Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Ze zdjecia raczej widac co to za glosniki, wysokotonowka (wersja z komora rezonansowa) cieta na 4k a dayton rss265 ciety na okolo 200Hz, basisko jest przeogromne. Kolejne pozytywne zaskoczenie daytonami, tym razem wiekszymi.
    Tangband na srodku jest bardzo dobry, do wysokotonowki narazie tez nie mam zadnych zastrzezen.
    Wow, wreszcie coś oryginalnego! Super wygląd. Tego Wavecora i TB znam. Mruczenie Daytona potrafię sobie wyobrazić. O ile dB musiałeś tłumić TB?
    Kupiłem już głośniki do podobnej konstrukcji. Z boku będzie Wavecor SW223BD w tej starej, wycofanej wersji 4ohm. Niby 85dB. Na średnie daję 2xFW146 bo martwię się o wytrzymałość mocową. Podział wstępnie ustaliłem na 120Hz. Może za rok uda mi się skończyć :)
    Teraz pewnie pojawi się kilka konstrukcji z subem z boku bo wszyscy klony Accuphase ukończyli :)
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie na temat...
      też mi się podoba taka koncepcja :-) kolejna konstrukcja w głowie

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
        Teraz pewnie pojawi się kilka konstrukcji z subem z boku
        No wezcie mnie nie oslabiajcie... :(

Skomentuj

A ktory to Tb?
          1364?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz
            To TB 1320-syf czy sif , jakos tak.

Konradrak
            Nie pamietam o ile ale musialem je troche przyciszyc, (pewnie z 6dB, sprawdze pozniej). Jeden fountek 146 spokojnie pociagnie przy tym wavecorze nie musisz sie martwic.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

borys eleganckie :)
              Kolumny z dużym WAF-em :)

Chociaż bał bym się trochę tego malucha TB przystawić do tego potwora z boku
              Na pewno przy głośnym graniu jest mocno termicznie obciążony .

Jak sobie ten TB radzi z niższą średnicą ?
              Z 12mu miałem problem z tym.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                Pokazesz maszynke ?
                Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Po weekendzie..
                Zaraz wrzucę filmiki z pracy. :)

Last edited by dolphin123; 20.07.2015, 19:51.

Skomentuj

Jaka moc wrzeciona ? Z tego co widzę chłodzone wodą. Chińczyki to tanio sprzedają :)

Nie masz problemów ze sztywnością przy konstrukcji ze sklejki ?

Próbowałeś obrabiać metale kolorowe?

Skomentuj

Jednak ktoś sie skusił na drewnoCNC Fajnie że działa trzyma parametry. duże pole?
                    Ja celuje w amelinium i jednak drewno odpada całkowicie, już troche gratów mam, a po pierwszej wypłacie może coś więcej dygnie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
                      Jaka moc wrzeciona ? Z tego co widzę chłodzone wodą. Chińczyki to tanio sprzedają

Nie masz problemów ze sztywnością przy konstrukcji ze sklejki ?

Próbowałeś obrabiać metale kolorowe?
                      Nie powiem Ci dokładnych szczegółów, bo nie ja budowałem to CNC. Jest mojego dobrego znajomego, który mi chętnie użyczy w razie potrzeby, a to dla mnie najważniejsze :)
                      Frezarka na tą chwilę, ze względu na konstrukcje ze sklejki i swoje umiejscowienie, nie pracuje szybko. Będzie solidniejsze to wszystko jak już będzie w docelowym pomieszczeniu.
                      Jeden front wykonuje się ok 5-6minut, przy frezie ok 3mm i z wyfrezowaniem samej formatki, więc tragedii nie ma.
                      Z metalami są próby. Grawerki wychodzą, ale nie o to chodzi. Teraz jakieś ambitniejsze obudowy próbuje znajomy frezować.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                      Jednak ktoś sie skusił na drewnoCNC Fajnie że działa trzyma parametry. duże pole?
                      50cm x 40cm i jeśli dobrze pamiętam to 30cm w osi Z. :)

Skomentuj

Okej, dzięki :).
                        Tak czy siak fajny projekt. Ważne, że działa. Gratulacje dla znajomego .
                        Jeżeli będziesz miał foty prób na Alu, bądź innych metalach, to będę wdzięczny jeżeli je zamieścisz. Chętnie bym zobaczyły jak taka konstrukcja frezuje kolorowe metale.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          borys eleganckie :)
                          Kolumny z dużym WAF-em :)

Chociaż bał bym się trochę tego malucha TB przystawić do tego potwora z boku
                          Na pewno przy głośnym graniu jest mocno termicznie obciążony .

Jak sobie ten TB radzi z niższą średnicą ?
                          Z 12mu miałem problem z tym.
                          No faktycznie temu daytonowi to 300W troche malo. Dzisiaj zestaw chodzil caly dzien, pod koniec dnia nawet dosc glosno i zyje. TB jest fajny na srednicy (na tej nizszej tez), na szerokopasmowke sie nie nadaje, na mala kolumienke rownierz. Jezeli chodzi o termike to jest dosc dobrze wentylowany takze nie powinno byc problemu. TB jest 8R i to na dodatek przyciszony, dayton 4R i dostaje solidna dawke mocy. Do sluchania na codzien jest git.
                          Lepiej moze przetestowac papierowego daytonika, podobno dobre sa.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Zaraz wrzucę filmiki z pracy. :)

Ta "zetka" cos marnie wyglada ,dales mokrego chinczyka a oszczedziles na zetce ?

Zapytam jeszcze jakie walki,naped etc :)

Doczytalem ze nie twoje cnc :)

Skomentuj

Co tu jeszcze można by poprawić?

Skomentuj

Spróbować wyżej ciąć niskiego ?

Ogólnie to trochę rozjechany za daleko ten podział, na moje oko
                                Last edited by dragon; 23.07.2015, 20:40.

Skomentuj

na szybko szkicując tak to wygląda na chwilę obecną

Skomentuj

Marios
                                    Musisz zrobic filtry od podstaw niestety, wysokotonowka jest bardzo slabo filtrowana ''od dolu'', musisz ja lepiej zabezpieczyc. Daj na wysokotonowke 3 rzad i zmniejsz wartosc cewki.
                                    Wez tak na oko 4,7uf----0,3uH----10uF + jakis tlumik i pozniej ponaciagaj tu i tam wartosci elementow.
                                    Co to wogole za glosniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                      Co tu jeszcze można by poprawić?
                                      odsluchaj i dopiero wtedy zadecyduj czy trzeba cos zmieniac!

Skomentuj

Co to wogole za glosniki.

Fajny projekt zresztą (i tani)... przydała by się i dobra zwrotnica :thumbup:
                                        Last edited by marian; 23.07.2015, 22:59.

Skomentuj

Co to wogole za glosniki
                                          Scx 14-100 + Pcx.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          odsluchaj i dopiero wtedy zadecyduj czy trzeba cos zmieniac!
                                          Konfiguracji było wiele ale to gra chyba najsensownie, może coś pomodzę jeszcze.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Fajny projekt zresztą (i tani)... przydała by się i dobra zwrotnica
                                          Rzeźbi się coś Marian ale przy 2,5 drogi to nie takie proste ale coś w miarę wyszło 😉

Skomentuj

Czaruję...
                                          X