Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw 2.2 do 15m2 cicho ale wyraźnie i czysto

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki możesz dawać nawet bliżej... Generalnie im bliżej siebie tym lepiej. A BR z przodu ma tę zaletę że głośniki można dosunąć do ściany... Tylko nie zapomnij zrobić symetrycznie tych głośników (a nie tak jak altusy, obie sztuki identyczne :mrgreen: )

Skomentuj

A jak jest z br. tutaj jest przytulony do ściany. Nie ma żadnych reguł?Gdzieś czytałem że musi być oddalony od innych elementów min 50mm. jeżeli tak jest będę zmuszony ciachnąć go od tyłu. Acz kolwiek bardzo niechętnie.

Skomentuj

Nie powienien sprawiac problemow :P.. co do wysokotonowca to z tego co kiedys bylo w watku na ten temat na AM to najbardziej optymalne polozenie to takie gdzie srodek kopolki jest wierzcholkiem w trojkacie o bokach 3:4:5 gdzie najdluzszy bok to szerokosc scianki o gory czyli mniej wiecej tak jak ulozyles :P. Niech mnie ktos poprawi jesli cos zle napisalem.

Skomentuj

grozny, jaki b-r brales pod uwage? bo moze byc za maly :/

Skomentuj

Taki jak w tym mejlu do polinka.

RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen. 2,73 2szt

Na rysunku wszystkie proporcje sa zachowane. Wymiary przetwornikow a br właśnie fi50.

Skomentuj

Zamieszczone przez grozny
              Wymiary przetwornikow a br właśnie fi50.
              ale ten tunel ma srednice zewnetrzna 72mm :!:
              z tego co widze na zdjeciu to raczej proporcje nie sa najlepsze.... :???:

Skomentuj

Tu zwracam honor. Braki w wiedzy. Na rysunku jest fi 50. Czyli zewn. 72 a otwór 50 czy jeszcze inaczej?
                No i czy br może też być blizko ściany i przetworników. Jak to jest?

[ Dodano: 2008-09-26, 01:32 ]
                Pytam o wymiary otworu bo wtedy byłoby tak:
                Załączone pliki

Skomentuj

wymiary otworu to ok 68mm
                  50mm to ma tunel na koncu stozkowej czesci - potem jest profil
                  tunel trzeba by odsunac od scianki bocznej - tak wiec bedziesz musial zmienic wymiary przedniej scianki :/
                  pobawie sie jeszcze tymi tunelami bo moze uda sie je wygiac na goraco :lol:

Skomentuj

A konkretnie ile otwór (68mm) odsunąć od ścianki wewnętrznej z mdf. Muszę wszystko dokładnie narysować bo zamysłem jest miniaturyzacja.

Skomentuj

Teoretycznie minimalna odległość br od jakiejkolwiek ścianki to promień br (wewnętrzny, czyli od strony gdzie br jest w obudowie)

Skomentuj

ale niskosredniaka daj po srodku monitora bo przesuniety na bok nie bedzie dobrze wygladal..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                          przesuniety na bok nie bedzie dobrze wygladal..
                          Kwestia gustu, mi sie podoba :).

Teoretycznie BR nie moze byc bardzo blisko scianki itd ale dokladnie jak to wplywa itd (jakies wykresy, wzory, zaleznosci) nikt nie mierzyl z forumowiczow i nie wiadomo jak to jest na 100% (tzn wplyw jakis pewnie ma ale jaki :P).

Skomentuj

Witam,

Też jestem w trakcie budowy mini monitorów na tych samych przetwornikach,jedynie tunel b-r będzie miał średnicę 42mm (60mm zewn).

Niestety priorytetem jest rozmiar (jak najmniejsze, ach te kobity...)więc wpadłem na pomysł żeby otwór b-r dać w dolnej ściance obudowy. Co powiecie na takie ustawienie?

Głośniki będą zawieszone na ścianie, ewentualnie jeden z nich będzie wisiał w rogu a drugi stał na komodzie (wtedy koniecznie zastosowałbym w nim jakies kolce/nóżki).

To chyba będzie bezpieczniejsze rozwiązanie niż b-r przy samej sciance?

P.S. Do kol. grozny - pamiętaj jeszcze dorzucić terminal do zamówienia :smile:

Skomentuj

z moich obserwacji wynika że przybliżenie tunelu do bocznych ścianek wpływa jedynie lekko na zmianę strojenia. Bliskość tylnej ścianki wpływa na skuteczność promieniowania w pewnym zakresie (dość blisko ścianki ale nie na tyle blisko żeby wpływać na przepływ powietrza podnosi skuteczność potem skuteczność promieniowania zaczyna gwałtownie spadać

przykładem obudowy gdzie B-R jest blisko ścianki są wszystkie (albo prawie wszystkie) obudowy z B-R szczelinowym gdzie najczęściej wykorzystuje się do jego budowy dolną ściankę i dwie boczne "nakrywając" wszystko dodatkową płytą

Skomentuj

Sound Wave, tak, masz racje ale przy zastosowaniu zwyklego tunelu okraglego zblizenie go do scianki bocznej powoduje nieprzyjemne odglosy... tak wiec trzeba by zwiekszyc srednice lub go wyprofilowac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  Sound Wave, tak, masz racje ale przy zastosowaniu zwyklego tunelu okraglego zblizenie go do scianki bocznej powoduje nieprzyjemne odglosy... tak wiec trzeba by zwiekszyc srednice lub go wyprofilowac
                                  A ja mam w monitorach BR na dole pod glosnikiem no i od scianki jest okolo 2cm. nie zauwazylem nic dziwnego :roll: sam nie wiem

Skomentuj

No to już jesteśmy bliziutko jakichś wniosków. A może w takim razie prostokątny br? A jeżeli profilować okrągły to mniej więcej jak teoretycznie to zrobić. Myślę że przy odrobinie chęci i opalarce można nadać ciekawy kształt. Z kolei powiękrzanie średnicy okrągłego br. w tym przypadku bylo by już kłopotem. Jak to zrobić z głową?

Skomentuj

A może w takim razie prostokątny br?
                                      ooo - dobry pomysl. zaraz zrobie ci 2 projekty obudow
                                      A jeżeli profilować okrągły to mniej więcej jak teoretycznie to zrobić
                                      podgrzac az zrobi sie plastyczny i wyprofilowac

[ Dodano: 2008-09-28, 20:28 ]

twoje wymiary + b-r szczelinowy. trzeba by jednak troche wysokosc zmienic

twoj uklad ale szerokosc zwiekszylem do 19cm + sfazowania 8mm zeby tunel wcisnac
                                      jakbys chcial taka obudowe zrobic to i tak trzeba zrobic wyzsza zeby proporcje zachowac

Skomentuj

Ależ mi się zaczyna podobać. Jakie wymiary tak szczelina mieć powinna? Ma mieć po prostu tą samą powierzchnię jak fi50? Jestem za szczelinówką zdecydowanie. Jaką odległość od dolnej scianki

Skomentuj

Ma mieć po prostu tą samą powierzchnię jak fi50?
                                          Tak, ale musisz pokombinowac z zakonczeniem- podfrezowac czy cos.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X