Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
    wystarczy 0,2db
    Rozumiem że to z twojego doświadczenia wychodzi?
    Last edited by raven1985; 31.01.2014, 20:00.

Skomentuj

Nie na temat...
      Ale na jedno wychodzi. jak odetniesz lub obniżysz cześć pasma głośnika wysoko tonowego to zmieni sie jego równowaga tonalna i już "brzmi" inaczej. Brzmienie to ocena subiektywna, wystarczy 0,2db zmiany głośności w podzakresach głośnika i już jest odbierany jako brzmiący inaczej, a takie zmiany i jeszcze większe wprowadza właśnie zwrotnica.
      Ja nie slysze takich roznic jak 0.2 db, moze bym slyszal w jakims zakresie, ktory jest dla mojego sluchu najbardziej czuly. Ale ogolnie rzecz biorac nie da sie takich zmian slyszec w kazdym miejscu charakterystyki, to jest sprzeczne z czuloscia naszego sluchu. Sa sa granice percepcji, moze na sluchawkach da sie to uslyszec, ale glosniki? Watpie.

Z reszta, porownania miedzy Tonsilem i Neo3 jest super, poniewaz wlasnie w wybrzmiewaniu najwyzszych tonow jest roznica. Odsluch blach, czy gitar akustycznych fajnie to prezentuje. Tutaj warto tez wspomniec o Beymie t2010, poniewaz ten glosnik ma taka ceche, ze zakres powyzej 10khz jest mocno podbity, co poczatkowo moze sprawiac wrazenie duzej szczegolowosci dzwieku. W rzeczywistosci jest to efekt znacznego podbicia, a nie charakteru glosnika do wybrzmiewania najmniejszych smaczkow z wysokiego pasma. Trzeba zafundowac mu spora pulapke aby gral rowno, jednak dzialamy wylacznie na zasadzie equalizacji i ogolnej barwy tej kopulki zmienic sie nie da. Albo sie komus podoba, albo sie nie podoba i szuka dalej, bo zrobic rowne pasmo w pomiarze, to mozna nawet na kopulkach alpharda za 15 zl.
      Last edited by raven1985; 31.01.2014, 20:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
        Kolejny klonik Accuphase : E450.
        Uruchomiony i wyregulowany bez problemów na kawałku radiatora bez stopnia napięciowego,trafo ze starego ampli...Końcówki accu brzmią najlepiej z przedwzmacniaczami a w obudowie jest sporo miejsca więc coś się dołoży...VU meterki ,slelektor,sterownik i protector też się znajdzie.
        Dzisiaj jeszcze chciałbym tego posłuchać ,czy w ogóle warto :)

Fredi a powiedz gdzie podlaczyc pree?? tzn pomiedzy co..
        sygnal z kompa - barwa - pree - koncowka czy sygnal z kompa - pree - barwa - koncowka??

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
          Fredi a powiedz gdzie podlaczyc pree?? tzn pomiedzy co..
          sygnal z kompa - barwa - pree - koncowka czy sygnal z kompa - pree - barwa - koncowka??
          Ta druga opcja jest chyba jedynie słuszna:) i tak jest w fabrycznych integrach Accuphase.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Chlopaki z Wilson audio tez sie myla.
            A Ty dalej swoje.
            Wilson robi fajnie grające i wyglądające kolumny .
            To wcale nie znaczy , że jest dla mnie jakimś guru , wyrocznią czy głośnikowym bogiem którego każde wypowiedziane zadanie jest święte.
            Mam głowę na karku i potrafię sam odróżnić marketingową papkę od faktów.

To po co w ogole wybierac tweetery, skoro kazdy mozna sobie zwrotnica tak dopracowac, ze bedzie mial zupelnie inny charakter brzmienia?
            Nie o to chodzi .
            Każdy głośnik ma jakiś swój charakter wynikający z jego niedoskonałości i go się zmienić nie da .
            Ale ocena brzmienia głośnika wysoko tonowego na podstawie jednego odsłuchu pełno pasmowego to są jaja.

- każda wysokotnówka ma jakiś zakres częstotliwości od której pracuje dobrze ,
            Zwykle poniżej 2k zniekształcenia szybko rosną. Jak nie odfiltrujesz tego zakresu to te zniekształcenia właśnie narzucą charakter brzmienia bo wejdą też na wyższe pasmo (produkty nieliniowości będą wyżej ).
            - zwykle wysokotonówka ma rosnącą indukcyjność co osłabia działanie filtru na wysokich częstotliwości i bez tłumika będą one nawet o kilka dB podbite .
            Charakterystyka z przypadkowym filtrem też może odbiegać od płaskiej co będzie wpływać na odsłuch bo część pasmo będzie przykrywana przez częstotliwości głośniejsze .
            - kolejną sprawą jest pik impedancji na fs głośnika . Jak jest ostra szpila to nawet położona wydawało by się nisko potrafi nabrudzić .
            W tym miejscu nie tylko działanie filtru jest osłabione ale miedzy indukcyjnością cewki głośnika a kondensatorem filtru tworzy się układ rezonansowy który jak nie zabije się jego dobroci to "dzwoni " . Jest to bardzo dobrze słyszalne na illuminatorach SS a potem ludzie piszą , że im nie gra.
            - i tu kolejna spr. : Jak mierzysz głośnik to jest on sterowny bezpośrednio z wyjścia wzmacniacza - czyli z blisko 0 impedancji.
            Zwrotnica takiej już nie ma a impedancja filtru również wpływa na głośnik . Każdy filtr to inna impedancja .
            Pomierz sobie THD z różnymi filtrami...

Słuchając pełno pasmowo można wychwycić jakieś większe niedoskonałości ale nie można ocenić głośnika bo liczba zmiennych jest za duża .

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Nie byłeś u LuSzTigo jak męczyliśmy szpilkę . Zmienialiśmy tłumik na wysokich o 0.2om i była różnica

Ja w swoim 3 way maiłem 3 wartości rezystora w tłumiku na średnich 3.6, 3.9 i 4.3 różnice powiesz minimalne i ledwo widoczne na charakterystyce .
            W osłuchu być albo nie :)

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Nie byłeś u LuSzTigo jak męczyliśmy szpilkę . Zmienialiśmy tłumik na wysokich o 0.2om i była różnica
              Ale 0,2ohm to nie 0,2db

Pomiędzy 3.6, 3.9, 4.3 różnicę każdy powinien usłyszeć, ale to nie ma nic wspólnego z decybelami.

Skomentuj

Nie na temat...
                jak rezystancja nie ma nic wspólnego z dB?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  jak rezystancja nie ma nic wspólnego z dB?
                  Czytaj dokładnie.
                  Chodzi o to że rezystor 0,2ohm to nie 0,2db różnicy.

Pomiędzy 3.6, 3.9, 4.3 różnicę każdy powinien usłyszeć, ale to nie ma nic wspólnego z decybelami.
                  W tym przypadku to nie 0,3-0,4db różnicy, tylko więcej.

Skomentuj

Nie na temat...
                    z tym sie zgodzę :)
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                      A Ty dalej swoje.
                      Wilson robi fajnie grające i wyglądające kolumny .
                      To wcale nie znaczy , że jest dla mnie jakimś guru , wyrocznią czy głośnikowym bogiem którego każde wypowiedziane zadanie jest święte.
                      Mam głowę na karku i potrafię sam odróżnić marketingową papkę od faktów.
                      Nie "dalej swoje" tylko przypominam, ze nie tylko ja stosuje taka ocene brzmienia.

- każda wysokotnówka ma jakiś zakres częstotliwości od której pracuje dobrze ,
                      Zwykle poniżej 2k zniekształcenia szybko rosną. Jak nie odfiltrujesz tego zakresu to te zniekształcenia właśnie narzucą charakter brzmienia bo wejdą też na wyższe pasmo (produkty nieliniowości będą wyżej ).
                      Jesli zwykle tak jest, to wiekszosc tweeterow w tym pasmie bedzie zachowywac sie podobnie. Jesli trafisz na glosnik, ktory tych znieksztalcen bedzie mial wyraznie mniej, to tez to bedzie slychac.

- zwykle wysokotonówka ma rosnącą indukcyjność co osłabia działanie filtru na wysokich częstotliwości i bez tłumika będą one nawet o kilka dB podbite .
                      Charakterystyka z przypadkowym filtrem też może odbiegać od płaskiej co będzie wpływać na odsłuch bo część pasmo będzie przykrywana przez częstotliwości głośniejsze .
                      - kolejną sprawą jest pik impedancji na fs głośnika . Jak jest ostra szpila to nawet położona wydawało by się nisko potrafi nabrudzić .
                      W tym miejscu nie tylko działanie filtru jest osłabione ale miedzy indukcyjnością cewki głośnika a kondensatorem filtru tworzy się układ rezonansowy który jak nie zabije się jego dobroci to "dzwoni " . Jest to bardzo dobrze słyszalne na illuminatorach SS a potem ludzie piszą , że im nie gra.
                      - i tu kolejna spr. : Jak mierzysz głośnik to jest on sterowny bezpośrednio z wyjścia wzmacniacza - czyli z blisko 0 impedancji.
                      Zwrotnica takiej już nie ma a impedancja filtru również wpływa na głośnik . Każdy filtr to inna impedancja .
                      Pomierz sobie THD z różnymi filtrami...
                      Zupelnie niepotrzebnie to piszesz, bo ja o tym wiem. Tylko Tobie sie wydaje, ze oceniam kategorycznie brzmienie wylacznie na podstawie odsluchu tweeterow solo. Dla mnie to jest test, ktory wykonuje w pierwszej kolejnosci i nie widze powodu aby go nie robic. Jesli nie znam glosnika, jego pasma, parametrow i impedancji, to nastepnie robiac pomiary widze, w ktorych miejscach glosnik zachowuje sie krytycznie.
                      Bezposrednie porownanie tweeterow jest dla mnie bardzo wazne, poniewaz daje mi ogolny poglad z czym mam doczynienia, czy dzwiek choc w po czesci odpowiada moim uszom, czy bede zmuszony do duzej pracy nad okreslonym przetwornikiem.
                      Last edited by raven1985; 31.01.2014, 20:01.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Tylko Tobie sie wydaje
                        Mi się nie wydaje tylko tak piszesz :)
                        Ja też robię różne dziwne rzeczy z głośnikami
                        Teraz słucham szumu różowego na Neo 3CD , słuchałem też przez samego konda i brzmi fatalnie
                        Jak bym miał na tej podstawie coś z tym głośnikiem zrobić to bym go chyba wyrzucił ... no może nie bo nie mój

W tym przypadku to nie 0,3-0,4db różnicy, tylko więcej.
                        Nie mam pojęcia czy 0.3 czy 0.1 czy 0.5dB jak podziałka jest 5dB to ciężko ocenić

---------- Post dodany o 20:02 ---------- Poprzedni post o 19:41 ----------

UWAGI MODERATORA
                        Trochę posprzątałem . Część dyskusji o cytatach itp przeniesiona do spam postu .

Skomentuj

Nie na temat...
                          Nie na temat...

To wychodzi ze znajomości funkcjonowania narządu słuchu, o których powinien wiedzieć każdy pan konstruktor. Nawet taki co się chce popisać zgryzliwymi offtopami.

Człowiek rozpoznaje zmianę głośności od poziomu 0,2 db to norma fizjologiczna, a nie reguła przypisana każdemu w każdych warunkach. Oczywiście niektórzy twierdzą że słyszą lepiej i to się zgadza - tak twierdzą.
                          Last edited by nepez; 31.01.2014, 21:06.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Srodkowa czesc pasma niesie z soba bardzo duza ilosc informacji wiec jest bardzo wazna. Ja nie mam sluchu absolutnego ale roznice 1dB na srednicy podczas pracy z zwrotnica slysze bardzo wyraznie. Warto poswiecic sporo czasu i dopiescic jak najlepiej ta czesc pasma, najwyzsza oktawa i dol juz takiej roznicy nie robia.
                            Last edited by lklukasz; 31.01.2014, 21:07.
                            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Nie na temat...
                              Nie na temat...

Ja nie slysze takich roznic jak 0.2 db, moze bym slyszal w jakims zakresie, ktory jest dla mojego sluchu najbardziej czuly.
                              Czytajcie uważnie. Nie napisałem że każdy słyszy tylko ze wystarczy taka zmiana głośności żeby ją identyfikować jako różnicę. Zmianami parametrów zwrotnicy zmieniamy głosność podzakresów pasma głośnika znacznie bardziej niż o 0,2db. Wiec jeśli ktoś próbuje udowodnić, że zwrotnica nie zmieni brzmienia głośnika to mam poważne wątpliwości co to jego zmysłu słuchu. To znaczy że dla kogoś nie ma znaczenie w brzmieniu czy głośnik gra od 1,5khz czy na przykład od 3khz z jednakowym spadkiem? Za każdym razem słyszy tak samo pasmo 1,5-3khz??? I dla niego brzmienie jest takie samo?
                              Last edited by nepez; 31.01.2014, 21:04.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                Nie na temat...
                                Srodkowa czesc pasma niesie z soba bardzo duza ilosc informacji wiec jest bardzo wazna. Ja nie mam sluchu absolutnego ale roznice 1dB na srednicy podczas pracy z zwrotnica slysze bardzo wyraznie. Warto poswiecic sporo czasu i dopiescic jak najlepiej ta czesc pasma, najwyzsza oktawa i dol juz takiej roznicy nie robia.
                                Właśnie dlatego średnie tony dopracowujemy z większa dokładnością niz wysokie
                                W prypadku 3 dróg
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  nie, sprawdzam ciebie :p

a projekt z tonsilami mocno sie przeciaga
                                  to idzie dla forumowicza
                                  dla mnie bedzie z GDN 30/100/7 i czyms niebo lepszym na gorze
                                  Miałem wrażenie ze podpuszczasz.

Posłuchaj Pogromcy Mitów. Wysokotonowe tonsile są świetne! (tak wiem, przesadziłem :glare: )

Ale ta tubeczka to rodem z new midltona. Też taką kiedyś miałem w bardzo podobnej konstrukcji. Trochę upierdliwa przez tą tubeczkę bo zaczynała "grać" wysokim pasmem powyżej 5khz. A dużego średniotonowca tonsila lepiej byłoby uciąć poniżej 4khz. Co prawda jak sobie wspominam, choć wspomnienia i słuch są zawodne, to nawet puszczone wyżej nie podbarwiały tak zwanym papierowym brzmieniem.

---------- Post dodany o 21:21 ---------- Poprzedni post o 21:14 ----------

See slucham Tonsila i BG Neo3

No big deal! Dupy mi Neo3 nie urwalo ;]
                                  To jak z proszkiem do prania. Jeśli nie widać różnicy do po co przepłacać?

A tak poważnie, w konstrukcji 3droznej may możliwość wyższego filtrowania głośnika. Zatem nie tylko możemy sobie odpuścić jego pewne cechy parametryczne ale tez musimy założyć że więcej informacji muzycznej pójdzie przez głośnik średniotonowy, a brzmienie wysiokotonowego ukształtowanie w zakresie w którym głośnik nie musi sie już tak męczyć i wykazywać zdolnościami do niskiego grania.

I takie powinno być wyjście do oceny czy głośnik jest dobry czy nie. Bo rozpisywanie się czy lepszy bo ma wstęgę czy kopułkę, a może wklęsłą, ile faradaya w napędzie i czy jest sprzed 30 czy 130 lat jest dobre dla dyskusji marketingowych na forach producentów głośników.
                                  Last edited by nepez; 31.01.2014, 21:55.

Skomentuj

Preamp Wallina się lutuje

---------- Post dodany o 01:29 ---------- Poprzedni post o 00:23 ----------

Zrobione, trzeba uruchomić

---------- Post dodany o 01:31 ---------- Poprzedni post o 01:29 ----------

Kostka źle wsadzona na zdjęciu ale już poprawione..

Skomentuj

Posłuchaj Pogromcy Mitów. Wysokotonowe tonsile są świetne! (tak wiem, przesadziłem )
                                      W swojej cenie sa conajmniej dobre :) z reszta zawsze drapie sie w glowe jak to jest, ze na krajowym i zagranicznym rynku monitorow studyjnych ludzie stawiali na rowni monitory TLC z ADAM, czy jbl, genelec i tania kopulka tonsila jakos nikogo w uszy nie kula :)

Skomentuj

http://www.eis.com.pl/virtual/module...icle&artid=966
                                        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                        http://www.rane.com/note160.html
                                        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Pomyłka o kilka mm i dupa, nie wyszło.
                                          Takie coś robię pierwszy raz więc pomyłka wchodziła w grę (zwężanie się konstrukcji ku tyłowi i ku górze jednocześnie... a na froncie jeszcze skosy pionowe).

No nic, trza to skorygować i zrobić kolejny prototyp :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X