Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Jasne, to jest wlasnie ta dodatkowa robota
    HDF jest nakładany nie z powodu wkrętów, chodzi głównie o klawiszowanie.
    Ciekawe czy front Avalonów składający się z kilku płyt 22mm wyszedł by idealnie bez HDF-u (a taki front nie jest skręcany tylko klejony).

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Po prostu jesli ktos uwaza, ze po wkretach wystarczy zaszpachlowac otwory i na to walnac fornir czy "bron cie boze" jakas farbe, to sie po prostu grubo myli. W zyciu nie wyjdzie to dobrze
    Z tym się zgadzam.
    Najważniejsze jest w tym to aby projektant był świadomy co zyskuje a co traci używając wkrętów.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      HDF jest nakładany nie z powodu wkrętów, chodzi głównie o klawiszowanie.
      No oczywiscie.

Ciekawe czy front Avalonów składający się z kilku płyt 22mm wyszedł by idealnie bez HDF-u (a taki front nie jest skręcany tylko klejony).
      Wychodzi idealnie, poniewaz na kazdym etapie produkcji nastepuje dlugie sezonowanie, a nastepnie klejone jest pod duza prasa.

https://www.youtube.com/watch?v=NIjQSZ7tGQg Tuta jest wszystko pokazane.

Jak ktos w jeden dzien potnie plyty, poskleja, poskreca, a na drugi dzien polozy fornir, a na trzeci walnie lakier, to nic dziwnego, ze sie pozniej wszystko rozlazi.

Skomentuj

Ważny jest tez szlif
        Co z tego, ze kolegi kolumny leżały surowe ponad rok
        Jak po kolejnym roku po fornirowaniu wylazly klawisze
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          Jak to jest z tym portem szczelinowy ? program symulujący pokazuje że np. szczelina 15mm na 110mm i dł.220mm będzie sypać śmieciami na okł. 700Hz
          jaki rozmiar glosnika?

A szpachelkę czyszczę od razu jak tylko skończę nakładać szpachel: zanim zaschnie na kamień, najpierw go na szybko ściągam nożykiem a potem przecieram grubym papierem ściernym.
          Szpachelka czysta jak nowa
          a nie lepiej zmyc rozpuszczalnikiem?
          papier idzie w ruch jak zaschnie

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Bez wkrętów
          3 widac! :p

amatorzy...

tutaj wystarcza 2-3 sciski na sam koniec lub pozadne obciazenie

Skomentuj

Kazdy etap budowy jest niezwykle wazny. Jak sie czlowiek nie przylozy, to pozniej zemsci sie na gotowym produkcie. :)

Skomentuj

Nie wiem o czym mówicie, ja cały czas robię na wkręty i nie mam jakiegoś problemu z klawiszowaniem czy jakimikolwiek znamionami. Szpachluje pyłem z MDFu + wikol. W ostatniej konstrukcji w miejsce wkrętów wbiłem kołki drewniane, też się bałem, że inny materiał może się odznaczyć ale nic takiego nie widzę.

Skomentuj

Po co oni tyle tych avalonow zrobili?
                Kto od nich to kupi? :)
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Po co oni tyle tych avalonow zrobili?
                  Kto od nich to kupi?
                  U nas na schodzi STX, w USA i na swiecie Avalon :P

Skomentuj

To jesteśmy 100 lat za.... no właśnie za kim?
                    Bo nawet tamci sa 200 lat przed nami
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Do sklejania obudów nie są potrzebne ściski i wkręty - wystarczy taśma lakiernicza 50mm. Oczywiście formatki muszą być w miarę równe. Dla konstrukcji zacinanych na 45 to w ogóle nie ma nic lepszego. Nie niszczy krawędzi a trzyma wystarczająco mocno. Nie ma znaczenia czy się klei wikolem czy poliuretanem. Przy robieniu Contriv, prawie nie używałem ścisków. W meblarstwie przy produkcji jednostkowej jest to często stosowane.
                      Pozdrawiam

Skomentuj

Gdzie można zanabyć (online) formatki laminowane cięte na 45' ?

Skomentuj

Janekzet jakiego kleju użyłeś przy kolumnach ze zdjęcia?

Skomentuj

Jak zawsze deszcz musi padać kilka dni wtedy gdy chcę lakierować, przez co muszę się znowu cisnąć wewnątrz

Skomentuj

Wlasnie sam sie dowiem bo widac ze to niezly smark Moj znajomy stolarz mowil ze jakies kleje sa do drewna co po aplikacji puchna doskonale i szczelnia wypelniaja laczenia. Moze to taki typ.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Jakiś poliuretan. Ja używam Tytana szybkowiążącego klasy D4 - nie taki klej, ale bardzo dobry.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A ja kleje Soudal D4 i on puchnie pod wpływem wilgoci, trzeba lekko zwilżyć powierzchnie klejenia wodą, wtedy rośnie jak pianka

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Poliuretan Chemolan, dosyć szybki, tańszy od Tytana, naprawdę niezły.

Trol - raczej nie należy zwilżać powierzchni klejonych, bo to przyśpiesza utwardzanie zewnętrznej warstwy, a środek dłużej jest miękki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
                                      Poliuretan Chemolan, dosyć szybki,
                                      czyli dokladnie to samo co ja...
                                      szybkoschnacego juz skreslilem z listy - za szybki :/
                                      subwoofery w pracy skleje szybko. skomplikowanych kolumn nawet bym nie zdazyl posmarowac :/

Skomentuj

Janekzet ale żeś to ładnie wszystko "usmarkał" :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
                                          Janekzet ale żeś to ładnie wszystko "usmarkał" :)
                                          Przy wklejaniu użebrowania nie da się inaczej, a kleju musi być odpowiednio dużo, żeby nie powstały nigdzie dziury. Można dłutem to usunąć, tylko po co. Jak nie wykleja się ścianek wewnętrznych matami bitumicznymi, to może tak zostać. Wzoruję się na oryginałach - tam też tak jest.
                                          Ciekawe jakiego wytłumienia wymagają te obudowy - no ale z tym na razie męczy się Luszti. W niedzielę próby u mnie.
                                          Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X