Właśnie, jak tam wasze boje. Kto wygrał iluminator czy rewelator? Bo bardzo mnie to interesuje, a wolalbym raczej prosty front.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Ale to nie było porównanie Illuminatora i Revelatora. To była próba wyciągnięcia ze szpilkowego ring radiatora grania, które zadowoliłoby Łukasza.
Doszliśmy do etapu, w którym Łukasz i Daniel stwierdzili, że ich nie drażni ten głośnik, ale też nie daje radości.
Mi i Ravenowi akurat takie granie się podobało - dość neutralne, deliktanie podostrzone, bez kolorowania.
Wszystko jak zwykle rozbiło się o gusta:)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaWole miec 15-20dB rewers
Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta40dB i zero zgrania powyzej 5Khz. Sprawdzone w praktyce.
Pewnie że łagodniejszy filtr gra lepiej ale nie zawsze się da . Zwykle się nie.
Początkowa zwrotka miała niesymetryczne zbocza .
Na tw był akustycznie ~LR4 (spr. nawet golem ) a na SB już jakiś 3 rzad albo luźniejsze . Przez co charka wofera sporo dodawała jeszcze do wysokich .
Potem daliśmy pułapkę na wf i charka wf była mocniej filtrowana . Zniknęła przeciw faza .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaFaza zgodna w paśmie 1-10 kHz? Po jaką cholerę? Przecież to żadnego sensu nie ma bo powyżej 5 kHz to już sam tweeter gra a woofer już dawno przestał śpiewać...
Musiałbym posłuchać Twoich zwrotnic szeregowych by coś wysnuć bo tak to mogę zgadywać.
Zgodnosc fazowa w szerokim zakresie wynika glownie z topologii filtrow oraz relacji czasowych glosnikow.
Zamieszczone przez borys Zobacz postaCale to DIY trzeba weryfikowac uchem, kazdy to ucho ma inne wiec pojecie lepszosci jednego nad drugim rozwiazaniem bedzie wzgledne.
No fajnie faza sie nam bedzie ladnie zgadzac ale czy zostanie to potwierdzone przy tescie odsluchowym ? Ciezko odpowiedziec na takie pytanie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaZwrotnice szeregowe nie maja tutaj nic do tego. Uzywam ich, bo przy pewnych warunkach graja dla mnie lepiej niz ich odpowiednik rownolegly. I dodatkowo jakos latwiej mi sie na nich projektuje.
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaZgodnosc fazowa w szerokim zakresie wynika glownie z topologii filtrow oraz relacji czasowych glosnikow.
I nie, nie patrzę tylko na wykres ale od czegoś człowiek zaczyna by potem dobierać na słuch.
Skomentuj
-
A miał ktoś tak, że niektóre utwory na teoretycznie gorszym sprzęcie brzmiały lepiej, a na tym niby lepszym było słychać różne słabości?...
Mam na myśli bitrate, bo na starych kolumienkach jakość radia internetowego uznawałem za ok (słucham i nic mi w tym nie przeszkadza), na tym co dłubię od razu słychać, że coś z wysokimi nie tak, jeśli natomiast coś jest w dobrej jakości, to gra na nich (właściwie jednej, bo mam jedną zwrotnicę) całkiem przyjemnie.
Co do projektowania, wykresy brzmienia nie zdradzą, bo może być prosty a zestaw będzie brzmiał tragicznie, ale zawsze coś dają. Uświadomiłem sobie, że bez SW to miałbym masakrę a nie zwrotnice (pewnie nie będzie super - nie mam sporego doświadczenia odsłuchowego, ale na pewno lepsze niż na oko, albo badziewie z kalkulatora, który zazwyczaj wywala totalny kosmos).
Skomentuj
-
Ale przecież to normalne jest.
Zauważyłem też fakt, że zaczyna się mania na tekst typu: "głośniki nie wybaczają kiepskim realizacją płyt" czy coś w tym rodzaju... a przecież to normalne, im lepsze głośniki tym więcej słychać, i tego lepszego i gorszego.
---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 21:54 ----------
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaA miał ktoś tak, że niektóre utwory na teoretycznie gorszym sprzęcie brzmiały lepiej, a na tym niby lepszym było słychać różne słabości?...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaA miał ktoś tak, że niektóre utwory na teoretycznie gorszym sprzęcie brzmiały lepiej, a na tym niby lepszym było słychać różne słabości?...Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
--> marian, brainlogout Też miałem wrażenie, że grają gorzej, zmieniłem kartę dźwiękową na starego SB Live 5.1 (do tylnych kanałów jest fajny DAC Philipsa UDA1334), bo zintegrowanej nie dało się po prostu słuchać, myślę że spory wpływ ma też "bliski kontakt", jak kolumny stoją daleko, to byle co można puścić i nie ma problemu, w odległości mniejszej niż metr byle szczegół irytuje nieznośnie, monitory bliskiego kontaktu, to prawdopodobnie większe wyzwanie.
Jednak ciężko jest stwierdzić, czy gorsza jest jakość utworu czy nowy sprzęt...
Skomentuj
-
Fajne narzędzia.
Ja też nie podkładam, trzeba się przyłożyć by coś odbiło się na MDFie.
Dalej męczę, pomiary zrobiłem od nowa.
W zwrotnicy co zrobiłem z elementów pod ręką coś jest nie tak, jeśli gdzieś poza cięciem oba głośniki się odejmują, to jest nieprawidłowe zgranie fazowe, zgadza się?
Tutaj negatywnie chyba wpływa pik na 5.8KHz.
Chciałem głośniki przetestować, ale w takim graniu coś tam mi się nie podoba.
Czy w tym coś już ma sens?
Mocniej cięty woofer i amplitudy się sumują.
Nie jest w okolicach cięcia zbyt duży dołek (nie reverse)?
Z fazą tyle udało mi się uzyskać, momentami się pokrywają, niestety nie w zakresie 1-10k, choć może mocne cięcie woofera trochę to skompensuje. Jak myślicie?Last edited by ampli; 04.12.2013, 20:30.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postajeśli gdzieś poza cięciem oba głośniki się odejmują to jest nieprawidłowe zgranie fazowe, zgadza się?
Skomentuj
Skomentuj