Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tomq88, zasilające będę wszystkie wymieniał. Póki co chciałem Accu odpalić! Ale dzieki za info!

dzwiedziu, jest zajebiście! Napisze cos więcej, po dłuższych odsłuchach
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Hermes Jak masz jakieś porównanie do innych "znanych" wzmaków DIY to napisz jakie są różnice :)

Skomentuj

Porównam z Symkami, bo na nich najwięcej do tej pory grałem i będę miał obiektywne porównanie
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Subiektywne, subiektywne kolego.

Skomentuj

Staram się nie :)
            marcinsywala.pl

Skomentuj

Najpierw musi się "wygrzać" jak to gadają :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                Staram się nie :)
                No niestety to tak nie działa, to co sam stwierdzisz będzie subiektywnym odczuciem.

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                Najpierw musi się "wygrzać" jak to gadają :-)
                Niech jeszcze dobrze kable wygrzeje bo nici z tego.

Skomentuj

To w takim razie wracamy do tematu o nie opisywaniu brzmienia kolumn
                  marcinsywala.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                    jaskiniowiec , witamy na forum :)
                    BTW, sam siebie ukarze? Za co?

Obudowy prawa fizyki juz nie dotyczą? Jakiś specjalny wyjątek? Inne duże powierzchnie grają gdy się przyłoży do nich wibracje, np.: http://www.youtube.com/watch?v=N_HiP7FGcKY
                    Wiem, może czepianie się, ale ja wychodzę z założenia, że jak już robić to zgodnie ze sztuką (są różne podejścia do tego hobby).

_mucha_ , kolumny zgrabne, a woskowanie jak najbardziej popieram:thumbup:

Hermes skróć chociaż kable od mostka do kondensatorów. Prąd ich ładowania jest naprawdę duży i płynie właśnie na tym odcinku (mostek - kondensatory), tu każda rezystancja ma znaczenie.
                    W takim razie wylicz mi te prawa fizyki kolega bo ja usłyszeć tego nie mogę:-) Trochę sprzętu przerzuciłem, więc gołosłowny nie jestem:-)

Skomentuj

Ale skąd wiesz, że nie słyszysz? Musiałbyś mieć porównanie do obudowy, której przednia ścianka jest martwa. Na pomiarze wychodzi (ktoś wrzucał pomiary rezonowania plyt drewnopochodnych z roznych materialow), wiec musi byc to slychac. Zreszta na filmiku widac, drga=gra.

---------- Post dodany o 09:47 ---------- Poprzedni post o 09:23 ----------

Tu nie chodzi o to, ze scianka bedzie "grac" w takim sensie, ze głośniki graja jedna piosenkę, a front inna Tu chodzi o podbarwianie dźwieku. Odejscie od naturalnosci.

Przyloz reke do grajcego midwoofera lub sredniaka. Drgania (wychylenia) membrany sa ledwie wyczuwalne. A jednak gra -dzwiek slychac. Przyloz reke do grajacego tweetera - tu nawet nei czuc drgan, a jednak slychac jak gra.
                      To samo z obudowa.

---------- Post dodany o 09:48 ---------- Poprzedni post o 09:47 ----------

A co do praw fizyki, to oczywiste - rozdzial o powstawanie fal dzwiekowych.

Skomentuj

Ale skąd wiesz, że nie słyszysz? Musiałbyś mieć porównanie do obudowy, której przednia ścianka jest martwa. Na pomiarze wychodzi (ktoś wrzucał pomiary rezonowania plyt drewnopochodnych z roznych materialow), wiec musi byc to slychac. Zreszta na filmiku widac, drga=gra.

---------- Post dodany o 09:47 ---------- Poprzedni post o 09:23 ----------

Tu nie chodzi o to, ze scianka bedzie "grac" w takim sensie, ze głośniki graja jedna piosenkę, a front inna Tu chodzi o podbarwianie dźwieku. Odejscie od naturalnosci.

Przyloz reke do grajcego midwoofera lub sredniaka. Drgania (wychylenia) membrany sa ledwie wyczuwalne. A jednak gra -dzwiek slychac. Przyloz reke do grajacego tweetera - tu nawet nei czuc drgan, a jednak slychac jak gra.
                        To samo z obudowa.

---------- Post dodany o 09:48 ---------- Poprzedni post o 09:47 ----------

A co do praw fizyki, to oczywiste - rozdzial o powstawanie fal dzwiekowych.
                        Wybacz, ale zaczynasz mnie śmieszyć. Mam praktycznie bezpośrednie porównanie z projektem akkusa, gdzie jest wzmocnień dużo i się powtórze.. Nie da się tego usłyszeć.. Różnice w dźwięku co najwyżej wynikają z różnicy między rozwiązaniami. Powiedziałbym, że ta TL'ka jest bardziej neutralna, ale nie chce odbiegać.. Jest wystarczająco sztywno bo sama przegroda jest wzmocnieniem, do tego mamy załamania tunelu profilowane... Czepiasz się na siłę i rzucasz ogólnik prawa, które niczego tu nie udowadnia.. Jak zaczniemy rozmawiać na takim poziomie argumentów to nie wiem do czego ma to prowadzić. Pokażę Ci fotę bebechów mojego wzmaka, Ty mi powiesz, że jakieś przewody są źle poprowadzone i na pewno jest lipa z buczeniem albo czymś innym. Odpowiem Ci wtedy, że nic nie buczy, nic nie słychać w głośnikach, czyli jest prawidłowo. Ty mimo wszystko będziesz mi wmawiał, że zgodnie z prawami fizyki i tak jest źle, bo to zmienia neutralność dźwięku, albo jestem głuchy i buczy tylko ja tego nie słyszę:-)

Jak tak bardzo Ci zależy możesz mi wykazać w ślepym teście, że to słyszysz, choć nie wiem jak sobie wyobrażasz tą bardziej wzmocnioną TLkę:-) Jeżeli chcesz pozostać przy swoim zdaniu, a zarazem teoretyzować to sobie darujmy dalsze dyskusje oscylujące w obszarze Twojego wydaje mi się i Twojej wyobraźni.
                        Last edited by Adam_85; 08.09.2013, 10:47.

Skomentuj

tomq88 ma rację, choć twoje stwierdzenie że tego nie słychać też może być prawdą.
                          Zrób sobie dwie identyczne konstrukcję z tym że jedną z betonu 5cm ścianki a drugą z np. płyt mdf 17mm Następnie szczegółowe pomiary pod tym kątem.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                            Kulturalnie próbowałem umieścić za pomocą waszego uploadera ale rano był jakiś błąd techniczny i zniknęła mi cała galeria?!
                            Zgłaszać woźnemu !

Skomentuj

Skoro się robi kolumny w drewnie, to i mebelki też można samemu zrobić.
                              Mój plan był taki, aby meble do mojego "pokoju audiofila" zrobić wszystkie samemu... no i z tym nie było problemu, więc w kuchni też można zrobić skoro jest potrzebna nowa szafka pod zlew :)

Plan był taki aby zrobić oczywiście na wymiar, no i w kolorze takim jaki mają już meble które stoją w kuchni.
                              Udało się, szafka wygląda fajnie, jest na wymiar i w odpowiednim kolorze.
                              Koszta? standardowa szafka pod zlew w castoramie kosztuje 99zł (były tylko olchowe i wiśniowe).
                              Za płyty zapłaciłem 70zł, obrzeża meblowe, klamki, zawiasy, nóżki i wkręty kosztowały 60zł. Całość wyszła 130zł.
                              Myślę że opłacało się dać 30zł więcej za odpowiedni kolor, dużo się nie narobiłem a frajda przy składaniu i zadowolenie z efektu końcowego rekompensuje :)

Skomentuj

Mam dostęp za darmo do głośników 15cm i zastanawiam się nad sensem, oraz + i - dawania więcej niż 4 szt. tych głośników na jedną kolumnę. Chodzi mi o budżetowy projekt. Mam pewne wyobrażenie jakie są plusy i minusy, ale może ktoś się wypowie, bo jestem ciekawy zdania innych i to tez mi pozwoli trochę poukładać myśli. Biorę też możliwość innego filtrowania 2 szt i innego kolejnych. A choćby z samej ciekawości zrobię taki projekcik:)

Skomentuj

Rób line array z min. ośmioma na jedną kolumne.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                    Paweł S. polakierowałeś już tego orzecha bo chcę zobaczyć.
                                    na PW moge pokazac zdjecie
                                    calosc na gotowo nie jest zrobiona bo kolega sie wymiguje od roboty :/

Skomentuj

To samo z obudowa.
                                      Wystarcza odpowiednie związanie ścian i spadają do niezauważalnego poziomu nawet w dużych pbudowach.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Skoro się robi kolumny w drewnie, to i mebelki też można samemu zrobić.
                                        Mój plan był taki, aby meble do mojego "pokoju audiofila" zrobić wszystkie samemu.
                                        Marian, proste meble to prosta konstrukcja, nie ma obaw właśnie skończyłem ciotce robić całą kuchnie, trzeba tylko wszystko dobrze rozpisać, obrzeża najlepiej zrobić u tych co tną płytę z pcv, 3-4 zeta za metr a są trwałe.

Szkoda że nie dałeś standardowych zawiasów, koszt 2 zeta za sztukę + parę groszy za spowalniacz, no chyba że takie jak na zdjęciach miałeś w planach.

Skomentuj

Testowa skrzynka sklecona z jakichś poprzednich projektów do SB Acoustics SB29NRX75-6. Na razie w celu wygrzania 85 litrów i strojenie na 22Hz.
                                          Za jakieś 2-3 dni będę się bawił litrażem i strojeniem.
                                          W tle dla porównania kolumienki na 8 calowym Seasie L22 :)
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X