Nie na temat...
Zamieszczone przez nepez
Zobacz posta
| ![]() |
Zamieszczone przez nepez
Zobacz posta
wystarczy 0,2db
| ![]() |
Zamieszczone przez nepez
Zobacz posta
Ale na jedno wychodzi. jak odetniesz lub obniżysz cześć pasma głośnika wysoko tonowego to zmieni sie jego równowaga tonalna i już "brzmi" inaczej. Brzmienie to ocena subiektywna, wystarczy 0,2db zmiany głośności w podzakresach głośnika i już jest odbierany jako brzmiący inaczej, a takie zmiany i jeszcze większe wprowadza właśnie zwrotnica.
Z reszta, porownania miedzy Tonsilem i Neo3 jest super, poniewaz wlasnie w wybrzmiewaniu najwyzszych tonow jest roznica. Odsluch blach, czy gitar akustycznych fajnie to prezentuje. Tutaj warto tez wspomniec o Beymie t2010, poniewaz ten glosnik ma taka ceche, ze zakres powyzej 10khz jest mocno podbity, co poczatkowo moze sprawiac wrazenie duzej szczegolowosci dzwieku. W rzeczywistosci jest to efekt znacznego podbicia, a nie charakteru glosnika do wybrzmiewania najmniejszych smaczkow z wysokiego pasma. Trzeba zafundowac mu spora pulapke aby gral rowno, jednak dzialamy wylacznie na zasadzie equalizacji i ogolnej barwy tej kopulki zmienic sie nie da. Albo sie komus podoba, albo sie nie podoba i szuka dalej, bo zrobic rowne pasmo w pomiarze, to mozna nawet na kopulkach alpharda za 15 zl. | ![]() |
Zamieszczone przez Pogromca mitow
Zobacz posta
Chlopaki z Wilson audio tez sie myla.
Wilson robi fajnie grające i wyglądające kolumny . To wcale nie znaczy , że jest dla mnie jakimś guru , wyrocznią czy głośnikowym bogiem którego każde wypowiedziane zadanie jest święte. Mam głowę na karku i potrafię sam odróżnić marketingową papkę od faktów.
Zobacz posta
To po co w ogole wybierac tweetery, skoro kazdy mozna sobie zwrotnica tak dopracowac, ze bedzie mial zupelnie inny charakter brzmienia?
Każdy głośnik ma jakiś swój charakter wynikający z jego niedoskonałości i go się zmienić nie da . Ale ocena brzmienia głośnika wysoko tonowego na podstawie jednego odsłuchu pełno pasmowego to są jaja. - każda wysokotnówka ma jakiś zakres częstotliwości od której pracuje dobrze , Zwykle poniżej 2k zniekształcenia szybko rosną. Jak nie odfiltrujesz tego zakresu to te zniekształcenia właśnie narzucą charakter brzmienia bo wejdą też na wyższe pasmo (produkty nieliniowości będą wyżej ). - zwykle wysokotonówka ma rosnącą indukcyjność co osłabia działanie filtru na wysokich częstotliwości i bez tłumika będą one nawet o kilka dB podbite . Charakterystyka z przypadkowym filtrem też może odbiegać od płaskiej co będzie wpływać na odsłuch bo część pasmo będzie przykrywana przez częstotliwości głośniejsze . - kolejną sprawą jest pik impedancji na fs głośnika . Jak jest ostra szpila to nawet położona wydawało by się nisko potrafi nabrudzić . W tym miejscu nie tylko działanie filtru jest osłabione ale miedzy indukcyjnością cewki głośnika a kondensatorem filtru tworzy się układ rezonansowy który jak nie zabije się jego dobroci to "dzwoni " . Jest to bardzo dobrze słyszalne na illuminatorach SS a potem ludzie piszą , że im nie gra. - i tu kolejna spr. : Jak mierzysz głośnik to jest on sterowny bezpośrednio z wyjścia wzmacniacza - czyli z blisko 0 impedancji. Zwrotnica takiej już nie ma a impedancja filtru również wpływa na głośnik . Każdy filtr to inna impedancja . Pomierz sobie THD z różnymi filtrami... Słuchając pełno pasmowo można wychwycić jakieś większe niedoskonałości ale nie można ocenić głośnika bo liczba zmiennych jest za duża .
Zamieszczone przez marian
Zobacz posta
Rozumiem że to z twojego doświadczenia wychodzi?
![]() Ja w swoim 3 way maiłem 3 wartości rezystora w tłumiku na średnich 3.6, 3.9 i 4.3 różnice powiesz minimalne i ledwo widoczne na charakterystyce . W osłuchu być albo nie :) | ![]() |
Zamieszczone przez raven1985
Zobacz posta
Nie byłeś u LuSzTigo jak męczyliśmy szpilkę . Zmienialiśmy tłumik na wysokich o 0.2om i była różnica
Pomiędzy 3.6, 3.9, 4.3 różnicę każdy powinien usłyszeć, ale to nie ma nic wspólnego z decybelami. | ![]() |
Zamieszczone przez lklukasz
Zobacz posta
jak rezystancja nie ma nic wspólnego z dB?
Chodzi o to że rezystor 0,2ohm to nie 0,2db różnicy.
Zobacz posta
Pomiędzy 3.6, 3.9, 4.3 różnicę każdy powinien usłyszeć, ale to nie ma nic wspólnego z decybelami.
| ![]() |
Zobacz posta
A Ty dalej swoje.
Wilson robi fajnie grające i wyglądające kolumny . To wcale nie znaczy , że jest dla mnie jakimś guru , wyrocznią czy głośnikowym bogiem którego każde wypowiedziane zadanie jest święte. Mam głowę na karku i potrafię sam odróżnić marketingową papkę od faktów.
Zobacz posta
- każda wysokotnówka ma jakiś zakres częstotliwości od której pracuje dobrze ,
Zwykle poniżej 2k zniekształcenia szybko rosną. Jak nie odfiltrujesz tego zakresu to te zniekształcenia właśnie narzucą charakter brzmienia bo wejdą też na wyższe pasmo (produkty nieliniowości będą wyżej ).
Zobacz posta
- zwykle wysokotonówka ma rosnącą indukcyjność co osłabia działanie filtru na wysokich częstotliwości i bez tłumika będą one nawet o kilka dB podbite .
Charakterystyka z przypadkowym filtrem też może odbiegać od płaskiej co będzie wpływać na odsłuch bo część pasmo będzie przykrywana przez częstotliwości głośniejsze . - kolejną sprawą jest pik impedancji na fs głośnika . Jak jest ostra szpila to nawet położona wydawało by się nisko potrafi nabrudzić . W tym miejscu nie tylko działanie filtru jest osłabione ale miedzy indukcyjnością cewki głośnika a kondensatorem filtru tworzy się układ rezonansowy który jak nie zabije się jego dobroci to "dzwoni " . Jest to bardzo dobrze słyszalne na illuminatorach SS a potem ludzie piszą , że im nie gra. - i tu kolejna spr. : Jak mierzysz głośnik to jest on sterowny bezpośrednio z wyjścia wzmacniacza - czyli z blisko 0 impedancji. Zwrotnica takiej już nie ma a impedancja filtru również wpływa na głośnik . Każdy filtr to inna impedancja . Pomierz sobie THD z różnymi filtrami... Bezposrednie porownanie tweeterow jest dla mnie bardzo wazne, poniewaz daje mi ogolny poglad z czym mam doczynienia, czy dzwiek choc w po czesci odpowiada moim uszom, czy bede zmuszony do duzej pracy nad okreslonym przetwornikiem. | ![]() |
Zobacz posta
Tylko Tobie sie wydaje
Ja też robię różne dziwne rzeczy z głośnikami ![]() Teraz słucham szumu różowego na Neo 3CD , słuchałem też przez samego konda i brzmi fatalnie ![]() Jak bym miał na tej podstawie coś z tym głośnikiem zrobić to bym go chyba wyrzucił ... no może nie bo nie mój ![]()
Zobacz posta
W tym przypadku to nie 0,3-0,4db różnicy, tylko więcej.
![]() | ![]() |
Trochę posprzątałem . Część dyskusji o cytatach itp przeniesiona do spam postu . | ![]() |
Zobacz posta
Nie na temat...
Człowiek rozpoznaje zmianę głośności od poziomu 0,2 db to norma fizjologiczna, a nie reguła przypisana każdemu w każdych warunkach. Oczywiście niektórzy twierdzą że słyszą lepiej i to się zgadza - tak twierdzą. | ![]() |
Srodkowa czesc pasma niesie z soba bardzo duza ilosc informacji wiec jest bardzo wazna. Ja nie mam sluchu absolutnego ale roznice 1dB na srednicy podczas pracy z zwrotnica slysze bardzo wyraznie. Warto poswiecic sporo czasu i dopiescic jak najlepiej ta czesc pasma, najwyzsza oktawa i dol juz takiej roznicy nie robia. | ![]() |
Zobacz posta
Nie na temat...
| ![]() |
Zamieszczone przez borys
Zobacz posta
Nie na temat...
W prypadku 3 dróg | ![]() |
Skomentuj