Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wreszcie weekend bez nauki i na szybko sklepany sub :) mój pierwszy

Skomentuj

myślałem, że gorzej będzie wyglądać buda testowa, ale na pierwszy rzut oka wygląda całkiem ok :)

Jak masz jeszcze możliwość to wstaw jeszcze jedną lub dwie poprzeczki, aby jeszcze usztywnić konstrukcję. Jedna słabo się prezentuje.

Skomentuj

głośnik miałbyć trochę wyżej ale się pomyliłem u stolarza i w akademiku się dopiero zorientowałem... ale i tak dobrze to wygląda lepiej niż na zdjęciu
        jeśli chodzi o wzmocnienia to bardziej bym się bał o górną ściankę, żadna ścianka nie gra więc jest ok :)
        może ta obudowa zostanie :) poszło na nią 47zl ;/ myślałem, że nie więcej jak 30zl zapłacę, za głupi otwór zapłaciłem 6 zł ale wolałem zapłacić niż godzinę się męczyć i wiertarką okrąg wycinać

co do samego suba w niektórych kawałkach się gubi, ale ogólnie jest ok, niski bas, fajne uzupełnienie, stopa w perkusji jest pełna :) a dubstepowe kawałki fajnie mruczą

Skomentuj

w ilu litrach masz go wsadzonego?

Skomentuj

dabyl bardzo mnie interesują twoje poczynania w OB dlatego tak wypytuje
            Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
            Reszta pasma będzie prawdopodobnie obsługiwana dwiema drogami na starych Dualach - raczej też w odgrodzie.
            Napisz coś więcej bo słabo sobie to wyobrażam... - co będzie grało wyżej też w OB co "pojedzie" do tych 50Hz.... ? (też u siebie myślę nad OB...)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
              co do samego suba w niektórych kawałkach się gubi, ale ogólnie jest ok, niski bas, fajne uzupełnienie, stopa w perkusji jest pełna a dubstepowe kawałki fajnie mruczą
              No niestety w br w domowych warunkach gra gorzej niż w aucie i oz..

Skomentuj

po odliczeniu deski która robi za BR siedzi on w 21.3l strojony na 40Hz

mulić nie muli chodzi o to, że uderzenie basu delikatnie się opóźnia w niektórych utworach, chyba kwestia zgrania w fazie, a na panelu nie mam możliwości regulacji fazy

musze kolce kupić bo podłoga za mocno się trzęsie :<

Skomentuj

ir0nhide, w tej chwili mam zarys i wstępne próby z głośnikami
                  Dół obsługiwany będzie przez nisko odcięte ww. HW1800, zaaplikowane w OB - czyli taki niby subwoofer wychodzi ale będą dwa podłączone jako "stereo" (czyli dwa subwoofery ). Zasilane będą Uniampem z aktywnym filtrem DP i nie wiem czy coś tam jeszcze potrzeba... Przetwarzaniem reszty pasma zajmie się dwydrożny "monitor" na głośnikach Dual. Stare papierzaki (podejrzewam, że mogą być one nieco starsze ode mnie - no ale na wintydża mnie wzięło więc... ), grają całkiem ciekawie. Kupiłem je swego czasu od jednego z forumowych kolegów, trochę posłuchałem i pomierzyłęm ale dopiero teraz przyszła ich pora (motyla noga, żeby tak doba trwała ze 36 godzin...). Nie wiem jeszcze czy będę je aplikował w OB czy może w OZ - porównam i na coś się zdecyduję. Tutaj zasilaniem zajmie się również Uniamp tylko już w standardowej aplikacji jako pełnopasmowy wzmacniacz stereo. Zwrotnica w Dualach będzie zwykła pasywna.
                  Nie wiem jak nisko będzie sięgał "GDN" Duala więc odcięcie HW1800 przy ~50Hz, pokazane wcześniej na wykresie, było wykonane na próbę i nie jest docelowe - finalnie pewno wypadnie gdzieś wyżej.

Ale tak jak piszę, to taki wstępny zarys, najpierw muszę się uporać z kilkoma innymi tematami.

Skomentuj

dabyl a co z problemami z faza?
                    Jakis uklad opoznienia planujesz?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie tego typu problemów jeszcze nie "dotykałem". Płynna regulacja fazy przy wzmacniaczy napędzającym HW1800 - coś w tym stylu? Co sądzisz?

Skomentuj

no wlasnie o czyms takim powinienes pomyslec, bo zawsze wystepuja takie problemy podczas stosowania kilku wzmacniaczy w systemie
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

HW1800 faktycznie fajne glosniki do OB jak i rowniez do OBTLs mialem i spisywalo sie git w odgrodzie, tylko do ciecie przy 50hz raczej za nisko bedzie. Duale nie dadza rady zejsc tak nisko. Jakies 80-90hz byloby ok

Skomentuj

Pogromco,

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                            Nie wiem jak nisko będzie sięgał "GDN" Duala więc odcięcie HW1800 przy ~50Hz, pokazane wcześniej na wykresie, było wykonane na próbę i nie jest docelowe - finalnie pewno wypadnie gdzieś wyżej.

Skomentuj

Końcowa faza budowy, głośniki AWX
                              http://img641.imageshack.us/i/dsc0109jw.jpg/
                              http://img337.imageshack.us/i/dsc0110el.jpg/
                              http://img641.imageshack.us/i/dsc0121jg.jpg/

Skomentuj

No powiem,że zacnie Ci to wyszło a jeszcze nie jest skończone !
                                Jaki to fornir?
                                Też się kiedyś przymierzałem do tego projektu-tylko chciałbym coś zmienić już z tal wiele powielanym frontem,chociaż ten bardzo pasuje do tej konstrukcji.
                                Powodzenia i kończ to.

Skomentuj

grabki91 swietni ci to wyszlo, ciekawe jak po lakierowaniu? fornir napewno sciemnieje.

Skomentuj

Freedi
                                    Fornir to topola czeczot zamawiany w CDO, kupiłem 5 liści wymiary ich to 1,23x0,60m wiec bardzo fajnie bo nic nie musze łączyć a oto głównie mi chodizło, planuje zrobic jeszcze te "podstawki" jak w kolumnach biganta ze złotymi kolcami
                                    A co do malowania to hmm? sam nie wiem jeszcze napewno lakier bezbarwny ale nie wiem jaki lakier najbardziej wydaje mi sie bedzie odpowiadał mat?

Skomentuj

ladnie wykonane
                                      ale troche duzo juz takich powstalo przez co przestaly mi sie podobac
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To może coś ode mnie :). Kino domowe na Daytonach i Seasach. Zdjęcia robione w oświetleniu jarzeniowym więc jakość słaba, ale coś widać. W wolnej chwili opiszę całość w odpowiedniej rubryce. Link: Album ze zdjęciami.

Dodam, że nie lubię robić zdjęć podczas pracy także poszły prosto z aparatu, bez przebierania i obróbki :)

Skomentuj

markus111 piękna robota. Wstaw tylko czarne śrubki i ciesz się dobrym kinem..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X