Słuchałeś już tych monitorów? Jak zgrywa się HDS z U16? Jak określiłbyś ich brzmienie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Seas&Scan Przystanek Ziemia :)
Collapse
X
-
W międzyczasie uszkodziłem front hdsa
,Rozebrałem całość i oddałem do malowania proszkowego ,musiałem jeszcze gumę wymienić która dolegała do głośnika ,filc też zdał egzamin
Nie skromnie powiem ,że wygląda to lepiej jak oryginalne ,lakier na froncie nabrał blasku i przedewszytkim niema już defektu który powstał nawet niewiem kiedy xD
A teraz kilka fotek , jeszcze nie kompletne ,dokładniejsze zrobię niebawem
Bardzo dużo zachodu ,ale efekt końcowy jest dla mnie zadowalający ....
- 6 polubień
Skomentuj
-
Witam spowrotem :) ,
Trochę mnie nie było i nie było też czasu na pisanie na forum ...
Najpierw zanim cokolwiek napisze, uznałem ,że trzeba na nich trochę pograć, przywyknąć do nowego ale przede wszystkim skonfrontować z tym co miałem ,nie udało mi się niestety narazie zrobić testów takie jakie zakładałem....czyli porównać do grand callasow oper... ale porównałem bezpośrednio z 15 nbac i 26 adc projektu Borysa + trzy drożnymi Artura
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...a?goto=newpost
Założenia projektu było coś przejściowego , mniejszego, bardziej ustawnego ale zgrabnego ,co nie oznacza ,że chciałem zaliczać regres w dźwięku i szlifowaniu moich umiejętności rzeźbiarskich :p
Mała skrzynka zmotywowała mnie do tego by próbować czegoś innego ,chciałem zaokrągleń, a robiąc Artura paczkę z elipsa w środku , uznałem ,że warto aby było widać efekt moich starań ...
Jeżeli chodzi o dźwięk to chciało by się napisać co pierwsze się rzuca w ucho , że zaskakują ilością detali ,basu ale to nie ta bajka , po dłuższej chwili można jednak zwrócić uwagę na coś innego , spokój i jeszcze raz spokój , cieplejszą barwę taką gładkość w dźwięku począwszy od basu ,który jest krótki szybki i bogaty w mikrodetale ...kończywszy na górze ,która uzupełnia spokojna grę średnicy i nadaje całości nieco świeżości i otwartości ,monitory są można nazwać na swój sposób wyrafinowane i ani nie wychodzą zbytnio ze sceną ani też jej za bardzo nie cofają ,sposób prezentacji dźwięku jest ugrzeczniony i poukładany w każdym zakresie..
Co do porównań ...
SB to skręt w bardziej analityczne granie ,średnica z 15 nbac SB bardziej mi odpowiada mam tutaj na myśli jej detaliczność , choć jeżeli spojrzę na całokształt ,to u16 gra bardziej uniwersalnie... , a bas ,którego jest ciut mniej ,choć jest znacznie bardziej różnorodny ,szybszy przede wszystkim,nooo ciekawszy, , stawia go moim zdaniem wyżej niż nbac w monitorze , było pisane to tutaj i ja to powtórzę , nbac ,zasługuje na lepszy głośnik u góry niż adc i może wtedy porównanie było by inne ...adc odstaje moim zdaniem wyraźnie od hdsa , który jest bardziej kompletny ,rdc brakowało świeżości ,adc jest zbyt techniczny ,zimny , trochę nudnawy ,jeżeli go zestawiam i porównuje z hdsem... ,któremu nie brakuje świeżości i ma dobre cechy obu tych głośników rdc i adc ...
Ogólne podsumowanie ,zdjęcia ,będą w osobnym temacie ,choć w obu należą się podziękowania Adamowi za darmowy projekt,no nie tylko ... i Wam , za pomoc w budowie ..
Niewiem czy się udało bez uniesienia Jaro
- 6 polubień
Skomentuj
-
Dziękuję Ape,rozstaw i wymiar formatki rozpisany jest na pierwszej stronie ,co do projektu zwrotnicy to trzeba do Adama uderzać :)
JA nie jestem stały w projektach ,lubię zmieniać i coś robić ,więc napewno będę je kiedyś sprzedawał ,tym bardziej ,że jak w temacie jest to przystanek do czegoś innego :))
Skomentuj
Skomentuj