Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to ciach... :)

Wysokotonowy Vifa D25TG-01

Średniotonowy to ITT LPB 100/19/135 FG

Niskotonowy to Vifa C20WN-05
    http://www.hoejttalerbutikken.dk/pro...sp?product=888

Skomentuj

dolphin123 jak bedziesz to sprzedawał daj znać:) Sprzedawca Zagłoby we wrocku bedzie zainteresownay:P

Skomentuj

100% ITT na średnicy :)

Skomentuj

To tez cos dodam. Zawsze jak planuje cos do zrobienia to pojawiaja sie niespodzianki. Mam milych sasiadow, ktorzy czesto wyrzucaja stary sprzet i dzieki nim moge cos w miedzyczasie podlubac. Miesiac temu trafily mi sie poobijane monitorki dali 202, trzeba bylo wiec dac nowa obudowe. Uzylem starej do ktorej dodalem mdf na gore i tyl, czyli miejsca gdzie zostaly pierd....... na podloge . Nowy, grubszy front, na ktory poszla kremowa miekka skora, niskotonowke przymocowalem od wewnatrz, a na bude dalem fornir oliwka cordoba, lakierowana na wysoki polysk. Znaczek firmowy powedrowal na gore jako taka mala wisienka na torcie.

Skomentuj

ale gleboko ten nisko- srednio.... nie najlepiej

Skomentuj

no to zgodności fazowej już raczej nie będzie

też chciałbym mieć takich sąsiadów

Skomentuj

Ale wykonanie nowych skrzyneczek pierwsza liga.

Skomentuj

A ja sobie ćwiczę trzy drogi, aktywnie. Większej prowizorki nie widziałem :P

Z tego co było pod ręką - Canton T25, Tec SQ3, STX 17SW. Dobór głośników można o kant tyłka obić, ale akurat to było pod ręką i pasowało w dziury
                  Skrzynka zamknięta 10L netto, minus 0,7L na kubek średniaka. Cantony zatkały basrurki (uszczelnione).

SW udało mi się ujarzmić trochę w CL - bardzo dużo wytłumienia, (wełna i filc), + korekcja.
                  Podziały na razie odsłuchuję 450Hz/18db i 6kHz/12db + lekka kor. czasowa.

I co powiem? Pomimo prowizorki i kaszany na podziale bas - średni jest sporo lepiej w zakresie nisko średnim niż w Karatach 30 które zdeklasowały IMO FW168+27TBCFG.

Panowie, róbcie 3way'e!

Skomentuj

dolphin123, czy mi się wydaje, czy obudowa jest z OSB?

LightSound Będziesz coś z nimi na powaznie robił? Jakieś nowe paczki etc? Piszesz o korekcji czasowej - tzn? Masz na mysli przesuwnik fazowy?

Panowie, róbcie 3way'e!
                    Popieram :) Robienie nastepnego 2 way po poprzednim, to stanie w miejscu.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                      dolphin123, czy mi się wydaje, czy obudowa jest z OSB?
                      to wiorowka - na zewnatrz ida drobne wiory do srodka grubsze

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                        LightSound Będziesz coś z nimi na powaznie robił? Jakieś nowe paczki etc? Piszesz o korekcji czasowej - tzn? Masz na mysli przesuwnik fazowy?
                        Hmm szczerze - nie mam nawet jak, bas i średni do siebie kompletnie nie pasują, 17SW max na 150Hz trzeba uciąć, a SQ3 niżej jak 450Hz nie ma co puszczać. Przydał by się 4' średniak z niskim FS. Zrobiłem to na szybko bo mi karaty zaczęły się nudzić i basu brakować. Nie mam nawet jak pomiarów zrobić, bo czekam na cześci do lapka, ale idzie usłyszeć, że jest dołek od 200-400Hz.

Podziały, korekcje i czasówki zapewnia Audigy 2ZS z KXami, więc też rewelacji nie ma, ale da się słuchać.
                        Wzmacniacze to na 17SW tripath tk2050 (2x60W 8ohm), na sq3 i na t25 idzie 4 kanały z JBL GTQ 200 (4x35W przy 4ohm i 12V).

Poza tym, widziałeś jakąś moją gotową z wykończeniem konstrukcje domową? :P zawsze kończyło się na fazie testów, dalej nie znalazłem tego czego szukam.

Skomentuj

Rezystorki:

100W/4R - świetne do mierzenia mocy sinusa wzmacniaczy audio.

Jeszcze teraz mam zamiar robić drugą wersję mojego przedwzmacniacza cyfrowego na PGA (wcześniej PGA2310 a teraz PGA2320) - pierwsza wersja wyszła całkiem dobrze z wyświetlaczem i jednym impulsatorem (+ przycisk wbudowany) a druga wersja ma być w SMD i do publicznego użytku :P

Ogólne ma tak to wyglądać (jak w większości było w starym):
                          -Sterowaniem za pomocą jednego impulsatora obrotowego wraz z wbudowanym przyciskiem (o ile w czasie budowy nie wyjdzie, że będzie potrzeba więcej przycisków ale raczej wątpię).
                          -Standardowy wyświetlacz na HD44780 (2/4 linie po 16/20 znaków).
                          -Wybór wejścia audio, myślę, że 3 wejścia wystarczą ponieważ sam u siebie nigdy nie potrzebowałem więcej.
                          -Sterowanie za pomocą pilota - nauka kodów (tego we wcześniejszej wersji nie miałem a przydatna funkcja dla leniów jak ja).
                          ... (może ma ktoś pomysł bo na razie pustka w głowie co by się mogło przydać).

PGA2320 na razie zakupiłem w ilości 10 sztuk z zagranicy (W Polsce ciężko dostać, nawet nie wiem czy ktoś sprzedaje).

Skomentuj

zalanczanie koncowki mocy)

Skomentuj

skad rezystorki? przydalaby mi sie parka 4 i 8ohm do pomiarow wzmaka..

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                zalanczanie koncowki mocy)
                                Dobra sprawa, może być dodatkowy przekaźnik do tego :)

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                skad rezystorki? przydalaby mi sie parka 4 i 8ohm do pomiarow wzmaka..
                                Posiadam jeszcze 8R 100W i tak jak ten te także zakupiłem z ebay'a z Chin :)

Skomentuj

Moja nowa zabawka, jeszcze nie wiem czy do bezkompromisowego 3way czy do suba:)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                    (może ma ktoś pomysł bo na razie pustka w głowie co by się mogło przydać).
                                    Pokazywanie temperatury radiatora.
                                    Wyswietlacz graficzny
                                    Equalizer cyfrowy :)

Skomentuj

Może zrobić funkcję wyłączania wzmaka po ustalonym czasie.

Skomentuj

Może być i wyświetlacz graficzny ale to tylko jednego typu i sterownika i do tego inny uC ponieważ miałem użyć atmega8 ale braknie mi pamięci w takim wypadku (czcionki itd) i do tego cena w sumie by się nie znacznie zwiększyła zależnie od doboru wyświetlacza np:
                                        http://allegro.pl/art-nowe-lcd-128x6...281952577.html
                                        http://allegro.pl/art-nowe-lcd-128x6...284351415.html
                                        http://allegro.pl/art-nowe-lcd-128x6...281953226.html
                                        http://allegro.pl/art-nowe-lcd-128x6...284351267.html

Wszystkie możliwe, że posiadają ten sam sterownik (nie patrzyłem a na pewno na aukcji pisze) więc do wyboru do koloru.

Także może być wejście na termistor i użycie ADC w uC ew. po prostu cyfrowy termometr ds18b20 (obudowa to-92) :)

Przez equalizer masz na myśli regulowanie poszczególnych częstotliwości sygnału czy po prostu "wyświetlanie" ich? Jeśli to pierwsze to raczej wątpliwe bo sam szczerze bym tego nie używał a dosyć skomplikowało by sam układ.

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                                        Może zrobić funkcję wyłączania wzmaka po ustalonym czasie.
                                        No to już bez problemu można dodać do włączania/wyłączania końcówki mocy (co była mowa wyżej) - czas wyłączenia przekaźnika mógłby zostać ustalany w menu :)

Skomentuj

Albo nie tyle co wzmaka, co wyświetlacza a konkretnie jego wygaszacz. Jako wygaszacz może być także jakaś wizualizacja

Skomentuj

Czaruję...
                                          X