Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MormoN, twierdzisz, ze przy takim duzym zamowieniu i tylu projektach ktore powstaly na forum na tym kepie nikt nie zrobil do niego dobrej zwrotnicy?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tak twierdze bo jednak wszystkie konstrukcje na kepach to dzielo na zwrotce borysa a jak dla mnie okroił nią strasznie możliwości tego głośnika.... nie wiem co miał na celu stosując ten zabieg bo nie mam pojęcia o projektowaniu zwrotnic ale

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...speak&start=25

to nie tylko moje zdanie. a takich opini jest sporo... może w porównaniu do arn`ów i zestawów tego pokroju to początkowo był przełomowy zestaw to jednak teraz jak już się nasłuchałem kilku lepszych konstrukcji twierdzę że kep`skie konstrukcje na forum są źle zbudowane... po kilku eksperymantach jestem w stanie stwierdzić że jak już mam słuchać kepa to podłączając go bez filtra....

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
        wszystkie konstrukcje na kepach to dzielo na zwrotce borysa a jak dla mnie okroił nią strasznie możliwości tego głośnika
        Co to znaczy okroic mozliwosci glosnika ?

Zamieszczone przez MormoN
        po kilku eksperymantach jestem w stanie stwierdzić że jak już mam słuchać kepa to podłączając go bez filtra....
        Chyba samego bez kopulki, bo jezeli dasz do niego jakis wysokotonowy. to nie trudno sobie wyobrazic, co bedzie w podziale pasma....

Skomentuj

pharoh,
          nie powinieneś tego tak dosłownie interpretować z tym słuchaniem bez filtra... chciałem podkreślić jak spartaczona jest średnica w kepie przy tej zwrotnicy.

a tak dokładnie jest pełno basu... i piski wysokotonówki... przestrzeń lepszą na starych tonsilach słyszałem... nie da sie tego tak łatwo opisać ale za dużo osób opisywało to jak głosy z za ściany...

Słuchałeś sam tego zestawu? Miałeś okazje osłuchać się z kepami ?

Skomentuj

Chętnie czytam i KEP'ach i alternatywnych zwrotnicach, aż chyba na próbę puszczę go pełnym pasmem z samym filtrem Vify, a tymczasem kontynuujcie :)
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

amdr,

spróbuj chociażby puścić go przez samą cewkę...

Skomentuj

Lutowanie na ekranie

kończę pre :) szt 2

Skomentuj

Kurde, prawie taki sam bajzel jak u mnie hehe. Nie szkoda ci stolika? Chyba ze to specjalnie do tego przystosowany.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                    Kurde, prawie taki sam bajzel jak u mnie hehe. Nie szkoda ci stolika? Chyba ze to specjalnie do tego przystosowany.

tak specjalnie do lutowania kupiłem z ikei :)

tak naprawdę został bo mam juz pod sprzęt a miałem go wywalić

Skomentuj

Tzn? jaki jest koszt wykonania takiego cuda
                      nie wiem jak ten wzmacniacz sie w pelni nazywa. ja go znam jako "janek"
                      nie wiem jaki koszt. kupilem gotowy od coolombo

Paweł możesz zapodać schematem i płytką?
                      niestety nie mam dokumentacji
                      jest gdzies na elektrodzie...

jakis koncert sie szukuje w garazu ??:>
                      nie. garaz jako pracowania a janek do testowania subow

Fajnie osmolony i odbity znaczek jakiegoś tranzystorka coś tam spalił ??
                      symasyma - pokazywalem go dawno temu tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5...r=asc&start=75

Skomentuj

tak konczy zywot drogi seas w rekach chlopaka po elektroniku :P

swoja droga calkiem przyjemna konstrukcja glosnika

Skomentuj

Pawel S., psuja jestes :wink:

Skomentuj

malutkiz, ale ja jestem mechanikiem a nie elektronikiem :P

Skomentuj

Korzystając z okazji, że dziś dzień miałem prawie wolny od zajęć zacząłem dłubać obudowę do suba z tematu: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=20964
                              Najdłużej zeszło wyrysowanie punktów wyznaczających obrys spodu/góry obudowy, potem wyrzynarka i blisko linii, klocek z papierem ściernym, obrysowanie wyszlifowanego kształtu na płycie mdf, ponownie wyrzynarka, frez z łożyskiem. Dalej wyciąłem ściankę przednią i tylną i jakoś to skręciłem razem. Wyciąłem też jedno wzmocnienie równoległe do frontu.
                              Potem, około 17:00 przypomniałem sobie że ostatni posiłek jadłem w autobusie po 10:00 i postanowiłem na dziś zakończyć struganie obudowy :smile:

Skomentuj

Bebok, no i bardzo ładnie się zapowiada. Ciekawi mnie ten nacinany mdf jak wyjdzie.
                                Może załóż temat w gotowe konstrukcje - w trakcie budowy
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobra, założę ten temat, ale chciałbym, aby wszystkie posty zostały do niego przeniesione przez moderatora (czy jest w ogóle taka możliwość?), aby nie robić dwa razy praktycznie tego samego tematu.

Skomentuj

Trzeba by wymyślić jakiś dobry patent (matematyczne wyliczenie) na te "łezko-kształty" bo tak na oko to myślę ze nie za bardzo wychodzi... Bebok według mojego gustu/rozumowania stylistyki to wyszło Ci takie żelazko, też robiłem na oko i moje nazwałem - że wyszła mi donica :smile:

Bebok nie twierdzę że zrobiłeś źle czy nie ładnie!

Ciekawi mnie tylko jedno: gdzie obsadzisz/umieścisz wzmacniacz-panel do suba ? Czy to ma być pasywny sub?

[ Dodano: 2010-10-20, 11:58 ]
                                    Edit: Dobra już doczytałem w innym temacie że elektronika ma być osobno...

Skomentuj

Hehe, żelazko :smile: , teraz widzę, że coś w tym jest.

Matematyki żadnej nie potrzebujesz. Wystarczą podstawy rysowania w cadzie. Rysujesz swój projekt w rzucie od góry. W menu Narzędzia jest takie coś jak Zapytania. Wybierasz pole i klikasz naroża obiektu, który chcesz zmierzyć. Wynik dostajesz w mm^2. Zamieniasz sobie na dm^2, mnożysz przez wysokość w dm i masz objętość wewnętrzną. Potem odliczasz wzmocnienia, głośnik itp.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez Bebok
                                        Wystarczą podstawy rysowania w cadzie. Rysujesz swój projekt w rzucie od góry. W menu Narzędzia jest takie coś jak Zapytania. Wybierasz pole i klikasz naroża obiektu, który chcesz zmierzyć. Wynik dostajesz w mm^2
                                        Albo jeszcze prościej: z narysowanej figury robisz "obiekt" ---> wpisujesz komendę "_area" ---> enter ---> "o" ---> enter ---> klikasz na obiekcie, który mierzysz i dostajesz wynik - powierzchnia i obwód Przydatne przy skomplikowanych obiektach - np z dużą ilością wierzchołków albo z łukami

Skomentuj

Mosfet Zbiga do Wziecia jesli ktos zainteresowany :P gratis dorzucam nie dokonczony uklad zabezpieczen i nowe pudeleczko kalafoni:)

Budki do philipsow ambilite oraz misiona beda wykonane w ukladzie mtm,na misionie bedzie kond 4,7uf, ambility beda polaczone w szeregu,obudowy wykonany z plyty osb,pokryte fornirem heban(pozostalosc po poprzedniej konstrukcji) lakier hartz lack polysk,poczatkowo byly polakierowane lakierem firmy dragon ale to nie było najlepsze posuniecie,pisalem o tym w innym watku,ponadto kolumienki beda napedzane wzmacniaczem na tda2030 badz 2050 projektu mireya z dolaczona barwa oraz ukladem zasilania

Skomentuj

Czaruję...
                                          X