus-a żadnego info nie ma .

Skomentuj

i ob zbierają pierwsze odbicie od ścian
                                          Tak, ale bartolo chodzi o coś innego. Druga kolumna oprócz odbicia od ściany zewnętrznej, ma też odbicie od ściany przeciwnej. Rzuć okiem na rysunek:

Poziome umieszczenie ustrojów na bocznych ścianach pozwala złapać odbicia z obydwu kolumn.
                                          Choć z drugiej strony przy odpowiednim ustawieniu, to obydwie kolumny można by złapać jednym panelem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X