Budowa panela do subwoofera:
Po żmudnych przemyśleniach zaprojektowałem i wykonałem płytki do budowy suba.
Projekt wykonany w Eagle'u. Jest to to kompilacja projektów dostępnych w sieci.
Na razie wykonałem płytkę filtrów z APO oraz zasilcza. Pozostała jeszcze płytka wzmacniacza. Zdecydowałem się na b.dobrze opisany przez autora wzmacniacz Irka na jednej parze irfp250N.
fotki: zdjęcia płytek
pobawię się w letni weekend sam
tylko najpierw sprzęt muszę wybrać
a to moze wybierzesz sie nad morze na weekend i w tym czasie zrobie zabudowe?
w sklepie jest stary (jeszcze zolty) MDS08 ktorego szef chce sie pozbyc bo "nie robi buuu..." :P
Częstotliwość podziału ok 2630 Hz, zwrotnica jest dwudrożna, zawiera kompensację Baffle-Step (można ją wyłączyć zwierając piny). Filtry jakie zastosowałem to Linkwitz-Riley IV rzędu. W zasadzie to brakuje tam obwodu do kompensacji czasu, w nowszej wersji płytki ten układ zostanie zamontowany (to kwestia dołożenia jednego op-ampa i kilku elementów biernych). Generalnie to ten projekt można policzyć w 20 min, ale bez pomiarów bym tego nie aplikował, ponieważ jest strasznie dużo zmiennych.
Myslalem ze te dwa potki sa do regulacji 2 odciec, ale w takim razie pewnie to potki gain ?
Ja szukam zwrotnicy aktywnej do podzialu miedzy nadstawki wysoko ciete a subbasy. Cos kolo 120-150Hz albo z regulacja :).. nachelenie nawet 12db mnie satyfsakcjonuje
Skomentuj