Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Nie :) Po prostu lubię czasem przejrzeć niecodzienne rozwiązania...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Panowie, gdzie znajdę plany tej konstrukcji?
      Szukaj, napewno sa, bo gdzies je widzialem. Na dole basy sa w TL.

Skomentuj

Szukam drugi dzień i nie moge tego znaleźć, kiedyś gdzieś zapisywałem sobie i też wcięło...

Skomentuj

Ten projekt wygral jakis konkurs na forum. Ale nie pamietam gdzie to bylo.

---------- Post dodany o 13:59 ---------- Poprzedni post o 13:53 ----------

http://www.parts-express.com/project...m?project=HOSS bum szakalaka :)

Skomentuj

Ciekawa konstrukcja, dół aktywny, środek i góra pasywnie. TLka z taperem 20:1. No i chyba taka namiastka dipola na średnicy.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ale świetny pomysł na wsadzenie tapera w taką zwężającą się budę. Dzięki PM za linka bo się przyda na bank w przyszłości.

Skomentuj

O tej obudowie juz bylo na naszym forum. Generalnie taka TL to jeden wielki kompromis. Moze dawac bardzo niskie strojenia w nieduzych obudowach, niestety kolcem tutaj jest znaczny spadek efektywnosci promieniowania portu z uwagi na male Sd na wyjsciu, oraz duza ilosc przegrod. Dodatkowy minus to turbulencje powietrza przy tak malym wyjsciu. Konstruktor zachowal sie przytomnie, bo wyjscie jest na tyle i pierdow tak slychac nie bedzie.

Skomentuj

Tak, tak ale mi bardziej chodziło o pomysł. Aby w trapezową budę przedstawioną w linku od ciebie upchnąć linię dla mojego XLSa. Sd IN i OUT oraz litraż i długość bym zostawił identyczne jak w subostoliku. Powstałaby wtedy świetnie wyglądająca wieża i po przeprowadzce do innego lokum dwie takie wieże z XLSami stanęłyby po bokach TV. Dotychczas pomysł na wieże był raczej mało oryginalny tj. dwa klocki 120x30x30cm, które wyglądałyby o wiele mniej efektownie niż taka trapezowa buda.

Wiele zagięć to największy problem takiej TLki. Oraz za duży offset, który trzeba zrobić by mieć głosnik z przodu a nie od podłogi. Muszę pomyśleć nad prototypem gdy jakieś darmowe meblościanki mi wpadną w łapy.

Jest jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie tego ładnego, zwężajacego kształtu. Zrobić tapera bez jakiegokolwiek kolanka. Dwu metrową linię z wylotem u góry (Jak w kominie) i XLSem na przedniej ściance. Pomysł o tyle niecodzienny, bo linia miałaby wtedy 2,2m wysokości.
                  Last edited by gooralesko; 12.12.2012, 16:44.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    bum szakalaka
                    Grywasz w NBA JAM ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Grywasz w NBA JAM ?
                      Kurde nie. W poprzednim wieku gralem na psx 1 w jakas gre koszykarska, nawet spoko byla. Nie mam pojecia skad to szakalaka mi sie wzielo :P

Skomentuj

Ostatnio miałem trochę czasu i zacięcia więc wziąłem się za sto lat temu zaczęte budy (są już na wykończeniu), w między czasie dorwałem wszystko co mi było potrzebne (na focie), tak więc może w styczniu uda się poskładać wszystko do kupy ;-)

Skomentuj

Mam takie pytanko - strojenie bass reflex -> czy zasady dla portu okrągłego i szczelinowego są takie same ? W sensie długość szczelinowego obliczam na podstawie tego samego wzoru co dla portu okrągłego ?

Jaka powinna być minimalna powierzchnia portu dla głośnika 18cm (konkretnie AWX) ?

Skomentuj

WINISD zna?
                            http://www.diyaudio.pl/content.php/52

Skomentuj

co to za monitory stoja po lewej stronie na podłodze?
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                                Mam takie pytanko - strojenie bass reflex -> czy zasady dla portu okrągłego i szczelinowego są takie same ? W sensie długość szczelinowego obliczam na podstawie tego samego wzoru co dla portu okrągłego ?
                                tak, tylko dochodzi jeszcze minimalna wysokosc szczeliny

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                                Jaka powinna być minimalna powierzchnia portu dla głośnika 18cm (konkretnie AWX) ?
                                zobacz z jakimi tunelami uzywaja je inni
                                wg mnie w MX-140 jest za maly tunel. wiec dalbym odpowiednik srednicy minimum 55-60mm

---------- Post dodany o 23:58 ---------- Poprzedni post o 23:57 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                co to za monitory stoja po lewej stronie na podłodze?
                                hds z morelem - ale jakiej firmy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  hds z morelem - ale jakiej firmy?

no właśnie o firme chodzi, resztę wiem
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

reanimacji trupa dzien kolejny
                                    tym razem skonczona podsufitka i oswietlenie

wiedzialem ze bedzie jasniej niz fabryczne oswietlenie - ale polowa tego by w zupelnosci wystarczyla

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      reanimacji trupa dzien kolejny

wiedzialem ze bedzie jasniej niz fabryczne oswietlenie - ale polowa tego by w zupelnosci wystarczyla

zamontuj sobie takie cos na kierownice roweru i obejdzie sie z xm-l:)

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                                        zamontuj sobie takie cos na kierownice roweru i obejdzie sie z xm-l
                                        bez jaj - tam sa 2m tasmy LEDowej!
                                        ale takie cos na kolach byloby dobre

Skomentuj

Panowie szampan, tysiąc stron:-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X