Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dabyl, tymi podbiciami sie nie martw to juz pokój zaczycna "grać" stąd masz górke na 40Hz.
    Czasem od samej efektywności ważniejsze jest dobre rozciągnięcie pasma. Jak jest efektywnie ale szybko i ostro sie kończy to bas będzie pukał. A jak sie rozciągnie to moze cieszej ale za to trochę pomruczy dołem pasma i to daje duzo lepsze wrażenie wypełnienia dzwiękiem

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
      W pomiarach farfield w samym dole pasma (praktycznie tak poniżej ~40 Hz) mam zawsze nienormalne podbicie basu - nie wiem czy to wpływ pomieszczenia czy ponownie jakiś błąd pomiaru?
      Nie wiem na czym polega ten fearfield ale z tego co wiem to sygnał MLS nie nadaje się do pomiaru tak n. cz. nawet Irek o tym pisał.... Spróbuj może sinusem... (i tu znowu bym polecał HOLMImpulse )

Zamieszczone przez dabyl
      Yoshi_80, na bas akurat nie mogę "psioczyć" Co prawda przyznaję, że momentami jeszcze coś tam z tunelu zarezonuje (jeszcze pracuję nad linią) ale jeśli chodzi o efektywność dołu pasma to jest bardzo dobrze (20m2, póki co jedna kolumna).
      Jak to czerwone to odpowiedź "portu" to ja nic z tej TL nie rozumiem :???: moim zdaniem za dużo na szybszy bas włazi....
      a co do samego przebiegu ch-ki to dla mnie wygląda jak z OZ :???: (odpowiedz portu według mnie jest niewłaściwa - ale żeby nie było że się znowu czepiam czy coś, przedstawiłem tylko swoje zdanie )

[ Dodano: 2010-10-01, 09:58 ]
      Zamieszczone przez Yoshi_80
      Czasem od samej efektywności ważniejsze jest dobre rozciągnięcie pasma. Jak jest efektywnie ale szybko i ostro sie kończy to bas będzie pukał. A jak sie rozciągnie to moze cieszej ale za to trochę pomruczy dołem pasma i to daje duzo lepsze wrażenie wypełnienia dzwiękiem
      W sumie racja....

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
        Jak to czerwone to odpowiedź "portu" to ja nic z tej TL nie rozumiem moim zdaniem za dużo na szybszy bas włazi....
        Wytłumienie linii jest jeszcze do dopracowania więc pewnie spadek po prawej stronie w końcu wyjdzie płynniejszy - ale to się okaże. Nie wiem o co chodzi z tym wchodzeniem na szybszy bas - chodzi o to, że spadek zaczyna się za późno? Przecież to nie problem - problemem jest dopiero sumowanie się pasma z głośnika i tunelu w tym miejscu i wtedy masz podbicie w okolicy 100 Hz - a to raczej boli :???: Nie wiem od czego to tak do końca zależy - raz to występuje raz nie. Mi akurat udało się tak zrobić, że to nie występuje (lub jest mało zaznaczone) ale przyznaję, że to konsekwencja wielu prób i testów a nie działanie, którę mogę jakoś uzasadnić teorią...

Zamieszczone przez ir0nhide
        a co do samego przebiegu ch-ki to dla mnie wygląda jak z OZ (odpowiedz portu według mnie jest niewłaściwa - ale żeby nie było że się znowu czepiam czy coś, przedstawiłem tylko swoje zdanie )
        Na pomiarze impedancji masz wyraźnie zaznaczone siodło - środek na ~39Hz co wskazuje nam na strojenie linii na tą częstotliwość. W OZ impedancja ma jeden pik a nie dwa. A jeśli charka wygląda jak z OZ a nie z BR to tylko się cieszyć :P

Skomentuj

Najbradziej miarodajnym wykresem jest wykres wypadkowy. Promieniowanie portu i głosnika rozpatrywane osobno niewiele mówi bo nie wiadomo jak ma się zależnośc fazowa. Dopiero po zsumowaniu to będzie widać. Mogą być przypadki gdy port bedzie promieniował jak diabli ale w przeciwfazie do głosnika i wypadkowo nie będzie takiego "czadu" , natomiast moze byc też tak że port będzie promieniowac umiarkowanie ale za to w fazie zbliożonej do głośnika.

Zamieszczone przez dabyl
          A jeśli charka wygląda jak z OZ a nie z BR to tylko się cieszyć
          Dokładnie tak. Ch-ka zbliżona do OZ to znak niskiej dobroci układu a to znak, że definicja basu będzie bardziej prawidłowa niż w ch-kach zbliżonych do br.

Skomentuj

Urwałem się dzisiaj wcześniej z pracy...

Trochę posłuchałem, trochę pokombinowałem i popróbowałem, trochę pomierzyłem... pharoh i Yoshi_80 - zwracam honor Faktycznie średnie tony nieco wybijały się ponad resztę pasma - nie było to co prawda jakoś specjalnie natarczywe wybijanie się ale po odsłuchu zaledwie z tłumikiem L-Pad na BG13P jednak odczuwalna jest zmiana na plus - dzięki za sugestie.

Wykonałem pomiar Farfield - oto wykres:

Pomiar, który zamieszczam jest wykonany na osi połowy linii łączącej środki głośników (nie wiem czy to dobrze geometrycznie opisuję ale chyba wiadomo, o co chodzi), z odległości trochę większej niż 1,5m od frontu kolumny. Pomiary Farfield z różnych odległości bardzo mocno wpływają na wykres samego dołu pasma - przyznaję, że wybrałem ten "najładniejszy" :razz:

Do wykresu podpiąłem jeszcze OnAxis, Nearfield i Port Response - tylko jedna uwaga, wykresy są "skalowane przy pomocy pokrętła głośności na wzmacniaczu" - dla, wydaje mi się, lepszego poglądu na całość (pierwsze ustawienie dla OnAxis, drugie dla Farfield, trzecie dla Nearfield i Port Response). Dodatkowo pomiar OnAxis jest z wczoraj - czyli bez L-Pada na BG13P

Skomentuj

Po paru miesiacach przerwy czas powrocic do hobby
              Jednak zrobie sobie te monitorki poki co ;p

Skomentuj

tom3kk, mógłbyś pomierzyć dla mnie parametry TS tych głośników?

Skomentuj

jesli trzeba do tego jakis sprzet - to go nie posiadam

Skomentuj

JIG ewentualnie sam rezystor wzorcowy do pomiaru impedancji

Skomentuj

No, teraz to będzie się działo :twisted:

Skomentuj

No zdjęcia ładne.

Skomentuj

Shiver, co to za głośniki?
                          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_15PZB100_8Ohm-64.html

Tyle że moje są w wersji 4 ohm żeby było łatwiej napędzić.

Skomentuj

Shiver zmiłuj się.... :razz: a tak poważnie to co będziesz tym nagłaśniał że aż 13szt.

Skomentuj

Jakie 13 sztuk? 19 jest, 3 rządek jest schowany :P A kilka pójdzie na handel, parkę zostawię sobie w pokoju, z kilku zrobię paczki do własnego użytku. Raczej się nie zmarnują :)

Ps. Jakby ktoś był zainteresowany to kilka sztuk może być już teraz na sprzedaż, taniej niż u dystrybutora :) Ew. można poczekać bo niedługo pojawi się gotowy subbas oparty na nich.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                  parkę zostawię sobie w pokoju,
                                  to ty musisz mieć strasznie duży pokój :wink:

niezły projekt się szykuje...
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Shiver, jakiegos tira okradles czy co? :shock:
                                    ile to wszystko kosztowalo? cos mi sie wydaje ze wialka kasa :???:

Skomentuj

Kasa kasą, ale ja bym zrobił na tym monitory do sypialni :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                                        Kasa kasą, ale ja bym zrobił na tym monitory do sypialni :wink:
                                        Co by chrapanie zagłuszyć? :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                          to ty musisz mieć strasznie duży pokój
                                          Skromne 15 metrów, aczkolwiek myślę do przodu :P

Pawel S., tirem to one przyjechały :) Ile kosztowało? Niecałe 15 tysięcy, mniej więcej złotówkę za każdy wat :)

Apropo projektu to w pokoju będą grać z Cube Audio F155, aczkolwiek jeszcze do końca nie ugryzłem tego jak to wszystko połączyć

Skomentuj

Czaruję...
                                          X