Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
z moich dawnych doswiadczen wynika ze takie obudowy jak robie fatyczne strojenie szczelinowego wypada 3Hz nizej niz liczone
prawdopodobnie ma na to wplyw bliskosc scianek bocznych ktore "wydluzaja" czesciowo tunel
tutaj musiala byc szczelina bo strojenie na 30Hz w tak malej obudowie byloby trudne do wykonania rurka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaw moim przypadku dot ushera 8935a w skrzyni 17L strojonej teoretycznie na 55Hz błąd wyniósł az 10Hz
faktyczne zmierzone strojenie moich kolumn wywiosło 45Hz
W 17litrach zastosowałeś br 68/220 , to daje strojenie ok 42Hz.To raczej nie program się pomylił , może przyjąłeś złą średnice portu?
Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jacky72 Zobacz postaIklukasz już kiedyś się zastanawiałem czytając arta o Twoich usherkach , jakim cudem wyszło Ci strojenie 55Hz.
W 17litrach zastosowałeś br 68/220 , to daje strojenie ok 42Hz.To raczej nie program się pomylił , może przyjąłeś złą średnice portu?
Pozdrawiam.
aż z ciekawości jutro sprawdzę jeszcze razJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Rozbieżności wynikają z dwóch faktów. 1 to proporcje szerokości ścianek tworzących tunel, im tunel szerszy niż wysoki tym gorzej, im bardziej w kwadrat tym lepiej. Drugi problem który też może dot. okrągłych portów to dobroć tunelu, bliskość ścian/wytłumienia tworzących obudowę ogranicza jego skuteczność działania, niższa dobroć=niższe strojenie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa przeciez winisd uwzglednia pojemnosc tunelu wiec tym samym skrzynka na symulacji nam sie "kurczy"
Skomentuj
-
Panowie luknijcie na ten "wykresik", w sumie może się komuś przyda:
http://estradowiec.pl/forum/download.php?id=4400
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nowy1 Zobacz postarobie nowe gm70 bardziej kompaktowe
http://allegro.pl/lampa-lamina-gu-81...9.html#gallery
Miałem kiedyś 2 833 ale sprzedałem. W SE ze 200W. W PP 1.5KW.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postalamany tunel liczylem sumujac srodkowe linieW przypadku tunelu br grubość ścianki jest pomijalna tak jak powierzchnia zajmowana przez okablowanie :)
Skomentuj
Skomentuj